Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 12:04 22 413 70

Парите на Путин: колко богат е руският президент?

  • владимир путин-
  • путин-
  • пари-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • алексей навални-
  • богатство

Натрупаното от него състояние се равнява на невероятната сума от 200 милиарда долара

Парите на Путин: колко богат е руският президент? - 1
Снимка: Shutterstock

Владимир Путин притежава апартамент от 77 квадратни метра и гараж с размер 18 квадратни метра - така пишеше в избирателните листи преди президентския вот в Русия през 2018. Заплатата му тогава е възлизала на 140 000 щатски долара, от които той явно е спестил за един-два автомобила.

Този твърде скромен финансов профил на Путин предизвиква редица съмнения. Както пише германският информационен портал T-Online, в момента Путин взима 284 000 евро като президент на Русия, но според многобройни различни оценки тези пари всъщност са капка в морето: "Той сигурно ги дава като бакшиш на шофьорите, които го возят до вилата му на 24 километра от центъра на Москва", пише изданието. Акции в енергийни концерни, недвижими имоти, произведения на изкуството, скъпоценности - това е само част от списъка с предполагаемите богатства на кремълския автократ.

Още новини от Украйна

200 милиарда долара?

Същия профил описва и финансистът Бил Браудър, чиято фирма Hermitage Capital в известен период от време беше най-големият чуждестранен инвеститор в Русия. На едно изслушване в американския Сенат през 2017 година отличният познавач на Русия Браудър каза, че богатството на Путин възлиза на 200 милиарда долара.

И все пак: много трудно си остава да се прецени колко и какво точно притежава Путин. Редица наблюдатели твърдят, че той гледа на всички богатства в Русия и на имуществото на олигарсите като на финансова маса, към която може да посегне всеки момент. Освен това, твърдят наблюдателите, той е създал такава система на корупция и обръчи от посредници, че към собствения му джоб могат да текат все повече богатства. Тесен кръг от доверени лица, които Путин познава още годините в КГБ, служат на президента като "хора-портфейли" - те могат да му осигурят каквото, колкото и когато пожелае.

Браудър описва подробно специалната стратегия на Путин, чрез която той натрупва милиарди, използвайки "сламени хора". Според списание "Fortune", пред Сената Браудър е разказал какво се е случило, след като опонентът на Путин, олигархът Михаил Ходорковски, беше осъден и вкаран в затвора. Тогава подплашените други олигарси се наредили на опашка пред Путин с въпроса какво могат да направят, за да не бъдат и те обявени за "държавни врагове". Отговорът на Путин гласял: "50 процента". Браудър пояснява, че тези 50% от всяко богатство Путин иска лично за себе си.

Германският "Вестдойче Алгемайне Цайтунг" припомня, че обвиненията за корупция срещу Путин датират още от времето, когато Путин е бил председател на Комисията за външна търговия в Санкт Петербург. През 1992 година разследване установява, че Путин и неговият заместник са продали в чужбина суровини на обща стойност 100 милиона долара, срещу които градът е трябвало да получи хранителни продукти, тъй като по онова време в Петербург има остър недостиг на храни. Но тези хранителни продукти така и не пристигат.

Списание "Шпигел" припомня на свой ред, че руският президент няма нужда нито от спестовна книжка, нито от финансов съветник, защото сам си взима всичко, което му трябва. Според изданието Путин носи скъпи ръчни часовници, които могат да струват до 500 000 долара. Но това са дреболии в сравнение с черноморския дворец за над 1 милиард долара, за който обществеността научи от подробното журналистическо разследване на групата около Алексей Навални.

Навални твърди, че дворецът е бил проектиран от италианско дизайнерско светило, като обзавеждането включва кресла в стил Луи XIV и трапезария за 500 000 долара.

Никой не се изненада, когато поредният олигарх се обяви за собственик на двореца. По една случайност този човек беше Аркадий Ротенберг, близък приятел и спаринг-партньор по джудо на президента Путин. Остана открит обаче въпросът защо тогава един частен имот се охранява от държавните тайни служби ФСБ, а небето над него е обявено за зона, забранена за полети.

Освен двореца, на Путин се приписва и 82-метровата яхта "Graceful", която само допреди няколко седмици беше закотвена в Хамбург. Яхтата разполага с площадка за кацане на хеликоптери, с плувен басейн и с луксозни жилищни кабини, разположени на два етажа. По някакво странно съвпадение само броени дни преди нахлуването на Путин в Украйна яхтата даде пълна пара и се отправи към руския Калининград. Официален собственик на яхтата е фирма на име "Аргумент", която според Навални може да бъде директно свързана с господаря на Кремъл.

Британският булеварден вестник "Sun" твърди, че Путин разполага с още много превозни средства. Според изданието частният самолет на руския автократ, наричан още "Летящият Кремъл", струвал 520 милиона долара и вътре бил тапициран със златно фолио. "Sun" пише още, че Путин притежава няколко хеликоптера и близо 500 луксозни автомобила. Всичко това обаче трудно може да се докаже.

По-благонадеждна, според "Шпигел", е информацията на Станислав Белковски, който още преди десет години твърдеше, че Путин притежава 70 милиарда долара. Белковски смята, че Путин държи сериозни дялове в "Сургутнефтегаз" и близо 5% от акциите на "Газпром", който е най-големият енергиен доставчик в цял свят. Според оценката, публикувана от информационния портал T-Online, Путиновото имущество се изчислява на около 40 милиарда долара.

"Поне 1/3 от тези пари вероятно са в ръцете на Путин"

Съвсем друга сума назовава шведският икономист Андерш Ослунд, според когото богатството на Путин възлиза на 150 милиарда долара. В своята книга "Капитализмът в Русия: пътят от пазарната икономика до клептокрацията" Ослунд твърди, че близкото обкръжение на руския президент контролира около 500 милиарда долара, от които поне 1/3 вероятно са в ръцете на Путин.

От началото на новото хилядолетие руската икономика поддържа много стабилен годишен ръст (главно в резултат от износа на суровини), но тези огромни пари не са инвестирани в изграждане на училища, пътища или болници - те са паркирани по частни сметки, твърди Браудър. И добавя, че Путин има хиляди помагачи в правителствения и в полицейския апарат, които по негова заповед могат да отнемат имущество, да ограбват, да отвличат хора, да ги изтезават и дори да ги убиват.

Самият Браудър беше изгонен от Русия през 2005 година, защото застрашавал националната сигурност. Имуществото на фирмата му беше конфискувано, а неговият адвокат умря в затвора при неизяснени обстоятелства.

Списание "Шпигел" не без ирония припомня как в едно телевизионно интервю Путин се представи като най-богатия човек на света: богат бил, защото събирал емоции, а доверието, което му дарявали руснаците, било неговото най-голямо богатство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дойче еле

    40 59 Отговор
    леле леле, колко лъжеш леле

    Коментиран от #9, #47

  • 2 Бойко

    80 21 Отговор
    Аз съм по-богат... Тоя едно чекмедже не е показал...
  • 3 Мхм

    45 19 Отговор
    А ми Урсула и телефонните разговори с шефа на файзер
  • 4 101010

    36 42 Отговор
    произведения на изкуството, скъпоценности - това е само част от списъка с ПРЕДПОЛАГАЕМИТЕ богатства на кремълския автократ.

    Ако аз започна да ви обяснявам какви са ПРЕДПОЛАГАЕМИТЕ богатства на Обама на всички читатели ще им падна шапките и ще им се завие свят

    Коментиран от #32, #56

  • 5 Карина

    33 7 Отговор
    И какво не може да живее в повече от една стая дори да е близнак.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Путин е най-богат..........

    27 15 Отговор
    Сред най-богатите в целия свят
  • 9 Дойче веле не лъже

    30 8 Отговор

    До коментар #1 от "дойче еле":

    То ПРЕДПОЛАГА. Не си прочел внимателно статията
  • 10 Gucci x Balenciaga

    44 21 Отговор
    Да да по богат е колко пари има заровени....? те и на Pablo Escobar само гадаят колко са били точно 😉 умря като гнида този какво го чака ще видим в последен епизод лайф "на живо" по телевизията разпада на Русия

    Коментиран от #51

  • 11 bullneck

    17 15 Отговор
    айдэ почна се парад на к.у.р.в.и.т.е
  • 12 ПО МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ПАРИТЕ

    44 6 Отговор
    на местните олигарси като ПЕЕВСКИ, ТИМаджииите, Как любовницата на Тиквата стана най-богатата българка. Как се оказа цялото Черноморие в ръцете на ВИС, СИК, как оня местния председател на Селсъвета в Несебър, дето му пръснаха с кушум тиквата/ чичото на Очите/ се оказа собственик на 7 СЕДЕМ огромни хотела в Слънчев бряг. Как полуживите Маргини купиха на Ветко 5 звездната Виктория, там където снимат филми сега
  • 13 Гьобелс Веле

    12 9 Отговор
    Браво на Денис нашия човек
  • 14 bullneck

    17 28 Отговор
    Сталин си отиде с кърпени чорапи и по-изтрити ботуши,
    това да не сте вие оядени западни свинки,
    не всички ламтят за хартийки като вас

    Коментиран от #30

  • 15 В РУСИЯ

    23 11 Отговор
    ИДВА КОПОННАТА СИСТЕМА МРАЧНИ ВРЕМЕНА ПРЕДСТОЯТ И ТО ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД.

    Коментиран от #68

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мчмана

    31 6 Отговор
    Той и Тодор Живков имаше милиарди в швейцарски банки !!!
  • 18 любител

    26 21 Отговор
    не гледайте в канчето на човек управляващ империя а вижте милиардите на боко тиквата крадени от една бедна държава.
  • 19 Една немалка част от парите си Путин

    37 18 Отговор
    дължи на българската олигархия, която налива пари в неговата каса. Борисов е най-големият русофил-путинец. Той построи на Газпром турецко-балканският пАток. Това ни струваше 4.5 млрд. лева. Той даде 1.2 млрд. лева за безполезните руски турбини за АЕЦ - Белене. Той компенсира Внешторгов банк/Банката на КГБ/ като има подари Виваком за 300 млн.евро при реална цена 1.3 млрд евро. Той забави с 12 години изграждането на газовия конектор Комотини-Ст.Загора и така ни отряза от евтиния азерски газ и запази монопола на Газпром у нас. И още много други "дарения" на братска Русия направи ББ. А вие, другари, го плюете денонощно ! Ей, така стоят нещата у нас. Гласувате уж за русофили, а те американофили! Гласувате против американофили, а те в дълбочина - русофили. Наивни хора сте вий, да не кажа прости !
  • 20 Анонимен Знаещ

    17 9 Отговор
    Путин е ТРилионер и най богатият човек на планетата.
  • 21 А бе DW

    15 19 Отговор
    колкото и милиарда да има, все тая, вие си оставате с офис във Вашингтон.
    Клюкарската пропаганда всъщност ви приляга много. Боклуци сте и това си е.
    Завладени "демократи".
  • 22 ПенсионераПутинофил

    5 7 Отговор
    искам да съм един от портфейлите му ...................
  • 23 Емил

    21 5 Отговор
    Богатството е относително понятие! Според Кабала - човек е богат, когато това, което има му стига! (от там - "Блажени бедните духом...", т.е. тези, които търсят духовно богатство). Путин е последен бедняк - ненаситник!
  • 24 стоян георгиев

    13 8 Отговор
    дрогаре после се чудите що избирате боико или доган.хора дето оправдават путиновите кражби кои да изберат?

    Коментиран от #49

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 черния

    20 3 Отговор
    Руският Ппрезидент е богат, докато е жив.

    Коментиран от #31

  • 27 Терминатор Три

    10 6 Отговор
    Хителрзеле пропаганда - бия оценка 1 и затварям
  • 28 пффф

    27 7 Отговор
    Абе за кви милиарди говорите?!?!?Ми че той тавариш Путин си има цяла държава с над 100 милиона крепостни селяни.Ама явно тва му е малко на джуджака и реши да посегне и на Украйна.Само че има една поговорка че лакомо д.у.п.е. кръв ака.
  • 29 ЪРП

    13 17 Отговор
    8 ГОДИНИ СЛЕД ЗАПАДНОКРЪВОЖАДНИЯ ПРЕВРАТ, АМЕРСКИ И АНГЛОСАКСИ ВЪОРЪЖАВАХА ДО ЗЪБИ И ОБУЧАВАХА НАЦИСТКИТЕ ПАРАВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ ОТ УБИЙЦИ НА ЦИВИЛНИ РУСНАЦИ!!!!!!
    8 ГОДИНИ!!!!
    И НА ЕДНА КОНФЕРЕНЦИЯ В МЮНХЕН ПРЕЗ 2021 ГОД. УКРОНАЦИСТИТЕ ПОИСКАХА ДА БЪДЕ ПРЕРАЗГЛЕДАН СТАТУТА ИМ НА НЕЯДРЕНА ДЪРЖАВА И ДА ИМ ДОСТАВЯТ ЯДРЕНИ РАКЕТИ!!!!!!! ТОВА Е АБСОЛЮТЕН ФАКТ!!!
    САМО ,ЧЕ ПУТИН И ГЕНЕРАЛИТЕ МУ ИМАХА МААААЛКО ПО-РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА!!!!!!!!!!!!!
  • 30 Адолф

    16 5 Отговор

    До коментар #14 от "bullneck":

    А тоя сатрап ще си отиде на въжето пред Кремъл без чорапи и ботуши.Само по дребни гащи.
  • 31 Американските милиардери

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "черния":

    Са богати и след смъртта си
  • 32 101010

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "101010":

    Много минуси сте ми наслагали защото не четете докрай написаното от мен
  • 33 Kim

    9 3 Отговор
    САЩ мишки, та Путин е по-богат от всички американски президенти взети заедно?
  • 34 DW, той сам ли ви каза

    9 10 Отговор
    Колко има или вие му бръкнахте под дюшека и ги изброихте? Или пък, станахте сутринта, прозяхте се, почесахте се по носа, та наплюнчихте калема и ги подкарахте измислиците? Тъй де, като има будали да ви вярват.
  • 35 Някой

    17 7 Отговор
    А нашите тролове му се кланят на този корумпиран сатрап

    Коментиран от #38

  • 36 фейк

    6 7 Отговор
    Зако не ги конфискуват-защото ги няма.
  • 37 УЖАС

    4 5 Отговор
    Как да го четеш туй лъжливо овчарче. Всичките му материали са 100% ЛЪЖА.
  • 38 А, ти, “някой”

    4 9 Отговор

    До коментар #35 от "Някой":

    Как разбра, че е сатрап? От DW ли?
    Ти на кого се кланяш?
  • 39 Иван

    17 3 Отговор
    Сингапурският президент е казал, че като е станал президент в началото на 70-те е бил пред дилемата да направи рода си много богат или народа. Избрал второто човека и сега къде е Сингапур. Русия с толкова земни богатства за 100г. не направи нищо, вие сметнете колко са умни руснаците.

    Коментиран от #61

  • 40 Бай Шиле

    13 3 Отговор
    Великолепна статия! Образец на обективно журналистическо разследване.Поклон пред DW.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ddddd

    9 2 Отговор
    Колкото крадците от БКП
  • 43 Aйша

    3 7 Отговор
    Deutsche Welle.Ха ,да си пъхна пръстите у контакта!
    Idiot finihs - version
  • 44 Жоро

    5 0 Отговор
    Колкото по-вече има толкова повече негови подчинени ги искат, толкова повече има и да губи. Не че е проблем защото на затворници или покойници не им се дава право на собственост.
  • 45 Абсурдистан

    9 0 Отговор
    Та той притежава цялата държава, както се вижда заедно с населението!
  • 46 УСА боклук

    1 3 Отговор
    Аз съм ги броил и калъпил . Толкова са.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 gen½o

    5 1 Отговор
    еее той като цветанов веее , браво чист и честен
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пипи Чорапчето

    6 1 Отговор
    Въх! Жив да го оплачеш - ми той бедняк, бе:)
    Че наш Баце има повече от него - поне една къща у Банкя е наследил и зайчарник надстроил...;)
  • 51 Като се събуди

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Gucci x Balenciaga":

    Краката ти в контакта ли бяха, на пърлено ли миришеха или на пако рабан???

    Коментиран от #52

  • 52 Gucci x Balenciaga

    1 5 Отговор

    До коментар #51 от "Като се събуди":

    Не не позна на My Burberry Black ако имаш приятелка или жена купи и подарък препоръчвам ти го 🙂 paco rabanne няма хубави дамски парфюми не съм му фенка .За другото пиши си идоле мой не ми пречиш всеки има право на собствено мнение а сега Путин е международна звезда на световната сцена всички говорят 🤣🤟
  • 53 37733828

    0 2 Отговор
    Айде бе ,нящо тука има термини от пси реториката.
  • 54 хахаха

    5 2 Отговор
    колко години вече му броят парите и все не могат да ги преброят...още преди 6-7 години твърдяха, че са 200 милиарда доларя....сега би трябвало да са поне 400....или трилион...каквото и да кажете, все ще е вярно....както е казал един умен мъж - казващият истината е ограничен от нея, лъжецът може да говори каквото си иска...:)))
  • 55 Българин

    11 1 Отговор
    пУтлера притежава всичките пари на руснаците ате са глачдни
  • 56 12783

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "101010":

    нали се борят да са различни
  • 57 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    4 9 Отговор
    Няма да съборите президент Путин с такива долни лъжи от суперлъжливи сайтове!!!! Той не харесва лукса, часовника му е ракета.... 200 евро.

    Коментиран от #59

  • 58 666

    2 2 Отговор
    24 километра не можеш да излезеш само от центъра на Москва, явно автора е зле с географията и разстоянията, а и парите за нищо ги нема!!!
  • 59 Ти ходи лично да му го купуваш

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    И го сложи на ръката му че знаеш ай бягай ги плещи на други не и тука
  • 60 християнин

    5 0 Отговор
    Че то бил сиромах човека,по беден и от мен.Като емигрира,ще му отстъпя моята стая,а с жена ми
    ще се преместим в хола.Няма да му искам нищо и за парното и храната.Все пак сме християни.
    А 40лв. от Кирчо ще му бъдат за джобни“
  • 61 демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    Правят пушки и топове.Да си чул за цар топ в центъра на Москва.Руснаците с гордост ми го
    показаха.Тогава се качих до топа и им казах:Снимайте аз съм цар......"радостта на дамите"
    ЧЕСТИТ 8 март на всчки жени
  • 62 Много важно

    6 0 Отговор
    Нали му остават няколко годинки които си съкращава сериозно сам а крайната точка е два два метра под земята и после червейте атакуват
  • 63 JEFF

    7 2 Отговор
    Е, и , какво от това . Той си остава бедняк . Човек на 70 , мразен от цял свят. Не бих искал да съм на негово място , колкото и милиарди да има .
  • 64 Ива Бека

    1 0 Отговор
    Аз съм по богата и от Путин и от Шеф Манчев
  • 65 Reptile

    0 1 Отговор
    Бахти идиотити сти?! Някакви дебилизми съчинени от импотентен транс с разбита халка.
    Нито един документ, който да показва връзка към подобни обеми собственост. Подобни активи НЯМА начин да бъдат укрити дори през подставени лица. Ако подобно нещо беше и 10% истина, то ЦРУ да е проучило и публикувало тези връзки В ДЕТАЙЛИ.
  • 66 НикогаПовечеСДС-Чума

    2 0 Отговор
    Не ме интересува колко е богат Путин,а кенефНедиятаФакти да разузнае и каже колко е богат Асфалт паша ди Банкя,защото богатството му със сигурност произхожда от ощавените български кожи.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Горгона

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "В РУСИЯ":

    Правилно е кУпонна .
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Жулиен Гаков

    0 0 Отговор
    Грижа а не грижо. Като бърза човек е така. Буквите са една до друга.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания