Last news in Fakti

20 Март, 2022 17:17 12 901 124

"Кинжал" - неуязвимите руски хиперзвукови ракети

  • кинжал-
  • ракета-
  • русия-
  • война

Ракетата е дори по-бърза от конвенционалните свръхзвукови оръжия и за разлика от балистичните ракети, остава много маневрена до края на полета

"Кинжал" - неуязвимите руски хиперзвукови ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вече втори път Русия атакува Украйна и с новата хиперзвукова ракета "Кинжал". Какво се знае за това "практически непобедимо" оръжие, както го определя руският президент Владимир Путин?

Русия съобщи, че вече за втори път е използвала хиперзвуковите ракети "Кинжал" в Украйна. Ракетите, разработени по нареждане на Кремъл, могат да променят височината и посоката си при екстремно висока скорост и по този начин да заобикалят вражеските системи за противовъздушна отбрана.

Ракета "Кинжал" е била изстреляна за първи път в петък, унищожавайки подземен ракетен арсенал на украинските военновъздушни сили, обяви говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Лагерът бил разположен край западното украинско градче Делятин. Според военни експерти това е първият път, в който Русия използва тези оръжия във въоръжен конфликт. При следващото руско нападение с "Кинжали" е била унищожена "голяма база за съхранение на горивно-смазочни материали на украинските въоръжени сили в района на селището Константиновка", съобщават от руското министерство на отбраната.

"Непобедими" ли са ракетите "Кинжал"?

След първото успешно изпитание на ракетите "Кинжал" през 2018-а година, руският президент Владимир Путин ги обяви за "непобедими". Така ли е наистина?

Поводът Кремъл да даде нареждане за разработването на тези ракети бе желанието да бъде заобиколен американският ракетен щит в Европа. Според военния експерт Василий Кашин ударът срещу Украйна е бил подходящ за първото тестване на "Кинжал" на терен, защото подобно хранилище трудно може да бъде унищожено с конвенционални ракети.

Ракетите "Кинжал" достигат скорост от около 12 хиляди километра в час. Те са дълги към осем метра и могат да бъдат натоварени с до 480 килограма взривно вещество или ядрена глава. Русия твърди, че новите ракети имат обсег, достигащ до 2000 километра. При това положение "Кинжал" може да достигне до повечето големи градове в Европа в рамките на между 10 и 30 минути. Хиперзвуковите ракети се изстрелват от руските изтребители МиГ-31 и така обхватът им се разширява с изминатото от самолетите разстояние. Двигателят на ракетата се задейства на безопасно разстояние от изтребителя.

Невиждана скорост и маневреност

Скоростта и мобилността на хиперзвуковата ракета на Путин "Кинжал" са нейните най-коварни характеристики. Ракетата е дори по-бърза от конвенционалните свръхзвукови оръжия. И за разлика от балистичните ракети, остава много маневрена до края на полета. Това оставя на вражеската противовъздушна отбрана изключително кратко време за реакция.

След изстрелването "Кинжал" се издига на височина от 18 до 20 километра. Тя вероятно се управлява с т.нар. система ГЛОНАСС (Глобална навигационна спътникова система). Тъй като ракетата може да променя височината на полета си, маневрирането за избягване на насрещни удари е възможно по всяко време.

Може ли Западът да се защити срещу тези ракети?

Не само Русия притежава подобен тип оръжие - според Франс прес такива ракети има и Китай. Северна Корея разполага поне с прототипи. В продължение на години САЩ също инвестират милиарди долари в разработването и производството на хиперзвукови оръжия. Основният проблем при тях се оказват изключително високите температури, които се достигат по време на полета.

Западните отбранителни системи изостават. "Ние нямаме защитни средства, които биха могли да попречат такова оръжие да бъде използвано срещу нас", призна генералът от военновъздушните сили на САЩ Джон Хайтън през 2018-а година. Доклад от Мюнхенската конференция по сигурността през 2019-а година стига до следното заключение: "Хиперзвуковите ракети с тяхната комбинация от скорост и маневреност могат да преодолеят всички настоящи системи за противоракетна отбрана и радикално да намалят времето за реакция на атакуваните". Украйна очевидно изпитва това на гърба си.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    39 148 Отговор
    Русофил: Щом Дойче Зеле пише, че Кинжал е непобедим значи е лъжа
  • 2 Кинжал

    140 16 Отговор
    Тива е нещо страшно.

    Коментиран от #50

  • 3 Фен

    201 48 Отговор
    Руснаците са номер едно.

    Коментиран от #111, #118

  • 4 Нато е бита карта

    121 20 Отговор
    Блек ляйф матър нарочно кацна пред Св.Александър Невски щото знаеше че само там няма да се изпари вследствие на удар с кинжал.
  • 5 ТръндЮ

    45 148 Отговор
    Кинжал-най добрите ракети за унищожаване на цивилни блокове и сваляне на пътнически самолети!А радиациата която разпространяват за крепостните е безплатна!

    Коментиран от #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кремлин

    39 134 Отговор
    Малко като съветския слон е най-големият слон. Тя и армията им беше непобедима, ама яко са затънали!

    Коментиран от #121

  • 9 Нещо бъркаш

    42 116 Отговор

    До коментар #6 от "Володзимир Зелензки":

    Украинците се бият за отечеството! За какво се бият руснаците?

    Коментиран от #90

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    38 133 Отговор
    руското оръжие изглежда опасно на пръв поглед,но като се знае че е правено от руснаци не би трябвало да стряска толкова много.до сега са изтреляни към украина над 1100 различен клас ракети.целта са стигнали около 10%.освен това русия притежава ракети с които да атакува големи съединения и групи все едно е втората световна.сега се воюва с много малки формирования които са мобилни.тия ракети при тях са неефективни щото е все едно да трепаш комар с чук.изстреляните ракети си имат цена и тя хич не е ниска за ефекта които предизвикват.без ядрено оръжие тия ракети са много шум за нищо.дроновете са много по-ефективни и опасни!
  • 12 нннннн

    23 94 Отговор
    Нищо особено не са тия ракетки, голяма работа че летели с висока скорост.
  • 13 Майна

    90 5 Отговор
    Когато защитава Северна Америка срещу руски и китайски хиперзвукови ракети, командирът на NORAD генерал Глен Ван Херк каза за CTVNews , „хиперзвуковите оръжия са изключително трудни за откриване и противодействие, като се има предвид скоростта, маневреността, ниската траектория на полета и непредсказуемите траектории на тези оръжия“.

    Като се има предвид това, VanHerck добави: „Хиперзвуковите оръжия предизвикват способността на NORAD да предоставя предупреждения за заплахи и оценки за атака за Канада и Съединените щати.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 2 Отговор
    😀😀😀😀😀 ей това математиката за нищо я нямате 😀😀😀😀😀😀
  • 16 Нещъер

    120 12 Отговор
    Кинжалите, с които са унищожени цистерните с горива на най голямата ГСМ армейска база на ВСУ в тунелите в скалите ,на дълбочина40-50 м., са в специално бетонобойно изпълнение.
    В Украйна руснаците демонстрират и изпитват новите си оръжия .

    Коментиран от #32

  • 17 666

    47 3 Отговор
    тук се вижда ракетата макар и в плазмен облак

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фараон

    100 6 Отговор
    Доиче зеле сменя курса. Задуха източния вятър
  • 20 1111111

    88 10 Отговор
    аз мисля, че не е зле нато (каквото и да означава днес този слон в стъкларски магазин) да се пробва да изпробва руската ярост. тези хора не са западните лигльовци, свикнали да получават всичко наготово. пробвайте се, сладури!

    Коментиран от #112, #119

  • 21 Нютон

    37 10 Отговор
    Всяко действие има равно по големина и противоположност противодействие.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Храна за мурзилки

    19 73 Отговор
    Остана още една от произведените 3 прототипа....

    Коментиран от #41

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 20 Отговор
    Къде ще достигне за 30 минути ❓❓❓ при скорост 16 000 км/ ч , ама при обсег 2 000 км 🤔🤔🤔🤔 ами тя ще е паднала след максимум 10 минути

    Коментиран от #88

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нещъер

    44 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    САЩ опитват да наваксат от 2006-7 година. Досега спряха финансирането по договори с 4 фирми, които не стигнаха до полет на опитен образец.

    Коментиран от #122

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1111111

    110 23 Отговор

    До коментар #24 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    руснаците няма да оставят никой ненаказан. това не е лозунг на путин, това е показала цялата история на този талантлив, беден, но горд народ. руснаците за разлика от англосаксонците винаги са били нападани и винаги са мъстили жестоко. респект!

    Коментиран от #64, #113

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    20 81 Отговор

    До коментар #16 от "Нещъер":

    в украина руснаците демонстрират че нищо не са научили след лекциите на хитлериските генерали.не са научили че съвременната конвенционална воина е много маневрена такава и се води с малки мобилни групи.подобни ракети при тях не помагат.тия ракети освен да се хвалите с тях в кръчмата нищо друго няма да свършат.
  • 33 Путинчо

    20 64 Отговор
    Те да се научат първо коли да правят тогава да мислят за други работи.Видяхме ги руските самолети и летци една туркиня ги свали като круша да не говорим за дроновете Баирактар ли са Знаменосец ли но много добре подобряват путиновите танкове , които уж и те беха без аналог.Поздрав за руската техническа мисъл
  • 34 Docenta

    22 82 Отговор
    Фашизоидните Наркомани от кремъл обстрелват с хипермипер мега ултра кинжали ,болници ,детски градини и училища и си мислят,че са богове.Като им свърши дрогата ще разберат ,че са просто едни военно пристъпници,а бай Ставри усмихнато ще потрива ръце в Хага:))))
  • 35 Не е възможно

    90 15 Отговор
    Как така? Аз знам, че всичко руско е остаряло, демоде и за нищо не става. Не е възможно Русия да разполага с такава технология. Трябва да им се отнеме! Само НАТО трябва да имат такива ракети.
  • 36 Източно братство

    23 5 Отговор
    Утре е Навруз! да живеят Славяните, Иранците, Турците и Албанците!

    Коментиран от #115

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Укронацистите в затворите

    33 13 Отговор
    В тубата:
    Россия впервые применила гиперзвуковой "Кинжал"
  • 39 Colt45

    17 36 Отговор
    То и панцера и искандера бяха без аналог, ама само на думи.
  • 40 Военен

    76 10 Отговор

    До коментар #5 от "ТръндЮ":

    Ааа не може да бъде те Кинджал нали бяха мултики на Мосфилм - пък сега почнахте да плюете по тях - е бива ли да плюете по картинки и анимационни филчета - нали такива ракети не съществували.

    За жилищни блокове и самолети не стават да свалят но виж може да превърнат всеки самолетоносач в подводница или пък да влязат в склад с боеприпаси на 10 метра под земята и то с конвенционален заряд. Пък може де им сложат и ядрен и най-лошото че великите НАТО могат само да гледат как се случват работите и по никакъв начин не могат да им противодействат.
  • 41 Нещъер

    66 9 Отговор

    До коментар #23 от "Храна за мурзилки":

    Кинжалите са на въоръжение от края на 2018. Произвеждат се в два завода, на конвеир. Смята се, чеа се, че са произведени около 5000 броя в различни модификации, вкл. с ядрени бойни глави (според The National Interest)
  • 42 !!!?

    25 55 Отговор
    "Ракета ненидимка" но Путин губи войната в Украйна !!! Апропо, той коя война е спечелил - в Сирия, в Чечения, в Грузия,...!? Всичко е отложено за подходящото време тези страни да си върнат суверенитета !!!?
  • 43 Всичко ще стане светкавично

    20 48 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Благодарение на инвазията немците получиха разрешение за разработка на нови военни технологии.Ако Японците също получат зелена светлина за разработки ,края на империята на злото е неизбежен.

    Коментиран от #94, #124

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 !!!?

    19 34 Отговор
    Путин и "ракетата" Кадиров изпробва в Украйна, та сега си бли.же раните някъде в Грозни !!!?

    Коментиран от #55

  • 47 Да живее Украйна

    22 51 Отговор
    Голяма гордост за 21 век. Хората правят коли роботи, компютри. Тези голямата им гордост е оръжия. Из роди.
  • 48 Вермахт

    19 46 Отговор
    Просташки рубашки - само оръжия могат да правят тия мизерници, нищо креативно, бензиностанция с ракети...
  • 49 Изненада

    36 7 Отговор

    До коментар #37 от "2433":

    Тези клошари и ракети нямаха, но се оказа, че имат и то хич не лоши. Току виж се оказало, че имат и самолети, танкове , хеликоптери и всакаква друга техника.
  • 50 Змей горинич

    41 8 Отговор

    До коментар #2 от "Кинжал":

    Кинжал в сърцето на шайтаните.
  • 51 Kcanba

    52 11 Отговор
    нали бяха от Мосфилм???
    Бооой по нацизъма!!!!!
  • 52 !!!?

    21 14 Отговор
    Похвално слово на DW за "ракетата невидимка" на Путин, ама путинофилите пак се оплакват от "джендърския" Запад и НАТО !!!?
  • 53 Неуязвимите кинжали

    11 22 Отговор
    Де да бяха така и руските генерали 🤣🤣🤣
  • 54 ЗЕЛЕНСКИ.....

    43 7 Отговор
    Затова ли предлага преговори ....и мир ?? Със тия КИНЖАЛИ Руснаците трябваше да започнат и сега Зеления щеше да е в СИБИР на почивка !!! Но явно го оставиха да прави шоу и после да си плати !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Димов

    13 24 Отговор
    Как не насочихте милитарните си мозъци в посока медицина, ами все оръжия? И едните, и другите.

    Коментиран от #62, #69, #100

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ЗАТОВА КИРО ДА ВНИМАВА КАКВО ДАВА

    43 5 Отговор
    Да не отлети за Канада със някоя ракета !!!!!
  • 59 Луди ли сте

    15 40 Отговор
    Как в 2022г някой нормален човек се възбужда от оръжия. Путин лизците верно не са хора.
  • 60 Всичко руско е боклук !

    11 37 Отговор
    "Съобщи Русия ", "по думите на Путин" ... хранят ватниците с пропаганда .
  • 61 Мамул

    40 5 Отговор
    Браво! Аплодисменти за Дойче Веле. Да признаят, че Русия има уникална и непобедима хиперзвукова ракета е като да из..реш таралеж.

    Коментиран от #67

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Така си е.

    8 16 Отговор

    До коментар #30 от "1111111":

    Ми що този народ е толкова беден.
  • 65 Кочо

    43 11 Отговор
    Руснаците още от 1900 г. се опитват да конструират собствена електрическа ютия, но още щом започнат експериментите, НАТО наближава границите им и те оставят разработката и започват да се занимават с оръжия! И така, вече над 150 години! Оставят ли ги спокойни, ще си направят и ютия, и прахосмукачка, тостер и лека кола! Затова! Вие можете ли да работите мирно и спокойно, ако някой враг размахва кирка над главата ви?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 СВД

    17 2 Отговор

    До коментар #61 от "Мамул":

    Нали трябва да се посочи някое обяснение, как въпреки героичната съпротива.... и така нататък!
  • 68 В.В.П.

    2 10 Отговор
    След седмица в Радата ще ги спрат със сигурност..От Група хакери, хахляци .
  • 69 Вирусолог

    44 9 Отговор

    До коментар #56 от "Димов":

    Ами те руснаците първи създадоха ваксина ако си забравил но корпорациите от запада не я допуснаха за да могат да ни тровят с техните генетични препарати.
  • 70 фил

    10 29 Отговор
    Поживьом увидем!Доста съм скептичен към хвалбите на руснаците!Видяхме им другата военна техника,та точно едни Кинжали са "неуловими"!Всичкото им е,хвалипръдльовщина!
  • 71 В.В.П.

    9 16 Отговор
    Украйна,изби руската армия ,но все пак ,накрая ги победиха ,с Дагата,,Укрите са велики войни ,обаче срещу кинжала и бог се снишава...Скоро ще пишат така .
  • 72 Абе някой,

    9 31 Отговор
    Вярва,ли че Натовцте
    нямат адекватен отговор на тези летящи кюнци?!

    Коментиран от #106

  • 73 ДжафДжаф

    52 4 Отговор
    Ракетата се пуска при свръхзвукова скорост, което води до икономия на гориво и увеличена далекобойност. Конкретно тази има възможност да изтрелва до 5 лъжливи цели докато се намира в полет. Общо взето това е оръжие с основно предназначение да унищожава самолетоносачи. Ракетата се изстрела от зона извън обхвата на палубната авиация и без проблеми праща 5000 американци на дъното. Мисля, че руснаците нарочно осъществиха атаките от голяма дистанция, именно с цел да подскажат нещо на краварите! Краварите се заканиха, че ще арестуват руски кораби в международни води, руснаците, обаче веднага им обясниха правилата на играта!

    Коментиран от #78

  • 74 Слава Украйна

    12 33 Отговор
    Ракети имате, но акъл- не!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Дрон

    6 16 Отговор
    Не бех чел по-яка тъпотия. Разсмяхте ме!
  • 77 Госあ

    6 36 Отговор
    След като Япония и Сащ имат съвместна програма за защита от тези ракети, то съвсем скоро ще се появи такъв щит. И тогава немедленно би трябвало да бъде нанесен безкомпромисен и кървав удар върху империята на злото, точно както правят орките срещу братския народ от Украйна.

    Коментиран от #85

  • 78 Антон

    8 8 Отговор

    До коментар #73 от "ДжафДжаф":

    На страната на Русия съм, обаче тази ракета ако не е с ядрена бойна глава не може да потопи самолетоносач. Преди време бях чел някакъв военен анализ, за потенциално потапяне на самолетоносач от Русия, писан от руски експерти. Сега детайли не си спомням, но там се говореше за масиран удар с ядрено оръжие по цялата АУГ с идеята да е по сигурно потапянето.

    Коментиран от #89

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Тити

    10 27 Отговор
    Видяхме колко струва Руското оръжие всичко е първокласен боклук.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Абе

    38 4 Отговор
    За не разбрали те: Путин ако искаше до сега да беше изравнил Украйна.Нарочно пласира старата военна техника.Все пак един танк на 40,50 години все някога трябва да бъде използван. Новата военна техника си я пази за американците.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Е да де

    15 3 Отговор

    До коментар #77 от "Госあ":

    АМА НЯМАТ.АКО ПЪК СИ НАПРАВЯТ,ТО РУСИЯ ЩЕ Е ИЗМИСЛИЛА ВЕЧЕ НОВИ.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Дааа

    20 2 Отговор
    А да ви споделя,че още не сте чували за АВАНГАРД,ЦИРКОН И Т.Н.
  • 88 Лост

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Сигурно ще направи няколко кръгчета.
  • 89 ДжафДжаф

    23 1 Отговор

    До коментар #78 от "Антон":

    То не е нужно да се потапя и така да се предизвика техногенна катастрофа. Достатъчно е например пистата и командната кула да бъдат извадени от строя. Освен това много зависи и от попадението. Има зони, където самолетоносача реално може да бъде потопен. Имай предвид, че атакуваната складова база в Украйна в миналото е използвана като ядрен силоз, а там нещата са сериозни от гледна точка на бетон и стомана! При текава скорост разрушителният ефек се получава както от бойната глава така и от кинетичната енергия при попадението. Напрактика 500 килограмова бойна глава има ефекта на 1500 килограмова, заради огромната кинетична енергия при попадение.
  • 90 Too pa

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Нещо бъркаш":

    Кво отечество те гони па тебе бе ? Украинец и отечество … американец и нация . Сбирток от руснаци , поляци , молдовци , бесарабски българи и кой знае оше кви . Бият се между тях си от поне 50 години .
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 А сега де

    26 4 Отговор
    Абе къде е краварската амбразура за България ? Нали били анимационни филми , то било мултики , ушанки , ватници . А то пък взе че се оказа истина ! А такааа , а още колко изненади има за невярващите амбразурници .
  • 93 123

    21 2 Отговор
    Паника в американския зайчарник. Памперси за бай дън!
  • 94 Нещъер

    13 2 Отговор

    До коментар #43 от "Всичко ще стане светкавично":

    Надеждите ти са напразни Немците и японците ще разработват нови технологии, руснаците имат на въоръжение достатъчни оръжия с нови технологии .
  • 95 WTF

    4 18 Отговор
    Заместник-командирът на руският черноморски флот Андрей Палий е бил елиминиран днес. Новината е потвърдена от сенаторът на украинския град Севастопол Екатерина Алтабаева. Lets go, Russia!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 тома

    16 2 Отговор
    Единствено може да се неутрализира ракетата кинжал ако се нагъзиш чисто гол
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Хъкълбери Тиквата

    12 3 Отговор
    Къде са сега "експертите" които тръбяха че Конжал е само анимация?
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Талибанска Държава

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    В сръбската преса имаше снимки на остатъците от тази база.
    Удачно в този случай е, да се цитира Библията:
    "...докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш". Битие 3:19
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Дъ-Ге

    15 3 Отговор
    Нали бяха анимации???? Продължавайте да живеете в анимирания си свят на оня свят!!!
  • 105 Да, тези

    8 1 Отговор
    Ракети ги има в онази бензиностанция
  • 106 Нищо лично

    11 0 Отговор

    До коментар #72 от "Абе някой,":

    Но натовците са едно към едно с Кирил Петков именно колонизирани жертви, за Кирил Петков никой не го е грижа, лошото е че с лека ръка дават в жертва и народа който му е гласувал доверие
  • 107 Кинжал е

    11 4 Отговор
    Оръжие без аналог. Тежко им на враговете на Русия.
  • 108 Хакуна матата

    14 3 Отговор
    Не Ви ли прави впечатление, че Европа и САЩ много приказват, но нищо не правят, а Руската федерация малко говори, но действа? Аз предпочитам втория вариант. Защо и в нашата държава не беше така ...
  • 109 Пинокио

    9 1 Отговор
    Ние нямаме защитни средства, които биха могли да попречат такова оръжие да бъде използвано срещу нас", призна генералът от военновъздушните сили на САЩ Джон Хайтън през 2018-а година.
  • 110 Тако Пеков

    6 10 Отговор
    Ракетата кинжал е същата като искандер, само че е приспособена за изстрелване от самолет. Страшната дума хиперзвукова се отнася за всички ракети като се започне от фау 2 . Немците са изстреляли по Лондон 6000 ФАУ 2, а пък орките имат само десетина кинжала! Показаната в руските лъжливи медии разрушена огромна военна база всъщност е постройка за селскостопански машини ударена в първите дни на войната!

    Коментиран от #116

  • 111 Наистина

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    По-добри убийци се оказаха от САЩ
  • 112 Е винаги

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "1111111":

    може да се използва силата срещу самата нея,колкото по-бързо,толкова по-разрушителен ще е сблъсъкът на ракетата за самата нея с нещо най-травиално (евтино,просто и за това може да е навсякъде и в голямо количество по възможнистите и за маневри)преди достигане на целта.Руснаците сами си признават: Сила есть-ума не надо.Слабостта им ,че много бързо се опияняват от собствената си сила и накрая : Хотели полудшемо,а получается как всегда....Имат си собствени поговорки за същото
  • 113 Ми да

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "1111111":

    сега така вероломно ги нападнаха...даже Путин не вярваше на американското разузнаване,че ЩЕ ГО НАПАДНАТ,нали така?
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 БОЛШЕВИК

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Източно братство":

    за славяните и иранците да, но за турците и албанците - НЕ
  • 116 Голям праз

    5 0 Отговор

    До коментар #110 от "Тако Пеков":

    Я, още един специалист. Преди да пишеш, вземи да прочетеш и да откриеш разликите между Кинжал и ФАУ 2. Един жокер, какъв щеше да е резултата, ако няколко ФАУ бяха с ядрени бойни глави.

    Коментиран от #120

  • 117 Така се оказва

    4 6 Отговор
    Докато цивизования свят работи по технологии, които да напрови живота на хората по добър, Русия разработва нови олъжия, за да убива и разрушаво по-добре.
  • 118 Бат еди кой си

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    По бедност.
  • 119 Ейп Крос

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "1111111":

    Янко ще ги репрограмира в полет и ще им ги прати обратно.
  • 120 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #116 от "Голям праз":

    Я да чуем ква е разликата от специалист. Приятелю той ти обяснява две прости истини между ракетите Искандер и Кинжал няма разлика(справка което и да е руско специализирано издание) и че всички балистични ракети като се почне от Фау-2 и се стигне до Кинжал се движат със скорост по висока от тази на звука (справка броевете на Млад Техник когато баща ти е бил юноша бледен имаше такова списание) нищо безаналогово няма в Кинжалите (може и да бъркам след като видях безаналоговите кори от яйца сложени като допълнителна защита на руските танкове или още по безаналоговите бронепластини от картон в бронежилетките на руската армия няма да се учудя ако и в ракетите са сложили картон)

    Коментиран от #123

  • 121 Боби

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кремлин":

    Повече от нас надали .
  • 122 Оня с марко

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нещъер":

    Така е защото и там се краде като тук . Даваш един милиард , половината веднага отива в политиците , другата половина при шефа на фирмата , ден ите шефчета и те отмъкнат половината , ресурси и материали , накрая чакат чистачката да им направи ракета , да но за миене на пода.
  • 123 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Роко":

    Имат си дървесина,правят си хартия и картон.Ако искат и в Космоса ще си пращат картони и кашони.То и ние си купихме хартиени Ф-ки,но не споменаваш тези работи.
  • 124 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Всичко ще стане светкавично":

    Под империята на злото имаш предвид САЩ,нали?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания