Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2022 11:20 5 779 58

Войната в Украйна: как посреща Русия санкциите на Запада, разказват руски медии

  • русия-
  • икономика-
  • санкции-
  • украйна

Изтеглянето на западните компании ще предизвика ефекта на доминото - може да се срутят една след друга и руските им фирми партньори, предупреждава бившият зам.-министър на труда Павел Кудюкин

Войната в Украйна: как посреща Русия санкциите на Запада, разказват руски медии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът е избрал за оръжие срещу Русия "икономически, финансови, търговски и други санкции . . . които удрят сега впрочем самите европейци и американци чрез растящите цени на бензина, енергоносителите, храните, чрез загубата на работни места, свързани с руския пазар . . . Днес цялата планета е принудена да плаща именно за амбициите на Запада", цитира в. "Комерсант" вчерашна реч на руския президент Владимир Путин, коментирал действията на Москва в Украйна и реакцията в света.

"Владимир Путин, без съмнение, не воюва с Украйна. Той воюва със Запада. А значи е бил длъжен да разбира, че и Западът ще воюва с него, използвайки всички видове въоръжения (които нарича сега икономически санкции), включително летални за страната ни", заявява руският всекидневник.

Още новини от Украйна

Военната операция в Украйна поставя въпроса за баланса на загубите и придобивките на ключовите участници, както и на глобалните играчи, пише в същото издание политологът Иван Тимофеев.

За Украйна и Русия засега е още рано да се говори - бойните действия продължават, посочва той. Според него най-сериозни загуби търпи Европейският съюз заради скъсването на множество търговско-икономически връзки с Русия и наплива на украински бежанци.

Основният проблем на Вашингтон е, че рязкото изостряне на конфронтацията с Русия отклонява ресурси от Азиатско-Тихоокеанския регион. САЩ ще трябва да увеличат военното си присъствие в Европа и да концентрират по-малко ресурси върху възпирането на Китай. Затова пък ситуацията дава възможност съществено да се повиши вътрешната дисциплина на НАТО и да се постигне по-солиден принос на европейските страни към общата сигурност, разсъждава експертът.

Официалните руски телевизии вече говорят сериозно за риск от "технически дефолт" на Русия по външни облигации. Точно след като руският финансов министър заяви, че след като САЩ замразиха наши златновалутни резерви за около 300 милиарда долара, страната ни ще изплаща доларови задължения към западни банки и финансови институции . . . в рубли, отбелязва в "Свободная преса" икономистът и обществен деец Юрий Болдирев.

Последното според него е "абсурд". "Ако пък схванем и разберем ситуацията не формално юридически, а по същество - откъде накъде изобщо да плащаме нещо на онези, които директно ни наложиха санкции и фактически конфискуваха нашите златновалутни резерви?", пита се руският наблюдател.

Редица чуждестранни компании затварят или замразяват бизнесите си в Русия заради проблеми с логистиката, бързите промени във валутния курс и юридическите тънкости, свързани с антируските санкции, констатира агенция РОСБАЛТ.

Чуждестранните фирми дават работа на 1,5 до 2 процента от заетото население в Русия - от решението им дали да останат на руския пазар пряко зависят почти 1,5 милиона работни места в страната, посочва икономистът Ростислав Капелюшников. След нахлуването в Украйна най-малко 380 компании от други страни са спрели или замразили дейността си в Русия според цитиран в статията доклад на Йейлския университет.

Изтеглянето на западните компании ще предизвика ефекта на доминото - може да се срутят една след друга и руските им фирми партньори, предупреждава бившият зам.-министър на труда Павел Кудюкин. Как ще оцелява туристическият отрасъл, също не е ясно - въпрос е например дали хората ще имат пари за пътешествия, добавя РОСБАЛТ.

"Известия" описва "нестабилната ситуация" с онлайн търговията в Русия, където спират да работят интернет магазини и маркетплейс платформи на известни брандове. Експертите и участниците в пазара нямат общо мнение дали нови фирми ще се опитат да заемат местата им. Но според всички тях, големите играчи ще вземат окончателни решения, едва щом се очертае окончателният списък на антируските ограничения, заключава изданието.

Във връзка с изтеглянето на чуждестранни фирми "Независимая газета" напомня коментари, че "Западът и страни като Южна Корея и Япония искат да накажат властта в Русия, но вместо това наказват средната класа, която не може да бъде смятана за основния електорат на Владимир Путин".

Именно за средната класа е важно качеството на потреблението, именно такива хора усещат промени в живота си, когато не могат да платят за покупки от чуждестранни интернет магазини, да вземат заем, да заминат на почивка в Испания, да се отбият в ИКЕА или просто да си купят дрехи от обичайната марка, обяснява вестникът. "За модерното общество тук няма нищо нормално, това е принудително или произволно слизане с няколко стъпала" - властта в Русия "не заложи на средната класа в стратегически план", прави извод "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тошо

    66 47 Отговор
    РУСИЯ И НЕЙНИЯ НАРОД ЩЕ СЕ СПРАВЯТ. УСПЕХ !

    Коментиран от #48

  • 3 Последния Софиянец

    67 39 Отговор
    Руснаците са свикнали на лишения,но евроджендърите не
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Софиянец

    58 74 Отговор
    Русия ще се върне в средновековието, където и е мястото.
    А мястото на Путлер е в Хага!!!
  • 6 Ивайло

    30 34 Отговор
    Значи следва недоволните от средната класа да свалят Путин от власт!!! На народа а и на олигарсите ще им писне от амбициите на Путин и ще става нещо в Русия, ще има промени, рано или късно, помнете ми думата!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реално

    47 21 Отговор
    Братушките няма да ги уплашат никакви санкции-не си мислете че са лигльовци като евро-джендитата...
  • 11 Грульо

    47 18 Отговор
    Балшой праз! :D Тамън няма чуждите търговски вериги да цуцат от руснаците. Те са отишли там да печелят, а за да печели някой, друг трябва да го загуби. Същата работа и у нас. Вън чуждите фирми от България!

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наркос

    13 26 Отговор
    Пълни глупости. На тези компании даже им е изгодно да закрият обектите в страни от бившия съветски блок , защото сме неплатежоспособни.
  • 17 Факт

    32 6 Отговор
    Анатолчо , ще те поправя! Твърдението "западът е избрал за оръжие срещу Русия "икономически, финансови, търговски и други санкции . . . които удрят сега впрочем самите европейци" ... трябва да продължи със ... "според плана на щатите за блокиране на икономиката на Европа с военен конфликт в м/у Русия и Украйна"
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 другарят

    38 9 Отговор
    Тези санкции удариха Русия по-силно от първите, но и Русия е много по-подготвена сега! Руснаците ще обеднеят с около 10%, но ще се справят и ще излезнат по-силни, както се случи след първите санкции! Въпросът е какво ще правим ние колониите на фашистка Америка в Европа!??

    Коментиран от #29

  • 21 Икономист

    36 10 Отговор
    "Санкциите" са голям подарък от запада за Путин - Представете си че Кауфланд се изтеглят от България но те не могат си взе магазините - правителството назначава управител и те си продължават работата но печалбата която е около 4 милиарда за веригите остава в България.

    Общо взето това са санкциите - е богаташите няма да могат да си поръчват дамска чанта "Гучи" за 3000$ или костюм "Армани" за 15 000$ или часовник за 37 000$ но това е "лошо" само за съответните богаташи но за руснаците като цяло е добре - няма да има изтичане на капитали от Русия и ще принудят съответните богаташи да си харчат парите в Русия.

    От това пък ще пострада запада че ще се лиши от тези пари на богатите руснаци.

    Коментиран от #30, #32, #37, #56

  • 22 оня с коня

    11 18 Отговор
    Финансовият Министър на русия се оплаква ,че САЩ са замразили руски "Златно-валутни резерви" за 300 Милиарда Долара.И се пита в Задачата:ОТКОГА Русия си държи "Златновалутните резерви" в Амер. Банки?И понеже тия Измислени милиарди били "замразени",Русия щяла да плаща междунар. си задължения в Рубли.Ама чакайте бе Руски Хитреещи Иванушки- нали Путин се скъса да купува Злато и непрекъснато руската Преса пише колко много са натрупали в Хазната- ЩЕ ПЛАЩАТЕ В ЗЛАТО БЕ!
  • 23 МалкоЛогика

    21 9 Отговор
    Да не би западните фирми да доставят хляб и кисело мляко ? Продават скъпи неща не от първа необходимост. Ще се намерят нови доставчици. Френските търговски вериги работят, корейските и японските фирми продължават работа. За китайското направление да не говорим. От 2014 година РФ се готви да бъде самодостатъчна. Ще се справи. Ще търгува в рубли и национални валути с Азия, Африка, Южна Америка (90% от света). Добре дошли в многополярния свят !
  • 24 Киряк Петков

    11 18 Отговор
    Да помогнем на руските братя да се отърват от диктатурата на путинарията!За втори път ще ги освободим.Първия път Трифон Иванов ги освободи от участие на световно на 10.09,след като Ицо им беше обещал това!
  • 25 Ха ха ха

    18 17 Отговор
    Жалката путлеска пропогонда в българските сайтове така и не разбра , че никой не иска руските неконвертируеми рублички , и навсякъде където се обменя валута , срещу рубленцата пише 0.00
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бацо Гацов

    14 9 Отговор
    Икономическо санкции? Какви санкции бе? Това е специална операция в подкрепа на руската икономика..какви санкции ви се присънват?
  • 29 Име

    16 9 Отговор

    До коментар #20 от "другарят":

    СПАСЯВАЙ СЕ В РУСИЯ. ОСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА МЛАДИТЕ
  • 30 като ти гледам съжденията..

    13 14 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    ..ясно ми е колко си "икономист".
    Не си въобразявай, че местен мениджмънт ще управлява изоставените магазини, или каквито и да са други бизнеси, със същата ефективност.
    Нито имат ноу-хауто, нито ще разполагат със синергията на международните фирми.
    Така че путлеристанците да се готвят за още по-голяма мизерия

    Коментиран от #36

  • 31 Хвърчилото от село

    17 16 Отговор
    Путин ликвидира Русия! Нито един водач и политик досега не го е правил за толкова кратко време и с такава тъпа маневра! Но, какво може да се очаква от едим не толкова образован милиционер?! Путин е пътник, а Русия и руският народ ще страда, отхвърлени от цивилизованият свят, дълги, много дълги години от глупоста на един диктатор!
  • 32 12783

    12 9 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    И КВО ЩЕ ПРОДАВАТ В ТЕЗИ МАГАЗИНИ БОРШ ПЕЛМЕНИ И ХАЙВЕР
  • 33 РЗС

    7 8 Отговор

    До коментар #26 от "Антитрол":

    Руската територия заема 1/3 от глобуса моето момче, оставаше да имат и бази другаде

    Коментиран от #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сократ

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "АУУУУУ":

    Те 6 месеца ще изкарат, а ние?
  • 36 Икономист

    14 4 Отговор

    До коментар #30 от "като ти гледам съжденията..":

    "Не си въобразявай, че местен мениджмънт ще управлява изоставените магазини, или каквито и да са други бизнеси, със същата ефективност."

    Е не си въобразявам - даже ефективността може да е по-голяма. Сигурно такива руски фирми като Росатом и Газпром ги управляват страшно неефективно и за това са завладели целия свят. Сигурно руските олигарси (на запад им казват бизнесмени) са станали толкова богати защото не могат да си управляват фирмите.

    Излезте от измисления свят на пропагандата и вижте реалността.

    Коментиран от #46

  • 37 РЗС

    4 10 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    Точно така, санкциите не са срещу бедните, а срещу богатите руснаци дето са на власт и са откраднали трилиони от руския народ. Запада се опитва да им вземе колкото се може повече от капитала, защото тези крадци са крали десетки години, включително и късокракия главатар

    Коментиран от #42

  • 38 Антитрол

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "ТЪП НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА":

    Ами като направи един Майдан в Мексико и сложи свои марионетки на власт ония ще кажат че искат Путин да ги защитава от лошата Америка и че страшно много искат договор със чл.5 със Русия.
  • 39 CITAT

    7 4 Отговор
    И зад Путин, и зад Хитлер стоят избирателите им.

    Как е постигнато това положение на нещата е малко по-сложен въпрос но факт е че Путин би победил и на честни избори в Русия.

    Така че историите за добрия народ и лошия цар трябва да се приемат с едно на ум.


    От друга страна, простият народ води до слаба държава - по един или друг начин.
  • 40 Българин

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "ТЪП НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА":

    Що бе нас някой пита ли ни дали искаме САЩ да ни пази.
  • 41 Вълк

    4 9 Отговор
    Руснаците се бутат и купуват все едно е Черен Петък, знаят рубли ще има много а стока малко та бързат

    Коментиран от #44

  • 42 Икономист

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "РЗС":

    Явно си забравил че Путин отдавна искаше да върне тези капитали на богатите олигарси в Русия - тези олигарси окрадоха Русия при "демократа" Елцин а Путин ако си спомняш даже им предложи амнистия да върнат капиталите в Русия ако платят 20% данък а останалите бяха извън закона и даже имаше много присъди срещу тях за присвояване. Абрамович е даже противник на Путин и ако отидеше в Русия щеше да бъде арестуван защото имаше обвинение срещу него - е сега избора му е или да стои при англичаните да го ограбват или да се върне и моли на Путин.
  • 43 Анка Картечарката

    6 12 Отговор
    Фалиралата Фашистка Путлерастка Кочина потъва неспасяемо като "Курск".До края на месеца там ще се вихри хипер инфлация,ще изчезнат стоките от първа необходимост,финасовите резерви и въобще всички активи ще са се изпарили,а рублата ще става само за тапети.Нищо не може да предотварти финасово-икономическият крах на тази Сибирско-Азиатска Дупка.

    Коментиран от #45

  • 44 Потребител

    10 2 Отговор

    До коментар #41 от "Вълк":

    Ти да не си гледал боя за олио в Кауфланд и да мислиш че това са руснаци - да те светна българи бяха които са членове на ЕС и НАТО ама не са само българите да знаеш - и в Румъния имаше бой и в Италия.
  • 45 Сорос

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Анка Картечарката":

    Браво моето момиче само така громи руснаците - ще казваш че руснаците се редят на опашки на бензиностанциите и руснаците се бият за олио в магазините.

    Коментиран от #49

  • 46 Сър Пичук

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Икономист":

    Проблемът е, че не можеш да управляваш фирмен магазин без фирмени продукти.
    По отношение на производството, там е още по-сложно, защото цели модули и възли идват от чужбина, има интегрирани системи за доставка, фирмен софтуер, който се зарежда от чужди сървъри и т.н.

    Коментиран от #52

  • 47 Антитрол

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "РЗС":

    Ами и американската територия не е малка но имат бази по целия свят. Значи според твоите разсъждения който има малка територия може да си направи бази където поиска - ние може ли да си направим една до Вашингтон например - територията ни е малка.

    Коментиран от #50, #53

  • 48 Мико

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Тошо":

    Да в момента геройски удържат официални заплати от 200 долара в големите градове, 50 долара в по малките. Със сигурност до два месеца путлер е аут

    Коментиран от #54

  • 49 Анка Картечарката

    7 6 Отговор

    До коментар #45 от "Сорос":

    Не бъркай временните затруднения,които изпитваме с тоталният финасово-икономически крах в който ще изпадне Фалиралата Фашистка Путлерастка Кочина.Това са две много рзлични величини.
  • 50 Мико

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Антитрол":

    Можем 😂😂😂, ама за какво ни е, ние не успявам и тези тука при нас да напълним
  • 51 gost1

    8 1 Отговор
    Момчета и момичета, защо си чешате езиците през РС, винаги ще има кой да замести западняците в търговията с Русия...напр Турция...лошото е че ние българите няма да може да спечелим нищо...народа е казал : В МЪТНА ВОДА СЕ ЛОВЯТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РИБИ...така беше и с Югославия ...кервана си върви, а кучетата лаят:)))
  • 52 Икономист

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Сър Пичук":

    Че кой ти е казвал че фирмения магазин ще остане същата фирма - даже със сигурност няма да е същата защото ще ги съдят. За производството е същото - завода за Мерцедес в Русия няма как да произвежда Мерцедеси но завода може да произвежда коли - дали ще са руски, китайски или някакви други завода може да ги произвежда и гарантирам че ще са с качеството на Мерцедес защото машините са на Мерцедес - технологиите и машините са си там. Точно така Китайците станаха световна икономическа сила - след като фабриките и технологиите са там те просто ги изкопираха и почнаха да произвеждат даже по-качествени продукти от запада.

    Както казах излезте от пропагандата вижте реалния свят
  • 53 Komapak

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Антитрол":

    Ние армия нямаме на теб бази ти се привиждат! 😀😀😀

    Коментиран от #55

  • 54 Украинец

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Мико":

    Сложи по една нула и може да улучиш заплатите в Русия - в Москва за февруари средната заплата и 130 000 рубли по официалната статистика а рублата вчера я гледах беше по 103 за долар а на азиатските пазари беше по 76 за долар. Средната за цяла Русия е 63 000 рубли но Русия е голяма държава и има големи разлики.
  • 55 Антитрол

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Komapak":

    Е генерали пък имаме - ще пратим тях но въпроса е принципен. Защо ли само САЩ имат бази в другите държави от НАТО а не може никоя държава от НАТО да си направи база във Флорида например до океана.

    Защо ли пък САЩ имат бази само в окупираните държави след ВСВ като Германия, Италия и Япония и всички окупирани територии от източния блок но нямат нито една база във Франция и Англия.

    Та обичам да си задавам едни такива въпроси ама американците не обичат на тях да им ги задават.
  • 56 Точно

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    Много точно описано.
    Те всъщност доста от тези богатите и известните бягат в Израел и където имат скъпи вили. И това е още една голяма радост за обикновените руснаци. От една страна се изчистват от такива вредни компании като Макдоналдс, KFC, Кока кола и разните там ала бала маркови компании и висша никому не нужна мода, а от друга тези известните и богатите тв шоу звезди и певци като нашите чалгари, които развращават младежта сами се изнасят и ги освобождават от присъствието си. Де да можеше и при нас да стане това освобождение. Който чете форумите и коментарите в ютуб ще разбере, че там от ден на ден хората повече се обединяват и си връщат старите ценности. Така че на тези, които им се искат протести и сваляне на Путин няма да ги получат. Дори известен боец в бойните спортове, който загуби брат си в Украйна преди няколко дни се изнесе от социалните мрежи в знак на протест, защото се бълва постоянно пропаганда, омраза и злоба срещу Русия. Четете и Сергей Лазарев, астролози и другите известни, които имат канали за духовни развитие. Ако изобщо някой от хората тук, които сипят обиди постоянно, обиждат и пропагандират разделение, хранят се с негативни емоции изобщо са се занимавали с такива практики и се интересуват.
  • 57 Ха ха ха

    0 1 Отговор
    2-та армия в света, проси помощ от 3-та, за да се опита да победи 22-та
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания