Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2022 13:05 2 563 35

Какво очакват Украйна и Русия след преговорите в Истанбул

  • русия-
  • украйна-
  • преговори-
  • донбас-
  • крим

Киев смята да остави неясен статута на Донбас и Крим, но тогава няма да е стабилна и цялата останала система от договорености

Какво очакват Украйна и Русия след преговорите в Истанбул  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вчерашните преговори между Москва и Киев в Истанбул станаха повратна точка - те не доведоха до спиране на огъня, но Украйна и Русия са близо до компромис, обобщава резултата от консултациите в. "Независимая газета".

Според руския всекидневник обсъдените договорености, които може да бъдат приети на най-високо ниво, показват, че страните са готови да спрат бойните действия в Украйна "в най-близка перспектива". Предвижда се окончателните проектодокументи да бъдат съгласувани и парафирани от външните министри и подписани веднага от президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски. Така руският и украинският държавен глава биха могли и пряко да участват в обсъждането на подробностите.

Още новини от Украйна

Преговорите са променили ситуацията като цяло, сочи решението на руското министерство на отбраната рязко да намали военната активност по киевското и черниговското направление. Главният руски преговарящ Владимир Медински обаче посочи, че това не означава спиране на огъня, пише изданието.

Политологът Дмитрий Суслов прогнозира, че междувременно Русия ще продължи "прочистването на Мариупол и пълното освобождаване" на сепаратистки Донбас. Той допуска днешното ръководство на Украйна да запази властта, "получавайки шанс за водене на по-отговорна политика занапред". Бъдещите споразумения не бива да се ограничават с неутралитет за Украйна - важно е Киев да се откаже от увеличаване на военната си мощ и от сегашното военно сътрудничество с други страни, подчертава експертът.

В. "Комерсант" откроява сред предложенията на Киев към Москва Украйна да бъде провъзгласена за "неутрална държава с международноправни гаранции" и двустранни преговори за статута на Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Не става и дума обаче Москва да приеме всички украински предложения - част от тях са неприемливи за нея. Русия неведнъж е заявявала, че въпросът за Крим е приключен. По-нататъшното търсене на компромиси няма да е лесно, предрича всекидневникът.

Според ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия, цитиран от "Комерсант", Киев предлага да се формира списък на държави гаранти за сигурността на Украйна, включващ Турция, Великобритания, Китай, САЩ, Франция, Германия, Канада, Италия, Полша, Израел и може би Русия. По думите му окончателният документ трябва да предвижда "работещ международен механизъм", подобен на член 5 от устава на НАТО.

Но според него и този текст има недостатъци, защото консултациите за евентуалното подпомагане на съюзник може да продължат "ако ще и година". Арахамия предлага срокът да се намали на три дни, след което гарантите ще са "юридически задължени да предоставят помощ". Киев иска тя да включва и затваряне на въздушното пространство, което Украйна не успя да получи сега. Не се знае обаче как ще изглежда това на практика, нито дали ще могат ефективно да си сътрудничат и да постигат консенсус примерно страни като Китай и САЩ. Привличането на Русия като страна гарант също поражда въпроси, отбелязва "Комерсант".

В. "Известия" изрежда подробно украинските предложения - 15-годишни преговори за бъдещия статут на Крим и сепаратистки Донбас, отказ на Киев от приемане на чуждестранни военни бази и контингенти, референдум в Украйна за мирното споразумение и други.

Всичко това едва ли отговаря на целите, поставени пред руската военна операция в Украйна, коментира депутатът от Държавната дума Дмитрий Новиков. Киев смята да остави неясен статута на Донбас и Крим, но тогава няма да е стабилна и цялата останала система от договорености. И самата дискусия за държави гаранти ще е неактуална, предупреждава той.

Междувременно самопровъзгласилите се републики в Донбас заявиха, че след като бъдат освободени териториите им, ще разгледат въпроса за влизане в състава на Русия. Според тях статутът им не подлежи на дискусии - сега Киев или ще ги признае за независими, или не, допълва "Известия".

Преговарящите не коментираха темата за санкциите, наложени на Русия след началото на операцията ѝ в Украйна, отбелязва агенция РОСБАЛТ. В. "Росийская газета" обаче помества редица материали за международната политическа и икономическа ситуация около Русия във връзка с войната в Украйна.

Руската дипломация трябва сега да пренасочи ресурсите си към незападни направления, възприемайки избирателен подход към Европа и САЩ - там скоро не се очаква нормализиране на контактите с Москва, пише в статия за официоза анализаторът Фьодор Лукянов.

Заради новите санкции, наложени от ЕС, руските металургични компании по принуда сменят каналите за износ на продукцията си. Според експерти рестрикциите ще ударят и самата Европа, която пък е принудена да търси нови доставчици, се казва в друг коментар от вестника.

Чуждестранните държави ще изгубят половината си туристически поток от Русия. Според Световната туристическа организация заради изострянето на геополитическата ситуация туризмът на планетата ще загуби тази година най-малко 14 милиарда долара. Експерти уточняват, че близо 10 милиарда долара ще си останат в Русия, четем в икономическата рубрика на изданието.

Заради санкциите, трудностите с логистиката и поскъпването на храните ресторантьорите в Русия търсят начини да задържат цените си на днешното ниво. Бизнесът се опитва да смени вносните съставки на ястията с руски и да приготвя по-прости гозби. За това преустройство ще са необходими два-три месеца, пише "Росийская газета".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълно почистване

    20 5 Отговор
    реже се до здраво !
  • 2 АнтиГост

    17 24 Отговор
    Нищо положително не можеш да очакваш от руснаци!

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тракиец 🇩🇪 🇧🇬 🇺🇦

    18 23 Отговор
    Нито им ЩЕМ Газа нито стоките ! Кво да купуваме от Рашистан ? Матрьошки ли 😂. Вие сте от страната на загубилите, така че вие ще се съобразявате каквото ви каже Европа това ще е. Ако трябва и и жените ш-лю-хи ще си приготвите ние европейците да ги оно-ждаме и да ви правим европейски деца които ще плащат репарации на Украйна . Ясно

    Коментиран от #17

  • 5 Рамзан Кадиров

    12 17 Отговор
    Слава Украине в составе России
    Ахмат Сила!!!
    Мы победим вместе

    Коментиран от #34

  • 6 Васил

    13 6 Отговор
    Доверие на бункеният дядка не може да се има.

    Коментиран от #11

  • 7 Професия Укроинец

    11 14 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Слава Руссии
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тракиец националист

    16 19 Отговор
    Това лято ще ходим в масква да забременяване съветски ку:-чки 😆

    Коментиран от #23

  • 11 pepy

    21 9 Отговор

    До коментар #6 от "Васил":

    "Доверие на бункеният дядка не може да се има."

    Това го знае всяко дете...

  • 12 Истината

    9 9 Отговор
    Всякакво договаряне в момента работи срещу интересите на Русия!!! Дали Русия ще се хване пак на плитката въдица, за пореден път!?!
  • 13 Азов

    20 11 Отговор

    До коментар #9 от "Украйна са фашаги!":

    Леко комуняга .. ще получиш инфаркт . Видя се кой кого размаза от 24.02 до сега . Смазахме им въ-шливата армия от орки и над 18 хиляди комунистически отре-пки станаха на ВЪГЛЕН И ПЕПЕЛ … а сега бягат като по-ср-Ани СЛАВА УКРАИНИ

    Коментиран от #20

  • 14 Иванушка  🇷🇺

    9 19 Отговор
    След като Русия заложи всичко и забърка кървавата и политическа каша, единствената възможност която трябва следва е Пълната Капитулация на Украйна. Всяко друго решение е нов кървав конфликт в обозримо бъдеще, а такъв не трябва да се повтаря. Не съм голям политик, но с Володята така виждаме нещата ))
  • 15 поп Богомил

    8 10 Отговор
    Истинската война ще пламне, когато човечеството осъзнае за какво ще воюва! Когато спре да воюва за господаря си, за религията си. Двата лагера които ще воюват в бъдеще са ясни, война ще има само между бедни и богати.
  • 16 Тракиец

    18 8 Отговор
    Азов и Десен Сектор разбиха и унищожиха комунистическата окупаторска армия на рушляските комуняги. 4 батальона на националистите редом с българските лъвове защитиха Европа и Украйна от червената болшевишка чума. Показаха На света как се воюва и брани родина . А окупатора сега като загубил и победен ще плаща репарации и ще носи вечния срам

    Коментиран от #24

  • 17 поп Богомил

    6 13 Отговор

    До коментар #4 от "Тракиец 🇩🇪 🇧🇬 🇺🇦":

    европейските правачи на деца са го закъсали яко, а българските още повече! Нищо не става от европейците.
  • 18 Олга

    9 18 Отговор
    Тези, които смятат, че Путин и Шойгу изведнъж двамата и едномоментно са се побъркали и решили да направят суицид, нека да помислят, а правилно ли те разбират какво може да има в НЕ ПУБЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО във властта и в Генщаба на армията на Русия.
    Русия три пъти обявявала, че “напуска” Сирия, над което се е пресмивал Запад и, след което Русия успешно завършила кампанията си там.
    А преговорите с украински нацистки лицидеи и убийци (дори имало впоследствие убития от тях техен преговарящ) е театър за Украйна.
    Да не се притесняват заклетите приятели на Русия - самоубийство Русия няма да направи. Путин никога не нарушавал дадената дума още повече, ако тя съдбоносна за Русия.

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иванушка  🇷🇺

    5 17 Отговор

    До коментар #13 от "Азов":

    "...Смазахме им въ-шливата армия от орки ..." - лично ти си смазал само дивана пред отрупаната с концентрати маса, а "събратятата" ти by Азов гният на дъното на Азовско море. Егати фашиста доморасъл 😄✌Z✌
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Жоро

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "Украйна са фашаги!":

    Само дето на Украйна целия цивилизован свят иска да помага, дори и ние последните бедняци ще направим каквото може, а за Русия се чудим как я изолираме и строшим. И да - ще я строшим. ЕС е основния купувач за руските буклуци които произвежда. Кой ще плаща колкото немеца и австриеца? Китаеца, индиеца, киргистанеца??? Всеки фермер знае - не се удушава златната кокошка. Точно това стана. ЕС осъзна със закъснение че зависимостта от Русия е голяма и едрите икономики вярвам ще напрвят всичко да се: 1)милитаризират до зъби 2) да се отчупят от руската индустрия и горива 3) да правят бизнес извън Русия

    Коментиран от #32, #35

  • 23 поп Богомил

    6 15 Отговор

    До коментар #10 от "Тракиец националист":

    гледай само да не ви правят опити да забременеете по анадолския начин!
  • 24 Иванушка  🇷🇺

    5 19 Отговор

    До коментар #16 от "Тракиец":

    "...4 батальона на националистите редом с българските лъвове..." абе днес да не е Трифон Зарезан ? Тя Украйната я няма, 5000 азовци и язовеца нощес бяха избити с високоточно оръжие, ама дебилния оптимизъм От Умрел Писмо продължава ? 😄✌Z✌
  • 25 Тракиец 🇩🇪 🇮🇹 🇯🇵 🇧🇬 🇺🇦

    11 8 Отговор
    Важното е че Украйна е ПОБЕДИТЕЛЯ и това изцяло благодарение на Азов и Десен Сектор . 20 000 комунисти барабар с чеченските им талибани станаха на тор 😂 сега българи украинци и други националисти ще ходим да утешаваме и оплождаме жените им . В расия ще се раждат вече само националсоциалисти ✌️

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ИВАН ВАЗОВ

    3 0 Отговор
    очакваме да спре пропагандата.На ниво ТКЗС е.
  • 29 ЕКСПЕРТ

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Олга":

    Путин вече е в капана и от там излизане няма!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 АРТЕЛЧИКА НА КР.ЪЛ☝

    0 0 Отговор
    „ПО ПРОСТИ ЯСТИЯ И ГОЗБИ”😀😀😀
  • 32 Иванушка  🇷🇺

    6 11 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

     "....ЕС осъзна със закъснение че зависимостта от Русия..." - ЕС и САЩ се превърнаха в безпомощни търтеи които глупаво изнесоха цялото си производство и технологии в Китай , а от Русия зависят изцяло от суровини, жито, газ и метали. Съвсем логично е Китай и Русия да са съюзници след като държат целия Материален ресурс в ръцете си. Всъщност конфликта е Украйна е началото на Третата Световна Война. Дано само да не е толкова кървава като ВВ2, но Светът ще бъде прекроен и с нов Световен Ред. Надали ще бъде по-добър от сегашния, но каквото такова.
  • 33 така така

    2 6 Отговор
    Нищо да не очаква... Укрите просто укрепят властта на Ердоган. Никакъв напредък няма!
  • 34 Иванушка Молодец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рамзан Кадиров":

    АХМАТ = ДОМУС
  • 35 Наглосакс

    0 9 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

    Къф сифилизован свят бълнуваш пък ти? Виж какви карти на Европа показват франсетата. В САЩ пиха белина и се биха за тоалетна хартия. В ЕСССР освен гей паради и директиви за краставици и прахосмукачки друго не са измислили. О, пропуснах GDPR, дето направи всички сайтове по-досадни и не защити ничии лични данни, пак ти ги разнасят без проблем банки, лекари, мобилни оператори и кой ли не. Колко космонавта има ЕСССР последните 30 години? Къде е европейската търсачка, мейл, социална мрежа? Че те руснаците са по-напред в ИТ технологиите от Европа. А китайците нямат стигане, особено сега като изолират долара.
    Само в БРИКС ти е над половината население и обитаема суша на света.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания