Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2022 11:23, обновена 20 Март, 2022 13:29 7 573 47

Анкара: Русия и Украйна са все по-близо до споразумение по важните въпроси

  • мевлют чавушоглу-
  • украйна-
  • русия-
  • турция

Мевлют Чавушоглу каза също, че има надежда за прекратяване на огъня, ако страните не отстъпят от напредъка към постигане на споразумение

Анкара: Русия и Украйна са все по-близо до споразумение по важните въпроси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия и Украйна са все по-близо до постигане на споразумение по „важни“ въпроси, заявява външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за "Хюриет дейли нюз", съобщава Ройтерс.

По думите му двете страни почти са се споразумели по някои въпроси.

Още новини от Украйна

Чавушоглу каза също, че има надежда за прекратяване на огъня, ако страните не отстъпят от напредъка към постигане на споразумение.

Външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба се срещнаха в турския курорт Анталия по-рано този месец, като на срещата присъстваше и турският външен министър, припомня агенцията. Разговорите не доведоха до конкретни резултати.

Чавушоглу, който посети Русия и Украйна през миналата седмица за разговори с Лавров и Кулеба, заявява пред „Хюриет дейли нюз“, че има “сближаване в позициите на двете страни по важни въпроси“, без да уточнява, кои са тези въпроси.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви пред телевизия „Ал Джазира“, че двете страни сближават позициите си по четири ключови въпроси. Той споменава искането на Русия Украйна да се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, демилитаризиране, „денацификация“ (както Русия я нарича) и защита на рускоговорящите в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Украйна и Западът отхвърлят твърденията на Русия за „неонацисти“ в демократично избраните власти в Украйна като неоснователна пропаганда. По думите на Калън подобни изказвания са обидни за Киев, отбелязва Ройтерс.

Според говорителя на турското президентство трайно прекратяване на огъня може да се постигне само чрез среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски. Калън обаче отбелязва, че Путин чувства, че позициите по отношение на „стратегическите въпроси“ за Крим и Донбас не са достатъчно близки, за да се осъществи подобна среща.

Ройтерс припомня, че Турция изразява подкрепа за Украйна, но в същото време се противопоставя на наложените от Запада санкции на Русия заради инвазията. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постоянно повтаря, че Анкара няма да изостави отношенията си с Русия и с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Roro

    69 21 Отговор
    Даването на оръжия само ще удължи агонията на Украйне !

    Коментиран от #21, #32

  • 2 БАЙРАКТАР

    37 25 Отговор
    Птицата на Мира,както в Сирия, Либия, Нагорни Карабах докара Мира, така и в Украйна ще докара Мира.Велик Лидер е Ердоган,да е жив и здрав още дълги години

    Коментиран от #10, #31

  • 3 име

    48 19 Отговор
    Така е, аркадаш, важните въпрси са ясни! Обаче в синтия шрифт са най-трудните подробности. Чини ми се че укрофашагите имат нужда от още бой по канчето, докато се научат да четат правилно.

    Коментиран от #46

  • 4 Българска мъка

    55 6 Отговор
    Ще има споразумение, което ще се нарича Анкарското споразумение... Турция пак е с няколко хода пред всички
  • 5 !!!?

    27 40 Отговор
    Целта е постигната: Вместо "денацификация" - депутинизация !!!?

    Коментиран от #8

  • 6 !!!?

    21 39 Отговор
    Вместо "Украйна няма право да съществува" - капитулация на Россия !!!?

    Коментиран от #11

  • 7 Ехаааа

    45 3 Отговор
    Докато великите сили"създават войни, Ердоган пак е на ход да помирява. Браво на турчина
  • 8 WTF

    27 8 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    На теб явно ти пречи "денацификация"
  • 9 ivanov

    23 7 Отговор
    Точно така само краварите ако не се намесят
  • 10 Четящ

    25 14 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙРАКТАР":

    В Сирия няма мир, просто нашите мисирки се правят на ощипани. В Либия нефтените находища са взети от френски и италиански корпорации и настана тишина. В Нагорни Карабах никога няма да има траен мир. Твоят кумир - Ердоган, е артист като Зеленски.

    Коментиран от #18

  • 11 Roro

    38 5 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    САЩ никога не са преследвани за военни престъпления, защо ?
    Защото САЩ са единствените привилегировани нации от ООН !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мхм

    10 30 Отговор
    Руската армия претърпя пълно фиаско противно на очакванията не успяха да се справят с една изостанала в техническо и тактическо отношение армия въоръжена със съветско оръжие на най малко над 30 годишно.

    Коментиран от #44

  • 14 1111

    17 1 Отговор
    Война буксува цирка с боко евтин - връщаме пандемиата
  • 15 Колко по-близо?

    6 3 Отговор
    5 ракети по-близо или 10?
  • 16 провалът е пълен

    9 15 Отговор
    Още по-интересното е как ще обясни смъртта на руските войници за нищо Путя и как за в бъдеще ще защити населението на Донецк и Луганск а оше по интересното е как ще доставя вода на Крим след като върне земите Путя

    Коментиран от #30

  • 17 Урюрвкос

    20 3 Отговор
    на снимката човека до украинското знаме е Денис Киреев и фашистите го гръмнаха на 5-ти март (без съд и присъда) пред зданието на печерския съд в Киев заради държавна измяна.
  • 18 !!!?

    17 23 Отговор

    До коментар #10 от "Четящ":

    Правилно си забелязал...САЩ е световна сила - икономическа и военна ! Не случайно Сталин се е молил на САЩ да му помогнат срещу Хитлер !!!?

    Коментиран от #22, #25

  • 19 Глупости

    16 7 Отговор
    Какво споразумение и прекрятаване на огъня с пионки от които нищо не зависи. Подпише ли Русия МИР, подписва смъртната си присъда. За какво загиваха тези момчета. Това е предателство, защото какво стана с Минските, нищо.8 години ви правиха на идиоти, и накрая нагло им заяви пионката Зеленски, няма да спазваме Минските САЩ ще ги превъоръжи още по-сериозно. Този път няма да са танкове и Байрактари, а ракетни установки с ядрени бойни глави. Русия трябва да изчисти от нацистите цяла Украйна, проруско правителство, под форма на федерация и край, възстановява се Маларусия. Договор с Украйна не струва хартията на която е написан. Ще има масово деморализиране на руската армия.
  • 20 Руснак

    22 8 Отговор
    Кой вярва на тези глупости? Нима българите? А в Русия всички се смеят на тези преговори. Всяко договаряне може да има само един край: "пълна и безусловна капитулация". Украйна ще бъде разделена на няколко части

    Коментиран от #34

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха хаа

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    САЩ що не участва пряко във войната с Русия. Стиска ли им? Нещо си сбъркал държавите САЩ и Британия молят Сталин да помага в настъплението и да забави марша към Берлин. Много писатели, малко читатели.
  • 23 Васил

    5 6 Отговор
    Надай се Минке кога е имало успешни преговори с диктатор.
  • 24 Наждак

    9 2 Отговор
    Всяка картина си има фон и невидими на пръв поглед отсенки . В живота е така - всичко си има основа и замисъл явен или скрит . С много ортаци работа не се върши - кучета я яли ! НО подстрекателите - Западът да потърси Разума си , де го загуби при военни изпълнения по многобройните земи и стига с организации и групировки сеещи болести и смърт , да се спре започналото вече самоунищожаване на човечеството .
  • 25 Четящ

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    Пълни глупости. Хари Труман казва, преди да пусне атомните бомби над Хирошима и Нагасаки - „Ако видим, че Германия печели войната, трябва да помогнем на Русия; и ако Русия печели, ние трябва да помогнем на Германия и по този начин да ги оставим да убият колкото се може повече." А, Бжежински пояснява за американската подкрепа на ислямския фундаментализъм и въоръжаването на бъдещи терористи в Афганистан - „Какво е по-важно в световната история? Талибаните или разпадането на съветската империя? Няколко развълнувани мюсюлмани или освобождението на Централна Европа и края на Студената война?".

    Коментиран от #26

  • 26 !!!?

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "Четящ":

    Четеш на Путин и баба му Путина постулатите !...Ялта е две години преди атомната бомба над Хирошима, а "Ленд лиз" повече от три години преди това ! Не четеш, а жмиш !!!?
  • 27 Йосиф Рубинет

    5 1 Отговор
    Ей, зелено пишлеме, само не подписвай мир, че моите шефове ще ни дърпат и на двамата ушите. Колко пъти ти се обаждах и думах, че шефовете искат повечко цивилни жертви.
  • 28 Вижте сега

    6 2 Отговор
    Дори една Капитулация, трябва да се ратифицира от Радата. Сиреч, трябва всички депутати да са от ДНР, ЛНР и Одеса. То няма с кой да преговаряш. А Западна украйна да се подели към Полша и Унгария. От Киев права черта до Одеса да е Руска автономия. Направо да връщат стария химн, нерущим съюз, свободни републики. Както в САЩ обединени американски държави.
  • 29 Иво.

    0 10 Отговор
    Абе фесове те им съсипаха държавата, изтрепаха сума народ сега били близко до споразумение! Не е ли малко след дъжд качулка? Ако някой Ви съсипе държавата дали ще искате да преговаряте с него?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ха ха

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙРАКТАР":

    Те байрактарите изпокапаха още първия ден,но лошо няма за промотиране на рахат локума.
  • 32 Сериозно?

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Roro":

    А ако не бяха давали, вече щяха да бъдат превзети! Абе вие не разбрахте ли, че Украйна не иска да се предава? Това не е България с путинофилите!
  • 33 Докога?

    11 3 Отговор
    Докога света ще съжалява бягащите украйнци и ще изпраща оръжия и пари в Украйна! Трябва намеса с разум!
    При тях всичко е спокойно. Дано комшиите свършат това, което всички останали не могат или не искат
    Да не забравяме, че трагедията война е за едни и бизнес за много пари за други. Никой не трябва да умира така, няма значение от народност.
    Ума и дипломацията трябва решително да се намеси в това безумие на нашата врата!
  • 34 И защо Русия

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Руснак":

    води тези переговори?
  • 35 Споразумение

    6 1 Отговор
    ще има, когато интриганта САЩ реши! Колкото по късно, толкова повече Украйна няма да я има! Това се случва със слугите и лакеите с държави продаващи си достойнството и принципите! Лошото е, че ние не сме по различни!
  • 36 !!!?

    3 4 Отговор
    Четете в БЛИЦ: Скандал! Полски военни показаха КАРТА на Украйна, поделена между Полша, Унгария, Румъния и Русия след войната
  • 37 456

    7 1 Отговор
    Месяц надежд !!! Март не подведи !! ,Николай 1 скончался 2 марта, Сталин умер 5 марта , Константин Черненко умер 10 марта, Александр 2 был убит 13 марта ,Николай 2 отрёкся 15 марта, Иван Грозный умер 18 марта, Павел 1 был прибит табакеркой 24 марта Дай Бог что бы март не подвел, Оправдал надежду всего
  • 38 ИСТИНАТА

    5 2 Отговор
    Всякакви преговори сега, ще са погром за Русия, след това!!!
  • 39 Абе

    4 3 Отговор
    Не вярвам ни на турчин, ни на руснак !
  • 40 Въпрос

    7 3 Отговор
    Още ли има някой, на когоото да не му е ясно, че тази война е между Русия и САЩ? Въпросът е защо ние се бутаме там? Или ни вкарват краварите, за да сме им пушечно месо за мръсните им войни?
  • 41 И трите страни

    5 0 Отговор
    Лъжат. Изобщо нямат намерение да се договарят.
  • 42 Вие сте бунаци

    3 0 Отговор
    Бе те май се събират на карти.До сега трябваше да да има резултат. Доближават се всеки пър и накрая нищо.
  • 43 Пламен

    1 2 Отговор
    Никакъв смисъл няма в подписването на каквото и да било с русия. Те лъжат.
  • 44 Алфа херинга

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мхм":

    Пич, те отдавна са се справили, но битката вече се води главно в градовете, където явно гледат да няма много цивилни жертви, противно на всичко което се пише. Иначе досега да са сринали всичко за няколко дена.
  • 45 За нас за вас и за Донбас

    1 0 Отговор
    мирише много на КАПИТУЛАЦИЯ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Прасчо

    1 0 Отговор
    АКО САЩ позволят на Украйна да се договори..
Новини по държави: