Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 17:00 4 292 52

Може ли някой да сложи ръка върху ресурсите на Луната?

  • луна-
  • наса-
  • мкс-
  • илон мъск-
  • сащ-
  • китай-
  • земя-
  • спъник-
  • космос-
  • вселена-
  • полет до марс-
  • ресурси

Ще има ли Луната собственик?

Може ли някой да сложи ръка върху ресурсите на Луната? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може и да звучи като научна фантастика, но човечеството се готви за нещо немислимо доскоро: за колонизирането на далечни небесни тела като Луната и Марс. Програмата "Артемида" на НАСА и Eвропейската космическа агенция (ЕКА) преследва подобна цел - изграждането на базов лагер на Луната до края на десетилетието, а през следващото - и на изследователски центрове. Китайската национална космическа администрация и Руската федерална космическа агенция Роскосмос също имат планове за собствени бази на Луната през следващото десетилетие.

Никой не може да притежава Луната

Перспективата за колонизиране на космоса поставя пред света някои много сериозни въпроси. Един от тях е могат ли държави или компании да притежават Луната или други небесни тела. Според ръководителя на отдела за международно публично право в ЕКА Александър Сучек отговорът на този въпрос е отрицателен:

"Една нация може да забие знамето си на Луната, но това не води до никакво правно значение или последици. Това е залегнало в Договора за космоса от 1967 г., чието пълно наименование е „Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, включително Луната и други небесни тела”. В него пише, че никоя държава не може да претендира за суверенитет върху Луната или да я превърне в своя собствена територия", коментира темата Сучек. Той подчертава изключителната важност на това, че договореностите се разпростират и върху дейността на частни компании като "Спейс Екс" на Илон Мъск. "Тук става дума за международно право. Държавите са длъжни да транспонират договора и върху собствените си граждани и частни компании", каза още той.

Ще има ли Луната собственик?

Дотук нещата са ясни. Но какво става, ако хората започнат да извличат материали от Луната? Ще могат ли те да ги притежават и продават? Според Сучек тези въпроси са основната причина за възникването на напрежение и спорове за космоса. "Страната X или Y може да каже, че няма интерес да претендира за Луната като своя национална територия, но че се интересува от ресурсите, които тя или примерно Марс крият, за да ги продава на Земята", анализира ситуацията Сучек.

Споровете възникват заради различни юридически тълкувания на член 2 от Договора за космоса, в който се казва следното: "Космосът, включително Луната и другите небесни тела, не подлежи на национална апроприация чрез претенции за суверенитет, чрез употреба и експлоатация, окупация, или по какъвто и да било друг начин".

Всичко това се отнася за притежанието на Луната като цяло, като небесно тяло. Сучек обаче посочва, че различните юристи тълкуват различно дали член 2 от договора позволява на държавите и компаниите да притежават части от Луната за търговска употреба. И ако е възможно да притежаваме части от Луната с търговска цел, не следва ли, че печалбите трябва да се споделят? И важи ли неписаното правило, че онзи, който пристигне (или експлоатира) пръв, е първи и по право? Нито един действащ договор не разглежда тези въпроси.

Според Кай-Уве Шрогл, президент на Международния институт по космическо право, в Договора за космоса ясно се казва, че никой не може да притежава материали, придобити от Луната. "Не съществуват никакви вратички в договореностите. Съществуват единствено съзнателно погрешни тълкувания на Договора за космоса. Държавите, отговорни и за частните субекти, просто трябва да кажат: Не, вие не можете да притежавате тези ресурси. Ако смятат, че могат и го правят, те нарушават международното право", казва той за ДВ.

Консенсус: собствеността в космоса не е добра идея

Човечеството е изминало дълъг път от момента, в който европейските народи са разчленили Африка на Берлинската конференция през 1884 - 1885 година. Бъдещата колонизация на Луната не изглежда толкова кръвожадна, тъй като по всеобщото мнение притежаването на територии в космоса е лоша идея.

Договорът за космоса бе успешно приет във времената на много големи международни кризи по време на Студената война. И сега руски космонавти работят рамо до рамо със западните си колеги астронавти на Международната космическа станция (МКС), независимо от напрежението заради войната в Украйна.

Въпреки че основните международни космически сили са си взели поука от колониализма, Шрогл не е толкова оптимистично настроен за продължителността на сътрудничеството между тях. И предупреждава, че всички ще загубят, ако в космоса и на планетите, извън Земята, настъпи анархия.

Автор: Фред Шуалър


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сорос атлантик

    28 4 Отговор
    Луната в НАТО!
  • 2 Госあ

    27 7 Отговор
    Хахахаха простите капиталисти и бюрократи в размисъл хахаха

    Коментиран от #11, #33

  • 3 Путин паркинсона

    5 25 Отговор
    Ази .
  • 4 Батман от Прилеп

    31 3 Отговор
    Северната част на Луната от векове е резервирана за македонците от севера. Ама ха ,знамена ще ми забиват...
  • 5 Аполо 13

    30 2 Отговор
    Луно, луно и ти земьо македонска

    Коментиран от #46

  • 6 Читател

    19 3 Отговор
    Познайте кой ще управлява "международните" арбитражи при възникнал спор ! И колко права ще имат различните държави , след като според Трансатлантическия договор който саш се опитват да пробутат на Европа корпорациите ще имат равни права с държавите .
  • 7 маке

    22 2 Отговор
    Александър Македонски пръв е стъпил на Луната.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Луната е като Еверест..

    16 4 Отговор
    Различни флагове побити,вкл. и наш,много трупове,вкл. и наши,но нито един Челопеч няма горе,нито пък хотел за златотърсачите,да не говорим пък за "Дънди Прешъс къмпани"..
  • 10 Уса

    12 4 Отговор
    Не пипайте лунатагадове.Без луната сме загинали, алчни пе..ли

    Коментиран от #13

  • 11 време е да се върнете

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    сред хората, и да се включите в решаване на проблемите на човечеството, а не да "клатите лодката" - дето се казва, колективния разум на човечеството ще реши проблемите, а не някакви диктатори!

    Коментиран от #43

  • 12 Луд

    24 0 Отговор
    Луната си е македонска и точка по въпроса.Само ги пратете там братаята и паметници ще издигнат и исторически данни ще намерят.
  • 13 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Абе ние и с Луната сме на същото дередже
  • 14 СЗО

    2 1 Отговор
    Със сигурност някоя държава ще стане владетел на луната, марс, и т.н. въпреки всички договори. Дибрата новина е ....че няма да има геноцид.
  • 15 ело

    12 8 Отговор
    Престъпната сган наречена Америка спокойно ще колонизира Луната освен Китай или Русия могат да се противопоставят останалите особено старата Европа и дума няма да каже защото тя е колония и е бесгласна няма ни военна ни политическа сега губи и икиномическата си сила присъщ за колоните..
  • 16 Котка ученият

    4 7 Отговор
    След няколко десетилетия Земята ще се превърне в ад. Климатизираният рай на орбиталната станция ще се превърне в рай, а лунната мисия ще се превърне в бягство от жаждата и задушаването.

    Коментиран от #18

  • 17 мани мани

    9 2 Отговор
    до там сме ходили само с роботчета ... човешки крак там не е стъпвал! а ако са пращали гагарин, то го търсете там :) няма как да идем и да се върнем!

    Коментиран от #19

  • 18 е добре де,

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Котка ученият":

    задължително ли е да си съсипем планeтата, само и само, некви "специални", да командорят тук там? - те и Северна Корея хвърлят ракети безразборно, та да им доставят храни и ресурси! - поведението на СССР през студената война, беше подобно, едни генерали плашеха с танкови атаки Европа, подводниците заплашваха континенти, в идеологиите си - ги наричаха "гнилия запад" - ми това вече сме го изживяли, а измислете нещо ново, по-интересно..... става скучно вече!
  • 19 Гагарин

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "мани мани":

    Не е ходил по луната. Той ,,обикалял,, земята .Там са ,,ходили,, краварите...уж
  • 20 1роди

    7 6 Отговор
    Говедарите искат и Луната. Надпреварата ще е кой пръв ще монтира модул за изследвания. Ако са те... жална ни майка
  • 21 полетът до Луната,

    3 3 Отговор
    и други такива събития, ще бъдат повратна точка в мисленето! - от края на 70-те години, та досега, това да гледаш към звездите, се смяташе за "вятър работа" - навярно идват нови времена....... и най смешното е, че единствено хората, като представители на видовете, населяващи планетата Земя, чертаем граници, бием се за тях, абе мани мани, също като най нисшите животински видове, дето си маркират територии....... май ще трябва да се качим едно стъпало по-нагоре в еволюцията!
  • 22 баба Гицка

    3 2 Отговор
    Какви ресурси, нали беше куха и "кънтеше" като празна сфера? :)
  • 23 Може ли някой...

    10 4 Отговор
    ...да сложи ръка върху ресурсите на Холивуд на Луната-силните вентилатори,духащи срещу американското знаме ..?!
  • 24 Котка ученият

    6 6 Отговор
    Извън нашата планета човек не може да живее никъде в космоса. Най-далечните полети вероятно не са по-далеч от Марс или Венера. Това ще струва много пари и гигантски рискове. По отношение на междугалактическите пътувания, полет до най-близката звезда в Слънчевата система, Проксима Кентавър, ще изисква 10 000 000 000 000 000 000 000 метрични тона най-съвременно гориво. За справка, теглото на планетата Земя е един и половина пъти по-малко.В руските училища това се обяснява на учениците в часовете по физика.

    Коментиран от #37, #48

  • 25 Преминаващ оттук

    16 4 Отговор
    DW до луната ли опряхте. Всичко друго тук на земята оправихте та за луната мислите. Тъжно е като си помисля за това западно общество. Хора без морал, без човешки ценности и с един единствен апетит за пари и печалби.
  • 26 хахаха

    8 1 Отговор
    все едно прочетох приказката за нероден Петко...:)))
  • 27 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 1 Отговор
    Апетитът идва с яденето! Техниката напредна, много от големите държави имат космически постижения. Неслучайно вече чертаят космоса за подялба. Само че, ако се скарат за Луната и за други планети, караниците и войната за тях ще се води на Земята! Идете и се бийте в космоса, господа, някъде далече от Земята!
  • 28 Механик

    13 1 Отговор
    Стаията отново е писана от пърокласник. Човек с обречена логика и менталност.
    "....колонизирането на далечни небесни тела като Луната..."
    Ако Луната е ДАЛЕЧНО тяло, кое е близкото небесно тяло?
    Абе, от къде ви ровят бе!? Имам чувството, че сме в края на живота на това Човечество. Тотално неграмотни, хора неможещи да вържат две мисли, пишат статии и ПРОСВЕЩАВАТ останалите шилета. А шилетата почват "научни спорове" и изобщо не забеляават, че водачите им са овни.
  • 29 китара

    2 6 Отговор
    Не пипайте Луната, тя е на укрите. ))))

    Коментиран от #49

  • 30 уaйтнoйз

    4 2 Отговор
    Луно, луно, земьо македонска! Пак ли ке се тепаме за тебе!
  • 31 Даа

    4 10 Отговор
    Който иска да ползва Луната. Но не и въшливите ушанки. И там ще почнат да крадат и вероломстват...
  • 32 Тъй,тъй

    3 8 Отговор
    То се вижда кое знаме е на Луната. Следователно, Луната е американска. Ако искат, ще пускат някой друг да се шматка там..
  • 33 Няма прост капиталист

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Прости са такива миячи на чинии, като твоя милост...
  • 34 Може

    2 1 Отговор
    мънкидония може, тя си е нейна изначално.
  • 35 Жоро павето

    1 2 Отговор
    Руция е собственик на Луната от 1999

    Коментиран от #45

  • 36 Източна ромелия

    10 1 Отговор
    Първо требе да се уточним. Луната естествен спътник на земята ли е или изкуствен? Ако е естествен добре, ако е изкуствен лошо, шото който я е създал няма да дописне да се използва не по предназначение..
  • 37 Ташунко Сапа

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Котка ученият":

    Не си чел за бактериус булгарикум- енергоносител номер едно
  • 38 Урюрвкос

    1 2 Отговор
    Луната е разпродадена отдавна, гледам цените например 4 дка струват 20лв предлагат ги в агенство lunar estate

    Коментиран от #39

  • 39 Батман от Прилеп

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Урюрвкос":

    Това е Северно Македонска фирма ,с регистрация ,3 век преди Христа!
  • 40 Госあ

    6 8 Отговор
    Алкохолизираните клошари отлагат полета за луната за 2068, чакат Иран да им изготви програма съвместно с Еритрея, първо ще пуснат полети до архангелс и новосибирск, че още пътуват с влака по 15 дена, могучая
  • 41 Раз

    3 3 Отговор
    Да пратим там всички комунисти. Да си живуркат
  • 42 Гост

    3 2 Отговор
    Абе ква е тая купчина винкел и мушама на снимката?
  • 43 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "време е да се върнете":

    Колективният разум на човечеството се нарича ИИ и Китай имат най добрата визия как да бъде използван - а именно за планова икономика и йерархия в обществото.
  • 44 985

    2 3 Отговор
    Руснаците ще ядат хурката!!!!
  • 45 Бай Х.

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Жоро павето":

    Турция?
  • 46 Боко

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аполо 13":

    Ми Аполо 13 е неуспешната мисия до Луната. Ние сме чада на Александър Македонски и затова ...ще я завладеем, па ако ще да умрем.....
  • 47 Госあ

    4 3 Отговор
    Сега като ми свърши самагона и поизтрезнях малко видях кокви глупости съм писал за Китай и плановата икономика, видяхме петилетките до какво доведоха в съдраната пр00сия и при жълтите роби, пълна робия и фалити.
  • 48 985

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Котка ученият":

    Бончо, в слънчевата система няма Кентавър и други подобни

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Котка ученият

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "985":

    Извинявай приятелю за българския ми език. Ще се опитам да се подобря.
  • 51 Кръпката

    1 0 Отговор
    Ха, че Луната си има собственик. Те отдавна са там. Може би техните предци са я създали. Спомнете си изпуснатите в пресата съобщения за сгради, враждебно близко прелитащи неизвестни неща, регистрираните звуци "на кухо" при падане на метеорит там и други. Трудно ще се осъществи колония в зоната на многократно по-развита цивилизация. Да се ходи "на гости", може. Но друго - не. Това да не ти е България.
  • 52 до тъй тъй

    3 1 Отговор
    Знамето не е на ЛУНАТА а в някое американско кино студио Няма как преди 60 год някой да е стъпил на луната и от тогава до сега при това техническо развитие никой