6 Януари, 2022 19:07 1 753 13

Австрийската полиция разследва мрежа за фалшиви COVID сертификати

  • австрия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

В рамките на операцията са иззети редица фалшиви ваксинационни паспорти, както и мобилни телефони и компютри

Австрийската полиция разследва мрежа за фалшиви COVID сертификати - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полицията в Австрия е извършила обиски в цялата страна по подозрение в продажба на фалшиви сертификати за ваксинация.

Разследват се общо 22 души за "фалшифициране, използване на подправени документи и измама", се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи.

Претърсванията се провеждат само няколко седмици преди Австрия да стане една от първите страни в ЕС, в която ваксините срещу COVID-19 стават задължителни. В сряда Италия обяви, че ги прави задължителни за хората над 50 години, съобщи „Евронюз”.

Според официалната информация всички заподозрени са активисти срещу ваксините и са обвинени в търговия с фалшиви здравни сертификати за себе си и за своите семейства.

"Заподозрените са разнородна група, като единственият общ фактор е отхвърлянето на стандартите за обществена защита", заявиха от вътрешното министерство.

В рамките на операцията са иззети редица фалшиви ваксинационни паспорти, както и мобилни телефони и компютри.

Разследването е започнало, след като полицейски служители са проникнали в група в платформата Telegram.

"Това не е дребно нарушение, а криминално деяние", заяви министърът на вътрешните работи Герхард Карнер и добави, че ще предприеме действия "особено срещу фалшификаторите и тези, които правят сенчест бизнес".

През април 2021 г. Австрия създаде специална полицейска група за борба с продажбата на фалшиви сертификати за ваксинация.

Според официалните данни около 70% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу вируса, а на фона на увеличаването на случаите на Омикрон длъжностните лица настояват за въвеждане на задължителна ваксинация.

От февруари неваксинираните граждани теоретично ще могат да напускат домовете си само за купуване на храна, спортна дейност или медицинско лечение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕНОЦИД

    32 0 Отговор
    33 ГОДИНИ ЛЪЖА ЧЕ ЕВРОПА БИЛО ДЕМОКРАЦИЯ ВИДЯХТЕ ЛИ СЕГА В КАКЪВ КАПАН ВИ НАТИКАХА С ЕВРОПКАТА ВИ!
  • 2 ЕС - EU

    27 0 Отговор
    ТАМ ВСИЧКО Е ИЗМАМА !
  • 3 Тук

    23 0 Отговор
    Тук приключваме със сертификатите на 12 януари
  • 4 Майна

    26 0 Отговор
    Джокович го излъгаха ,че може да участва на турнира в Австралия , въпреки ,че заяви, че НЯМА ДА СЕ ВАКСА И ГО ЗАДЪРЖАХА КАТО ПРЕСТЪПНИК НАРУШИЛ ЗАКОНИТЕ за влизане в страната. Правителството му не се застъпи за него.ИСКАХА ДА НАМЕРИ МЕДИЦИНСКО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ОТКАЗА ,иначе затвор....ДА ПРИВЕДЕ ГЛАВА, ДА ПРЕДАДЕ ВЯРАТА СИ !!! Няма ТАКАВА ГАВРА И ДЕМОНСТРАЦИЯ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ КАКВОТО ,,ТЕ,, И,ИЗРОДИТЕ РЕШАТ!!!! БОРБАТА Е ЗА ЖИВОТА И ДОСТОЙНСТВОТО НИ НА СВОБОДНИ И МИСЛЕЩИ ЧОВЕЦИ!

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Ква стана

    9 0 Отговор
    Айдее, и там не вярват на нАуката. Ганьовци...

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    14 0 Отговор
    22 души и техните семейства с фалшиви сертификати. Кажи ги 50души. Айде голяма работа. Голямата измама. Ам да видят сертификатите на политиците и други длъжностни лица и техните семейства дали не са фейк. Ще излезне че и те са с фалшиви или хич нямат щот на практика никой не ги проверява никъде. Някой вярва ли че тея наистина ще си бият тез отрови?
  • 7 😷😷😷

    9 1 Отговор
    Какво значи "фалшив сертификат" това да не е паспорт или ценна книга !? Чист фашизъм, незаконно е това преследване на "вещици" ! Гадни Ковидйезуити!
  • 8 Наауката е Big Farma Mafia

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ква стана":

    Те купуват цели държави като Австрия и после Българите мрем от страх
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ковидарите

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Австралийците са полyчовеци, зомбирани фашисти! В добавка го затвориха Ноле за пълно унижение в център за бежанци!? Явно се надяват на последен отаян ход там да се зарази за да кажат "ето заразен" ! Супер гнycни, жалки изpоди са тия кенгура нещаcтни! Лошото семе си е лошо семе, ако ще и векове да минат!

    Коментиран от #11

  • 11 Мале мале аз гледах ФИЛМ как правят деца

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ковидарите":

    В Австралия децата на богатите ги правят Генни Инжинери в ИНКУБАТОР като ПИЛЦИ

    Коментиран от #12

  • 12 ТЕЗИ ХОРА

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мале мале аз гледах ФИЛМ как правят деца":

    ПИШКИ НЯМАТ ЛИ
  • 13 Niknay

    5 1 Отговор
    70% ваксинирани а ще ги ваксинират насилствено !? Нали в началото казваха че при 70% се постига стаден имунитет и се връщаме към нормалния живот? Мснгъров с право задава въпроса - какво толкова трябва да има в тези ваксини че ни натискат толкова да се бодем .....
Новини по държави: