27 Април, 2022 13:51 1 380 14

Патентоваха устройство за извличане на вода от Луната

  • луна-
  • луната-
  • вода-
  • земя-
  • учени-
  • почва-
  • реголит

Създадено е устройство за извличане на проби от почвата

Патентоваха устройство за извличане на вода от Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Курчатовския институт са разработили устройство за извличане на проби от почва – от седиментни скали (реголит) или късчета лед по време на проучване на Луната, планети или комети.

Разработката може да се използва за добив на вода от реголита на повърхността на Луната за снабдяване на ракети с ядрени двигатели или лунни обитаеми станции. Компактните габарити на устройството му позволяват да бъде доставено на Луната с помощта на една ракета-носител. То може да се управлява от Земята или от окололунна орбитална станция.

Оборудването ще бъде луноход с колела. След доставянето му на Луната то ще бъде насочено към кратер или пещера на сянка и след взимането на пробата ще бъде преместено на слънце. Загретият реголит ще образува пара, която във вид на конденз ще запълва контейнер. След като бъде запълнено с вода, устройството ще бъде доставено в базата. Предлаганото устройство при 10% съдържание на вода в реголита за 1 рейс ще запълва изцяло резервоара за вода в продължение на един месец. Група от 3-10 лунохода могат да осигурят работата на лунна обитаема станция и зареждането на кацащи на Луната ракети.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХАХАХАХ

    12 3 Отговор
    Защо сте забранили коментарите под тая селска муцуна бачковска? Страх ви е че освен тримата платени либерасти ще се отдадете на народния гняв ли?
  • 2 Баба Станка с танка

    19 7 Отговор
    Руснаците ще бъдат първите, стъпили на луната. Помнете ми думата. Онзи филм на краварите сме го гледали няколко пъти, fake news.

    Коментиран от #5

  • 3 1944

    2 14 Отговор
    докато рогозин е шеф на россмехкосмос и до байконур нема да стигнат. десетилетия им трябват да произведат нещо наподобяващо американската метла на мъск.
  • 4 Киро Теслата

    6 8 Отговор
    В "епохата" на лунатика Рогозин,руснаците ще видят Луната през крив макарон.За сметка на това Роскосмос издаде албум с песни на въпросният другар и вари в "космическите" си казани водка "Поехали".Клоуни.
  • 5 асдадса

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Баба Станка с танка":

    На Луната са стъпвали единствено САЩ,а съвсем скоро може да го направят и Китай.Руските краваристанци могат да гледат Луната само през прозореца,защото русия отдавна не е космическа държава и не участва в космоса.Камо ли да буташ джудже като русия при водещи космически държави като САЩ и Китай.

    Коментиран от #7

  • 6 pbdan

    6 4 Отговор
    На времето още съветски учен обяснява на работници в сибирски завод как СССР ще стъпи първи на Луната. Ще сондираме лунната почва, ще извлечем въздух, вода, ще направим Луната цъфтяща градина с гори, реки, езера. Един работник попитал: Вие казахте в началото, че площта на Луната е колкото Сибир. Там има всичко което изброихте, но никой не иска да живее в Сибир, всеки иска в Москва, Ленинград...

    Коментиран от #8

  • 7 Само че

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "асдадса":

    Кравите в цял свят са на едно место и празната Салма дет я носиш на рамене е за равновесие.
  • 8 Само че

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    Луната е 5пъти по голяма от земята прочети за номер пет и за теб се отнася.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 pbdan

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Само че":

    За такива като теб - на северния или южния полюс и то откъм обратната страна на Луната, Земя да не видиш многознайко.
  • 10 pbdan

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само че":

    "Луната е 5пъти по голяма от земята" - ти първо прочети каква глупост си написал. Земята се пише с главна буква, а ако кажеш, че си имал предвид Сибир, не си оставил място за моретата и океаните, на Земята сушата е около 30% от площта на планетата. Човекът е казал морета, океани...
  • 11 сега трябва и да ни докажат че са

    0 0 Отговор
    стъпили там и готово

    Коментиран от #12

  • 12 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "сега трябва и да ни докажат че са":

    Китайците са се заканили да отидат там и да потърсят луномобила и стартовите степени от "Аполо". Тогава ще лъсне истината.
  • 13 Ха-ха-ха

    3 0 Отговор
    Газ на марс нема ли? Той ни требва повече сега.

    Коментиран от #14

  • 14 хихи

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ха-ха-ха":

    Има но е македонски
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания