Last news in Fakti

11 Март, 2022 17:01 5 710 38

Въоръжаване! Китайският парламент одобри рязко увеличаване на военния бюджет

  • китай-
  • тайван-
  • армия-
  • въоръжение

Няколко бивши високопоставени американски служители посетиха Тайван миналата седмица, за да изпратят сигнал за подкрепата на САЩ на фона на кризата в Украйна

Въоръжаване! Китайският парламент одобри рязко увеличаване на военния бюджет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В последния ден от годишната сесия в Пекин, днес Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) одобри значително увеличение на военните разходи на Китай, съобщи ДПА.

В присъствието на близо 3000 делегати, мнозинството от законодателния орган одобри икономическите политики на правителството заедно с проектобюджета, който предвижда рязко увеличение средствата за отбрана със 7,1 на сто. Това е най-голямото увеличение на разходите за отбрана от три години насам. Очаква се общите разходи да нараснат само с 3,9 процента.

Това се случва на фона на заплахите от страна на комунистическото ръководство към демократичен Тайван и териториалните спорове на Китай със съседите му в Южнокитайско и Източнокитайско море, отбелязва агенцията.

По време на годишната сесия официални лица потвърдиха геополитическите амбиции на Китай по отношение на Тайван. Комунистическото ръководство в Пекин гледа на острова като на част от своята територия, макар че от 1949 г. Тайван се управлява отделно от континенталната част на Поднебесната империя.

Нарастващото напрежение между Китай, Тайван, Съединените щати и Япония поражда опасения на фона на руската инвазия в Украйна.

Няколко бивши високопоставени американски служители посетиха Тайван миналата седмица, за да изпратят сигнал за подкрепата на САЩ на фона на кризата в Украйна.

САЩ са поели ангажимент за укрепване на отбранителната способност на Тайван и доставят оръжия на Тайпе. Предишните американски администрации оставиха открит въпроса дали ще се притекат на военна помощ на острова в случай на нападение, за да възпрат Пекин. Но през октомври президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ имат "задължението" да го направят.

Въпреки многото икономически несигурности, включително тези, причинени от войната на Русия в Украйна и пандемията от коронавируса, делегатите на годишната сесия на китайския парламент одобриха цел за икономически растеж от 5,5 на сто, което е над прогнозираните от Международния валутен фонд (МВФ) през януари 4,8 процента.

Премиерът Ли Къцян заяви, че иска да намали данъците и митата, за да подпомогне китайската икономика, като нарече това най-справедливия, най-прекия и най-ефективен инструмент за подпомагане на компаниите.

Според него от плановете на правителството трябва да се възползват най-вече малките компании. "Торът трябва да достигне до корените, само тогава растението може да расте", каза Ли, който предупреди за "рискове от влошаване", "усложнения" и "несигурност" за китайската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    26 26 Отговор
    Тези май се готвят да нападат Тайван....Да хвърлят ядрените бомби и да се свършва този побъркан свят...
  • 2 джаба

    50 6 Отговор
    сега е ред краварите да лапкат на китайците

    Коментиран от #4

  • 3 Още не са си завършили доставките

    61 6 Отговор
    на оръжия в оКрайна, вече започват да предизвикват нов военен конфликт...Тайван така или иначе ще бъде върнат обратно в Китай, а Джо ще продължи да пълни памперсите... 😎
  • 4 Rado

    9 56 Отговор

    До коментар #2 от "джаба":

    Първа е Русия. Вече е наведена пред Китай
  • 5 123

    65 5 Отговор
    Скоро ще има рев от Обора :) Повече никой няма да търпи терористичната държава САЩ и нейните васали да си разигравата кончето :) Никой не ги ббръсне за сливи вече :)
  • 6 Монгола

    52 2 Отговор
    Айдее.. и Чайна ги почна слугите на соросите в близкия район.
  • 7 МНОГО ДОБРЕ РАЗБРАХА

    46 1 Отговор
    сигналите от САЩ. Нямаш ли оръжие да се защитиш нищо не струва да отнемат ВСИЧКО. Как така замразика/конфискуваха златно-валутни резерви на Русия за 300 МЛРД $ Това си разбйничество държавно
  • 8 хихихи

    20 1 Отговор
    Пък бай пън каза ррррррт
  • 9 Григор

    2 40 Отговор
    Ето откъде идва реалната опасност за европейската и изобщо за бялата цивилизация. И САЩ си дават сметка за това. Предстои съюз между САЩ и Русия, за проедоляване мощта на Китай.
  • 10 Ами

    36 0 Отговор
    То тоя бюджет е за срещу фащ, тайванците са лесни, достатъчно е половината китайци да влязат в океана и да се изчуроликат по веднъж, след това ще следва цунами на острова
  • 11 чиче

    30 0 Отговор
    При МИЛИАРД И СТО МИЛИОНА ПОД 3000 ДЕПУТАТИ А ТУК ПРИ ШЕСТ МИЛИОНА И ПОЛОВИНА 240 ДЕПУТАТИ

    Коментиран от #19

  • 12 Анонимно Мнение

    29 2 Отговор
    Дракона започна да се пробужда...
  • 13 Вова

    4 22 Отговор
    Председател Си, мен ли ще нападаш?

    А помниш ли на корабчето как пихме водка и замезвахме с хайвер? Ти беше голям, а аз малък. Ти беше силата, а аз бях играчката в твоите ръце. И тази проникваща болка...

    Нима си забравил?
  • 14 Северните варвари

    4 26 Отговор
    Братята китайци усетих с какъв луд човек другаруват и сега ще му резнат крилцата

    Коментиран от #32

  • 15 цун_кай_ххх

    30 2 Отговор
    Тайван е остров, а не държава.
    Този остров е китайски, а това че след като загубилите гражданската война гоминдановци се преместиха там и обявиха, че се отделят от Китай, не е основание Китай просто ей така да се съгласи.
    И изобщо, за пореден път виждаме лицемерие и двуличие относно прилагането на т.нар. международно право от страна на наглеците от вашингтон.
  • 16 Това е Украйна за Русия

    24 1 Отговор
    Операцията която се води е просто един “спаринг” пред това което предстои...много хора не осъзнават но светътъ е в ТСВ. Води се по много фронтове на различни нива и сектори...Гответе си потурите!
  • 17 втора серия

    13 2 Отговор
    Сигнал има, подкрепа йок! Тъй че, Тайван да се готви за денаZификаZия и депидориZация.
  • 18 Мамул

    9 3 Отговор
    Магаре боб яде ли? Дали инвазията на Русия в Крайна, пандемията, зелената сделка, затоплянето, въоръжаването на Китай в бързи темпове...и още много събития имат връзка по между си? Отново война на националната държава срещу нелибералната псевдодемокрация. Този път с коя кръв ще се плати цената за успеха на юдео-хазарския финансов капитал измислил и комунизма и демокрацията само за да руши националните държави?
  • 19 Днес гледах НС

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "чиче":

    Има няма 20 човека бяха в зала. “Уж били на комисии”, но си мисля, че са се прибирали за селата от къде са и повечето!

    Коментиран от #28

  • 20 Абсурдистан

    7 3 Отговор
    Алчните западни джендъри изпаднали в дълбока алчност и късогледство, спомогнаха да се развият икономичедки и военно две чудовища. Тепърва ще берем плодовете!
  • 21 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    12 3 Отговор
    МАСКИТЕ И ВИРУСА БЯХА ДА ЗАГРЕЕМ ЗА ПРОТИВОГАЗИТЕ И РАДИАЦИЯТА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ!!
  • 22 1111111

    22 1 Отговор
    гледам в захлас как по традиция повечето български медии са застанали на барикадата на разпадналия се западен капитализъм като матросов. според мен освен пренареждане на геополитическия ред в света, специално ще се наложи и пренареждане на медииния фон в страната. но, както е каза някой по-умен от мен човек - всичко се записва и помни - ще му дойде времето.
  • 23 Пако

    21 0 Отговор
    КИТАЙ ИМА ПОДКРЕПАТА НА РУСИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В ТАЙВАН.

    Коментиран от #25

  • 24 минимален капацитет

    2 10 Отговор
    Не се заяждайте с жълтурите че ще пуснат още един вирус. Тръмп ядоса тогава ония мити Джинпин или там както се казва и в отговор пусна биологично оръжие под формата на вирус.
  • 25 1111111

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пако":

    нещо повече - русия е незаминим посредник на китай в индия и турция. новия съюз вече е факт и според мен в тази група ще гледат да се набутат англичаните. всичко обаче ще зависи от центробежните сили в сащ и великобритания, разбирай клановете. всичко в тези две западни общества е въпрос на противоборство между няколко влиятелни фамилии, всяка от които ще иска да набута в новия беден, но супер-перспективен блок.
  • 26 Z 20229989

    3 1 Отговор
    Само една дума "амок"!
  • 27 124

    13 0 Отговор
    Лоши времена за Кравария...
  • 28 Прокопи

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Днес гледах НС":

    Може и на опашка за олио да се редът ...Знаеш ли ги...
  • 29 Украинец

    11 2 Отговор
    "Предишните американски администрации оставиха открит въпроса дали ще се притекат на военна помощ на острова в случай на нападение, за да възпрат Пекин"

    Е как те "гарантираха" и териториалната цялост на Украйна - така ще е и с Тайван - ще гледат отстрани и ще налагат санкции. Само че на Китай и санкциите не вървят - демек им остава да гледат от страни.

    Предполагам чакат да свърши войната в Украйна че и те да ударят - ама може и да не я дочакат. И всичко е съгласувано между Путин и Си. Американците тогава ще гризнат дръвцето лошото и че ние покрай тях ще го отнесем.

    Коментиран от #37

  • 30 Б@си

    9 5 Отговор
    Е, живота не беше лош. Поживяхме. Сега май нещата отиват на изуй гащи. Това което четем е ясен сигнал, че още една свръх сила се готви да започне да мъти водата. Истината е, че обстановката изглежда като в навечерието на Първата Световна. А плиткоумните български "политици" вместо да тичат като олигавени клоуни да вземат и веднага да започнат модернизирането на армията ни, нищо от бедността. Лоши времена идват. И да спрат с безумните проекти за флот - сякаш сме Испанската армада. Трябват ни две подводници. Не някакви митологични кораби. Трябва артилерия, ПВО, противотанкови средства и машина за пехотата. Другото са простотии. Никого няма да нападаме. А, и задължително да живнем нашето производство. Примерно на дронове - доказано ефективни. И една еретична мисъл - аз говорил с Америка - за отказ от Ф-16 и за тези пари - ПВО и дронове.
  • 31 Б@си

    7 2 Отговор
    Също е важно да обучим населението си. На основни умения - стрелба, подръжка на оръжието. Произвеждаме леко стрелково оръжие като за половината свят, хайде малко и за себе си да отделим. Малко дисциплина няма да е зле за тея млади мъжове, повечето от които си бръснат крачетата. Трябва да бъдем отговорни за Родината си, даром нищо не идва.
  • 32 Кога китовците ще бъдат

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Северните варвари":

    братя на джендовците? Никога. Ако попаднеш там, братски ще те изправят на стадиона. Ще станеш телевизионна звезда, макар и за кратко, за поука на нацията.
  • 33 Политика

    2 3 Отговор
    Измислиха американците нов начин да си пласират оръжието. Вече те не воюват, а го продават на други държави да се избиват помежду си.
  • 34 фАНТОМасс

    4 2 Отговор
    Китай не са прости и виждат , че след удара върху Русия , ще последва такъв и срещу тях ! Просто е въпрос на време. Мегаломанията и желанието за световно господство на САЩ , няма как да бъдат спрени !

    Коментиран от #36

  • 35 Ники

    2 0 Отговор
    Всеки си гледа интереса в тоя гаден свят! Явно и Китай ще си търсят правдата.
  • 36 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "фАНТОМасс":

    Приятелю Китай просто се готви да си прибере неговото а именно Сибир. Територията е огромна ще трябва доста войска за да я вземат след като Русия се скапе.
  • 37 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Украинец":

    Приятелю достатъчно е американските компании да напуснат Китай и сбогом Гергино не им трябват никакви санкции. Но това ще стане само ако другаря Си изперка като бункерния недоимператор. Което едва ли ще стане китайците имат опит в смяната на видиотили се лидери.
  • 38 Роко

    0 1 Отговор
    Приятелю Китай съвсем официално заяви че не е съюзник на Русия. Какво още трябва да направят че да го схванете? Да бомбандират Москва ли? И още нещо Китай е единствената страна в света която официално претендира за руски територии (всъщност една от двете от преди няколко дни и Япония официално заяви за такива претенции, но това по скоро беше реакция на безизходното положение на Русия за разлика от Китай който го заявява от години пък и японците претендират за няколко островчета, а Китай за половината Сибир)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания