Last news in Fakti

30 Март, 2022 15:06 7 604 101

Защо в Русия подкрепят инвазията в Украйна, а в Беларус - не?

  • русия-
  • украйна-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Все повече беларуски бойци отиват да се бият на страната на Украйна, а зачестяват и сведенията за саботажи срещу важни за войната жп линии в Беларус, които са използвани от руските сили

Защо в Русия подкрепят инвазията в Украйна, а в Беларус - не? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повечето беларуси не искат страната им да участва във войната, а някои дори се бият за Украйна. В какво се корени голямата разлика в настроенията в Москва и Минск?

Голямата подкрепа на руснаците за войната в Украйна се потвърждава както от допитванията на държавните социологически центрове, така и от независимите социолози. По данни на държавния ВЦИОМ 71 процента подкрепят т.нар. "специална операция", а 21 на сто не я одобряват. Сходни са и данните на социологическата организация "Обществено мнение" - 65 процента са "за", 17 на сто - "против".

Тези сведения се потвърждават и от резултатите от независимите допитвания: по данни на "Радио Свобода", които се базират на две независими проучвания, 71 процента от руснаците се гордеят с войната в Украйна.

В Беларус, който е съюзник на Русия, подобни мащабни проучвания не се провеждат, но данните на независимите социолози рисуват една съвсем различна картина. Според "Чатъм Хаус" 28 процента от гражданите на Беларус подкрепят действията на Русия, но смятат, че тяхната страна не трябва да участва в конфликта. Други 25 процента подкрепят пълен неутралитет на Беларус, а едва 3 на 100 биха подкрепили участието на беларуски военни в конфликта.

Руснаците вярват, че са заобиколени от врагове

Руският политолог Абас Галямов обаче е по-скоро скептичен към данните от допитванията от Русия. Според него в момента е невъзможно настроенията на руснаците да бъдат измерени. "Общественото мнение е в шоково състояние. А когато обществото е в шок, не може да формулира адекватна позиция към случващото се - то е под влиянието на емоциите, а не на разума и логиката." Галямов се позовава и на атмосферата на страх и недоверие в обществото, която кара несъгласните да игнорират тези допитвания.

Галямов смята, че около една трета от руснаците поддържат войната твърдо, а останалите - ситуативно, под влияние на емоциите. "Руснаците са свикнали да вярват на Путин по отношение на външната политика. Те от деца са научени, че наоколо има много врагове, на които трябва да противостоят. Щом е казано, че украинците са врагове, значи са врагове", обяснява експертът. Според него поддръжка на войната оказват аполитичните хора, но с увеличаването на икономическите проблеми одобрението ще намалее.

Руснаците виждат страната си като империя

Беларуският социолог Андрей Казакевич на свой ред посочва, че "за руснаците е нормално да възприемат страната си като империя, която контролира и влияе на своите съседи и определя съдбата на света. В такава ситуация доброто отношение към външнополитическите инициативи, включително военните, е съвсем логично явление. В последните десетилетия не сме видели обществото да се противопоставя на операциите в Грузия, Украйна или Сирия, по-скоро обратното - това винаги е било разглеждано като важен елемент от "изправянето на крака"".

Различията в отношението към войната в Русия и в Беларус произтича, от една страна, от историческата памет, от друга - от степента на доверие към държавните институции, смятат беларуските социолози и политолози. Генадий Коршунов от Центъра за нови идеи отбелязва: "За беларусите войната не е черно-бяла, а само черна. Всичко това личи ясно в отношението към Деня на победата: в Русия той минава под мотото "можем да го повторим", докато логиката на беларусите е друга - "никога повече"."

Официално Беларус е на страната на Русия във войната срещу Украйна, но Минск така и не е изпратил войски оттатък границата. Вместо това президентът Лукашенко е изправен пред редица предизвикателства - все повече беларуски бойци отиват да се бият на страната на Украйна, а зачестяват и сведенията за саботажи срещу важни за войната жп линии в Беларус, които са използвани от руските сили.

Съвсем наскоро шефът на украинските железници Александър Камишин призова беларуските си колеги да започнат "война по релсите" и да не изпълняват получените заповеди да превозват руски войски към Украйна. "Релсите са най-ефективният път за осигуряване на доставки на врага. Ако тези линии се прекъснат, положението ни би могло драстично да се подобри", заяви той.

Що се отнася до доверието към държавните институции, социологът Казакевич казва, че въпреки всички проблеми в момента, няма основание да се смята, че руската власт не контролира електоралното мнозинство - следователно доверието и поддръжката на държавните инициатива са логични. "Ситуацията в Беларус е друга: политическата криза не е преодоляна, властта се поддържа от не повече от една трета от населението."

Ролята на пропагандата

И беларуските, и руските експерти отбелязват важността на пропагандата и нейните различия в двете държави. Политологът Казакевич казва, че докато на руските власти им се отдава да контролират информационното пространство, в Беларус държавните медии имат аудитория от 25-35 процента. Социологът Коршунов също изтъква, че в Беларус има силни независими медии, извоювали свое пространство, което е в контраст с общото потапяне в руските наративи.

Руският политолог Дмитрий Орешкин смята, че Владимир Путин се е погрижил чрез агитация и пропаганда да си изгради правилен образ: "Пропагандният апарат в продължение на години набиваше в главите на хората следното: Обиждат ни и ни унижават, трябва да се изправим на крака. А Западът така или иначе би наложил санкции, тъй като ни ненавижда. Респективно Путин е прав, нанасяйки предупредителен удар". Той допълва, че и в Беларус има пропаганда, но тя е на Лукашенко, който е заинтересован от собствения си суверенитет, не вярва в успехите на Путин и на този фон се опитва да подобри отношенията си със Запада.

Орешкин обяснява, че благодарение на пропагандата, руснаците възприемат тази война като отбранителна, въпреки че се води на чужда територия. Но рано или късно подкрепата за войната ще започне да намалява, прогнозира Абас Галямов. "Буквално след няколко месеца тя ще започне да се разпада и одобрението ще спадне до една трета", казва той. "И ако войната се превърне в продължителна, подобно на тази в Афганистан, тогава популярността ѝ ще се срине още. Ако се проточи, тази война ще сложи край на режима на Путин", обобщава политологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Либеро

    42 22 Отговор
    Много ясно. Това е война на Русия. Белорусите са като нас. Съпричастни са но не се замесват.

    Коментиран от #6, #45, #49

  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    44 22 Отговор
    доиче зеле пропаганда и лъжа

    само да кажа че и във всв е имало руснаци и украйнци на страната на германия нищо ново и в наши дни

    дори във филмите не го крият за всв тоя факт

    Коментиран от #17

  • 3 Мечтата

    14 35 Отговор
    Ми е да се направи славянски съюз от Чехия до Владивосток.

    Коментиран от #77

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    67 40 Отговор
    Всички нормални хора са против войната и против лудия касапин Мук

    Коментиран от #8, #62

  • 6 Мммммм

    52 23 Отговор

    До коментар #1 от "Либеро":

    Доста беларуси се бият на страната на Украйна. Има доста видеа, качени.

    Коментиран от #12, #37

  • 7 Ееееее

    53 30 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    Стига с тая пропаганда бе! Путин ги избиваше в Донбас. Не го ли разбра!
  • 8 Българин

    27 27 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    За неразбраните - Киевският касапин !
  • 9 Защо

    26 17 Отговор
    DW лъжат, а Газета Ру просто съобщава фактите?

    Коментиран от #10, #100

  • 10 Защото

    24 25 Отговор

    До коментар #9 от "Защо":

    DW отдавна е с американски директори . Както никоя българска медия не е взела "национален" лиценз ако не повтаря натовска гледна точка ( гледната точка на янките и турците )
  • 11 Човек с памет

    25 23 Отговор
    DW лъже за пари. А защо тук се препечатват лъжите им, е мистерия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Беларусин от Минск

    46 34 Отговор
    Моя брат се бие за свободата на Украйна.
    Аз живея в София, България, също искам,но
    съм на лечение във ВМА и като оздравея,
    също ще отида. Свобода на Украйна.

    Коментиран от #24, #79, #82

  • 14 Българин

    57 28 Отговор
    Беларус,също като Украйна мечтае за свобода-никой не иска да е под руски ботуш!!!Мизерия и лъжа.

    Коментиран от #29

  • 15 DW=пропаганда

    34 48 Отговор
    Вече никой не се вързва на оропагандата ви! СЛАВА НА РУСИЯ!

    Коментиран от #20

  • 16 Дамяни

    33 28 Отговор
    Защото на Журналиста така им е заповядано да пишат..Имам доста приятели от Беларус ,е как па никой не е заУкрайнците ??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Aлфа Bълкът

    17 15 Отговор
    Защото и Лукашенко мечтае за СССР, ама той да управлява и саботира жужето!
  • 19 Jacques Yves Moineau

    38 20 Отговор
    Белорусите знаят: падне ли Украйна, ще дойде и тяхното време.
  • 20 Алфa Вълкът

    20 12 Отговор

    До коментар #15 от "DW=пропаганда":

    Загубихте войната, сега накъде?
  • 21 Пъци

    36 19 Отговор
    Белорусите да не са идиоти? Още не са им минали синините от побоищата по площадите,които им спретна "народната" власт на Лукашенко.А сега същият иска от тях да влязат като агресори в съседна държава.Руснаците тепърва ще почнат да ги бият по площадите "учтивите човечета" на любимият им вожд путин,чак тогава ще започнат да се питат "защо?".

    Коментиран от #55

  • 22 УСА боклук

    23 40 Отговор
    Фашизмът, фашизмът господа, съживен от УСА изчадията в Украина. Той е виновен. Моят чичо е разстрелян публично от фашисткото правителство. Баба и дядо са бежанци и са прекъснали връзките с братя , сестри. Прекъснат род.
    Това е твърде малко в сравнение с руския народ. Та затова момчета беларуси, украинци и руснаци ще смачкат змията.
    Проклети да са УСА!!!!

    Коментиран от #96

  • 23 Иван Василев

    18 16 Отговор
    Защото те са следващите дето ще бъдат присъединени, за това, то и при тях ако потърси човек ще намери и бендеровци и фашисти и националисти, руската пропаганда ще намери причината, а руската армия е вече там, остава да се свали от власт картофелния фюрер
  • 24 Иванушка  🇷🇺

    20 14 Отговор

    До коментар #13 от "Беларусин от Минск":

    "...но...." - от цялата Епична тирада ключовата думичка е Но. То и аз искам да съм Мъск, да летя кат Батман но все нещо ми пречи. Уж си белорус, ма се казваш Юсуф 😄😄😄

    Коментиран от #90

  • 25 Евтина пропаганда от дойче зеле

    23 25 Отговор
    Много евтино се опитват да манипулират хората тези от Дойче зеле.........Гьобелс им е още пример, изглежда!
  • 26 Мамул

    11 15 Отговор
    В Беларус кой подкрепят? Зеленски, ли? Зелевите обичат да вбиват клин!

    Коментиран от #34

  • 27 Пъци

    26 14 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    Добре.Знаем за това.Русия беше(май вече не е) член на Съвета за сигурност в Европа,на ООН,на още други международни организации за незнамкаква си сигурност...ЗАЩО няма никъкъв официален документ,жалба,нота подадена от Русия,лично от Путин като президент на РФ и т.н.Защо не поискаха международно разследване на кой-кого убива кой по кого стреля и въобще кой какво иска и как го постига в Луганск и Донетцк?Все ми идва на мисъл,че на Путин му ТРЯБВАХА тези трагедии там,и колкото повече ставаше кървав ВЪТРЕШНОДЪРЖАВНИЯ за Украйна конфликт,толкова по-голямо оправдание очакваше Путин за плановете си,които изначало явно са си били за война.Приказките дето ги говори сега че не бил чут....,аде моля.

    Коментиран от #31

  • 28 Иван Василев

    23 11 Отговор
    А след това и България може да присъединят, то и без туй по форумите е пълно с русороби, под новата власт ще им е лесно, те вече са свикнали с копейките, ще могат и газ да си купят с рубли, идилия! А за що - питайте Митрофанова, обидиха е, има такива дето критикуват и войната и Путлер, ето ти фашисти, ако ги боядисаме малко направо бендеровци!
  • 29 Иванушка  🇷🇺

    19 28 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    "...Беларус,също като Украйна мечтае за свобода..." - човек ти ходил ли си някога в Украйна, виждал ли си Украйна, ял ли си в Украйна ? Мизерията е пълна в "Свободна" Украйна. И да - украинците не бягат от руснаците и войната, бягат от Мизерията, Корупцията, Фашизма и Престъпноста царящи в Украйна. Там в момента е като в България през 90те, ВИС и СИК.
    Такава ли "свобода" пожелаваш на белоруските
    ни братя ?

    Коментиран от #47, #88, #101

  • 30 Пропаганда !

    15 28 Отговор
    Лъжи,Лъжи, Лъжи ! Как не се изморихте да лъжете ?! Никой не харесва украинските фашаги !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТаУмВзе

    10 6 Отговор
    Овче зеле, Пак ли 9май ще посрещате от Зор!
  • 33 жоро уудстока

    25 9 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    Почини малко,стига с тази агресия!Нормалните хора не искат войни и убийства!Иванушка,дотъркаляй се при бабушка,хапни един борш, смени .амперса.Агресорите винаги си получават заслуженото.Нека бъде светлина,нека има деца,нека бъде мир!

    Коментиран от #42

  • 34 Мммммм

    22 15 Отговор

    До коментар #26 от "Мамул":

    В Беларус са с Украйна! В Беларус са против Русия!

    Коментиран от #36

  • 35 Пъци

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Иванушка  🇷🇺":

    Да.По този начин казано е напълно реално.Съгласен!
  • 36 Пъци

    14 8 Отговор

    До коментар #34 от "Мммммм":

    Беларус се пекат на един огън дето на никой не го пожелавам,ама няма накъде да мърдат.Дано си опазят държавата,че огъня е двоен -един откъм Русия,един откъм собственият им президент.

    Коментиран от #83

  • 37 Либеро

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мммммм":

    Колко много. Те там са много умешани. Руси укри белоруси татари евреи и т.н. съвсем нормално е в Белорус да има украинци по кръв.
  • 38 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Има наемници..от много страни .За пари .В Айдар има от бившия СССР.много ..Няма тайни.и мистерии.
  • 39 ДжафДжаф

    14 22 Отговор
    Айде стига глупости бе. Руснаците това, руснаците онова. Руснаците гледат как вече 8г в Украйна се извършва етническо прочистване на руското население, с елементи на геноцид в някои райони, което е реалната причина да подкрепят войната и самият Путин да бъде принуден да започне войната. Нещо повече, огромен брой руснаци са недоволни от Путин, защото 8г, въпреки обществените нагласи, точно той спираше войната. Путин говори за противоконституционен преврат в Украйна през 2014-та, но призна резултатите от изборите след преврата и седна да преговаря с Порошенко, вместо да прекрати дипломатическите отношения и да наложи икономическо ембарго! Украинските танкове, които 8г обстрелваха Донбас се движеха с руско гориво и руски резервни части. Руснаците не можеха да се поберат в кожите си, наблюдавайки цялото това безобразие. Всичко се правеше в името на това Газпром да продължи да транзитира газ през Украйни и въобще в името на бизнеса на една шепа олигарси. Просто Путин осъзна, че ако всичко това продължи, рискува да се превърне в политически труп. Така, че обществените нагласи в Русия са такива, защото руснаците са такива, а Путин просто беше принуден да се съобрази с обществените нагласи. Споменът от безкръвното присъединяване на Крим почна да избледнява, така че Путин нямаше избор. В момента единственото, което спира гнева на руснаците е идеята: По-добре късно отколкото никога, което не означава, че са му простили последните 8г.

    Коментиран от #40, #43, #51, #91

  • 40 Българин

    16 9 Отговор

    До коментар #39 от "ДжафДжаф":

    Всеки ден виждаме хиляди руснаци,в десетки градове в Русия и извън нея да подкрепят войната и Путин.....е после ги прибират в едни автобуси-но това е друг въпрос

    Коментиран от #44

  • 41 ханс

    5 8 Отговор
    Миризливо зеле - мирише на страшна тъпотия
  • 42 Иванушка  🇷🇺

    10 16 Отговор

    До коментар #33 от "жоро уудстока":

    "...стига с тази агресия..." - абсолютно Не Одобрявам това което Русия направи. С похарчените Трилиони от войната и санкциите можеха да купят целия укро парламент, да купят и Референдум за присъединяване.
    Въпроса е че канчето вече е счупено и лепене няма.
    Най-добрия изход за всички, дори и за кефещия се Запад, Украйна да стане Руска както е било от векове.

    Коментиран от #52

  • 43 Иван Василев

    14 9 Отговор

    До коментар #39 от "ДжафДжаф":

    Стига с тези 8 години, пропогандон такъв, че точно твоя фюрер изпрати военни да мътят водата в Домбас преди 8 години и също 8 години русия саботира всякакви преговори по уреголироване, като не разреши на миротворци от ООН да присъстват, не разреши да се затвори границата за да прави каквото си иска. Давай хвали фюрера, като му свършат памперсите скоро ще се наложи да излезе от бункера, не се бави отивай да го посрешнеш!

    Коментиран от #56

  • 44 ДжафДжаф

    9 5 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Правилно! Виждаш хиляди!!!, но пък в Русия живеят 146млн, повечето от които ще излезнат по улиците, ако войната не приключи както трябва! ВСъщност това се видя много ясно вчера, когато бяха обявени резултатите от преговорите.

    Коментиран от #46, #48, #72

  • 45 Rado

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Либеро":

    Голяма съпричастност, от Беларус руски ракети в Украйна, влизат руски военни от Беларус. За да са съпричастни трябва да линчуват Лукашенко
  • 46 Българин

    8 9 Отговор

    До коментар #44 от "ДжафДжаф":

    Интересно след толкова голяма подкрепа за войната ,как така Путин не намери още войници-а ходи да ги събира от цял свят-от Сирия,от Чечня,от къде ли не-даже Беларус му отказа военни -нещо ти куца опорката
  • 47 нНЯКОЙ СИ

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Иванушка  🇷🇺":

    ХАХАХА СМЕШНИК, АМА ТИ И ПИСАТЕЛ СТАВАШ. КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ДЕТО ПИШЕШ .
  • 48 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #44 от "ДжафДжаф":

    Като гледам с каква жар се бият руснаците,може би си прав.......добре,че има ракети-защото щеше да е още по-забавно
  • 49 Путя моло

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Либеро":

    И към кой точно са съпричасни точно, боклук измислен
  • 50 Тити

    13 7 Отговор
    Нормално в Русия има само два телевизионни канала и по 24 има кремълска пропаганда няма филми или спорт само деградация

    Коментиран от #67

  • 51 Червените клошари

    12 7 Отговор

    До коментар #39 от "ДжафДжаф":

    Подлога препълнена и платена с преводни рубли
  • 52 нНЯКОЙ СИ

    13 5 Отговор

    До коментар #42 от "Иванушка  🇷🇺":

    И СЕГА КАКВО ИЗЛЕЗЕ : УКРАЙНА ДА СТАНЕ РУСКА. АМА ТИ НАСТИНА СИ ТОТАЛНО ПРОМИТ МОЗЪК.

    Коментиран от #54

  • 53 Тия превъртяха

    6 8 Отговор
    Голяма глупост! ЦРУ чрез тая своя медия иска да ни направи разногледи, но засега разногледи са собствените им журналя.
  • 54 Иванушка  🇷🇺

    7 12 Отговор

    До коментар #52 от "нНЯКОЙ СИ":

    "...УКРАЙНА ДА СТАНЕ РУСКА..." - тази деревня исторически винаги е била Руска и ще бъде Руска ✌Z✌

    Коментиран от #76

  • 55 идетрибунал

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "Пъци":

    Пъци евроатлантически мислителю-преди да се облекчиш на клавиатурата трябва да помислиш ако има с какво!За натовчета като тебе ще задам едно въпросче-КАКВА Е РОЛЯТА НА ЛИЦЕТО КОЛОМОЙСКИ/БИВШ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЕВРЕЙСКИ КОНГРЕС/ В ОРГАНИЗИРАНЕТО НА НАЦИСТКИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ В ДОНБАС И ЛУГАНСК И ИЗБИВАНЕТО НА ХИЛЯДИ ДЕЦА,СТАРЦИ,ЖЕНИ,ОБИКНОВЕНИ РУСНАЦИ?КАКВА Е РОЛЯТА НА ЮДЕИТЕ ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ ЦЕЛИЯТ УКРАИНСКИ НАРОД!ПЪЦИ ВДЕВАШ ЛИ МИСЛИТЕТЮ?

    Коментиран от #57, #87

  • 56 Майдана 2014 последната бисквитка

    6 8 Отговор

    До коментар #43 от "Иван Василев":

    Майдана 2014 с американска подкрепа ли е? Какво повече!
    Да не връщаме назад събитията. Дето казва един колега тук, ще плагиатствам, украинците ги въоръжават до зъби да бият врабчетата, да не им кълват пшеницата.
    Още при разпадането на СССР в Украйна се започва целенасочена антируска политика.
    Та украинците живееха добре, най-добрите промишлени отрасли бяха там.
    А да не говорим кой сътвори Чернобилската авария.
  • 57 Да допълня от себе си

    6 3 Отговор

    До коментар #55 от "идетрибунал":

    Хората се питат вече, дали ционизмът и нацизмът не са едно и също.

    Коментиран от #68, #85

  • 58 Българин

    9 4 Отговор
    Рано или късно свободата ще изгрее в Русия-всеки на тази земя заслужава да живее в демокрация и просперитет а не в лъжа и мизерия

    Коментиран от #61, #64

  • 59 Айде бе

    7 4 Отговор
    И в България има фашистки привърженици, но никой не отива да се бие за Украйна.Само искат да изпращаме оръжие, защото ги е страх.Ама не за нашия живот, а за техните пари и техния живот.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Чевените бранушки станали на тор

    12 7 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Украина ще ги освододи и тях и нас, от червения терор. Слава Украине! Вива Путя в Хага!
  • 62 Прав си, но

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Само дето война така или иначе щеше да има, просто Русия изпревари Украйна.
    И ми е странно, как на 24 февруари се пръкнаха толкова пацифисти, .... че войни има всеки божи ден, проследете на НАТО движението. Как така се събудиха вчера някой хора, да се чудиш как са спали с години!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 СТИГА ЛЪГАХТЕ БЕ МИШКИ !

    2 4 Отговор
    ...............................................................
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Още малко и ще си повярваш

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Тити":

    Като няма спорт, чий спортисти спират по олимпиадите. Хептем ги пишете едно към гьотера.
    Свърши ли списъка с подходящи коментари на монитора?
  • 68 идетрибунал

    3 6 Отговор

    До коментар #57 от "Да допълня от себе си":

    От историята-на конгреса на Коминтерна Г.Димитров дава най-вярната оценка на фашизма и нацизма-ТОВА Е ВЛАСТ НА НАЙ-РЕАКЦИОННАТА И ЧОВЕКОНЕНАВИСТНА ЧАСТ НА БАНКОВИЯТ И ПРОМИШЛЕН КАПИТАЛ!ВРЪХ НА ЦИНИЗМА Е МЪЛЧАНИЕТО ЮДЕЙСКО!БЕНЕТ ПРИ ПУТИН ПОИСКА 500Х.ДА ЗАМИНАТ ЗА ИЗРАЕЛ И НИТО ДУМА ЗА НАЦИСТКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.ПРЕДИ ИМАЛО ХОЛОКОСТ А СЕГА СИГУРНО СА ЗАГИНАЛИ РУСНАЦИ ОТ БРАТСКИ ПРЕГРЪДНИ!СПОМНЕТЕ СИ ЗА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ДИМИТРОВ!

    Коментиран от #73

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Вярно

    5 5 Отговор

    До коментар #44 от "ДжафДжаф":

    Вярно, хората засипаха медии , форуми, всички настръхнаха, докато не излезе един военен и не обясни, че спец операцията продължава, че това са пожеланията на Украйна, която представя нещата като факт, а то нищо черно на бяло. И на украинсци никаква вяра. Осем години що не спазваха Минските споразумения?
    Щото не искат мир, искат война.
  • 73 Българин

    13 1 Отговор

    До коментар #68 от "идетрибунал":

    Димитров подари Македония на Сърбия-ако на това му викаш велик българин.......здраве му кажи .За него винаги интересите на СССР са били преди интересите на България

    Коментиран от #75, #80

  • 74 ...

    4 3 Отговор
    Беларус не съществува... Това винаги е било територия на Русия и под пряк контрол на Кремъл.
  • 75 Червен клошар

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Както и на 95 % от присъстващите тук и искаше и Благоевградския край да й подари, но трябва да сме многа благодарни на братушките само за едно, върнаха ни го в дървен кашон с краката напред
  • 76 Само питам за един човек на путя

    11 2 Отговор

    До коментар #54 от "Иванушка  🇷🇺":

    Интересно ще е оцелелите орки които не са минали през беларуските крематориуми, като се довлачат до клоаката и видят, че няма нищо по магазините и опашки за бензин, захар, сапун и картошки и т.н, кво ли ще си помислят, най вероятно,че някой ги е нападнал от востока. И какво точно ще си купят със заплатата от 30долара, някой от присъстващите червени клошари тук ще даде ли някво обяснение. А най вероятно и война ще има там където се прибират, орки срещу орки, както е било винаги в историята на клоака масква. Чакам отговор, дерзайте подлоги, но все пак по смислени отговори дайте, рубли ще раздавам на най талантливите!

    Коментиран от #78

  • 77 Руски алкохолици

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мечтата":

    Много ми е чудно как така мечтаете и заради другите народи..май не ставате за нищо и ви трябва някой да ви носи на гърба си
  • 78 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #76 от "Само питам за един човек на путя":

    Путин направи голям подарък на руския народ-идва демокрацията и за тях

    Коментиран от #92

  • 79 оня

    4 12 Отговор

    До коментар #13 от "Беларусин от Минск":

    Cлед втората световна война, Съвременна Украйна е създадена изцяло от Русия. Сталин я присъединява към СССР и й дава някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подарява допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна". По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. Още тогава Украйна започва двойна игра и се ориентира да следва чужди политически интереси, които са започнали да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ, докато продължава да взима пари от Русия и да получава финансова подкрепа от тях.
    (07.04.2014 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун направи изумително изявление, чието разпространение е забранено в украинските медии и в интернет. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше повдигнат конфликтът между двете държави. От него беше направен следният извод : Украйна не е регистрирала границите си от 25.12.1991 г. Регистрацията на границите на Украйна като суверенна държава не е извършена в ООН.
    Следователно може да се предположи, че Русия не извършва никакви нарушения по отношение на Украйна. Според договора за ОНД територията на Украйна е административен район на СССР. Следователно никой не може да бъде виновен за сепаратизъм и насилствена промяна на границите на Украйна.)
  • 80 идетрибунал

    3 11 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    И какво е подарил?Всичко е решено в Ялта и Потсдам!Справка как завърши гражданската война в Гърция.Основният документ за следвоенна Европа СА ПАРИЖКИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ ОТ 1947г.А Г.ДИМИТРОВ Е ВЕЛИК ЗА ТОВА,КОЕТО Е СВЪРШИЛ В БОРБАТА С ФАШИЗМА И НАЦИЗМА!МАЛЪК СИ ,ЗА ДА РАЗБЕРЕШ РОЛЯТА НА ДИМИТРОВ И МЪЛЧАНИЕТО ЮДЕЙСКО ЗА ГЕНОЦИДА В УКРАЙНА И РОЛЯТА НА СВЕТОВНИЯТ КАПИТАЛ ВЪВ ВЪЗРАЖДАНЕТО НА НЕГОВАТА РОЖБА-НАЦИЗМА!

    Коментиран от #81, #89, #99

  • 81 Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #80 от "идетрибунал":

    Оценката за този предател я даде историята-заровиха го и му взривиха къщурката
  • 82 Обаче

    0 9 Отговор

    До коментар #13 от "Беларусин от Минск":

    После ще те лекуват не във ВМА,а в пъклото.Защото си съпричастен с нацизма.
  • 83 Ха ха

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "Пъци":

    На ти сериозно ли?А оранжевата революцийка пожарогасител ли се явяваше или света вода ненапита?

    Коментиран от #84

  • 84 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Ха ха":

    Ама ти сериозно ли?...
  • 85 Стоянов

    9 2 Отговор

    До коментар #57 от "Да допълня от себе си":

    Хората се питат: дали руснаците в Украйна не действат като нацисти?
  • 86 Иванушка Молодец

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    И на тебе ще дойде Реда Кремълска подлога
  • 87 Съветски чугун

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "идетрибунал":

    Излез, поразходи се малко, вземи въздух, че с тези кремълски конспирацийки не остава място за ехото на Аврора в междуушието ти . Ако схващаш за какво ти говоря .
  • 88 Иванушка Молодец

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "Иванушка  🇷🇺":

    На тебе ли да вярвам ли бе Ушанка БЪХЛЯСАЛА.Кажи ми но честно коя страна имаше по силна икономика ИЗТОЧНА или ЗАПАДНА Германия.Хрусчов защо издигна Берлинската стена ? Запада да не отиде в СССР ???
  • 89 Иванушка Молодец

    10 1 Отговор

    До коментар #80 от "идетрибунал":

    Знаеш ли на кого е прякора Гошо ТАРАБАТА? А знаеш ли след Лайпцигският процес и завръщането им в Москва Кой издейства изпращането в Сибир на Танев, единият от оправданите.
  • 90 кой

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иванушка  🇷🇺":

    а защо не искаш да си като някой преуспяващ руснак, визионер на нашето време, подсмърчаш по Мъск? А, сетих се щото няма, а същи няма и да има. Хайде към блатото, и подсмърчай от там...
  • 91 кой

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "ДжафДжаф":

    Сам ли го измисли или го копна директно от сайта на пасолството? Ама като ви знам нивото, няма как да не е копнато....

    Коментиран от #95

  • 92 Само питам за един човек на путя

    9 1 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Цялата работа я върши Геройчния Украински народ, който се бие и за нашата свобода и орките и те ще намажат от победата, те са роби били винаги, но така са си го избрали, страхлив народ са просто, намъчен и уплашен. путя помага и той, не може да му се отрече, без него нямаше да стане или щеше да е мнаго по трудно! Вива Украине! путя в Хага!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "кой":

    А може да не е копнато, а директно написано от Мутрофанова
  • 96 прав си

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "УСА боклук":

    Ако не бяха УСА, при соца щяхме да караме Мерцедес или поне Волксваген а не Москвич
  • 97 Фейки

    1 1 Отговор
    Всичко е западна пропаганда .. Днес втори април е денят на Руско .. Белоруската дружба .. Един народ в две държави .
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Пияница

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "идетрибунал":

    И Съветски шпионин
  • 100 Българофил

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Защо":

    Как разбра, кой лъже, а кой не?
  • 101 Българофил

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иванушка  🇷🇺":

    Защо никой не остана във "великия" СССР? Даже и Беларус и мизерните републики от Скабаристан! Нали е прекрасно? Има проект за нов герб на Русия "амурче" - гол, но въоръжен. Не се заблуждавайте по различните пропаганди - и САЩ и Русия са ИМПЕРИИ и си гледат имперските интереси! Не са стока, нито едните, нито другите! По-далеч от тях.
Новини по държави: