Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2022 13:05 35 412 201

Какво се знае за страховития украински батальон "Азов“

  • азов-
  • украйна-
  • война-
  • армия

Редом със столицата Киев и с втория по големина град Харков, тъкмо Мариупол е сред бойните полета в Украйна, където Русия води с особена бруталност войната си срещу Украйна

Какво се знае за страховития украински батальон "Азов“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мариупол е сред бойните полета в Украйна, където Русия води с особена бруталност войната си срещу Украйна. Там срещу руските части се сражават и бойците от елитното украинско подразделение „Азов“. Какво се знае за него?

Краткото видео показва екрана в една – предполагаемо украинска – бойна машина. Външната камера е насочена към странична уличка, където се вижда танк с изрисувано бяло Z – обозначението на руските войски в Украйна. Чуват се глухи изстрели, а танкът, който вероятно е руски, започва да гори. Това видео пусна в канала си в социалната мрежа „Телеграм" украинското подразделение „Азов". Според публикацията, видеото е заснето в пристанищния град Мариупол на Азовско море. Бойците от „Азов" твърдят, че само за един ден са унищожили общо три бронирани военни машини и четири танка на руската армия, както и че са „елиминирали много пехота". Във вторник „Азов" публикува снимка на убит мъж в униформа, за когото твърди, че е руски генерал. Всички тези твърдения трудно могат да бъдат проверени от независим източник.

Редом със столицата Киев и с втория по големина град Харков, тъкмо Мариупол е сред бойните полета в Украйна, където Русия води с особена бруталност войната си срещу Украйна. Половин милионният град от началото на март се намира под обсада и под тежки бомбардировки. Водоснабдяването и електроснабдяването са прекъснати, запасите от храни привършват.

Елитно подразделение със спорна слава

Главната квартира на батальона „Азов" се намира тъкмо в Мариупол. Подразделението е част от Националната гвардия, тоест – подчинено е на Министерството на вътрешните работи. Батальонът се слави като едно от най-известните и най-добре обучени подразделения, но в същото време реномето му е спорно. Защото „Азов" беше създаден от крайни националисти, а именно неговото съществуване се използва от Русия като един от поводите за войната срещу Украйна.

Нека проследим историята от самото начало. „Азов" беше създаден през 2014 година като доброволен батальон в град Бердянск на Азовско море. Някои от бойците на „Азов" преди това бяха участвали в опозиционните протести в Киев като част от така наречения „Десен сектор" – сравнително малочислена, но много активна група десни екстремисти в Украйна. Ядрото произхождаше от Източна Украйна, хора с руски като майчин език, които първоначално ратуваха за единството на източнославянските народи: руснаци, беларуси и украинци. Някой от участниците идваха от средите на футболните „ултраси", други пък развиваха дейност в маргинални националистически кръгове. „Тези групи в Германия са известни като „местни дружини", казва в интервю за ДВ Андреас Умланд от Центъра за източноевропейски изследвания в Стокхолм

„Азов" още от самото начало предизвика спорове, включително и заради герба си „вълча кука", който напомня на нацистката свастика или на SS. От „Азов" обаче твърдят, че това всъщност са стилизираните латински букви N и I като съкращение за „национална идея". „Символът „вълча кука" носи радикално дясно послание, но всъщност е езически символ, който навремето са използвали и SS. А населението в Украйна не го смята за фашистки символ", казва Умланд.

Основател на Азов е Андрий Билецки, 42 годишен абсолвент на Историческия факултет на университета в Харков. Години наред той се проявява като активен десен екстремист. През 2014 батальонът „Азов" участва като второстепенна сила в битките, с които украинците си възвърнаха Мариупол от проруските сепаратисти. От есента на 2014 година „Азов" има статута на батальон, който според медиите събира под флага си около 1000 бойци и притежава собствена артилерия и танкове. По онова време правителството в Киев реши да интегрира крайните националисти в държавните структури.

През 2015-2016 година възникна движение, което на практика беше политическо продължение на „Азов". Билецки се оттегли като командир и заедно с други бивши бойци основа партията „Национален корпус", която обаче не постигна никакви изборни успехи. Билецки влезе в парламента като пряко избран кандидат, но след изборите през 2019 година вече не е депутат. Според собствените му твърдения, откакто Русия нахлу в Украйна той се бие на фронта край Киев.

Контакти с десни екстремисти

Андреас Умланд смята, че „Азов" се е превърнал в някакъв мит включително и благодарение на руската пропаганда. Той припомня, че през войната през 2014 година е имало обвиненията за мародерства и беззакония не само срещу „Азов", но и срещу редица други доброволни формирования.

Западни журналисти многократно са портретирали „Азов" в свои публикации. Пред медиите батальонът винаги се дистанцира от обвиненията в расизъм и радикален национализъм, но тези опити невинаги са успешни. В Конгреса на САЩ през 2019 година имаше дори инициатива за обявяването на батальона за „терористична организация", но предложението не беше прието. Колкото до твърденията, че в „Азов" са били обучавани хиляди бойци, включително и от западни държави, Андрий Билецки частично ги опроверга в ТВ-интервю. Той каза, че ставало дума за няколкостотин човека, които отчасти били обучавани като военнополеви медици. Добре известно е обаче, че „Азов" вече от години поддържа връзки с дясноекстремистки среди в чужбина. В отговор на запитване в Бундестага германското правителство съобщи, че такива връзки са установени и в Германия.

Бойци срещу руския агресор

Андреас Умланд посочва една важна разлика между „Азов" и различните дясноекстремистки структури на Запад. „Обикновено ние смятаме десния екстремизъм за нещо опасно, което води към война", припомня той. И обяснява, че в Украйна се е случило точно обратното: войната е довела до възхода на едни маргинални местни дружини и до прерастването им в политическо движение. Умланд уточнява обаче, че влиянието им в обществото бива надценявано, а в момента само руската пропаганда се интересува от „Азов". Повечето украинци ги смятат за бойци, които защитават страната си срещу могъщото превъзходство на агресора.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 157 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страховития

    378 43 Отговор
    Хахаха знае се че са нацисти дойче веле
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Некой си

    441 50 Отговор
    Знае се, че са с татуирани нацистки кръстове.
    Знае се, че славят нациста Бандера.
    Знае се, че 8 години разстрелваха украински граждани в одеска област, Донецк и Луганск.
    Това се знае от ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ - френски, немски и италиански!!!

    Коментиран от #72, #191, #192

  • 4 Войниче

    42 192 Отговор
    Седя се машини които бият русначетата по каските
  • 5 ТаУмВзе

    194 29 Отговор
    Освен, че вече са Избити нацисти ли?
  • 6 8554

    355 39 Отговор
    Знае се, че са убиици на деца, жени, старци, знае се, че съвсем скоро ще останат само в учебниците по история. Знае се, че в момента ги довършват, а запада подрепя нацисти, ислямисти, талибани, бандити и терористи
  • 7 Aлфа Вълкът

    35 293 Отговор
    Борисов е истински държавник! Поиска незабавно България да достави военна помощ за Украйна пред неговия приятел бившия президент на Украйна Порошенко! Борисов пред Порошенко: Ще подкрепим искането ви за военна техника, ако се внесе в НС (ВИДЕО)
    Порошенко обясни, че руската армия напада цивилни, отвлича кметове. Той беше категоричен, че никой не е очаквал, че страната му ще окаже такава съпротива срещу агресията на Русия. Порошенко заяви, че за да продължат да се борят с инвазията на Русия са им необходими оръжия, амуниции и военна техника.
    Поздрави на Зеленски, на Кличко от мен и от кмета Фандъкова, на Украйна. Ние сме с Вас, и пази се!“, заяви лидерът на ГЕРБ.
    Благодаря ти Бойко. Хората не умират в Украйна, Русия убива хората. Сега имаме нужда от техника - самолети МИГ- 29, ракети С-300 и други амуниции“, добави Порошенко.

    „Ако бях премиер още днес щяхме да вземем решения за това, което искаш и щях да предложа на всички лидери от Европа да помогнем военно на Украйна, за да спрем обстрелът. Трябва да проведем конференция за мир в Киев.“, подчерта Борисов.

    Коментиран от #13, #35

  • 8 Ако не използваха мирните жители

    247 23 Отговор
    Сега Азов щеше да е Мазалов!
  • 9 МИШОООО

    220 21 Отговор
    супер медия като бтв нова ,ами какво НАЦИСТИ СЪР И ТО КАКВИ НАЦИСТИ .но скоро няма да са толкова страховите още малко ще ги чистят като кърлежи един по един ДОИЧЕ ЗЕЛЕ ПЪрлен кърлеж
  • 10 Бако

    26 125 Отговор
    ПАТРИОТИ,

    Коментиран от #20, #78

  • 11 Тома

    242 12 Отговор
    След тази статия напишете и за спортистите от хитлеровите елитни части СС.Кажете колко добри момчета бяха
  • 12 С.П.

    233 24 Отговор
    За Азов скоро ще се говори в минало свършено време. Въпрос на дни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Идиом

    259 23 Отговор
    Азовците, зимата, през 2014 г. в Одеса изгориха живи хора, между който 52 деца, в провсъюзния дом. От тогава са убити над 15000 човека от тях. Не бойци а убиици.

    Коментиран от #189

  • 15 TROY

    201 24 Отговор
    Тия ще ги размажат. Няма как вече да се крият зад цивилни. Спецназ ще ги размажат.

    Коментиран от #184

  • 16 Смех

    188 15 Отговор
    НАЦИСТИ какво да се знае повече...

    Дойче зеле ало помните ли Хитлер?
  • 17 Z MAN

    112 14 Отговор
    ЛАЙ.НА.РИ
  • 18 Спартак

    183 19 Отговор
    Фашаги криещи се зад мирни жители, жени и деца.
  • 19 Рослямист

    28 118 Отговор
    Ние рослямистите в България също сме нацисти-руски нацисти!

    Коментиран от #152

  • 20 nqkoi

    97 17 Отговор

    До коментар #10 от "Бако":

    ще има пърлени патриоти скоро мноого скоро Азов мазов вста тази
  • 21 ГОЧУ

    160 23 Отговор
    ЗНАЕ СЕ ,ЧЕ СЛЕД ВОЙНАТА НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДИН ЖИВ ОТ ТЯХ - ПАЛЯЧОВЦИ
  • 22 Вий, надежда Тука всяка оставете.

    161 13 Отговор
    За мен като Българин, тези са обикновени безморални фашисти добре финансирани! Не забравяите, че нацистка Германия създава и финансира до 1943г много корпораций по света и до ден ден днешен те са работещи и добре интегрирани!
  • 23 Азов

    33 187 Отговор
    Азов е антидота на комунистическата еврейска отрова . Азов отвори портите на Ада за комунистите . Азов защитава Украйна и Европа от комунистическата луга и в неговите батальони участват също така и българи . Азов и ДЕСЕН СЕКТОР след войната ще поемат управлението на Украйна . Азов е подкрепен от украинския народ и от всеки жив организъм в Украйна . Слава Украини

    Коментиран от #52, #158

  • 24 1234

    103 14 Отговор
    Знае са 100% -тови Нацисти, но вече това няма значение! "Facebook is reversing the ban it placed on users praising the Azov Battalion, a Ukrainian neo-Nazi military unit, The Intercept reported on Saturday"
  • 25 Мародер

    114 10 Отговор
    Видях снимката и под нея DW и превъртях на коментарите!
  • 26 Лейка

    120 14 Отговор
    Айде запопна и Дойч Веле. Няма как да не драснат нещо Умно. Тези от Азов ще ги ядат к..етата скоро време. 50 километра буфер зона между Украйна и Донецк и Луганск. Колко хора загубиха домовете си? Колко хора и до сега живеят в бомбоубежища? Биеха наред 10 и повече години! Никой не се сети за тях?
  • 27 Притеснен съм

    133 18 Отговор
    Ами че са нацисти! Това се знае! Знае се,и че ЕС си затваря очите за тези нацисти! Накъде върви ЕС???

    Коментиран от #63

  • 28 Верно ли

    105 15 Отговор
    Еее, няма край тази платена наглост! Сега Зелето ще ги измие и изкъпе и азовци ще станат като непорочни девици, значи :))) Прозорецът на Овертон в действие!
  • 29 В.В.П.

    107 21 Отговор
    Важното е какво мисли Путен и Шойгу за тях .Те ще бъдат там докато ги унищожат..Путин е бог.Азов са престъпници ,корави момчета ,вън от закона ,гледат филми .и трепят хора безнаказано ,греховете са много ..И идва БОГ. Ще ги държи в обсада докато се самоизядат..
  • 30 отегчен

    34 111 Отговор
    Ако питате Кремъл. Всеки който не иска да е част от СССР2 е нацист. За щастие на света руската империя е със затихващи функции

    Коментиран от #160

  • 31 Българка

    29 92 Отговор
    С варварската си жестокост и война на Путин срещу Украйна, то той ще легитимира и бойците от Азов като украинци, които защитават родината си.
  • 32 Мария

    28 111 Отговор
    Азов и Десен сектор защитават Украйна от окупатора и побеждават . Благодарение на Азов Путин терориста все още не е спечелил и 1% от войната която започна в Украйна
  • 33 хи хи

    79 21 Отговор
    Като ги побарат от ФСБ ще ги направят послушни момиченца.
  • 34 Дедо ви

    122 14 Отговор
    "Какво се знае за страховития украински батальон "Азов“"....Знае се, че като дойдат руснаците и се преобличат в цивилни дрехи и много добре играят ролята на бежанци.
  • 35 Мародер

    55 11 Отговор

    До коментар #7 от "Aлфа Вълкът":

    Я я я, алфа вълк пък с миша опашка и подава муцунка от чувала с брашно ...
  • 36 Хммм

    74 7 Отговор
    Сакво се знае ли че проповядват същата идеология като вашите сънародници DW която подпали светът или имате късо памет лицемери
  • 37 Ася

    83 16 Отговор
    Който не знае кои са Азов е малоумник! Който знае изпитва ужас от тази фашистка жестока паплач !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 aZ #Русские своих не бросают!

    97 15 Отговор
    Накратко:

    Азов - нацистки доброволчески батальон.
    14.5 хиляди негови бойци са под пълна обсадени в Мариупол.
    Основният укрепен пункт е територията на завода "Азовстал" в града. Днес отбраната на нацистите там е пробита от кадировци.
    За руснаците върху бойците от нацисткия батальон "Азов" не се разпространява Женевската конвенция, тях в плен живи не ги вземат.
    До края на тази седмица гр. Мариупол ще бъде напълно освободен.
    Нацистите там подлежат на изтребление.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иванушка  🇷🇺

    20 55 Отговор
    Сто пъти са Прави Американците - пусни Бомбения Килим стотина пъти и после нека пожарникарите да чистят каквото е останало с маркучите. Но явно Русия все още открива "топлата вода", сигурно и клонира милЬони войници в тайни Сибирски лаборатории и хич не и пука за загубите на жива сила и Време, което в случая е Пари и то Невероятно много Пари . Вече направо съм отчаян от Импотентноста на Русия да реши Украинския въпрос. Защо е почнала война която не може спечели ?

    Коментиран от #66

  • 42 Украинец

    94 13 Отговор
    Дойчовците се опитват да ни убедят че Азов не били нацисти ама нещо не им се получава - и не е само символите а самата им идеология е нацистка и са много повече от 1000 души както те казват.

    Обаче дойчовците остават глухи и слепи тези като изстреляха ракета Тучка У по центъра на Донецк където няма военни формирования и убиха 21 цивилни. Дойчовците остават глухи и слепи и не видяха по национална телевизия на Украйна призива на един говорител украинците да избивали децата на рускоговорящите и цитира нациста Айхман. Днес се извинява но самото допускане на такава риторика в ефир на държава която иска да е член на ЕС и НАТО е немислимо. И ние поддържаме такава държава с такова ръководство.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ivan

    62 9 Отговор
    много страховит,затова я карат на наркотици,руснаците показаха нарколаборатория за метаанфетамин на фронта
  • 46 падналия ангел

    83 11 Отговор
    Кликвате в Гугъла на Азов, снимки и ще ги видите с нацисткия поздрав и знамената със свастиката! Иначе...много добри момчета, ако не са живи!

    Коментиран от #58

  • 47 каквото

    47 7 Отговор
    и да се знае скоро ще е в минало време никой жив от тях няма да пуснат и има защо но точно вие да пишете тази статия двуличници
  • 48 Стоян Александров

    54 9 Отговор
    Z. Тук е яко Западна пропаганда. Ама яко. Тик е позора за демокрацията и свободата на словото. Комунизма е направо като детска игра. Явни убийци и изроди фашистки тук са на почит. Няко ще плати тази мисирковска сметка. Аз лично ще търся отговорност за тукашните излияния. Запомних Ви...Z
  • 49 Спецназ

    32 10 Отговор
    "Азов", хи хи хи хи!!! А бе смех!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Воийната като опиат...

    46 4 Отговор

    До коментар #23 от "Азов":

    Какви комунисти? Какви пет лева Бе? Щом са в една държава ВСИЧКИ СА НЕЙНИ ГРАЖДАНИ, защо трябва да бъдат насилвани и убивани? Насилието е верижна реакция и веднъж започне ли няма гаранций за никого, че няма да пострада... Отдавна сте загубили човешкото в себе си!
  • 53 Хаха

    21 60 Отговор
    Значи група ултраси разката фамилията на червената армия и въшливите чеченски главорези !!
    по малко от 1000 човека, ако това ви е начина на класифициране то е сигурно че нито една държава в света няма да е без нацисти. Путинофилите сте много заблудени овце !
  • 54 ДжафДжаф

    60 7 Отговор
    В конгреса на САЩ искали да ги забранят, ама видите ли само руската пропаганда ги приемала за екстремисти.....Кви хора сте бе!? Слушах някакъв евреин, който обясняваше, че руската операция по денацификация им звучала смешно, защото видите ли Президента бил евреин! Демек, щом омразата не е насочена спрямо евреите, значи това не е нито нацизъм нито фашизам! Желязна еврейска логика! Фейсбук разреши официално публикуването на призиви за убийство на руснаци, снимката с парчетата от ракета и мъртви тела в центъра на Донец беше представена от един куп водещи западни медии като руско престъпление, същият Азов минира и взривява сградата на театъра в Мариопол, но отново руснаците са лошите, макар че и малко дете може да осети по снимките разликата между авиобомбандировка и поредното престъпление на въпросните нацисти от Азов!
  • 55 Някоя си

    62 9 Отговор
    Бях качила в коментар откъс от статия излязла още 2015г. За действията на азов и десен сектор в одеса . И по точно за събитията в партииния дом. Ми за мен не е нормално да палиш душиш и стреляш по хора само заради това че са рускоговорящи . И също според мен този война не бива да приключва докато все още има дишащ член на тази неонацистка организация
  • 56 руснак

    65 13 Отговор
    "Азов" са абсолютни бандити, есесовци, нацисти и ще бъдат избити до един !
  • 57 Нямам думи

    65 11 Отговор
    немските фашисти възхваляват и героизират украинските нацита убийци. ЕС се превръща във фашистки съюз??

    Коментиран от #197

  • 58 Трак

    15 58 Отговор

    До коментар #46 от "падналия ангел":

    Кликни на Гугъл за Русия да видиш ма 9 май как пропагандират комунизма бе ни-щожество ! Виж как има сърпове и чукове и как отявлено в цяла Русия се проповядва КОМУНИЗЪМ ТЕРОРИЗЪМ

    Коментиран от #71

  • 59 Русофилчо

    36 4 Отговор
    "страховития батальон...", хи хи хи хи!!!

    Коментиран от #103

  • 60 ники

    30 8 Отговор
    Фашисти
  • 61 Какви са

    11 28 Отговор
    Азов са същите като Вагнер..
  • 62 Не само че е отдавна известно

    40 6 Отговор
    Но и самите тези медии, които едва ли не сега откриват топлата вода, са имали множество репортажи за "неонацистката заплаха в Украйна". Гледах такива в туба на Би Би Си, Си Ен Ен и т. н. След 5 до 8 години всички като по чудо забравиха тогава относистелно правдивите си репортажи и се надпреварват да ни убеждават, че няма как в Украйна да има фашисти. Сега ги въоръжете със зъби със стингери и джавелини и после ще се чудите на терористични актове в европейски градове. Да не говорим, че се твърди, че сред тях се бият и джихадисти.
  • 63 Ъхъъъ

    11 42 Отговор

    До коментар #27 от "Притеснен съм":

    И какво общо има ЕС с Украйна ?
    Ей това Путинофилите сте дебилни, няма държава на тази планета в която да няма малка група крайни националисти. Явно обаче това трудно се преглъща от неграмотни дебили

    Коментиран от #164

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тъй де!

    12 40 Отговор
    По тая логика и нашите комити и хайдути по времето на османската империя могат да бъдат определени като "азовци" на своето време.Бая турски глави са отсекли!

    Коментиран от #85

  • 66 Мародер

    15 10 Отговор

    До коментар #41 от "Иванушка  🇷🇺":

    Сто пъти са Прави Американците - пусни Бомбения Килим стотина пъти и после нека пожарникарите да чистят каквото е останало с маркучите...
    Така е! Това е истината и е жалко но "доживим повидим".
  • 67 mi6osp

    36 6 Отговор
    Азов е в процес на тотална денацификация.
  • 68 Бесен_ Язовец

    37 8 Отговор
    Случва се, че фашистите от Азов миришат на изгоряло месо препечатано от руски ракети!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 азов молодци

    14 40 Отговор
    В защитата на Родината от завоеватели, милост не трябва да има!

    Коментиран от #165

  • 71 падналия ангел

    26 3 Отговор

    До коментар #58 от "Трак":

    "...комунизма бе ни-щожество...". Пиле, комунизма не ме интересува, нито съм бил комунист, нито ще бъда! За епитета ти ще отбележа, че смелчаците го казват, когато са на ръка разстояние от опонента си! Явно си комплексарщината ти е избила в психическа увреденост!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Кличко

    13 48 Отговор
    Братя, бойци от АЗОВ мачкайте червените комунисти от Масква и чеченските талибани!!!

    Коментиран от #166

  • 74 Оптимист

    9 28 Отговор
    Знае се, че хрускат орки за закуска :)
  • 75 Marшata Azov

    14 14 Отговор
    Гори руснаците ги правят на пастет от Азов
  • 76 Нищо НЕ се знае,утре пкоооо алкашка!

    2 13 Отговор
    "Знае се",че си пеее раст!!!!!Това значи ли,че е истина?
  • 77 Смърт на комунизма

    12 49 Отговор
    Всеки БО-КЛУК който плюе по Азов или десен сектор е национален Предател и враг на народа . Комунизма е забранен от закона в целия свят и всеки комунист трябва Да бъде издирен и съден за тероризъм .

    Коментиран от #93, #167

  • 78 Мишооо

    30 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бако":

    за тези патриоти от страховития азов плюс зеленсикия и кличко за всеки един от тях ще има адекватно лечение .и то както подобава симтомите са ясни лекарството е спецназ ГРУ и лубимците на Путин Вагнер .ЩЕ цуркат като мишлета
  • 79 ЧИСТКА

    15 25 Отговор
    да са живи и здеави и да победят !! Чакаме ви в България !! То се знае защо !!!

    Коментиран от #168

  • 80 Бай Пън

    38 3 Отговор
    Искам да кажа, че "Азов" са обучавани и тренирани от наши военни. Показа го и френската телевизия. Много добри ирански момчета, но защо си татуират пречупени кръстове още се чудим в САЩ.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 гост

    45 4 Отговор
    "По онова време правителството в Киев реши да интегрира крайните националисти в държавните структури."
    Ей в тва изречение се крие разковничето на проблема.
  • 83 Азов са...

    11 42 Отговор
    Храбри патриоти, които бранят родината си от дивите руски орди, смели и непоколебими громят врага, сражавайки се за Украйна те бранят и ЕВРОПА от варварите..СЛАВА на АЗОВ..СЛАВА НА ХРАБРИЯТ УКРАИНСКИ НАРОД!!!!...БЪЛГАРИЯ трябва да вземе пример от смелите Азовци!!!

    Коментиран от #170

  • 84 А АЗОВЦИ СА

    44 4 Отговор
    БАНДЕРОВЦИ ,= НАЦИСТИ = БАТАЛЬОНИ НА СМЪРТА!

    НА МАЙДАНА ИМА СНИМКА НА СЕНАТОР ОТ САЩ И НА АМЕЛИЯ НЮЛАНД... СЪС СЪЩИТЕ ТЕЗИ НАЦИСТИ , В КОИТО САЩ НАЛИВА МИЛИАРДИ... ЗА ДА УБИВАТ ЦИВИЛНИ!

    14000 УБИТИ 2014-2016 са ДЕЛО НА АЗОВЦИ, БАНДЕРОВЦИ И ДЯСНА ПОСОКА!!!!!!
    Гледайте "Украйна в пламъци"!
  • 85 Украинец

    41 4 Отговор

    До коментар #65 от "Тъй де!":

    Нашите комити и хайдути не са били с официалната власт в държавата тогава - най правилно е да сравниш Азов със башибозука на турците а комитите и хайдутите с жителите на Донбас.
  • 86 Българин

    7 37 Отговор
    Азов и десен сектор не допускат окупатора 22 дни вече да окупира нито един град а москалите пратени в Украйна от страх минават на страната на украинците и стрелят по тяхните са армия а другите окупатори стават на въглени . Хиляди клипове в ю туб го показва това ежедневно

    Коментиран от #171

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Един

    41 4 Отговор
    „Символът „вълча кука" или wolfsangel е използвана от 2-ра SS танкова дивизия Das Reich, а освен това на знамето на Азов присъства и Черното слънце - екзотеричен нацистки символ.
  • 89 Кинжал

    40 6 Отговор
    2014 година точно в Мариопол въпросните азовци посред бял ден в центъра на града разстреляха и унищожиха централния полицейски участък и така всяха страх и превзеха целия град, като доскоро имаше видео клипове от това зверство. След което умишлено точно в този град изградиха най-голямата си база и числеността им бързо набъбна до 15 хиляди. От тогава градът е под пълен техен контрол и издевателстваха постоянно над населението.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 хахаха

    39 5 Отговор
    и защо неуважаваната медия не каже, че батальонът азов е обявен за терористична организация от Конгреса на САЩ? не е политкоректно ли?
  • 93 Антифашист

    39 4 Отговор

    До коментар #77 от "Смърт на комунизма":

    Лъжеш бе комунизма не е забранен в целия свят - комунистическа партия има и в Англия и в Гърция и в Италия но виж нацизма и фашизма са забранени в целия свят.
  • 94 пацо

    9 30 Отговор
    железните бойци от батальон Азов воюват при съотношение на силите 1 :20 с две фашистки армейски дивизии, формированията на терористите от днр, спецназа на гру и бандити кадировци.
    Слава на Украйна !!!

    Коментиран от #173

  • 95 Звездите ни говорят

    7 29 Отговор
    Важно е че добре се справят с убиването на руснаци.
  • 96 некой си

    26 3 Отговор
    АМЕРИКАНСКИ СЛУГИ
  • 97 кирил

    10 30 Отговор
    Азов са си в родината и се защитават от фашистката агресия.
    Фашистите на путин разрушават града.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 пьешу

    26 2 Отговор
    очевидно единствено прокиснало зале се прави на ударено и не е чувало, че това са наследници на нацита, самите те изповядващи тази идеология. но, както е известно, всичко се плаща. и накрая свършва с парад на червената армия. в берлин, зелето. в берлин!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Реалиста

    19 3 Отговор
    Значи тези бойци от елитното подразделение "Азов" не са по.малко брутални от руснаците.Явно жестокостта им е пословична са готови за съда в Хага.

    Коментиран от #105

  • 102 пацо

    8 25 Отговор
    до две седмици русия ще е рухнала и ще е васал на китай
  • 103 Влади

    24 2 Отговор

    До коментар #59 от "Русофилчо":

    Аз първо прочетох „Какво се знае за страхливия батальон Азов” то било страховития , все тая глупости , сбирщина психичноболна агитка дишаша лепило нападаща жени и деца като си измислят някаква причина за комплексите , е това се знае от всеки нормален човек , такива банди има и в САЩ , на белите , на черните , на мексиканците , дрисльовци които ако попаднат на армия или полиция ,бягат като пилци клякат веднага , плачат като малки момиченца и стават доносници и информатора , да не гибият
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Българин

    7 26 Отговор

    До коментар #101 от "Реалиста":

    ...... Значи.... Азов" не са по.малко брутални от руснаците...... Само утилизират руснаци и бойна техника, къде видя жестокост. Те защитават земята се!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 ТОЧКАТА

    30 4 Отговор
    ако не знаете ,скоро ще разберете!!!!ТЕ вече ,,емигрираха,, жените и децата си по ЕСъто,после и ТЕ ще цъфнат и ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЩО ЗА ИЗРОДИ СА!!!!!А ма ,то още от сега се проявяват тук/там!!!!!!!!ТЕ са оръжие срещу Европа!!!!!!!набрало опит в Украйна,проксисила на америчка.....Те ще заместят талибани,идил,ислямска държава...
  • 108 Българин

    16 3 Отговор

    До коментар #104 от "Сатана Z":

    Заклинанията няма как да помогнат. Напиши в You Tube "полк Азов" и ще видиш интересни неща.
  • 109 ей ги на

    28 3 Отговор
    да се видят кои са азов-ците

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Баба Ванга

    6 23 Отговор
    Първият граничен пункт на украино-китайската граница ще бъде открит на 1 януари 2025 година!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Това се знае

    28 5 Отговор
    Какво се знае за страховития украински батальон "Азов“ - че са нацисти, подкрепяни от запада, доказано. Запада си затваря очите за тях.

    Коментиран от #119

  • 114 Правилата на играта

    5 22 Отговор
    Когато нахлуваш в чужда държава очаквай ада да се стовари върху теб. Народа ще извади всичките си оръжия и всичката си омраза срещу теб и това е нормално. И тук имаме нацисти, расисти, фашисти и т.н. , те всички ще извадят наяве най-лошите си страни за да всеят страх във нашественика/поробителя. Това е война в която няма чест и морал има само пропаганда, лъжи, страх, омраза. И накрая победителя ще е правият, без значение метода на победата, а загубилият ще понесе срама и наказанието от целия свят...
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 какво?

    17 1 Отговор
    Фашисти.
  • 118 Инфо:

    24 3 Отговор
    Идеологът на Азов Николай Кравченко "Крук" беше убит в Мариупол

    Коментиран от #126

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 БПФ

    24 4 Отговор
    Дойче зеле, руснаците не трябваше просто да ви гонят. Пръво трябваше публично да ви бичуват с камшици и да ви отрежат езиците !!!
  • 121 mf2

    30 3 Отговор
    Знае се, че са нацисти.
    Има доста филми и материали по случая. Ама Европа се прави на разсеяна.
    Знае се и, че целта на руснаците е да ги унищожат.
    Знае се и, че няма да успеят да ликвидират всички, част от тях ще избягат и ще правят зулуми в други държави.
    Включително и тук.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Ицо

    19 5 Отговор
    Защо пишете за мъртъвци Азов е вече в историята няма го
  • 125 ФАКТИ

    25 3 Отговор
    Изповядват и проповядват нацистка идеология.

    Изтриите и този ми коментар. Ще дойде и Вашето време, фашистки подлоги.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Holy Sh1t

    25 5 Отговор
    Знае се, че са гадни н@цисти. Ако човек знае как да заобиколи желязната завеса на западните медии може да открие доста информация от обикновенните украински граждани които биват използвани за жив щит. Б@ндеровците са мръсно племе, без жалост и морал. Искренно се надявам до края на тази война да не е останал и един жив от тия.
  • 128 Трезвомислещ

    25 4 Отговор
    ЧИСТА ПРОБА ФАШИСТИ....от най-долната.....от тази на Степан БАНДЕРА.....От Бандера са били ОТВРАТЕНИ дори НАЦИСТИТЕ от СС......Четете бе хора! ЧЕТЕТЕ!!!!!! Има много писано по темата....ако не Жи се четат КНИГИ....имате ГУГЪЛ......и там го пише.....

    Коментиран от #130

  • 129 Груз- 200

    6 20 Отговор
    Ватата що така пищи от Азов ? Дали не е щото ги тормечи яко ?
    Азов не са фашисти ,от москалите по големи фашисти здраве му кажи - убиват цивилните .


    Вата американската армия на 21 вия ден превзе Багдат . Вижте се какви сте гащници

    Коментиран от #138

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 небрежнев

    7 21 Отговор
    Путлер нападна държава, защото в нея имало 1000 неофашиста! С това оправдава унищожаването на пътища, електроцентрали, болници и жилища. Вече 3 милиона души не могат да са спят у дома си. Десетки милиони са на студено, в бомбоубежища, без вода, без храна, без медицинска помощ... и това заради 1000 неонацисти!
    Ако преброим неонацистите само в Москва може да са повече. Защо ка путин не направи специална операция за тях? Неонацисти има в БГ, Германия, САЩ, Русия... но никой не мисли това като причина за война, освен ка путин и българските му подлоги.
  • 133 Цончо Ганевъ

    23 6 Отговор
    АЗОВ е БАШИБОЗУК......За винаги ще си останат СБИРЛТАК от БОКЛУЦИ
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Владимир Путин

    19 4 Отговор
    В Щаба на армията на Русия се взе важно решение за върлуващите престъпници от батальона Азов в Покрайнините на Руската Федерация , решено е всички членове на Азов да се считат за бъдещи затворници с изключение на убитите при операцията
  • 136 АЗОВ

    7 23 Отговор
    Азов са герои !

    Смели бойци !

    Коментиран от #140

  • 137 Трезвомислещ

    11 2 Отговор

    До коментар #130 от "Чети,бе Оли гофрен":

    Чети Ти неграмотник......КПСС- нямат нищо общо с NDSP........Ама толкова ти е капацитета.....РАЗБИРАМ те....син на кравар и козар в ТКЗС.....Простено ти е за ПРОСТОТИЯТА.....
  • 138 TROY

    2 6 Отговор

    До коментар #129 от "Груз- 200":

    Ушанките от Канада и Аляска също са във ужас. Сега във Троян вали сняг. Мухльовците ходете както искате.

    Коментиран от #144

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Аха

    7 20 Отговор
    Значи Русия нападна Украйна заради хиляда човека, нацисти? Абе вие знаете ли, че само в Москва има повече нацисти? И с Санкт Петербург също са повече от това! Знаете ли? Само в агитката на отбора на Левски също са повече! За това ли се напада държава?

    Коментиран от #149

  • 142 Механик

    20 3 Отговор
    " По онова време правителството в Киев реши да ИНТЕГРИРА крайните НАЦИОНАЛИСТИ в ДЪРЖАВНИТЕ структури"
    И това го казва дори дойчевеле?
    Ккаво е ако не НАЦИЗЪМ тогава в Украйна?
    В коя държава е позволено да има такива паравоенни формирования? Май само е нацистка Германия.

    Коментиран от #148

  • 143 МНЕНИЕ

    7 3 Отговор
    Малко истина никому не е излишна.
  • 144 Данчо

    5 2 Отговор

    До коментар #138 от "TROY":

    къде точно вали.....на Калеешкото или на Кнежки лъг?????? А ушанките .....циганите в БКС-то явно са ги наденали.....ходи виж и сподели...ти си като кореспондент на БТВ,НОВА и всички ТВ в БГ......
  • 145 НямакъщавБарцел

    18 5 Отговор
    Накратко казано - Азов са си SS Нацисти, ама щом се бият срещу руснаците, значи са добри нацисти.
    И Степан Бандера е ангелче.
    И оня с мустачките е бил съвършено невинен, ама руснаците са му приписали вината са смъртта на десетки милиони.
    Онези 48 жертви изгорени в Одеса от нацистите, всъщност са били терористи, а убийците им са света вода ненапита.
  • 146 ФБР

    15 5 Отговор
    Само СМЕРШ за цялата нацистка сбирщина АЗОВ !!!
  • 147 tomito

    12 2 Отговор
    Абе швабите нещо много нагли са станали да ни обясняват какви са тези от Азов ,сами си го просят ,а после оле мале.
  • 148 Мдааа

    2 11 Отговор

    До коментар #142 от "Механик":

    Такъв отряд има и Путин! Прочети за спец групата Вагнер, която е под заповедите на Путин и беше изпратена за Зеленски!

    Коментиран от #150

  • 149 НямакъщавБарцел

    16 1 Отговор

    До коментар #141 от "Аха":

    Къде другаде нацистите получават заплати от държавата? Къде другаде нацистите имат истински големи оръдия и съвършено безнаказано стрелят с тях срещу цивилни?
  • 150 Мария

    17 3 Отговор

    До коментар #148 от "Мдааа":

    Вагнер е частна армия,такива има много по света,Азов е подразделение от националната гвардия на Украйна,схвана ли разликата
  • 151 Знаещ

    22 1 Отговор
    Премълчавате неудобни неща:въздигнат паметник на престъпника
    Степан
    Бандера,за издевателствата през2014г. И за поддръжката на официалната власт!?
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 хихихихихи

    17 1 Отговор
    Смело братя нацита! Току що брадатите на Кадиров са пробили отбраната на едноименниците укрепили се в завод "Азов" в Мариупол! Незнам дали първо ще ги тепат или нещо друго ама хубаво че сме далеч зад компотите, така де-компютрите!
  • 154 Опълченец

    1 8 Отговор
    А Кадировците какви са? Спомням си, че преди няколко години ги обявяваха за джихадисти. Лесно се лепят етикети.
  • 155 Айсберга

    10 0 Отговор
    Азов са само върхът на айсберга. " Командо " са самопровъзгласила се военополицейска шайка за етнически репресии в Донбас. Където се появи веднага създава стаи за мъчения в мазетата училищата.
  • 156 Същите

    6 0 Отговор
    Торнадо са същите изроди.,
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 стоян георгиев

    3 10 Отговор
    полк азов освен руските обвинения няма нито едно доказано военно престъпление.в него има и доста евреи и руснаци доброволци,което силно разгранижава истината за него от руските лъжи.днес полка воюва срещу 50000 руски наемници и ги мачка като чук.тои е част от украинската армия и символ на украинския боен дух.именно затова е цел номер едно на руските орки.основна част от боиците на въпросния полк са рускоговорящи украинци които са готови да умрат,но да не стават путинови роби!

    Коментиран от #177

  • 160 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "отегчен":

    А твоите отходни функции работят ли...??? Май пазаруването в Одрин ти е дошло много...!!@
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Останките на една нацистка банда

    10 0 Отговор
    Знае се че вече ги няма.Малцината оцелели ако се предадът ще увиснат на въжето каквато е съдбата на всички нацистки прасета.Дълго се криха сред цивилното население и му стреляха в гърба ,когато се опитваше да напусне Мариупол през хуманитарните коридори.А между другото не умря ли сред тях и "най-добрия" снайперист в света?Канадския арабин прочул се че бил добър да стреля по камилари в пустинята ,но в бой между руснаци е изкарал 20 минути преди да му пръснат чайника.
  • 164 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ъхъъъ":

    А ти от кои си бре,байдънолизците,някой от 36 пол,хибридна въшка...???
  • 165 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "азов молодци":

    Няма да има никаква милост за такива като теб също...!!! Ще ви махат зелките,ще ви палят и после мачкане с танка...наравно с земята....
  • 166 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Кличко":

    Цялата ви пасмина ще се молите бързичко да ви довършат,но Кадиров си знае работата...парче по парче,коляно,зелка...и после поливане с напалм....
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "ЧИСТКА":

    Ти кажи къде ще ги чакаш,да дойда ти резна зелката...
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    8 0 Отговор

    До коментар #83 от "Азов са...":

    Слава на РУСИЯ...!!! Фашаго долнааа....
  • 171 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    7 0 Отговор

    До коментар #86 от "Българин":

    Първо си смени ника,щото си анадолец.. !!! И ти ли си в подкрепа на фашистите от азов...???
  • 172 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    6 0 Отговор

    До коментар #91 от "РЕСПЕКТ, ИСТИНСКИ РОДОЛЮБЦИ":

    Е щом до там са верни,скоро ще стигнат...!!! Пали им свещи отсега....и вземи повече...
  • 173 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    7 0 Отговор

    До коментар #94 от "пацо":

    Ти от Украйна ли пишеш,или си на топло при жената у Волуяк....???
  • 174 hahahha

    7 0 Отговор
    Знае се че скоро няма да го има...
  • 175 Справедлив

    6 0 Отговор
    Надявам се да бъдат избити до крак изгорени,а името заличено!
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Зйзйз

    4 0 Отговор
    Азов,най големите моми.Пу
  • 179 Гххж

    3 0 Отговор

    До коментар #134 от "СЛАВА АЗОВ, ...СЛАВА ГЕРОЯМ":

    Ти си пътник
  • 180 Да бе, да!

    7 0 Отговор
    Те руските генерали друга работа си нямат, та се разхождат по украинските улици и чакат азовците да ги убият и дадат по телевизора...
    Това го разправяйте в някоя детска ясла!
  • 181 Знае се

    12 1 Отговор
    Че са нацисти, подкрепяни от Дойче Веле.
  • 182 Кадъров

    5 1 Отговор
    Прати заместника си с 1000 спецназовци да елиминират клоуна. Пътьом явно са се отбили в Азовсталь на благоверния Ринат.
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Истината

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "TROY":

    Спецназ крадат кокошки от украинските села!
  • 185 ДДС

    3 0 Отговор
    След клипа за унищожаването на Айфеловата кула не вярвам на онова, което показват.
  • 186 Гражданинът

    7 0 Отговор
    Истината никога не се показва

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 elin

    9 1 Отговор
    "Deutsche Welle" Тези изроди и отвратителни изроди трябва да бъдат съдени за " нацистка пропаганда" остана само да кажат,че "азов " с символики на нацистите са " ангели спасители".
  • 189 Одесит

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Идиом":

    и двама бесарабски българи затриха там - един обесен и горен и един с контролен в главата- истински хуманисти - естети///// със съответен цивилизационен избор...
  • 190 1944

    4 3 Отговор
    рООсийската армия се бие като арабски камилари. мъкаааааа ....
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 IYI

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Некой си":

    Абсолютно си прав.

    Истински укроф@ги, държащи цивилното население като жив щит и стрелящи по него.

    Дано по-скоро се срещнат с «Буратин0» и изчезнат завинаги заедно с @йдар и Десен $ектор…..
  • 193 Глупав

    3 1 Отговор
    В основни линии, това което се знае за батальона Азов е, че скоро приключва съществуването си.
    Вчера посрещнах и помогнах за настаняването на украинско семейство от Николаев. Човека през сълзи ми каза - Америка съсипа Украйна!
    Самият той като рускоговорящ е бил подложен на репресия след 2014-та.
    Историята му е дълга и няма как да ви я разкажа тук. Обществото им каза е разделено на За Русия и против нея, досущ както у нас. Мародерства, безчинства бандитизъм, ограбена страна, милиони декари хумусен слой изнесен с тирове за германия а бандити изкупуват с натиск земя за жълти стотинки, която след приемане на закон позволяващ продажбата и на чужденци, бива продавана на китайци, араби и американци. Кмет на Киев боксьор, по известен като рекетьор и бандит в недалечното минало. Корупция, нищета и безпътица. Имам и още доста срещи с украинци. Техните истории коренно се различават от това което ни показват БТВ, Нова и СНН
  • 194 владимир

    1 0 Отговор
    Батальона Азов беше напълно унищожен с хиперзвукови ракети още на 24 февруари.
    Който не знае, батальон е военно формирование обединяващо обикновено три роти и има състав 300-500 човека.
  • 195 Офф

    1 0 Отговор
    Тия трябва методично и тихо да бъдат физически премахнати. Без да се знае къде и как.
  • 196 Станински

    0 1 Отговор
    Някои тук дълбоко се заблуждават, че Украйна воювала с Русия !? Воюват САЩ , като използват продажните и малоумни украински екстремисти , и на практика воюват срещу собственият си народ ! Грешката им ,и то огромна , беше , че дръпнаха, без много да му мислят и баба Меца за опашката !? А, разлюти ли се баба Меца,става страшно за тия,които са го направили !? Примери- бол !?
  • 197 Дай Боже

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Нямам думи":

    да е така!
  • 198 НКВД---Берея

    0 0 Отговор
    Зеленски и "Азов" ще си платят с лихвите рано или късно!!! Прошка няма да има!!! Накрая ще
    спечели РУСИЯ!!!който губи,плаща масрафа!!!
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 НКВД---Берея

    0 0 Отговор
    Зеленски и "Азов" ще си платят с лихвите рано или късно!!! Прошка няма да има!!! Накрая ще
    спечели РУСИЯ!!!който губи,плаща масрафа!!!
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: