Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2022 16:24 5 116 28

Ядреният арсенал на Русия: колко опасни са заплахите на Путин?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • заплахи-
  • владимир путин-
  • путин-
  • ядрени оръжия-
  • ядрен арсенал

Колко сериозно е положението и какъв е ядреният арсенал на Русия?

Ядреният арсенал на Русия: колко опасни са заплахите на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броени дни след началото на войната в Украйна руският президент Владимир Путин издаде заповед, която ужаси целия свят: "Нареждам на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб да приведат в готовност силите за сдържане".

Най-големият ядрен арсенал в света

"Силите за сдържане", както ги нарича Путин, включват и ядрените оръжия. Именно поради това заповедта му породи тревога от възможна ескалация във войната срещу Украйна. Оттогава насам експертите гадаят до какви конкретни промени в руската военна стратегия би могло да доведе това. "Все още не е ясно какво означава тази повишена готовност", коментира експертът по ядрените технологии Ханс Кристенсен. "Налице са спекулации, че може да се има предвид повишаване на готовността на ядрените командни и контролни системи, за да са по-добре подготвени, ако бъде дадена заповед за обстрел. Имаше и сведения за повишена активност на ядрените подводници, но не е ясно дали тя излиза извън рамките на нормалното."

По информация от различни източници през 2021 година Русия е разполагала с над 6250 ядрени бойни глави. Така излиза, че тя е страната с най-големия ядрен арсенал в света, следвана от САЩ с 5500 ядрени бойни глави. 1760 от руските бойни глави са деактивирани и чакат да бъдат демонтирани, твърдят от независимата организация "Arms Control Association" със седалище в САЩ. От което следва, че Москва разполага с над 4490 активни ядрени бойни глави. Не всички обаче са напълно готови за изстрелване в рамките на минути, ако правителството разпореди ядрен удар, казват още американските експерти.

През септември 2021 година Русия разположи 1458 ядрени бойни глави на интерконтинентални ракети, на базирани на подводници балистични ракети и на стратегически бомбардировачи. Това са актуалните данни, представени в рамките на споразумението между САЩ и Русия за намаляване на ядрените въоръжения. Споразумението предвижда данните да се актуализират на всеки шест месеца.

Кремъл заяви, че повишената готовност на ядрените сили е реакция на изявленията на Запада за възможна конфронтация между руските войски и частите на НАТО. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече такива изявления "напълно неприемливи", но така и няма яснота кои изявления визира той, след като нито един представител на Запада не е говорил за нападения на НАТО срещу руските войски.

Експертите предполагат, че със заповедта за привеждане в готовност на ядрените сили Путин иска да напомни на света, че Русия е ядрена сила, която не бива да бъде предизвиквана. Стъпката може да се дължи и на недостатъчните военни успехи при досегашната инвазия в Украйна, казва швейцарският оръжеен експерт Марк Фино. "Положението в Украйна не е толкова ясно, колкото си го е представял Путин. Това може и да е причината, накарала руския президент да изпита потребност да напомни за ядрените оръжия на своята страна", казва Фино.

Но каквато и да е причината за реакцията на Путин, неговата ескалираща реторика не е изненадваща, посочва Бен Ходжис, бивш генерал от армията на САЩ. "На Путин не му е струвало нищо да заплаши с използването на ядрено оръжие. Но ако наистина руснаците предприемат тази ужасна стъпка - да използват атомно оръжие, независимо дали голямо или малко, това ще струва всичко и на Путин, и на Русия."

Както припомня експертът по ядрените технологии Ханс Кристенсен, руските стратегически ядрени ракети с далечен обсег могат да стигнат до всяка точка на земното кълбо. Но ядрен удар от страна на Русия с висока степен на сигурност ще бъде последван от ответна реакция от САЩ или друга западна ядрена сила. А това означава, че ядрената война, която би могла да избухне, би имала катастрофални последици за целия свят.

Четирите случая, в които Русия би могла да прибегне до ядрените си оръжия

Трябва да се знае обаче, че поставянето на руските "сили за сдържане" в режим на готовност не е последният ход преди евентуална атомна война. Руската ядрена доктрина, одобрена от самия Путин през 2020 година, определя четирите случая, в които страната би могла да прибегне до своите ядрени оръжия: ако срещу Русия или срещу неин съюзник бъдат изстреляни балистични ракети, ако врагът използва ядрени оръжия, в отговор на нападение срещу руска военна ядрена инсталация или като реакция на нападение, което заплашва съществуването на руската държава. Нито едно от тези условия не е изпълнено в сегашната ситуация.

Според експерта Кристенсен засега е крайно невероятно да се стигне до ядрена атака от страна на Русия. "Освен ако Русия и НАТО не се окажат в директна военна конфронтация, в която Русия търпи поражение", допълва той. Експертите смятат освен това, че не е вероятно предприемането на ядрена атака срещу Украйна, която нито е членка на НАТО, нито притежава атомни оръжия.

Автор: Карла Блайкер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последна надежда

    16 35 Отговор
    Последната надежда е някой смел доктор да направи това, което докторите направиха накрая със Сталин.

    Коментиран от #28

  • 2 ПОЗДРАВЛЕНИЯ

    26 6 Отговор
    СЕМ-БЪЛГАРИЯ си върши работата безупречно

    Коментиран от #5, #16

  • 3 Верно ли

    37 7 Отговор
    Ако Зелето е написало "нещо", значи е точно обратното! Аз даже няма да се хабя да чета!

    Коментиран от #13

  • 4 Сатана

    27 6 Отговор
    Никога няма да разберем и прочетем във Факти.Но със сигурност ще остъклят някоя държавица . Путин ги предупреди.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Картечницата

    19 1 Отговор
    Само това НЕ!!! Който не погине от ударите, радиацията ще го довърши, рано или късно.
  • 7 5555567889

    12 2 Отговор
    я или като реакция на нападение, което заплашва съществуването на руската държава

    тези думи за съжаления на този експерт вече бяха казани няколко пъти. икономическата и медийна война са нищо друго освен онова в първото изречение.
    запада продължава да вдига залога, доста над портфейла вече....
  • 8 Смешници

    12 0 Отговор
    И по 50 са достатъчно да се изтрелвят от трите големи държави за да е край на нормалния живот.
  • 9 Анка Картечарката

    10 26 Отговор
    Заплахите на Гнусният Бункерен Плъх показват единствено параноята и страха,които са го обзели.За всички трябва да е ясно,че ако Фашистката руска федерация си позволи да използва ядрено оръжие,от нея няма да остане камък върху камък.Запада разбра с каво Кърваво Чудовище си има работа и затова решиха да смачкат РФ.
  • 10 Гост

    8 22 Отговор
    Всичко което Русия твърди ,че е за "възпиране" всъщност виждаме ,че е за нападение.
  • 11 Махмуд Чапрашиков

    17 0 Отговор
    Ех, Карла, Карла, поискай си помада от нашето Ленче и се опресни за нов лидер! Не са важни само броя на бомбите, а ракетата- носител (характеристика,вид,скорост) и мощността й (измерена в тротилов еквивалент) ,каква е: ядрена, термоядрена ....още три ...
  • 12 GnG

    27 5 Отговор
    Северно-американската държава САЩ е ЕДИНСТВЕНАТА, която е използвала ЯДРЕНО оръжие против МИРНО НАСЕЛЕНИЕ !

    От "благодарност", японците са им предоставили 8 военни бази, за да ги "пазят" от останалия свят ! :)
  • 13 Гост

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    Това да не са ти руските лъжливи новинарски източници..

    Коментиран от #14

  • 14 Верно ли

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Моля? Не си спомням две години "руски източници" да са правили на ма.муни целокупното население по повод на един вирус и на едни ваксини в стил "Лична драма"? Ходи си пусни един турски сериал и не си товари мозъка!
  • 15 Дъ-Ге

    23 2 Отговор
    Глей кво интерсно манипулиране. Значи Русия има повече от САЩ ядрени бойни глави, но като погледнеш по-внимателно се оказва, че САЩ имат повече от Русия. Въпроса е не колко са имали вчера, а колко имат днес. Вчера може да са имали 1 милион, а днес 5 бройки. Това значи, че днес имат 5 бройки. И в край на краищата усмирете си, драги американци Зеления. Тази сутрин диверсионна група атакува атомна централа. Само по чудо не и се е получило. Моля българските медии да покажат точно какво става, а не каквото и изнася. Това вече не е игра!!!! Имайте в предвид, драги български политици, че тази битка ще свърщи и всичко ще цъфне. Там има чуждестранни свидетели от цял свят. Китайци, индийци, поляци и т.н. Даже не споменавам руснаците, ей така за да няма едностранно виждане. Те ще кажат какво е ставало и какво се е правило. Тогава ще става каквото ще става. В момента слушам този шут Зеленски какви ги каканиже в някакво нещастно интервю. Това може да го каже само неадекватен елемент. Русия щяла да нападне след Украйна, Литва и и и и чак Полша.
  • 16 Дъ-Ге

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЗДРАВЛЕНИЯ":

    По времето на социализма се заглушаваше радио "Свободна Европа". Пак намирахме начини и я слушахме. Сега спират руски телевизии, но който иска пак ги гледа. Каква е разликата от онова с това време на демокрация???
  • 17 mi6osp

    21 2 Отговор
    При военна конфронтация Русия - НатО всяка от страните ще използва това, с което е най силна. НатО има около четирикратно преимущество в жива сила и конвенционални оръжия. С тях може да се разпали война, но не може да се спечели. Русия разполага с най мощните ядрени оръжия на най модерните носители, срещу които НатО няма защита.
    Днес ядрена война трудно може да избухне, защото САЩ нямат оръжия, с които да нанесат първия удар (а това е основата на тяхната военна доктрина). А на Русия не ѝ трябва война-има си и достатъчно територия, и суровини.
    Русия навлезе в Украйна, защото появата на нацистка ядрена държава до нея означава ядрена война. Русия обяви повишена бойна готовност на ядрената си триада , за да накара НатО да изтрезнее. И сега Русия ще денацифицира Украйна и ще я принуди да е неутрална, а НатО ще гледа отстрани, озъртайки се за руски самолети и подводници и ще вика "Дръжте се, братя украинци, но не разчитайте, че ни се мре за вас!"

    Коментиран от #20

  • 18 Гост

    14 0 Отговор
    Какво значение има дали са 6000, дали са 4000 или само 50 бе, загубени зелета, такива? И те стигат, да унищожат света за по-малко от ден. Осъзнайте се!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дойче веле

    6 0 Отговор
    пропаганда и фалшиви новини.
  • 23 Лейка

    4 0 Отговор
    Факти бг. Нямате ли поне малко Срам? Това ли е вашата фейк политика за напрежение всеки ден? Особено пък от Доче Веле.
  • 24 Тръмб

    0 0 Отговор
    Путин показва голяма нерешителност и колебливост, но ако иска да бъде лидер на света, трябва да си извоюва победа в Първата Термоядрена Война. Иначе всички ще го смятат за шут, по-голям от зеленски!
  • 25 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    допълнение...Първо САЩ а после и Русия промениха ядрената си стратегия!!!!Сега и двте страни ДОПУСКАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРЪВ ЯДРЕН УДАР!!!!!!!.....Доводът на Русия е прекалено близкото разполагане на ракети със ГОЛЯМА ТОЧНОСТ и среден обсег за изпреварващ удар//хирургически удари от доктрината на САЩ/....ЗА САЩ ПРЕЗУМПЦИЯТА Е ЧЕ ТЕ ИМАТ ПРАВО,словесно---при заплаха за националната сигурност ОТ АСИМЕТРИЧНИ ЗАПЛАХИ.!!!!!!!!това стана възможно след 2001 г и терористичните атаки и те започнаха ,,войната срещу тероризма,,,!!!!!!която щяла да бъде НЕЩО СЪСВЕМ РАЗЛИЧНО!!!от познатото ни досеага,ДЪЛГА И АСИМЕТРИЧНА.
  • 26 Прилича повече

    4 0 Отговор
    Този Център е по-скоро за разпространяване на дезинформация. Как им ги раждат главите тези простотии, идея си нямам. Обърнете внимание на речника - "да не се приближават до терористите". Терористите са бившите им съграждани от Крим, така ли? А отрядите АЗОВ са милички момченца, абсолютни ангелчета, които ще донесат световния мир. Срам нямат тези хора, един ден на оня свят ще си плащат греховете, че направо побъркаха цял един народ.
  • 27 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    ,,СВАРЯВАНЕ НА ЖАБАТА,,,!!!Постепенно,но настойчиво втълпяват от крайно невероятно , за възможност,после допускане,после вероятност, после опасност,после неизбежност от ядрена война!!!!!!!!!За ядрените доктрини ЛЪЖАТ....Първо САЩ ,после и Русия преди няколко години ДОПУСКАТ НАНАСЯНЕ НА ПРЪВ ЯДРЕН УДАР!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: