Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2022 13:18 9 907 82

Войната в Украйна: кое е истина и кое е лъжа?

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • фалшиви новини

За да могат да бъдат разпознати фалшивите новини, е необходимо човек да има медийна компетентност, както и готовност за критично обмисляне на съдържанията

Войната в Украйна: кое е истина и кое е лъжа? - 1
Снимка: Unian

Наред с достоверните публикации за войната в Украйна в социалните мрежи има и много слухове, фалшиви новини и неверифицирани снимки и видеа. Как да разпознаем дезинформацията?

Снимки и видеа на ранени хора, ракетни нападения, разрушени сгради, танкове и военни автомобили, преминаващи по улиците. От началото на войната в Украйна социалните мрежи са пълни с подобни публикации на потребители от цял свят. Голяма част от тях могат да бъдат верифицирани, но други изглеждат съмнително. На пръв поглед често е трудно да се установи дали става дума за истина или фейк.

При повечето снимки и видеа могат да се проведат проверки, с които се идентифицира мястото, на което са направени. Често е възможно да се направи и сравнение с други кадри. Така например бе доказано, че още преди заповедта на Владимир Путин за нападение специални системи за разминиране вече са се намирали в Украйна.

Лавина от дезинформации

Днес фалшивите новини вече са неизбежни: те съпровождаха американските избори през 2016 и 2020 година, Брекзит, референдумите в Каталуния, Шотландия и в Нидерландия, войните като тази в Сирия, както и политиката в Германия.

При извънредни ситуации като пандемията или сега при войната на Русия срещу Украйна в социалните мрежи има особено много заблуждаващи или фалшиви информации. Наред с другото това е свързано с обстоятелството, че подобни ситуации първоначално не са еднозначни, хората бързат да намерят информация и ориентация - и често е пълно с много снимки или видеа на предполагаеми очевидци. А такива съдържания се използват редовно за целенасочена дезинформация.

По време на войната в Сирия руските държавни медии стигнаха дори дотам, че използваха снимките за един игрален филм като доказателство за предполагаема инсценировка на военни престъпления. В навечерието на нападението срещу Украйна пък беше пълно със спорни твърдения за предполагаеми атаки в сепаратистките области - те бяха използвани от Русия като предлог за признаването на самопровъзгласилите се републики.

Що е то фейк нюз и как да ги разпознаем?

Фалшивите новини (фейк нюз) са понятие, използвано от няколко години за описанието на цял арсенал от пропагандистки оръжия. При това не става дума за реторични похвати, езикови неточности или журналистически грешки, които принципно биха могли да бъдат използвани като фалшиви новини. Решаващата разлика е следната: фалшивите новини са съзнателно формулирани заблуждаващи твърдения, които се разпространяват целенасочено. Някои експерти предпочитат да ги наричат "дезинформация".

Рецепта за това как да се идентифицират фалшивите новини или дезинформациите няма. Но е възможно с някои лесни стъпки да се получат данни дали кадрите са автентични и дали информациите са достоверни.

Източникът е важен индикатор за това дали кадрите или информациите са проверени или не. Така например информационните агенции като ДПА, Франс прес или Асошиейтед прес са достоверни източници, тъй като проверяват фактите преди публикуването им. При снимките и видеата - доколкото е възможно - източникът, датата и мястото на заснемане. Разбира се, обаче и агенциите, и големите медии могат да допуснат грешки, които след това трябва да бъдат надлежно коригирани.

Признаците, по които може да се установи дали даден профил в социалните медии е надежден, могат да бъдат броят на неговите последователи, датата на откриването му, наличието на специален син знак (в Туитър) или неговият работодател. Важно е да се добие общ поглед: кой какво ми казва? И откъде идва информацията? И какво друго разпространява този източник? Тези въпроси могат да помогнат да се оцени надеждността на публикациите. Точно толкова полезно би било да се оцени и достоверността - така например в момента из мрежите обикаля видео, в което Путин уж обявява, че ще се изтегли от Украйна. Но тук става дума за манипулирано видео.

Чрез анализа на снимките могат да бъдат разкрити много фалшифицирани съдържания или пък съдържания, поставени във фалшив контекст. Проверките в Google или Yandex например в много случаи могат да помогнат да се установи дали снимките са актуални. Търсачките издирват в мрежата същите или сходни кадри и така вече използваните снимки могат да бъдат разкрити. Тъй като системите показват и снимки, които приличат на търсената, манипулираните снимки могат да бъдат идентифицирани.

Който изпитва несигурност по отношение на това дали материалът е сериозен и автентичен, винаги може да провери дали по въпроса има вече проведена проверка на фактите. Гугъл предлага специална търсачка по ключови думи и езици.

Първо мисли, после споделяй

За да могат да бъдат разпознати фалшивите новини, е необходимо човек да има медийна компетентност, както и готовност за критично обмисляне на съдържанията. Така например съобщенията в социалните мрежи не бива да бъдат споделяни просто ей така, без да са прочетени изцяло, тъй като излиза, че съответното съдържание потвърждава собственото мнение.

Оценките на източниците на дезинформация показват и друго: че често само заглавията са подвеждащи - след което в самия материал съдържанието е представено до голяма степен коректно. Затова е важно и това: да се четат не само заглавията, а целите материали.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БПФ

    120 12 Отговор
    Нз какъв човек изобщо би прочел статия с такова име от дойче зеле - най-големите пропагандатори срещу Русия. Неслучайно ги прогониха оттам. На нито една дума не може да им се вярва - ако ти кажат, че слънцето изгрява от изток, пак не им вярвай.

    Коментиран от #41, #55, #57

  • 2 Пич

    122 10 Отговор
    Лесно се разбира...!!! Всичко , което твърди DW , е тотална лъжа !!!

    Коментиран от #73

  • 3 пешо

    101 5 Отговор
    "За да могат да бъдат разпознати фалшивите новини, е необходимо човек да има медийна компетентност" която се изгражда като се блокират руските сайтове. и остават такива хайли лайкли и олмост съртънли достоверни източници като вкиснало зеле, ф.ъ.кти и пр. а, да - и се трият всички неудобни коментари, бързо и с настървение.
  • 4 НИМРОД

    78 7 Отговор
    «Тактика российской армии – отрезать ВСУ от снабжения»

    ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО.

    НЕОНАЦИСТИТЕ ОТ ДЕСЕН СЕКТОР И СС ТРЯБВА ДА ЗАСТАНАТ ПРЕД ТРИБУНАЛА В КИЕВ, ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ГЕНОЦИДА И ЕТНИЧЕСКОТО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ОТ РУСНАЦИ.

    ВЪЗМЕЗДИЕ ЩЕ ИМА.
    ЩЕ БЪДАТ ПРИЗОВАНИ И ДЪРЖАВИТЕ ПОДДЪРЖАЩИ С ОРЪЖИЕ ТОЗИ НЕОФАШИСКИ РЕЖИМ
  • 5 Сатана

    13 36 Отговор
    Аз чета само Български медии ,в които намирам само истина и само истина.

    Коментиран от #52

  • 6 Новинар

    73 4 Отговор
    Доживяхме DW да говори за медийна компетентност! Новините винаги са били наши и ваши.
  • 7 /////

    45 3 Отговор
    Я не знЪм кое е фейк, но се чудим кое не е фейк.
  • 8 Мислещ

    67 4 Отговор
    Пропагандната медия дойче зеле бълваща фалшиви новини обяснява кои новини са фалшиви… звучи правдоподобно.
  • 9 Gucci x Balenciaga

    12 47 Отговор
    Виновни са руските тролове има си специална полиция да ги търси и да ги товарят на самолет и в Русия в България са най много моля те Путин прибери си ги 🙏

    Коментиран от #29, #68, #69

  • 10 Последния Софианец

    53 4 Отговор
    Нашите медий повече са фейк от недоказани источници и украински пропагандни медий

    Коментиран от #66

  • 11 ТаУмВзе

    29 2 Отговор
    Обикалям със свещ, измежду медийни Затъмнения. Платено слепите ни лаят, кое е Светлина. Показва, че ни имат за Роби! Защо нещо трябва да Вярно?
  • 12 GGG

    37 5 Отговор
    Наистина ли съпругата на Зеленски е видяна на шопинг в Ница?

    Коментиран от #24

  • 13 Хахаха

    24 2 Отговор
    Съвети от най-добрите !!!!!!?!!!! Хахахахахахахахахаха
  • 14 Вярно е

    47 4 Отговор
    За съжаление, руските източници се оказа достоверни.
  • 15 АХХХ

    51 3 Отговор
    Медиите водят война срещу мирното население! Сега гледах клипове как руски военни раздават храна на хората в Мелитопол. Пълни глупости пишат. АЕЦ-а още вчера беше под руски контрол, а през ноща са ги нападнали украински части и са разпалили пожара. И сега говНАТОвци подготвят военен отговор. Буквално ни тласкат към горещия казан. Не се връзвайте. Подозирам, че искат да въведат военно положение в цяла Европа за да наложат срог контрол върху свободите на хората и да доразмажат икономиките. Започнаха с Ковид и ще завършат с това. Докато цъкаме с език утре и хляб няма да можем да си купим.
  • 16 !!!

    37 4 Отговор
    Дойче Зеле и истина. Оксиморон!
  • 17 Истина е

    43 4 Отговор
    Това,че умират основно невинните кора. Лъжа е,че САЩ и Европа не са виновни.
  • 18 Оптимист

    36 4 Отговор
    Дойче Веле с компетентно мнение по темата дезинформация.
  • 19 Барнаби

    26 3 Отговор
    Забраната на ДВ в България, и екпулсирането на фашисите работещи в нея, ще бъде мирно, само ако напуснат бързо, в противен случай с фашистите ще се случи същото, както и на тези в Украина... избиването им до крак.
  • 20 5678999

    21 3 Отговор
    много фейк, днес в ефир даже Изспуснаха една млада мацка дето думата Украинска пропаганда не и излезе от устата
    медийната машина си помисли че е затрила паметта като функция, че е наложила Мултикултуризма като некъв стандарт за морал, реши че е способна да изманипулира всичко
    и сега се самовзривява,
    такава паника, че вече незнаят какво правят и говорят
  • 21 хХх

    36 4 Отговор
    Ван Венбин ( МВР Китай ), заяви че САЩ са виновни за войната в Украйна.
    .
    Парламента на Китай гласува за приоритет за доставките на зърно от Русия, което означава фалит за Австралия
    .
    Примката на долара се затяга.
  • 22 Новинар

    28 2 Отговор
    Който плаща, той поръчва новините! Само вижте какво ви се предлага по сайтовете и ще ви стане ясно!
  • 23 факт

    8 2 Отговор
    Да няма цензура!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    33 2 Отговор
    Милите те 💓💓 По време на СОЦА слушахме " Свободна а Европа" ьа да научим истината, а сега за същото- "РТ" ‼️‼️‼️ Докъде ни докараха ‼️
  • 26 Мемет

    13 1 Отговор
    Аз от Дойче Вели чакам да разбараа истинатъ
  • 27 republic

    20 2 Отговор
    Дойче веле. Айде нема нужда.
  • 28 нквд

    33 2 Отговор
    Защо в България никъде не пише,че Украйна до 3 месеца щяла да има Атомна Бомба.Това го каза Президентът -Наркоман Зеленски на Мюнхенската конференция,което спорез Западни политици е ускорило боенната операция на Русия.Да заплашваш Русия с оръжие за масово поразяване е меко казано лудост.
    Зомвирането на овцете в БГ не е от вчера,а от години.
  • 29 Ха ха ха ха ха

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Gucci x Balenciaga":

    Тоест, да прибере Путин българския народ. Защото и по доклада на ЦРУ в Бг 80% от населението защитава Русия. Даже и Костов го каза. Така, че по-добре ще е Алцхаймера да си прибира шепата - евроатлантици да бранят Капитолия :)))

    Коментиран от #47

  • 30 Киро Мустафа Зеленски

    19 1 Отговор
    Всичко в този сайт е лъжа. В останалите медии също!
  • 31 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    27 2 Отговор
    Пълна ПОДКРЕПА за Военната Операция на Русия в Украина ! За ОСЕМ ГОДИНИ Укрите Избиха над 14,000 мирно население в домовете им И НИКОЙ ГЪК НЕ КАЗА ! А сега се РАЗЧУВСТВАХТЕ ?
  • 32 Човек с памет

    18 1 Отговор
    Не чакайте от DW истина. Ако си мислите че DW казва истината, имам и аз един въздушен замък да ви продам.
  • 33 Истина е

    1 13 Отговор
    Важното е че е истина че ватника Суховетский тануцува казачок с рибите..както се полага на един детеубиец
  • 34 Неееее

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "коко":

    Не е в София! Най-вероятно в Полша,защото американците (Дж. Псаки, вярвам, че знаеш коя е) каза, че Зеленски е избягал в Полша още на втория ден след военната операция на Русия!
  • 35 Човек

    23 1 Отговор
    Прочетох в заглавието за медийна компетентност, тръгнах надолу и мярнах Deutschè Welle.
    И спрях, за да не си губя времето
  • 36 Боро

    23 1 Отговор
    Което казва САЩ е истина, всичко друго е лъжа. Извод: Украинците са обсадили Москва, Путин моли Зеленски за милост. А в България минималната заплата е 5638,50 евра. Пенсия под 3000 няма. Да живее Кирето!!!
  • 37 не може да бъде

    23 0 Отговор
    Ако става дума за Дойче веле първото нещо което идва на ум,е че те са едни от най-големите лъжци!?
  • 38 Читател

    26 0 Отговор
    Западът е най големия генератор на фалшиви новини а вкиснатото зеле всички новини на 100% са фалшиви и представляват пропаганда.

    Зверствата на Милошевич причина за нападението на Сърбия - беше оправдан в Хага
    Химическите оръжия на Садам - нямаше такива обаче намериха петрола
    Войната срещу ИДИЛ от американците - оказа се че ги снабдяват с оръжия включително и наши - пак заграбиха петрола.
    Събарянето на кулите - оказа че те са обучили терористите
    Талибаните - също тяхно творение
    Нападението на Либия - пак лъжи и измами
    Организирането на преврати - признаха си че е тяхно дело - в Украйна, Беларус, Казахстан, Турция, Тунис и къде ли още не.

    Финансират медии да бълват пропаганда и лъжи, уволняват неудобни журналисти - помните ли какво казаха нашите медии за "конвоя на свободата" че шофьорите протестирали заради лошите пътища.

    Сега забраняват всички медии които могат да кажат нещо различно от официалната пропаганда.
  • 39 ХиХиХи

    21 0 Отговор
    Във Факти и дойчезеле са най големите партенки - колона танкове бе разбита с коктейли молотов и осемдесет машини от конвоя бяха унищожени с турски дрон
  • 40 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    11 3 Отговор
    Тази ОПЕРАЦИЯ е НЕЖНА ! А следващата с Бившите СОЦ. Държави , ще е УЛТИМАТИВНА : " В срок до ЕДИН МЕСЕЦ - Всякакво НАТОвско присъствие и оборудване ВЪН - ИЛИ посрещайте по тях КАЛИБРИ ! Чиста работа - без войска и танкове !
  • 41 Хаха

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "БПФ":

    И аз като видях дойче зеле пропуснах, общо взето тук става само за писане
  • 42 истината

    12 2 Отговор
    е ,че ще има нова украина..........а у нас нов.......премиер !
  • 43 Бае Въло

    11 0 Отговор
    Хареса ми едно изречение в статията: „Първо мисли, после споделяй“.
    В основата на пропагандата има един постулат - винаги трябва има нещо вярно, което да наведе четящия на мисълта, че цялата статия е вярна.
    Затова чета, мисля, ... и не им вярвам.
  • 44 Да има медийна компетентност

    13 0 Отговор
    Така е ! Да ви питам от Факти - кьде е вашата медийна компетентност !? Мога да ви кажа, че я нямате. Тече едно състезание за COPY PASTE и ви е страх да публикувате от други източници освен "правилните". Правилни, ама за кого !? Най малко половината ви читатели гледат и руска телевизия и ползват и други източници. А вие като че ли ползвате студиата в Полша. Нищо лично, даже до някъде ви разбирам, ама някои граници не трябва да се минават.
  • 45 ПРОСТО МНЕНИЕ

    14 1 Отговор
    "Войната в Украйна: кое е истина и кое е лъжа?" - същите статии като за корончо. Сценарият е един и същ, просто едното беше точка 1, а другото - точка 2 от плана. Великото нулиране (особено на Европа) идва.

    Коментиран от #49

  • 46 Иван

    12 1 Отговор
    Боже, Боже, DW и истина?! По-лесно е да повярваме в живота в отвъдното и на марсианците, отколкото на наследниците на Гьобелс!!!
  • 47 Gucci x Balenciaga

    2 15 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха ха ха":

    в Бг 80% от населението защитава Русия готин си много вярвам ти това е било едно време бяхме същото стадо като бедният руски народ .Твърдението ти е фейк руска пропаганда живей с тази мисъл никой не ти пречи, до седмица и аз уважавах Русия сега е най злото нещо та този свят за мен, ти се кефиш на един луд чичка който отправя закана че ще изпържи света и да не повтарям това което се случва

    Коментиран от #53, #54

  • 48 Ами като гледам

    14 0 Отговор
    Ами като гледам 90% от всичките коментиращи в трите най-големи телевизии са американски проксита. Няма друга гледна точка. Последната лъжа е Запорожката АЕЦ - украинска диверсионна група запалва с трасиращи куршуми помощтна сграда,снима и чъже ,че ги одстрелват руснаци с Град. Централата ат 2 дена е била под контрола на руската армия.
  • 49 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    14 0 Отговор

    До коментар #45 от "ПРОСТО МНЕНИЕ":

    Само смени "Войната в Украйна" с " Ваксините срещу ковид" и получаваш същата ПРОПАГАНДА 😄😃

    Коментиран от #56

  • 50 Холивуд

    11 1 Отговор
    Започнаха параолимпииските игри в Китай. Това е чудесно, но ме притеснява какво ще стане, когато свършат на 13 март. След края на военните олимпииски игри пак в Китай, стартираха коронавирусното мероприятие. След края на зимните олимпииски игри започна инвазията в Украйна. Сега какво ще последва ме е страх да си помисля. На 14 март ще стане нещо голямо. Убеден съм, че ни готвят изненада. Призовки за запасняците, движение на военна техника, смяна на министъра на отбраната...не знам. Дано не съм прав.

    Коментиран от #61, #72

  • 51 Grote Olifant

    20 0 Отговор
    За да разберат хората кое е лъжа и кое истина, като начало трябва да не спирате другите гледни точки. Оляхте се с изключването на руски медии. А ревете, когато някой заговори за вашето затваряне. Реципрочност! Така е редно. Или не го очаквахте? Не виждам смисъл 30-50 или 100 канала да ми говорят едно и също. Искам и другите да ги чуя. Искам да видя всички онези протести срещу НАТО в другите държави. Искам да видя какво говорят обикновени американци и англичани от КИЕВ. Да, говорят! Но няма да ви хареса. Затова се крие. И хората слушат единствено и само почти откровени лъжи. И сега цинично задавате въпроси, чиито отговори много добре знаете. Сега обаче разбирам защо конкретно DW е било забранено в България преди години. Защото очевидно не сме си яли бебетата живи...
  • 52 И. Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана":

    Личи ти!
    Не е необходимо да го обясняваш! Само че по-скоро са украински. Кво да правиш - национална политика. Крива, права - това е!
  • 53 Украинец

    16 1 Отговор

    До коментар #47 от "Gucci x Balenciaga":

    Ако можеш да мислиш щеше да разбереш защо всичко това се случва - то почна много отдавна още 1997 година ама явно толкова назад не можеш да мислиш ако изобщо ти си отдава тази дейност.

    Сегашната война в Украйна предотвратява много по-голяма война между Русия и НАТО ако я бяха приели в НАТО която със сигурност щеше да е ядрена - ама от къде мозъчето може да разбере това.
  • 54 Ха ха ха ха ха

    15 1 Отговор

    До коментар #47 от "Gucci x Balenciaga":

    Значи потвърждаваш, че ЦРУ лъжат! Защото последният им доклад (трети поред) потвърждава това, което написах!
    Не може да не знаеш, че преди година на учение на Нато в Румъния, мишената, по която натовци трябвало да стрелят наподобявала руски войник. Съответно българските натовци отказват да стрелят.... Последва извинение от началството и смяна на мишената! И това го оповести американски военен присъствал на учението!
    Затова и не въоръжават България...
    Колкото до Путин... Толкова сте безлични, че едва ли някой поне средно грамотен човек би обърнал внимание на коментарите ви относно Путин! Никой н вби паднал толкова ниско до вашето ниво!
  • 55 Факти=на ИЗПРАЖНЕНИВ с урина

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "БПФ":

    БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ СА ГОЛЯМ К КОРЕНТ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
  • 56 Факт

    12 0 Отговор

    До коментар #49 от "ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО":

    Сценарият е същия. Имаме заплаха, имаме мерки, които вредят повече отколкото помагат, имаме неистова пропаганда от медиите, имаме жестока цензура, а скоро ще имаме и положение сигурно, но не извънредно, а военно. Ама всичко това е за да ни спасяват. Да не си помислите друго.
  • 57 5888

    2 17 Отговор

    До коментар #1 от "БПФ":

    Пич това да не ти е Риа Новости и RT ,че да е лъжлив и пропаганден новинарски източник ? Дойче Веле е един от най-достоверните източници според рейтинга за истинност на медиите.От друга страна руските новинарски източници са почти изцяло само пропаганда и лъжи.
  • 58 ssssss

    14 2 Отговор
    Кагато ти правят ограничения на източниците - значи ИСТИНАТА е точно в обратна посока на пропагандата, ХЕР Гьобелс от Дойче Шайсе....
  • 59 Да ама Не

    11 1 Отговор
    Тази статия е написана от крадеца който вика дръжте крадеца
  • 60 Хоп

    7 0 Отговор
    Видяхме ги големите при ковид идиотията и на кой са собственост.Само Fox ,са независими от голямото зануляване.За нашите ,изобщо не ми се коментира.От години не ги гледам.

    Коментиран от #74

  • 61 Амиии

    8 0 Отговор

    До коментар #50 от "Холивуд":

    Следва Тайван.
  • 62 САЩ-Империя на лъжата

    12 1 Отговор
    Първия признак за достоверност - автора ДА НЕ Е DW.
  • 63 Лъжеца вика

    6 1 Отговор
    ДРЪЖТЕ ЛЪЖЕЦА
  • 64 Subaru STI

    9 1 Отговор
    Тая защо говори само за социалните мрежи?

    Най-големите и безотговорни фейкове и лъжи дойдоха от натовските и американските политици, тиражирани от послушните им медии. И с цензурата над другомислещите. Те започнаха много преди конфликта с нетиражирането на истинските причини за него, като се предоставяше едностранчива инфо. По този начин прикриваха и военни престъпления на една от страните. Прикриваха и действията на голяма група държави по въоръжаването на един престъпен неонацистки режим заради собствените си интереси, които нямат нищо общо с народа на тази страна! Маските на цинизма паднаха за пореден път!
  • 65 Иванушка

    6 0 Отговор
    "Историята" и "Истината" накрая се пише от победителите, както им е удобно.
  • 66 Ломчанин

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софианец":

    Или най малкото - представят информацията АБСОЛЮТНО едностранно.
    За осем години не се намери и един журналист да направи репортаж за истинското положение. НИТО ЕДИН.

    Сега се появи една французойка, но най вероятно ще й затворят устата.
    Помните ли интервюто с жителката на Цхинвали и дъщеря й - 2008. Просто ги прекъснаха, пуснаха реклама и не им позволиха да говорят.
    Това е състоянието на съвременната журналистика - аз ти плащам - ще говориш каквото ти кажа. ТОЧКА.
    Да ни е честита демокрацията. УРА.
    Да ви кажа - През социализма се чувствах хиляди пъти по-свободен от сега.
  • 67 Антитрол

    6 0 Отговор
    Дойчовци за разберем кое е фрейк и пропаганда трябва само да прочетем вашите статии относно корона вируса - какво стана с него - няма вече зелени сертификати, няма вече задължителна ваксинация, бустери, карантини и хилядите глупости които ръсехте - направо изчезна пусти вирус. Путин излезе най-големия лечител в света като ни отърва от вируса и милионите измрели от него.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 kkk

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Gucci x Balenciaga":

    Не се притеснявай- в момента в който нещата приключат, Оср аина бъде разделена за 3, а може би и на 4 части (1 част- за Русия, 1 част- за Полша, може би 1 част за Унгария и остатъка ще мизерства като Оср аина) си хващам самолета и се изнасям за постоянно в Питер. Хем ще си гледам кефа, хем ще си управлявам бизнеса на място, а не от БГ. Много е вероятно в обозримо бъдеще и да изгоря БГ паспорта и да се откажа от БГ гражданството- единствената полза е пътуването в геѝропата, а аз не държа да ходя там вече.... И такива като мен се оказваме доста хора- само дотук ще трябват 4 чартъра да ни превозят... Разбира се на теб не ти пука- ти и без друго миеш чинии някъде из геѝропата, но в деня в който 1000 човека си изнесем капиталите от тук гладни ще останат над 30 000 човека в БГ и после поне 15 000 руснаци ще захлебят покрай нас...

    Коментиран от #75

  • 70 Иванушка

    11 1 Отговор
    " Зеленски шокира света и обяви началото на ядрена война в Украйна. Оказа се, че в Запорожката АЕЦ гори само учебен корпус, който няма никаква връзка с реакторите.

    Изявлението идва след като цяла нощ Киев на най-високо ниво твърдеше, че е извършена атака на руски танкове директно срещу енергоблоковете и те всеки момент може да се взривят и да стана 10 пъти по-голяма катастрофа от Чернобил. "
  • 71 Hdhd

    7 0 Отговор
    Царете на фълшивите новини са американците. Не е случано, че всички големи тв.са тяхни. И другите само копират от тях да няма разминаване. Както се случва сега с тоя конфликт в Украйна, както беше и с ковида. Плащат едни и същи, а печатницата в фед.резерв брули денонощно.
  • 72 kkk

    8 0 Отговор

    До коментар #50 от "Холивуд":

    Спокойно бе, тука няма да посмеят да съберат запасняците- просто им се живее... Последният набор ходил в казарма е към 85-ти или там някъде- все хора които днес се борят с живота, имат деца и т.н. и масово правят 2 неща:
    - псуват правителството без оглед дали е това, онова или друго и С ОСНОВАНИЕ псуват.
    - поне 70% от тях подкрепят действията на Путин

    И на тези хора ако им раздадеш автомати, 4 пълнителя и сандък патрони шансът да объркат завоя и вместо на фронта да идат на жълтите павета и да ги боядисат ярко червени е ОГРОМЕН. Та така- тук "запас" няма да има, живее им се още на говедата. Да ме извинят животинките...

    Коментиран от #77

  • 73 кнаус 485

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Съгласен съм...щом видя автора не чета,чета само коментарите....
  • 74 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хоп":

    Освен Fox вече има OANN.com и Newsmax.com.
  • 75 Grote Olifant

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "kkk":

    Много си прав! В Русия не си видял и половин % от всички красоти. Цял живот никъде да не отидеш, няма много да пропуснеш. Сега и сезон няма да имаме в България. Защото се видя, че ни управлява поредното русофобско правителство. Туристите от Русия си имат Крим, Сочи, Геленджик и редица други курорти. Турция гък не каза. Ако беше закрила Босфора и това нямаше да види. А ние пак на произвола на продажните ни политици.

    Коментиран от #79

  • 76 Слава България

    1 8 Отговор
    Руската пропаганда е ненадмината
  • 77 Живот в две епохи

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "kkk":

    Ние българите знаем, че вътрешната политика на Русия не е много приятна за руснаците но на световно ниво Русия е важна за балансиране на силите. Обикновените хора от западна Европа не го проумяват и вместо да спят спокойно точно защото Русия се размърда , сега ги е страх от ядрена руска атака, така както се страхуваха от ковид. Тайничко им се смея , защото са като деца наплашени от торбалан.

    Коментиран от #78

  • 78 Grote Olifant

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Живот в две епохи":

    И какво й е на руската вътрешна политика? Достатъчно социална е към всички. Майките получават не малко пари за родено живо дете. На практика ипотеки без лихви. Кеф ти земя в Сибир или Далечния Изток - безплатно! Оправиха си пътищата. Борят се с корупцията. Разходите за живот са ниски - газ, ток, вода, парно. Храната е истинска. И както се очертава, още по-истинска ще става. Сега някой може и да се оплаква от нещо. Но аз не зная държава, в която никой да не се оплаква. Освен ако не е забранено със закон :-)

    Коментиран от #80

  • 79 kkk

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Grote Olifant":

    Ааааа, аз съм упорито животно (че и с пари в джоба) и сигурно съм видял 25 пъти повече от редовият руснак- за начало съм обиколил Карелия и Камчатка много сериозно и далеч извън тур. места и маршрути, де що има по-голям курорт съм го проверил и т.н. И дори в този случай ГАРАНТИРАМ, че съм видял максимум 1% от красотите на държавата. Най-много ме радва, че пътуваш за място Х, минаваш през някое забравено селце и се оказва, че 2 часа разглеждаш красотите в едно просто село и задължително някоя бабичка ще те завлече да те почерпи с нещо
  • 80 kkk

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Grote Olifant":

    Не само ние тук, а и общо взето целият свят не може да си мечтае за такава социална политика като руската- въпреки, че се краде ужасно много (тиквуций от там се е учил на схеми) тея така си вдигнаха държавата от пепелта за 10 години, че ние не можем да ги стигнем и след 50г. Дори и сега с всичките санкции и глупости ще го закъсат временно, но до 2г. ще са забележимо по-добре отколкото бяха преди войната.

    Коментиран от #81

  • 81 Grote Olifant

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "kkk":

    С мотор успях да стигна до Монголия. Видях Алтай. До Владивосток не успях да отида. Исках с мотора да стигна до Сахалин и Курилите, но се случиха няколко обрата един след друг в моя живот и не успях. Тайно се надявам, че един ден все пак и там ще отида. До Камчатка с мотоциклет обаче вече няма как... И тя ми е мечта. :-)
  • 82 Един от многото

    0 0 Отговор
    "Верифицирани "...... що за дума???? Ето за това не ви чета....
Новини по държави: