Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 08:04 14 140 94

Путин и Зеленски: двама лидери сякаш от различни светове

  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • русия

По какво си приличат и по какво се различават тези двама държавни мъже?

Путин и Зеленски: двама лидери сякаш от различни светове - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Единият седи на класически тапициран фотьойл, на масивна маса, във внушителна зала, облечен е в ушит по поръчка костюм. Другият се появява по улиците на Киев в масленозелена тениска или стои пред синя стена. Ясно е - начинът на комуникация и медийната постановка, която избират двамата лидери Владимир Путин и Володимир Зеленски, са много различни. И докато на мъжа с тениската се възхищават и му симпатизират, другият е все по-изолиран.

Езикът и реториката на Путин и Зеленски

Войната, която започна Путин, се води и от двете страни и със способите на реториката и изображенията. И двамата лидери демонстрират решителност, с която те предават посланията си. Но това е и единственото общо между тях. Разликите са поразителни.

"Имам нужда от муниции, не от превоз” – с тези думи украинският президент Зеленски отхвърля предложението на САЩ да му помогнат да се евакуира от Киев. Той е много близо до народа в обръщенията си: те са директни, лесни за разбиране, кратки и лишени от сложни обяснения и опити за интерпретации на историята. "Той се държи на нивото на хората,” коментира преводачката Олга Радецкая. "В речта си непосредствено преди началото на войната Зеленски - както той сам каза - се обърна към руснаците като украински гражданин, не като президент”.

Путин изглежда далечен и недостъпен: "В обръщенията си той използва по адрес на укаринците думи като "зараза", "вирус", "паразити", нарича ги "хунта наркозависими нацисти". За него всички са оглупели от западната пропаганда и са контролирани от външни сили,” казва Радецкая. Докато Путин клевети, Зеленски се опитва да обяснява: "Обръща се към руснаците и им казва, че това, което гледат по телевизията, не е вярно, обяснява им каква е реалността. Той не нарича руснаците глупаци. Говори им като на равни,” обобщава многократно награждаваната преводачка.

Сякаш от различни светове

"Студената война приключи,” с патос обявява Путин преди повече от 20 години от трибуната на германския парламент. Следват гръмовни аплодисменти. След последните му речи и действия това изказване изглежда остаряло. Той вече заплашва с ядрени оръжия, говори за демилитаризация и праща войската да атакува суверенна държава. Путин живее в миналото, заяви в интервю за ДВ руският писател Владимир Каминер.

"Втората световна война е много важен елемент и Путин неслучайно използва лексика от този контекст,” казва Радецкая. Посланието е: победихме фашизма и националсоциализма веднъж и ще го направим отново. "Това е идеологическа подбуда, която резонира в обществото отдавна”, допълва тя.

За разлика от него Зеленски говори за случващото се тук и сега, но е принуден да вземе отношение към историческия наратив на Путин: в една от речите си украинският президент припомни за осемте милиона украинци, загинали в борбата срещу националсоциализма.

Послания, насочени навътре

Зеленски се старае да мотивира и да обединява, не да разединява. Обръща се към украинците, но и към рускоговорящото население, както и към евреите в Украйна. В същото време Путин често е дистанциран и демонстрира незаинтересованост към собствения си народ. С нарастването на жертвите от руска страна и несигурността колко дълго ще се проточи войната обаче Путин осъзнава, че ще му се наложи да спечели хората на своя страна. След като млад войник от Дагестан е паднал убит в Донбас, Путин казва следното: "Аз съм руснак и в моето семейство има много хора, носещи имената Иван или Мария. Но когато видя героична саможертва като тази на Нурмагомед Гаджимагомедов, тогава аз съм и дагестанец, чеченец, татарин, евреин…”

Така Путин се опитва да разсее подозренията, че инвазията на Украйна е изцяло руско дело, твърди Радецкая. "Иска да предизвика солидарност и от другите националности в Руската Федерация. Използва го и за контраст на предполагаемия национализъм на украинците.” Руският писател Дмитрий Глуховски пък вижда това като опит на Путин да отхвърли личната си отговорност за войната.

Страх срещу сила

Зеленски не се притеснява да се обръща към световните лидери и се превръща умело в лицето на съпротивата. Исканията си представя директно и се опитва да провокира съвестта на Запада. Дори към Путин се обръща директно: "Аз не хапя. Съвсем нормален човек съм. Седни с мен, кажи ми от какво се страхуваш.” Путин пък изглежда все по-изолиран. Той почти изцяло избягва прекия диалог с държавни лидери и с международни организации.

Силни мъже

Що се отнася до външния им вид, и от двете страни наблюдаваме традиционно мъжество, казва Дирк Шулц от Центъра за изследвания на пола в Университета в Кьолн. "От едната страна е мъжеството, жадно за власт - агресорът, който вярва, че традициите и историята му позволяват да вземе обратно, каквото му се полага. Другият пък е мъжественият герой, чийто героизъм се корени в начина, по който защитава страната си,” коментира Шулц. И двата вида мъжество са продължение на патернализма. А войната, колкото и ужасяваща да е тя, е арена за доказване на това мъжество, което мнозина вярваха, че сме превъзмогнали.

Автори: Райна Бройер, Кристине Ленен


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петър

    6 63 Отговор
    Пичове са и двамата.

    Коментиран от #67

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    167 29 Отговор
    Няма база за сравнение между ДЪРЖАВНИК И БРИЛЯНТЕН ПОЛИТИК И МАРИОНЕТКА ОТ ЦИРКА, КОЙТО ПРОДАДЕ НАРОДА СИ
  • 7 жужи е луд

    47 63 Отговор
    Това е братоубийствена война.Все едно САЩ да нападне Англия.

    Коментиран от #19, #55

  • 8 Анонимен

    38 94 Отговор
    Да руската армия сё проваля. Всеки очакваше да превземат Киев за 3 дни, за седмица максимум. Те втора седмица още не са започна ли да щурмуват.

    Коментиран от #65

  • 9 Робърт Бърнс

    100 12 Отговор
    Колко е жалък шутът на трона на краля! Колко е прост народът, който го е избрал!
  • 10 Ха ха ха ха ха

    97 36 Отговор
    Зеленски по улиците на Киев:)))) Дори и американците казаха, че Зеленски е избягал от Украйна. Говори от бункер, с насочен автомат към него Поне това се вижда на видеата, когато Сава изявления!
  • 11 Зеле

    109 41 Отговор
    Зеленски е продажник и лицемер.

    Коментиран от #17, #63

  • 12 В бункера

    69 10 Отговор
    И сега един мишок ще играе казачок
  • 13 Някоя си

    87 25 Отговор
    Верно е че са различни 😉 зеленски е на гъби и масури 🤣🤣🤣
  • 14 ПР и Реклама

    105 23 Отговор
    А работи ли за зеленото жуже огромен ПР екип от щатите от онези, които обръщат и манипулират избори зад океана ???? Аре моля ви се, съвсем ни взимат за балъци DW с техните жалки манипулации!
  • 15 Иван

    78 20 Отговор
    Зеленски е от света на третополовия Мешия.
  • 16 цербер

    35 2 Отговор
    Путин и Зеленски: двамаТА лидери сякаш СА от различни светове.
  • 17 любител

    97 23 Отговор

    До коментар #11 от "Зеле":

    абсолютно как може изобщо да сравняват истински лидер и един артист-комедиант.голям смях.ХАХАХА.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 мммда

    28 7 Отговор

    До коментар #7 от "жужи е луд":

    Затова нападна русия чрез Украйна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 proi4o

    19 3 Отговор
    злобно и дребнаво.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българка

    38 90 Отговор
    Зеленски и Путин са диаметрално противоположни по морал и действия. Зеленски е сред народа си на фронтовата линия и отбранява страната си от нашественик. Путин е лачено облечен, в бункер далече от войната, която той нареди. Путин е руския Хитлер, той е агресор, терорист, който дори заплашва света с ядрено оръжие. Путин е изгубил разсъдък и убива не само украинския, но и руския народ. Той проявява ахресия срещу собствения си народ и има защо да се страхува от обичта на руския народ. Близо 13 000 руснака са арестувани, защото искат мир и почти толкова убити руски войници като окупатори на чужда земя

    Коментиран от #27, #62, #85

  • 24 Хан Тервел

    61 15 Отговор
    Зад единия стои Целия англосаксонски свят и промитите мозъци на брой славяни.
    И аз да съм ще съм най безстрашния.
  • 25 Сандо

    74 16 Отговор
    Единият второстепенен актьор,другият - определящ процесите в света.Единият представлява отиващия си свят,другият създател на новия световен порядък.А ДВ най-добре да се съсредоточат какво става в собственият им двор,че скоро ще се наложат съкращения в щата им поради липса на средства.

    Коментиран от #89

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДВ е ВРЕДЕН за здравето

    38 8 Отговор
    На ДВ ПРОПАГАНДАТА 😄😃😷
  • 29 човек от народа

    64 13 Отговор
    Путин - лидер на империя, Зеленски - артист , играещ роля.....естествено е да са в различни измерения !

    Коментиран от #31

  • 30 К. Георгиев

    61 11 Отговор
    На някой направили му впечатление че , на една от тези тениски с които се появява Зеленски има кръст на ку кулус клан, и защо никой не го коментира както и убийството на украинския преговарящ. Нали сме свободна и демократична страна в която всеки има право на различно мнение от това на така наречените управляващи /кукли на американски конци/ . И за тези които ще започнат да ме плюят явно и на тяхните тениски има подобни кръстове.

    Коментиран от #44

  • 31 Великобритания

    12 31 Отговор

    До коментар #29 от "човек от народа":

    Едно тъпо ченге е а другия артист
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Путин офил

    11 45 Отговор
    Другари, другарят Путин плаща 200долара на доброволци да го подкрепят в Украйна. Сборът днес е пред паметника дето ще го махат. Носете си колкото можете храна. Стига сте се крили зад клавиатурите. Трябват истински действия, щото изпускаме нещата.

    Коментиран от #61

  • 35 гошо

    38 8 Отговор
    "И докато на мъжа с тениската се възхищават и му симпатизират, другият е все по-изолиран." така е, вкисналото зеле. а вие знамето над райхстага помните ли? ще ви го припомнят.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кара копейкин

    18 32 Отговор
    Във връзка с наложените санкции с цел задоволяване потребностите на населението, Путин издаде декрет за възстановяване на производството на цветни телевизори електрон и рубин, както и автомобилите ВАЗ.
    Всеки може да се запише, като плати депозит и с трепетно вълнение да чака да му дойде реда. Героите на труда и партийци се ползват с предимство.

    Коментиран от #59

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Къде е Зеленски

    42 13 Отговор
    "Имам нужда от муниции, не от превоз” - Та Зеленски не е ли на топло и сигурно, в американското посолство в Полша? Поне така твърди украински депутат.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 кнаус 485

    28 1 Отговор

    До коментар #30 от "К. Георгиев":

    въобще НЕ СМЕ СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА......
  • 45 Какво иска Зеленски

    33 9 Отговор
    "провокира съвестта на Запада". НЕ!
    Иска да зарази Запада с неонациската си идеология. Да свее страх, както сред масата, така и сред народа. Със страх лесно се оправлява. Той не просто предлага своите искания - той нарежда на Запада какво да прави! Иска от Запада да е човеколюбив и миролюбив, но той самия не е.
    Дано не се заразим от този неонацизъм.

    Коментиран от #49

  • 46 Дедо Гошо

    36 7 Отговор
    Русия е на земята Украйна си мисли че е на Луната а ние сме някъде посредата в безтегловност.
  • 47 Гост

    38 6 Отговор
    Императора и шута
  • 48 нов

    39 8 Отговор
    Да наистина Зеленски е голям пич. Кара се на всички западни лидере, че са го излъгали и сега не искат на вкарат света в Трета световна война. А едно интервю на което е пиян или дрогиран /или и двете/ беше наистина клоун, но по БГ тв, няма как да се види.
  • 49 кнаус 485

    26 6 Отговор

    До коментар #45 от "Какво иска Зеленски":

    бъди СИГУРЕН,ЧЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА НЯМА ДА СЕ ЗАРАЗЯТ С НАЦИЗЪМ,ЗА РАЗЛИКА ОТ МЕДИИТЕ.....И ГРУПА ОБЩЕСТВЕНИЦИ ПИСАЛИ ОНЯ ДЕН ДО ПРОСТО КИРО.....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Анонимен

    26 7 Отговор
    "Мачът" е реден! НАТО и Русия си играят с Украйна на "доброто и лошото ченге", а истината е, че всичко е предварително договорени, от което потърпевши са народа на Украйна и руските войници. Зеленски пожертва народа си! Съветниците го тласкат към пропастта!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 не е луд

    29 5 Отговор

    До коментар #7 от "жужи е луд":

    Просто е притиснат до стената. Мисля, че тази война бе неизбежна. Повтарям - неизбежна.
    Дали щеше да започне преди 8 години, сега или след 8 години - тя щеше да започне. Проблема е, че колкото се отлага, толкова ще е и по-кървава. Неонациска Украйна набира сили. Тя и в момента е 15-20-та в света. Какво би станало, ако исканията на Зеленски (преди да почне сегашния конфликт) за разработка на ядрено оръжие, се бяха сбъднали?! Та неонацистите не пожалиха собтсвения си народ - рускоговорящите украинци. Колко по-малко биха пожалали рускоговорящи другостранци? Каква е тази страна, в която в основната и доктрина е обявяване на война!! И то срещу 1-3 по сила страна в света! Да обявяване на война, защото в документа пише, че Крим е украински и ще бъде върнат на Украйна. Е как ще стане без война?
    Нещата трябва да се погледнат с истинските им лица.

    Коментиран от #94

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ако

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "Кара копейкин":

    телевизията е това което е в момента, не ми трябва телевизор още.
    Защо някои си мислят, че всичко се върти около телевизора ?
  • 60 Карикатура

    20 3 Отговор
    Представете си Капан/произведен в САЩ/, Сиренце/Украйна/, в щракналия капан два мишока /Русия и ЕС/. Накратко това е ситуацията.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Мим

    21 4 Отговор
    Тоя зеления не ми го хвалете,ако му беше узряла тиквата щеше да разбере какво се иска и защо се води операция.,ама явно не е.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Евреин

    25 3 Отговор
    Всичко разбирам зеленски е супер мен само не разбирам как така един евреин е заобиколен от банда нацисти само се огледайте около него обкръжението му или му е много къса паметта или са му набутали бая парички в зелено
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 124

    24 4 Отговор
    Напишете как починените на нациста зеленски украински тайни служби разтреляха неудобния ми украински депутат в центъра на киев.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Всичко разбирам

    14 4 Отговор
    А вие виждали сте евреин да работи или може би не знаете че зеленски е евреин много ми е чудно Хитлер ако беше жив Германия на коя страна щеше да бъде
  • 73 НямакъщавБарцел

    3 12 Отговор
    И двамата са боклуци
  • 74 Нборко

    24 8 Отговор
    Да,единия обслужва американски" сатанински интереси", а другия иска независимост за Русия от смъртоносната хватка на нато!Да живее Русия!Долу дойче веле пропаганда!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Джендърски мераци за опрашване...

    7 13 Отговор
    От едната страна е мъжеството, жадно за власт - агресорът, който вярва, че традициите и историята му позволяват да вземе обратно, каквото му се полага. Другият пък е мъжественият герой, чийто героизъм се корени в начина, по който защитава страната си,”
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Единия

    2 2 Отговор
    Поне умее да свири на пиано с оная си.....наистина ненадминат актьор, единствено този дето свири с него може да се сравнява с него. Всъщност не дават близко с подробности за да сравним кой е "по-голям" актьор. Жалко че май са го свалили от тубата.
  • 80 Перо

    12 3 Отговор
    Как по какво се различават,единият живее, сънува и мечтае за стария Завет и световно господство, като богопосран, другият от Москва е в Новия Завет!
  • 81 незнайко

    11 2 Отговор
    Много неясна статия ! Не може да се правят изводи от нея ! Единственото което съм забелязъл е че, Зеленски е все по тениска в това студено време !!!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Един

    15 5 Отговор
    Путин е държавника с най висок рейтиг в Света а това недоразумение,облечено в армейски пуловер е жалко подобие на човек,който освен да реве и да моли,не е способно на нищо мъжко,а освен това и изключително глупаво.Продаде си държавата за голи обещания и повярва на тези които го лъжат, че фашистката му държава,може да бъде някакъв фактор в Европа и да се опълчи на тези,които са я създали.С две думи Мишок.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 дядото

    7 3 Отговор
    и по още неща се различават.вл.путин е руснак и защитава интересите на руския народ.вл.зеленски е евреин,да не се изразявам с други думи и не виждам да защитава интересите на украинския народ.и него като хитлер го подрепя т.н. демократичен запад
  • 87 Някой

    5 4 Отговор
    На Путин какво му е мъжественото, целия е у ботокс
  • 88 Ти ъй

    3 1 Отговор
    Кога ще почине този? Скъпи ми излизат американските санкции
  • 89 Рошко

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    Как така и дойчето не намекна че и двамата са евреи
  • 90 ОТГОВОР ДО РАЙНА И КРИСТИНЕ.

    5 4 Отговор
    Вие питате, ние отговаряме. ДА, РАЗБИРА СЕ - " НЕ СЯКАШ ОТ РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ "! Без съмнение те са от два различни свята - единият идва от ада и носи разруха и смърт, а другият е носител на светлината и мира. Да, различни са разбира се - единият е преродения умопобъркан Адолф Хитлер в лицето на убиеца Путин - поробител и подпалвач на трета световна война, а другият се бори-брани родината си, народа си от неговото робство. - Както ние българите в миналото се борихме и умирахме изтезавани изнасилвани за свободата си от петвековното робство - никога не трябва да забравяме това! Въпроса не е само в различните светове - въпроса е: Днес миролюбивия свят има ли съвест и докога ще търпи един луд "мечтател" поробител да си разиграва безнаказано коня в Европа?! Категорично, твърдо и навреме трябва да му се противопостави. Много луди са се опитвали да бъдат владетели на света и винаги са свършвали оплюти безславно въпреки грандиозните си победи - Чингис хан; Филип Македонски и прочие. Разберете умопобъркани - единствен Бог, нашия създател е владетел на света, който сам го е създал за нас да живеем в разбирателство и мир. "Не сякаш от различни светове" - Путин и Зеленски, те са от различни светове, единия от които незабавно трябва да се върне завинаги в мрака от който е дошъл да сее смърт...! Миролюбци, поставете лудия в усмирителната риза която заслужава...!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Факт

    3 3 Отговор
    Да, от различни светове са. Първият е лидер на велика държава, а вторият се държи като мениджър на екип.
  • 93 Име

    2 2 Отговор
    Залупенски да, той е от света на лунатиците. Сънува там някакви победи, глупости, а хората му измират.....
    Абе сбъднаха тия мокрите сънища на англосаксонците
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: