29 Март, 2022 13:42 2 995 35

"В Украйна руснаците използват забранени оръжия"

  • вагнер-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна

По данни на британските тайни служби в източната част на Украйна са ангажирани наемници от руската частна армия "Вагнер"

"В Украйна руснаците използват забранени оръжия" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия напада "целенасочено" цивилни цели и превръща коридорите за бягство в "смъртни капани", казват от "Амнести Интернешънъл". Според организацията в Украйна руснаците прилагат "същите тактики, както в Сирия и Чечения".

За първи път от три седмици насам Украйна и Русия водят отново директни преговори за примирие - в президентския офис в двореца Долмабахче в Истанбул. Преди разговорите турската страна е пожелала да се срещне с двете делегации, каза турският президент Ердоган и подчерта, че се надява скоро да бъде сключено примирие.

"Гаранции за сигурност и неутрален статут", както и статут на "страна без атомни оръжия" за Украйна - това са част от централните теми на тези преговори, по думите на украинския президент Володимир Зеленски. Неутрален статут за Украйна - това е и едно от основните искания на Русия. В неделя, 27 март, Зеленски вече обяви, че страната му ще проучи въпроса подробно. В първите преговори на ниво министри на 10 март в Анталия, Турция, не бе постигнат напредък. Оттогава насам преговорите се водеха по видеоконферентна връзка. И двете страни ги описаха като "трудни".

"В Украйна се повтаря онова, което видяхме в Сирия"

По данни на украинския президент от началото на войната са били убити вече около 20 000 души. Според ООН близо 3,9 милиона украинци са напуснали страната си. А други 6,5 милиона са избягали от домовете си и са потърсили подслон в някоя друга част на страната.

Организацията "Амнести Интернешънъл" обвинява Русия в извършването на военни престъпления. Това, което се случва в Украйна, е "повторение на онова, което вече видяхме в Сирия", каза генералната секретарка Агнес Каламард по повод годишния доклад на организацията. Русия напада "целенасочено" цивилни цели и превръща коридорите за бягство в "смъртни капани". Директорката на "Амнести Интернешънъл" за Източна Европа Мари Струтерс обясни, че изследователите на организацията са документирали по време на свое посещение в Украйна "прилагането на същите тактики, както в Сирия и Чечения". Според тях Русия използва оръжия, които са забранени според международното право. Каламард сравни обсадения град Мариупол със сирийския град Алепо. Той беше напълно разрушен от сирийския президент Асад с помощта на руските военновъздушни сили. В Украйна "Амнести Интернешънъл" наблюдава дори "многобройни военни престъпления".

Успехи в Ирпен. Но ситуацията все още е тежка.

В град Ирпен, северозападно от украинската столица Киев, вече от седмици се водят тежки сражения. В нощта срещу вторник, 29 март, Володимир Зеленски обяви успех на украинските войски: "Нашите бойци напредват в Киевския регион. Те си възвърнаха контрола над украинска територия и освободиха Ирпен. Но все още е много рано да се каже дали тази част на региона е сигурна. Боевете продължават." От няколко дни насам украинският Генерален щаб информира, че в предградията на Киев украинските войски дори успяват да си върнат територии. Присъствието на руската армия обаче очевидно остава голямо, както става ясно и от данни на чуждестранни тайни служби.

И Володимир Зеленски посочи в своето вечерно видеообръщение в Телеграм, че въпреки успехите на украинските бойци ситуацията остава напрегната. Въпреки че украинците са постигнали успехи в Ирпен - и там сраженията продължават, както и в много други региона на страната. Руските войски държат под контрол северната част на Киевска област. И в областите Чернигов, Суми, Харков, Донбас, както и в южната част на Украйна ситуацията остава "много трудна".

Нова хуманитарна катастрофа - в Чернигов

Именно в Чернигов се задава и нова хуманитарна катастрофа. Градчето се намира близо до руската и беларуската граница и е само на 150 км северно от Киев. От няколко дни то е под засилен обстрел, а електроснабдяването е прекъснато. Откакто беше разрушен важен магистрален мост, водещ към Чернигов, снабдяването с хранителни продукти и медикаменти е почти невъзможно. Същевременно и в Мариупол ситуацията остава тежка. Въпреки че досега от града вече са били изведени близо 290 000 жители, по данни на кмета Вадим Бойченко, в Мариупол все още са останали 160 000 души. "Невъзможно е да оцелееш в този град, защото вече няма нищо - нито вода, нито електричество, нито отопление, нито комуникационни канали", казва кметът.

По данни на украински медии в Мариупол вече са убити над 5000 души. Градът е обсаден от руските войски от 1 март. По данни на местните власти около 90% от сградите са повредени или напълно разрушение. От самото начало на обсадата нито един конвой с помощи не е могъл да стигне да Мариупол. Хора, успели да избягат от там, свидетелстват за големи трагедии - по улиците лежат трупове, хора биват убити по дворовете си.

Руски наемници от групата "Вагнер" в Източна Украйна?

По данни на британските тайни служби в източната част на Украйна са ангажирани наемници от руската частна армия "Вагнер". Това беше съобщено от британското министерство на отбраната в Туитър. Предполага се, че там са изпратени над 1000 наемници. Поради тежките загуби, които е понесла руската армия, явно се е видяла принудена да ангажира бойци от групата "Вагнер". По официално непотвърдени информации бойци на фирмата вече са били ангажирани от Русия в Сирия и в Централноафриканската република, както и преди години в Украйна. Групата "Вагнер" е свързвана и с офанзиви в Либия и Мали. Наемниците са обвинявани в тежки престъпления. Москва отрича каквито и да било връзки с фирмата.

По данни на украинската гранична полиция вече над половин милион украинци са се завърнали от чужбина в родината си. "От началото на войната на 24 февруари 2022 общо 510 000 украинци са се завърнали в Украйна, само през последната седмица - 110 000", обяви говорителят на украинската гранична полиция Андрий Демченко пред германския вестник "Ди Велт". По думите му 80% от тях са мъже. Повечето от тях идват от Полша.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натю

    65 6 Отговор
    Какви пръжия ползваше във Югославия? За тях е разрешен обеднения уран?
  • 2 Украйна е

    54 8 Отговор
    фашизирана SS "държава".Тя няма място в що-годе цивилизования Европейски Свят!
  • 3 българина

    52 7 Отговор
    късно е либе за китка, кога правиха лаборатори да трепят хора и животни 10 г , а те били забранени в сащ, някой трогна ли се ? я да си и бат ма ката?
  • 4 Кирил

    13 63 Отговор
    Руските фашисти военнопрестъпници ще бъдат съдени.
    За убийствата и разрушенията ще се плащат репарации

    Коментиран от #10, #29, #33

  • 5 Цвета

    1 23 Отговор
    Султанът поема роля на учителка с пръчка в ръка,която трябва да примири две непослушни деца.
  • 6 Сократ

    46 4 Отговор
    DW и "Амнести Интернешънъл" две тотално компроментирани групировки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Долен режим долни лъжи

    41 3 Отговор
    На баба ви хвърчилото...стига лъгахте...Стягайте куфарите със всичко ,което сте награбили и усвоили и се махайте.Оставате народа на Малоросия да поживее най-накрая нормално.
  • 9 Българин

    30 9 Отговор
    Да живее Русия.
  • 10 Българин

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Да вървят по дяволите вашите съдилища.
  • 11 Смърт на фашистката хунта

    38 5 Отговор
    Статията е явна ПОМИЯ!
  • 12 Аятолах Хомейни

    38 4 Отговор
    Нацистите в Украйна ще бъдат прочистени и всичките милиони дадени за тях от САЩ ще отидат на вятъра.
  • 13 ЦК на КПСС

    37 3 Отговор
    Да питам тези кравешки боклуци, да покажат колко хуманитарна помощ раздават краварите и техните подлоги и колко хуманитарна помощ раздават лошите руснаци, е така за сравнение. Да ви кажа ли 0 камиона от кравите и подлогите и стотици от руснаците, честито ви гладуване в полза на слугинажа на краварите.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    29 3 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ Е ГЕРМАНСКА ДЪРЖАВНА МЕДИЯ
    ....
    А МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И КАНЦЛЕРА ШОЛЦ ИМАТ ДЯДОВЦИ ФАШИСТКИ ГЕНЕРАЛИ
    ....
    ЕДИНИЯ Е БИЛ ШЕФ НА ХИТЛЕР ЮНГЕН, ДРУГИЯ ГЕНЕРАЛ ОТ ВЕРМАХТА, А ФРИЦ ФОН ШОЛЦ Е БИЛ ГЕНЕРАЛ ЛЕЙТЕНАНТ КОМАНДИР НА ДС ДИВИЗИЯТА НОРДЛАНД ОТ НОРВЕЖКИ И ДАТСКИ ДОБРОВОЛЦИ ..ДЕНАЦИФИЦИРАН Е КРАЙ ПОЛТАВА 1944 ГОДИНА
  • 15 Стания, приьоми, промиване

    28 1 Отговор
    Некадърници! Едно и също, но повторено само няколко пъти, а Гьобелс е посочил, че за лъжа е нужно повтаряне 1000 пъти
  • 16 Аман

    24 3 Отговор
    Добре бе.На мен ми омръзна от ваште глупости.Ай стига вече.Що за простотии пак!
  • 17 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 3 Отговор
    Не разбрах накрая , влезлите от Полша украинци, дали знаят украински‼️‼️‼️
  • 18 Българка

    11 35 Отговор
    Руските войски са олицетворение на средновековни варвари, международни убийци и терористи. Кръвожадния Путин и предшествениците му водиха завоевателни войни в Грузия, Чечня, Кавказ, Ирак, Сирия, Полша, Чехия, дори България. Историческата слава на Русия е дива, агресивна, диктаторска страна, която е заплаха за световния мир.

    Коментиран от #24, #27

  • 19 Хахаааа

    22 1 Отговор
    Дойче Зелееее
  • 20 Та да попитам

    29 4 Отговор
    Кой спретна кървавата мелница в Сирия: Русия?Или господаря ти,който иска да глътне цялата планета.Държава след държава! Я у лево!
  • 21 XYZ

    2 12 Отговор
    От Тролската фабрика се разнася воня!
  • 22 Механик

    24 4 Отговор
    Какви забранени оръжия?
    Да не би да ползват "атомни бомби", "ориндж агент", "напалм", обеднен уран ?
    Щото знам едни дето ги ползваха и още ги ползват, пък за тях амнестито нищо не казва.
  • 23 Раша

    13 2 Отговор
    Плюем на вашите експертите и вашите екпертизи!
    И така ще е винаги!
  • 24 Раша

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Ти да не си в менопаузата?
  • 25 Липса на морален компас

    4 11 Отговор
    В повечето накацали тук.
    Може ли хората в БГ да са най-ощетени мозъчно?
    Като гледам гласуването сякаш има огромна радост, че млади хора биват убивани ненужно от двете страни.
    Тук няма победители!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българка

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Българка модерна аз съм
    писоар използвам
    дъгата аз обичам .....
  • 28 Емо

    6 1 Отговор
    Английски фейк след фейк - хвърлят лъжата и който клъвне...
  • 29 Фашистите

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Са в УКР. Пълно е с филмчета и доказателства
  • 30 Никой

    2 10 Отговор
    Руските фашисти като виждат ,че не могат да спечелят почват да играят непозволено. Видяхме прехвалената руска армия. Скоро очаквайте нелепи случаи на смърт при военната върхушка. Русия ще се разпадне .
  • 31 Бесарабски Българин

    8 3 Отговор
    Гледам по ЦРУ тв.( за който не знае нова), дават два танка, на едно кръстовище които стрелят един след друг, но не дават какво говири снимащият, а той говори, че украин-нацистите обстрелват жилищните сгради, за да изпълнят заповедите на Зеленски, които са едновременно да разрушат града и избият колкото се може повече руснаци, защото населението на Мариопул е Руско.
  • 32 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Нещастници ! Пфу!
  • 33 М3 голд

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Я прочети малко и виж видео кой разрушава Украина. Почети малко. Азовци разрушават Украина и това се документира. Истината е жестока и ще вкара когото трябва в гроба.
  • 34 Куката

    2 0 Отговор
    От тоалетната на дойче зеле...
    Кои са тия "забранени оръжия"
    Лазери ли,бластери ли,звездата на смърта ли или черната перла и джак спароу?
    Или може би абитуриентите на Хогуортс?
    Толкоз пък да издиша тва Зеле,чак сте жалки...
  • 35 майтаки

    1 0 Отговор
    Почти всяка ракета изстреляна от украинската армия, срещу ЦИВИЛНИ, е с касетъчен заряд, масово се залагат противопехотни мини, пак от същите. Не ви ли е срам да драскате подобни бълвочи по адрес на Русия?
Новини по държави: