10 Март, 2022 14:35 1 830 11

Новозаразените с COVID-19 в Китай са най-много от две години насам

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон-
  • ваксина

Повечето нови случаи от днес са регистрирани в североизточната провинция Цзилин, граничеща със Северна Корея и в пристанищния град Циндао на Жълто море

Новозаразените с COVID-19 в Китай са най-много от две години насам - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай съобщи днес за 402 нови случая на COVID-19, близо двойно повече от вчерашните и в момент, когато силно заразният вариант Омикрон е "нападнал" към една трета от китайските провинции, предаде Франс прес.

Броят на новозаразените е несравнимо по-нисък, отколкото в останалия свят, но за Китай е най-високият от март 2020 г.

Страната, където коронавирусът бе открит за пръв път в края на 2019 г., следва политиката на "нулев COVID", което ѝ позволи бързо да ограничи епидемията, но с цената на високи загуби в социален и икономически план.

Щом бъде установен нов случай, властите по принцип обявяват строга карантина в големи мащаби и започват масово и многократно тестване на населението. Въпреки това в годишното си слово пред парламента премиерът Ли Къцян посочи в събота, че Китай трябва "неспирно да подобрява" мерките срещу епидемията.

Повечето нови случаи от днес са регистрирани в североизточната провинция Цзилин, граничеща със Северна Корея, и в пристанищния град Циндао на Жълто море.

Въпреки засилването на епидемията местните власти изглежда този път избират по-мек подход. В Циндао например тестват само жителите на зоните, където са открити случаи на Омикрон, докато през октомври 2020 г. бяха тествани всичките граждани в десетмилионния мегаполис.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    5 0 Отговор
    Девет , пустите му украинци ...

    Коментиран от #10

  • 2 Кольо,

    17 0 Отговор
    Брей да му се невиди на един милиард и триста милиона китайци 402 заразени счупиха всички рекорди...!!!
  • 3 Нема

    7 1 Отговор
    бизнес, нема пари..., в ковида вече, затова и никой не говори за него!
  • 4 бреййййй

    6 1 Отговор
    тези украйнци война водят и пак успяват да заразят китайците,тц,тц,тц....
  • 5 Кики

    6 1 Отговор
    Да се огледат китайците за американски биолаборатории покрай границите си
  • 6 Име

    5 1 Отговор
    И каква е ползата от боцкането?!

    Коментиран от #9

  • 7 Шушан от Ухан

    9 1 Отговор
    Аз съм Шушан от Ухан и бях първият заразен с корона вирус. Един ден влязох в една пещера и си казах - колко са хубави тези прилепи сега ще ги изям. След това ми стана лошо и почнах да повръщам. Извендъж реших че мога да пътувам по света както съм болен и да разболея и други хора. И така почна пандемията. Можете да ми благодарите ако ви е удобно ако не ви е удобно пак може да ми благодарите.
  • 8 Мнение

    7 3 Отговор
    Затварянето беше грешка, само удължиха епидемията. Сега ще ги започне и тях. Като премине през населението ще си остане във вид настинка. Ваксини за леко протичане трябват. Друго спасение няма.

    Коментиран от #11

  • 9 Неуместен въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Леко протичане на инфекцията разбира се. За който иска. Въпрос на лично решение, на което има право всеки един.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Много си

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    Това е все едно да кажеш. Искаше ми се да бях по време на испанският грип...
    Хората изчакаха да мутира в неопасен, но силно изместващ другите варианти грипове... Така хем хората, ще се имунизират, хем няма да се дадат много жертви... Естествена ваксинация...