Last news in Fakti

4 Март, 2022 17:33 2 774 7

Волфганг Шусел излиза от управлението на "Лукойл"

  • волфганг шусел-
  • лукойл-
  • австрия-
  • петрол-
  • нефт

Ексканцлерът не е единственият бивш австрийски политик на работа в руски концерн

Волфганг Шусел излиза от управлението на "Лукойл" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият австрийски канцлер Волфганг Шусел подава оставка от поста си в надзорния съвет на руския петролен концерн "Лукойл". Той ще завърши "двугодишната си работа като член на надзорния съвет и ще подаде оставка от борда на директорите", се казва в изявлението му, съобщава Der Standard.

Именно той настояваше за изявление от страна на "Лукойл" относно войната в Украйна.

"Откакто Русия нахлу в Украйна, работя с други независими членове на борда на директорите на "Лукойл" върху съвместна декларация срещу войната", каза Шусел. В изявлението се призовава за прекратяване на военните действия, за незабавно и трайно прекратяване на огъня, за мирно решение на проблемите чрез сериозни преговори и за съпричастност към хилядите цивилни жертви и войници. Такова изявление беше направено от името на "Лукайл" вчера.

"С това важно решение на надзорния съвет на Лукойл, по който работих интензивно, приключвам двугодишната си работа като член на надзорния съвет и напускам съвета на директорите", заявява Шусел и посочва, че винаги се е застъпвал за конструктивни отношения между ЕС и Русия. По думите му с войнственото нападение срещу Украйна червената линия обаче е премината. "Украйна трябва да остане свободна и неделима страна", заявява още Шусел.

Ексканцлерът не е единственият бивш австрийски политик на работа в руски концерн. Бившият австрийски канцлер от АСП Алфред Гузенбауер беше експерт в близкия до Кремъл "Институт за диалог за цивилизационни изследвания", основан от Владимир Якунин, бивш президент на руските железници и близък довереник на Путин.

Малко след края на политическата си кариера бившият министър на финансите от АНП Ханс Йорг Шелинг беше ангажиран за няколко месеца като съветник на газовия концерн "Газпром" за проекта "Северен поток 2", в който участва и австрийският петролен концерн ОМВ.

Австрийската партия на свободата (АПС) известно време имаше тесни връзки с Москва, като дори през 2016 година лидерът Хайнц-Кристиан Щрахе подписа споразумение за сътрудничество с партията на Путин "Единна Русия". Срокът на действие на договора изтече в края на миналата година и макар и да не беше удължен остави отпечатък върху австрийската политика по противоречив начин.

Пред последните години станаха известни и не малко интересни "руски сценки" в Австрия, включително и присъствието на руския президент на сватбата на министърката на външните работи Карин Кнайсъл. Видеото и снимки от танца на Путин и Кнасъл на сватбата, завършил с поклон на австрийската министърка пред руския президент, обиколи света и беше коментирано от политически наблюдатели като доказателство за близостта с Русия на коалиционното правителство. Днес Кнайсъл е в надзорния съвет на руския концерн "Роснефт" и често гостува в студиата на руската държавна телевизия.

Друг бивш австрийски федерален канцлер, също заемащ пост в Русия - Кристиан Керн - вече се оттегли през февруари от надзорния съвет на руските държавни железници.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе големо текучество

    13 2 Отговор
    Да взема да кандидатсвам за управителния съвет на Лукойл, примерно младши партньор
  • 3 Кой

    14 0 Отговор
    в Лукойл , кой в Газпром...
  • 4 Тити

    10 1 Отговор
    Кога най после ще конфискуват Лулщкойл в Бургас?
  • 5 Анка Картечарката

    6 19 Отговор
    Плъховете напускат потъващият кораб.Корупцията по високите етажи на власта в Европа е епична.Нашите политици са като махленски гамени в сравнение с тези.Путлер харчеше милиарди за да ги корумпира,като им раздаваше високи постове в руски компании,които естествено се връщаха мнагакратно.Да споменеме само "Северен Паток",който Герхард Шрьодер пробута на германците.Сега цялата тази схема се разпада като къщичка от карти под напора на трагичните събития от последната седмица.За да осигурят собственото си политическо оцеляване,под натиска и на САЩ,сега ще и го върнат тъпкано на Фашистката руска федерация.Никой там не е очаквал толкова бързи,всеобхватни и категорични мерки,които ще задушат икономиката на Фалиралата Тоталитарна Дупка за отрицателно време.В Кремъл са в шок и ими личи.
  • 6 хахахаха

    7 0 Отговор
    Горкият Лукойл, осиротя!
  • 7 хахаха

    6 0 Отговор
    КЛАСИКА!А на Корнелия съпруга в борда на Лукойл БГ!;)
Новини по държави: