Last news in Fakti

31 Март, 2022 10:00 3 602 65

САЩ убеждават арабския свят да се присъедини към натиска срещу Русия

  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • санкции-
  • русия-
  • антъни блинкън

Неутралната позиция, заета от повечето арабски страни, се възприема от Вашингтон като фактически проруска

САЩ убеждават арабския свят да се присъедини към натиска срещу Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният секретар Антъни Блинкън приключва близкоизточната си обиколка. Тя започна от Палестина и Израел със срещата на високо равнище „Негев“ с участието на ръководителите на еврейската държава, Египет, Мароко, ОАЕ и Бахрейн. Финалната точка на своето пътуване Блинкън ще постави в Северна Африка – в Мароко и Алжир. Турнето трябва да положи началото на осъществяването на амбициозния американски проект, предлаган още по времето на Доналд Тръмп, за формирането на арабско-израелска коалиция на антииранска и отчасти антируска основа.

Във вторник Блинкън пристигна в мароканската столица Рабат, посрещнат от ръководителя на външното министерство на кралството Насър Бурита, и ще бъде там до сряда. В Мароко е планирана среща на Блинкън с престолонаследника на ОАЕ Абу Даби Мохамед бен Заид ал Нахаян, фактическия ръководител на емирствата. После Блинкън ще посети Алжир.

Този маршрут не е случаен. Блинкън е решил да остави за финалната част на обиколката си най-проблемните страни за плана за арабско-израелски съюз.

Мароко не е подписало официално т.нар. Аврамови споразумения за нормализиране на отношенията между арабските страни и Израел. Но Мароко на практика се е присъединило към този проект, предложен от администрацията на Тръмп и поддържан от администрацията на Джо Байдън. В Рабат и Вашингтон не крият, че е имало взаимноизгодна договорка – Мароко се е съгласило да се сближи с Израел в замяна на подкрепа за позицията на кралството по въпроса за Западна Сахара. Мароканците смятат тази територия за неотделима част от своята страна за разлика от Алжир, която се обявява за нейната независимост.

През декември 2020 г. Тръмп призна суверенитета на Мароко върху Западна Сахара. Страните от ЕС не последваха примера му, което позволи смекчаване на позицията на Алжир. Но през март положението внезапно се промени. Планът на Мароко да предостави самоуправление на Западна Сахара бе подкрепен неочаквано от Испания. Алжир незабавно отзова своя посланик в тази страна, а Мароко, напротив, върна дипломатическия си представител в Мадрид.

Тази кавга никак не зарадва Вашингтон. Под въпрос бе поставено увеличаването на броя на страните, готови да нормализират отношенията си с Израел. Алжир се числи към критиците на Аврамовите споразумения и за Вашингтон е много важно той да бъде убеден да не се противопоставя на американските планове. Но работата не е само в това. Ако не смятаме Сирия, към днешна дата в арабския свят най-спокойни и безконфликтни отношения с Русия поддържат ОАЕ, Египет и Алжир. А последните две страни са големи купувачи на руско и украинско зърно.

Проблемите, които ще възникнат заради възможното прекратяване на доставките в региона от Русия и Украйна, бяха обсъждани и на форума „Негев“, и по време на визитата на Блинкън в Рабат. „Знаем колко силно се усеща тази болка в Северна Африка и в Близкия изток“, заяви помощник-държавния секретар по близкоизточните въпроси Яел Лeмпърт.

Това че Русия е важна за мнозинството арабски страни прави практически невъзможно присъединяването им към антируските санкции. Това отчасти се отнася и за Израел. Икономическите връзки на тази страна с Русия не са толкова значителни, но ролята на Москва като сила, която има влияние върху обстановката в Сирия, е голяма. Не е чудно, че Израел се опитва да влезе в ролята на посредник между Украйна и Русия. Обаче близостта на тази страна със САЩ все пак има своето отражение. Израелците обещаха да не съдействат за заобикаляне на международните антируски санкции. Днес това е най-голямата отстъпка пред Запада, направена от държавите в Близкия изток.

„Неутралната позиция, заета от повечето арабски страни, се възприема от САЩ като фактически проруска. Това се отнася даже за позицията на Египет, който гласува за антируската резолюция в Съвета за сигурност към ООН, но после обясни, че не е готов да влезе в конфликт с Русия“, каза за „Независимая газета“ Кирил Семьонов, експерт от Руския съвет по международни въпроси. Натискът на САЩ върху арабските страни с цел да ги убеди да не съдействат на заобикалянето на санкциите ще се запази, убеден е експертът. „Но засега няма основания да смятаме, че американците ще постигнат успех. В арабските страни са доста силни ако не антиамериканските настроения, то настроенията за диверсификация на връзките. За повечето от тях е важно да запазят многовекторността във външната си политика. В дадения случай американците може да коригират позициите на няколко арабски страни, но незначително“, смята Семьонов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    110 3 Отговор
    Щом не си с мафията , значи си против мафията‼️
  • 3 Някой

    155 3 Отговор
    Хм, арабският свят е ял американската хурка, и знае кое е добре за него, и кое - не.
    В същото време, Русия създаде добри взаимоотношения със същият този арабски свят, базирани на взаимно доверие и взаимно уважение. Нещо, което САЩ не им предлагат на васалите си.
  • 4 Тиква американска

    129 3 Отговор
    Така търсят подлогите си по света за да съществуват с огромният си дълг плащан от света!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вай

    130 2 Отговор
    След като САЩ избомбиха половината регион, сега очакват подкрепа?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Павел Николаев

    112 2 Отговор
    Democracy at its best. Блинкен на турне по "пръскане на демокрация". Арабския свят няма да се поддаде на този шантаж поради простата причина, че САЩ вече направиха достатъчно поразии.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НАТО ВЕЦ

    91 1 Отговор
    На арабите им бактиса от внос на "демокрация".
  • 13 Студопор

    100 6 Отговор
    Ако войната върви толкова добре в полза на Украйна, НАТО и най-вече САЩ, тогава за какво са им потрябвали ислямските сепаратисти да се присъединяват към тях? Ето от тук да видиш с колко пропаганда ни заливат и как всъщност Украйна е на косъм да бъде премазана.

    Коментиран от #16, #64

  • 14 🤦🤦🤦

    98 3 Отговор
    Стигнаха до там да тичат по света молейки за подкрепа колко е жалък краят на тази империя.

    Коментиран от #39

  • 15 !!!?

    97 3 Отговор
    Много нагли от сащ. Не им е удобен неутралитета на държавите. Трябва всички да работят за американския интерес, ама тая свърши!!
    Защо Китай и Русия нямат нищо против неутралната позиция , заета от повечето арабски страни, вместо да я възприемат като фактически проамериканска??

    Забелязвате ли разликата??
  • 16 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 1 Отговор

    До коментар #13 от "Студопор":

    Доскоро затворени линии за производство на "Джавелин" и "Стингър" са били пуснати ! Защо ли!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Който не е с нас

    54 1 Отговор
    е против нас. Просто и ясно. Или иначе казано - който не ни се подчинява е враг. Интересно как ще накарат Израел.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Перо

    46 1 Отговор
    Арабите и еврейте са братовчеди,но това не ги прави съюзници,поради палестинския и сирииския проблем!
  • 21 Да да

    41 1 Отговор

    До коментар #18 от "Който не е с нас":

    Израел, а Турция как ще я убедят за подкрепа?
  • 22 tomito

    55 1 Отговор
    Колко са жалки краварите!
  • 23 Олга

    59 1 Отговор
    “САЩ убеждават арабския свят…”
    Убеждават? Не убеждават, а извиват ръце!
    И стигнали до там, че точка по точка изброяват конкретни наказателните мерки, които ще получат непослушните.
    Те са истинска напаст и наистина наказание за целия свят загубили всякакви понятия за морал и Божии закони. Нямат приятели, а само тези, които или заплашени и притиснати от тях или са васали по призвание.
    Щом открито заплашват силния и независим Китай, представете си какво търпят от тях слаби и зависими държави? Но мюсюлманския свят доддържа Русия.

    Коментиран от #60

  • 24 Забравиха САЩ как ги изнудваха

    35 2 Отговор
    Че гледали порно, пиели алкохол в чужбина и се веселяли с платени девойчета. Всичко се връща на този свят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 един от многото

    39 2 Отговор
    Препоръчвам му да отиде и в Либия! Нещо започна да им става доста некомфортно на краварчетата , арабите не са расли в саксия , че да се доверят точно на тях! Сигурно не са чели за жабата и скорпиона!
  • 27 ТИР

    42 3 Отговор
    Сетих се за ЕС как се затвориха по времето на К 19, и Русия им пращаше помощи,,,А сега са Единни в позицията спрямо РФ,
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Recovery

    39 2 Отговор
    Петрол нема!Зелените пари в тоалетната!
  • 31 Комон Сенс

    35 2 Отговор
    Направо виждам как иркачани, либийци, саудитци и иранци напинят да спазват санкции, вместо да правят милиарди от ситуацията. Тези призиви звучат твърде отчаяно.

    Полезният ход беше този конфликт да бъде задушен още в начлаото, а не да бъде раздухван.
    Но, каквото станало, станало. Време е да спасяваме каквото можем.
  • 32 Един

    38 2 Отговор
    Световният бандит САЩ не е в сътояние да диктува своите интетеси. Страните сами решават.
  • 33 Мдаа даааа

    46 3 Отговор
    Чудили се Сащ кога да нападнат Русия, и решили да питат другите страни.
    Питали Франция :
    - Кога е най-добре да нападнем Русия ?
    Французите им казали :
    - Само не през зимата.
    Попитали Германия, германците им казали :
    - Само не през лятото.
    Попитали Китай, китайците им казали :
    - Точно сега.
    Сащ ги попитали :
    - Защо точно сега ?
    А китайците казали:
    - Руснаците сега строят 2 газопровода през Сибир, строят също така 3 АЕЦ, разширяват железопътният транспорт в Тайгата ,
    И МНОГО ИМ ТРЯБВАТ ВОЕННОПЛЕННИЦИ.
  • 34 Ами

    44 1 Отговор
    Нали ни облъчвахте че ужким целия свят бил срещу Русия? Покажете коя част именно

  • 35 Няма да им мине номера..

    42 0 Отговор
    И Арабите са били избивани като пилци от англосаксонското племе 😇
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мелиса

    31 1 Отговор
    Тия не си седнаха на задните части . Ще я направят войната накрая , но и те ще си изпатят.
  • 38 тоя минал метър

    32 1 Отговор
    Джосъна ходи и той преди седмица да ги кандардисва , ама само дето не го овъргаляха в перушина и да го пратят по живо , по здраво.
  • 39 НАТО ВЕЦ

    29 0 Отговор

    До коментар #14 от "🤦🤦🤦":

    Да. Така свършват всички империи, с молби към "варварите" да ги защитават.
  • 40 Ъхъъъ

    7 15 Отговор
    Арабелите използваха САЩ а сега ги изхвърлиха като горещ картоф. Явно и там е нужно да се въдворява ред
  • 41 Мдаа

    2 24 Отговор
    В такива моменти се вижда кой ти е приятел и кой използвач като арабелите.
    Скоро и там ще настъпи момента на разплата, колкото и да се опитват да седят сухи !
  • 42 Сандо

    34 1 Отговор
    САЩ са тръгнали като цветарки да си продават димокраситу по света и да убеждават някой да им се вържи на акъла,ама НЯМА.Балъмите свършиха.Ще трябва да се задоволят със зомбитата от Европа и останалите англосакси.
  • 43 Пъци

    33 0 Отговор
    Съвременните араби може да са мързеливи(имат си петрол),ама не са глупави,още повече късопаметни.
  • 44 Pam

    14 0 Отговор
    Цуц петрол!
  • 45 Пък

    29 1 Отговор
    Саудитския принц не си вдигал телефона за блинкин и байдон
  • 46 Пъци

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иванушка  🇷🇺":

    май верно в залата с мумиите "ще оберат лаврите":-)))
  • 47 Да да

    12 1 Отговор
    Те арабите ще убеждават ФАЩ но свой си собствен начин ширията дупе да им е яко на америчкото
  • 48 МОЖЕ ДА ЛЪЖЕТЕ НО ИСТИНАТА Е ДРУГА!!!

    20 1 Отговор
    Одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин в страната е нараснало от 69% през януари и 71% през февруари на 83% през март. Това съобщи вчера на сайта си социологическият център "Левада", информира онлайн изданието "Красная весна". Данните са публикувани и на първа страница на сайта на самия център "Левада".
    Расте и одобрението за основните държавни институции в Русия. Одобрението за действията на премиера Михаил Мишустин бележи покачване от 60 на 71% за един месец, за действията на правителството - от 55 на 70%, на губернаторите - от 62 на 69%, на Държавната дума - от 47 на 59 процента.
  • 49 мародер

    28 0 Отговор
    Ако Арабският свят се съгласи то Той сам си слага примката на шията! До като съществува силна Русия и Арабите ще са спокойни, падне ли русия целият свят ще робува на интересите на ненаситните управници на САЩ.
  • 50 Епа

    17 1 Отговор
    Да им помогнат с няколко ножки по самолетите и фишеци по небостъргачите на фащ успех арабчета
  • 51 Операция гранби

    1 17 Отговор
    диваците от Арабия,Азия,Русия,ю.Америка ,са най обикновени пионки на Лондон и Вашингтон
  • 52 Японеца

    22 2 Отговор
    Наглоста няма край, съсипаха Сирия, Ирак, Иран, Палестина, Ливан, а искат подкрепа от арабският свят!
  • 53 гост

    23 2 Отговор
    Има ли някой, който още да не знае, че войната в Украйна е предизвикана и се поддържа от САЩ?! Опитват се да ни заливат с фалшиви новини за войната. Нямаш право да си създадеш собствено мнение, слушаш само новини срещу Русия и гледаш как ръкопляскат на палячото Зеленски. Байдън трябва да бъде линчуван.

    Коментиран от #65

  • 54 американска лудост

    16 2 Отговор
    Поредицата от външнополитически поражения ще доведе до налагането на още 15 000 санкции върху целия свят! Ефекта е ясен. това ще доведе до световен отказ от спазването на каквито и да било общи правила, които се определят от САЩ. Новия световен ред чука на вратата.
  • 55 Русенец

    16 1 Отговор
    Набъбва един въпрос - Защо силната, независима, демократична, лидерска, световнонедосегаема страна зад океана, се е юрнала да убеждава този и онзи, да викат в един глас с нея?
  • 56 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Под феса има Ум":

    Там няма демокрация. Каквото каже халифа - това ще е. Фостатъчно е да прикоткат халифите.
  • 57 Аз не искам Казачок !

    2 7 Отговор
    А здрав Рок !
  • 58 Ася

    13 0 Отговор
    Давате Блинкин ,ФАКТИ защо ни занимавате със световните агресори и забранявате коментари за САШО Диков ,не можете да изтриете позорното му поведение ,защитаващ фашиските изроди!
  • 59 САМО ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ

    12 0 Отговор
    Но мюсюлманския свят поддържа Русия. Много си права ,мадам! Защото са умни хора, ако допуснат да падне стожера на православието , след това идва и техния ред!
  • 60 САМО ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Олга":

    Но мюсюлманския свят поддържа Русия. Много си права ,мадам! Защото са умни хора, ако допуснат да падне стожера на православието , след това идва и техния ред!
  • 61 Гошо

    6 2 Отговор
    Явно ще трябва да ги демократизират тия от арабският свят Може от Саудитска Арабия да започнат
  • 62 АЙДЕ МАРШ

    7 0 Отговор
    САЩ убеждават арабския свят да се присъедини към натиска срещу Русия...............А СРЕДНИЯ ПРЪСТ НЕ ГО ЛИ ВИДЯ ...БЛИНКИ......?????????
  • 63 Кой разбрал,разбрал

    2 0 Отговор
    Едно не могат да схванат. натовските дебили ,че Русия ги матира с всеки свой ход. А още какво са им намислили,не е за вярване. Но целта е ясна, еврозануляване, денатовизиране, демилитаризиране, денацифициране,декриминализиране и рубловизиране. Понеже , са сбъркани в мисленето ,,англосаксите и техните еврокнехтове ,които също са парализирани в мисленето, не могат да осъзнаят какво им се случва. Търчат да тропат на вратите на Индия, на Китай НА ПАКИСТАН,на Иран, на Саудитска арабия, и светът им затваря вратите. Шаш и паника. Светът започва бавно да се гаври с подтисниците.Да се готви за сурова разплата. Интересно ще бъде поведението на българските евронатовски дебили., Толкова са отъпени, че до последно няма да включат ,н е могат да повярват за това ,което ги чака. България е в списъка на Горския , заедно с туземните подлоги , които с ярост и удоволствие засипват народа с русофобия. Които искат да кръщават улици на "Слава Украини ".
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 русия терорист номер едно

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "гост":

    Тази глупост май само ти я знаеш.В 21 век в цивилизована и развита Европа ,война може да бъде създадена само от терористична държава с примитивно мислене и неандарталско население.Тази държава е Русия и именно Русия е причината за всичкото зло което се случва в Европа.