Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Април, 2022 16:45 3 191 43

The Times: Ерата на ниските цени в Европа свърши

  • украйна-
  • война-
  • криза-
  • европа-
  • ес-
  • цени-
  • гориво-
  • ток-
  • растеж-
  • инфлация

В супермаркетите в Европа цените на храните се покачват всяка седмица, а войната в Украйна добавя повече болка към рязко нарастващите сметки за енергия

The Times: Ерата на ниските цени в Европа свърши  - 1
Снимка: Shutterstock

В супермаркетите в Европа цените на храните се покачват почти всяка седмица. Войната в Украйна добавя повече болка към вече рязко нарастващите сметки за енергия. Инфлацията моментално унищожава печалбите на тези, които имат достатъчно късмет да получат увеличение на заплатата, пише авторитетното британско издание The Times.

Докато общественият гняв нараства заради кризата с цената на живота и правителствата се опитват да компенсират щетите, висши европейски служители казват нещо различно. Те казват, че континентът трябва да приеме, че двете най-необходими средства за живот – храна и гориво – са били твърде евтини за едно поколение, и националните лидери трябва да бъдат готови да рискуват политическа реакция и да кажат на избирателите истината.

Данните за тази пролет за инфлацията в еврозоната са мрачни: годишната инфлация е над 7 процента, а 44-процентното увеличение на разходите за енергия също води до повишаване на цените на храните. Двоен удар от инвазията в Украйна, водещ до постепенното спиране на вноса на руски изкопаеми горива, и прехода на Европа към безвъглеродна енергия ускори огромното увеличение на цените.

По-високите енергийни разходи, включително шесткратно увеличение на цената на газа като селскостопанска суровина, доведоха до още по-високи цени на храните. А войната в Украйна разруши пазарите на ключови селскостопански стоки, като пшеница и готварско олио, причинявайки въздействащи ефекти по цялата верига на доставки.

В страните от ЕС цената на пшеницата се е увеличила с 64,6% от март миналата година, а цената на рапицата, ключово маслодайно семе, се е повишила със 77,8%. Сега има недостиг на слънчогледово олио, от което 73% от световния износ произхожда от Русия и Украйна.

Европейската комисия, която определя ключови енергийни политики в целия Европейски съюз, вижда по-високите сметки като отдавна просрочено и неизбежно съобразяване с реалността.

Дидерик Самсом, началник на кабинета на Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на комисията, отговарящ за енергийната политика, предупреди, че предишните ниски разходи за живот идват за сметка на околната среда и зависят от вноса на руски изкопаеми горива.

Самсом призна, че „никой не смее да каже на глас“ на избирателите, че предишният стандарт на живот е бил неустойчив и че по-високите цени ще бъдат постоянни.

„Да, енергията ще бъде много по-скъпа от сега. Енергията беше твърде евтина през последните 40 години“, каза той на неотдавнашна среща на политиците в Брюксел в мозъчния тръст Bruegel, призовавайки правителствата да се изправят срещу „табутата“.

„Ние спечелихме от това и създадохме огромно богатство за сметка на планетата Земя и, както осъзнаваме в момента, за сметка на геополитически дисбаланси [със зависимост от Русия]. И двете трябва да бъдат ремонтирани. За да ги поправим, трябва да плащаме повече за енергия, а също и за храна. За двете основни нужди на живота - храна и енергия - плащахме твърде малко през последните 40 години“.

Правилата за разходите на ЕС и еврозоната вече са под напрежение след пандемичната подкрепа за бизнеса и служителите се опасяват, че правителствените субсидии за намаляване на цената на горивото или други разходи могат да предизвикат нова европейска дългова криза.

Позицията на Комисията, че европейците са го изкарали „прекалено евтино“, се разглежда в много национални столици като политически динамит, който рискува да предизвика обратна реакция на същото ниво като противопоставянето в цяла Европа на строгите икономии преди десетилетие, политики, които широко се считат за решаващи за възхода на десния популизъм.

В много европейски страни, особено в Испания, Италия, Португалия и Гърция, стандартът на живот се възстановяваше повече от десетилетие, за да навакса след кризата в еврозоната, само за да бъде засегнат от пандемията, а сега и от увеличението на разходите за живот, което може да предизвика нова рецесия.

Белгийските данни днес показват, че ефектът от намаляването на ДДС, за да се помогне на хората да плащат сметките си за енергия, е бил заличен от покачващите се цени един месец след въвеждането му. Данъчните облекчения намаляват средните разходи на семейството с 237 евро годишно, но след по-нататъшен скок на цените през април, сметките се оценяват на по-високи с 450 евро тази година.

През пролетта и Италия, и Испания бяха засегнати от протести срещу повишените цени на горивата и енергията, а президентските избори във Франция този уикенд бяха доминирани от въпроса за разходите за живот.

Честванията на победата за президента Макрон бяха прекъснати от необходимостта от предприемане на спешни мерки за облекчаване на разходите на фона на опасенията от нова експлозия на народни протести срещу цената на горивото, в духа на движението „жълти жилетки“, което шокира Франция през 2018 и 2019 г.

Гневът от нарастващите сметки се смята за причина за най-ниската избирателна активност на френски президентски избори от 50 години и стои зад големите печалби за Марин Льо Пен, популистката съперничка на Макрон.

„Каквото и да се случи, ние ще направим повече, за да защитим французите от скокове в цените на бензина“, каза в понеделник финансовият министър Бруно Льо Мейр, обещавайки да увеличи фонда за спешна помощ, който вече е пробил дупка от 25 милиарда евро в бюджета му.

Натискът предвещава нова бюджетна криза, след като пандемията увеличи годишния бюджетен дефицит на Франция до 6,5% миналата година, повече от два пъти лимита за разходи от 3% на еврозоната.

Комисията, която налага правилата за бюджета на еврозоната, гледа на френската политика за субсидиране като на „грешния отговор“, посочва Самсом.

„Те се опитват да задържат цената надолу, докато цената расте. Всеки икономист ще ви обясни, че единственият отговор е намаляването на търсенето“, каза той, отбелязвайки, че по-високите цени са от ключово значение за намаляване на потреблението.

За да намали разходите, ЕС миналата седмица помоли хората да намалят личното си потребление на енергия. Европейците бяха помолени да направят всичко възможно, за да намалят енергийните приходи за Кремъл, като карат по-малко, изключват климатика си и работят от дома три дни в седмицата.

Самсом, отново признавайки това, което нито един национален министър няма да каже публично, каза, че социалните вълнения вероятно са неизбежни, тъй като има малко политическо пространство за политики, които да смекчат удара от по-високите разходи за живот. „Това не може да се направи за една нощ, тъй като създава твърде много хаос и проблеми в обществото“, каза той. „Но предвид сегашната ситуация, ние разполагаме с малко време“.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е ,

    46 2 Отговор
    а цените ще експлодират , инфлацията също !

    Коментиран от #9, #34

  • 2 Кнаус 485

    41 1 Отговор
    Да.... Санкции и самоубийство.....
  • 3 СССРБарета

    57 3 Отговор
    Урсула каза че не е вярно! Не яжте хляб за да накажеш Русия!
  • 4 Хихи

    53 6 Отговор
    Почнаха да промиват мозъците. Махнете капитализма и нещата ще се оправят. Още Сталин е казал - капитализмът неизбежно води до икономически кризи и последващи войни. Прав е бил, нали? Хехе.

    Коментиран от #42

  • 5 Гоуст

    34 3 Отговор
    Да, така е. Милите Франция, Италия, Испания, Белгия и Гърция, опоменати в статия, жив да ги ожали човек...
  • 6 ЛЛЛ

    47 0 Отговор
    Игри на глада е филма в който ще участваме
  • 7 наблюдател

    53 0 Отговор
    Къде е смешника,когото НАТО храни?Тази печатница на банкноти тук и зад океана ще ни излезе през носа барабар с всичките им ценности.А какво стана и с тази зелена сделка ,парниковите газове и всичките им глупости като не престават да произвеждат стоки-еднодневки в името на евроатлантическия бог-ПЕЧАЛБАТА?Много добра статия-нашето светло бъдеще!
  • 8 Нямам Срам

    20 0 Отговор
    Вие затова ли напъвахте да се махате
  • 9 време разделно

    50 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така е ,":

    Най-късно тази есен в цяла европа народа ще се вдигне и нищо чудно да гледаме и линчувани политици.........западноевропеецът по принцип е свикнал да живее охолно и доволно (най-често за сметка на някой друг) и когато се наложи това да се промени към по-зле и някои от екстрите да станат недостъпни тогава ще настане истински ужас там, а като се има предвид и доста големия процент от хрантутници (основно африканци, араби и централно азиатци) на които ще бъдат орязани порциите наесен в европа ще ври и кипи, ама те си го заслужават! Очакват се големи промени по целия свят и сега е повратната точка, само след няколко години нищо вече няма да бъде същото и който успее да се приспособи по-добре към новата реалност той ще оцелее!

    Коментиран от #27

  • 10 надушвате ли

    41 1 Отговор
    Те затова целта е тази война да продължи до пълното ограбване на аредния европеец. А бедния направо клони към ликвидация.
  • 11 ЛЛЛ

    38 0 Отговор
    В тази статия се опитват да ми кажат че когато мога да купя нещо евтино като енергията например аз трябва да го купя по скъпо ли? Защото ако го купя евтино значи съм прецакан. Нещо не разбирам
  • 12 1968

    34 0 Отговор
    Пак ще се повторят катаклизмите от 20-ти век, но 10 пъти по-големи и евро естаблишмънта ще се види в чудо...
  • 13 бай Ставри от Централния

    35 0 Отговор
    Сега хванете тия дето спряха АЕЦ Белене - СДС-та, Мартинчовци, РаданКъневци , БойкоБорисовци и др мекерета...
    И директно при мен. Без да им казвате защо.

    Коментиран от #30

  • 14 ген Столти

    27 2 Отговор
    Споко, без паника, ще ядем безглутенови козунаци.
  • 15 Гост

    33 0 Отговор
    Капитализма вече не работи! Изхаби се, няма кого да ограбва вече! Сори, ма е така! Свърши времето на ниските цени за сметка на ограбените

    Коментиран от #43

  • 16 Грульо

    32 1 Отговор
    Големото зануляване в действие, а добитъка да вярва в каквото си иска.

    Коментиран от #18

  • 17 8888

    26 2 Отговор
    Преди 40 години имаше истински политици. Имаше истинска политика и всички правила се спазваха. После всичко замина. Не говоря за нас. Говоря за международните политици. Може и студена война да е било но имаше уважение дори между двата блока. Сега изпълзяха гадни твари, алчни и нагли.

    Коментиран от #23

  • 18 8888

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "Грульо":

    Важно е да даваме оръжие на Украйна и да почваме пак да се ваксинираме още от септември. С минимум четири бустера. Това е истината и в нея трябва да се вярва!
  • 19 толупа

    7 0 Отговор
    да бе я да се върна на яхането и че видите с какви ниски цени че ви оправя
  • 20 Цитат

    15 0 Отговор
    Яденето на демократични пасти да започне сега!
  • 21 Преди 2 седмици

    20 0 Отговор
    опаковка с 3 бр. пресни чушки струваше €2,60. Миналата седмица беше €3,80. Реших да правя кьопоолу и купих днес 1 червена чушка за €1,49. Ще се яде като в 3-звезден ресторант - миниатюрна порция за много пари.
  • 22 даката

    2 26 Отговор
    няма ли кой да го гръмне тоя путин да спре войната и поскъпването

    Коментиран от #31

  • 23 Преди години

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "8888":

    е имало и дипломация. Сега и това няма.
  • 24 12345

    17 2 Отговор
    Така е за съжаление, крайно време беше да се разбере, че трябва да се приключи с това разточителство на ресурси и енергия.Произвеждат се купища никому ненужни стоки и храни,които се налага да се хвърлят или рециклират, пътува се безцелно за щяло и нещяло по целия свят, организират се тъпи мероприятия като, примерно ралита и темподобни където се изгарят тонове горива и се замърсява въздуха и т.н. Трябва да има планово производство на стоки,да се произвеждат качествени храни ,дълготрайни домакински уреди , техника и др. , да се въведе протекционизъм на собствените производства и да се ограничи безмисления поток на стоки по света.

    Коментиран от #25

  • 25 Вчера гледах

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "12345":

    няколко документални филма по повод Чернобил. Казаха, че от района са изнесени радиоактивни метали, (мисля, че говореха за стотици тонове на ден) които в Китай се преработват в различни продукти. Другото, което споменаха е, че още преди години е имало планове в района да започне да се развива земеделие. Говореха, че става въпрос за район с големината на Люксембург, от който имат нещо като "пропуснати ползи". Което означава, че може на пазара да се появи и земеделска продукция, произведена в радиоактивни райони. Просто не ми се мисли, за какво става въпрос.
  • 26 Тити

    14 0 Отговор
    То кога е имало ниски цени във България?

    Коментиран от #37

  • 27 Бъдещо време

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "време разделно":

    Много си прав. СЪВЕТ, който иска, да се вслуша: купете си имот на село !!!!! .... Не е заради прасето или кокошките, в гетата на градовете ще стане страшно. .... Войната, под една или друга форма, ще продължи още 2-3 години. След това светът няма да е същия.
  • 28 От ЕК:

    16 0 Отговор
    Попитали Урсула Гертруд фон дер Лайен кога в Европейския съюз хората ще заживеят по-добре, а тя отговорила:
    Вие вече живяхте по-добре!
  • 29 дядото

    8 0 Отговор
    ти да видиш.до сега в света не е имало други, с къде по-големи разходи,но такава инфлация и поскъпване не е имало.и предпоставките и целите са други,но да му мислят хората най-вече от европа.
  • 30 Дефро

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "бай Ставри от Централния":

    Хиновски е на първо място с Цветанка Ризотто.
  • 31 УСА боклук

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "даката":

    Недей! Путин спря Ковид а
  • 32 Спрете да лъжете

    11 1 Отговор
    Не войната ви е виновна за високите цени,
    а идиотските санкции които налагате!
  • 33 САЩ

    6 0 Отговор
    Това е нормално като слушаме нашия голям приятел....нашия герой си има всичко но ЕС си нямаме нищо освен политици....
  • 34 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така е ,":



    Това си е ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ. Планът го казаха - до 2030 ще притежаваме НИЩО и ще сме "щастливи"





    😉
  • 35 АУУУУУ

    0 4 Отговор
    ОЛЯ... ОТНОВО ЛЕЕКИЧКО ЗА ПУТИН.... ЯДЕЦ.... ПРОСТО ПРО-РУСКИТЕ ФЕНОВЕ СТЕ МНОГО МАЛКО.... НЕЩО КАТО КОНТРА ПРОТЕСТ СЪС РУСКИ ЗНАМЕНА В ПОДКРЕПА ЗА ПУТИН.... НЯМА ЖЕЛАЕЩИ..... 😂😂😂😂😂😂😂
  • 36 Чичо

    3 1 Отговор
    Конфликта между трудът и капитала отново ще ескалира.
  • 37 Россия

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тити":

    Цени ниски може би не имало но с ниски цени сме първенци в ЕС .
  • 38 Chochakis

    6 0 Отговор
    Колко добре върви манипулацията в човешкия живот. Дори не се замисляме. Почти никой не иска отговор за това, всичко е една голяма аларма. Първо, Франция е най-големият производител на селскостопанска продукция в света/на глава от населението/, та за каква точно криза говорим. Второ, явно не свободната търговия, а спекулата определя цената....,а май, почти никой не се бори с нея. Както и борбата ни с корумпираните политици/май съвсем я няма/. Така че, всичко което правим е да вдигаме аларма, от която полза няма, само си вдигаме фалшиво, безмислено самочувствие, докато ни" работят" отвсякъде...
  • 39 Чакала2

    0 0 Отговор
    И във кой EU . Страни съ живеели и живеят по весело и добре от, вБългария. Във ЕU страните живеят много малък брои образовани българи ,или около 5%,като отидете пред "българските им "училища и ще видите колко български деца има.За много от тях там е добре но хубаво🤣смях.Само работят и завиждат(нещастници.)
  • 40 stan40

    3 0 Отговор
    Просташките ограничения, изисквания и политика лишиха българите от качествена храна. Сега е времето да се възстановят личните стопанства, като се даде възможност стоката им да се продава на пазара без бюрократични спънки, като се въведат либерални правила.

    Коментиран от #41

  • 41 Петият бустер

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "stan40":

    Моето лично не съм и го затварял
  • 42 Kresi

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хихи":

    И в русия феодален строй ли има
  • 43 Kresi

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Що бе соца Добре ли работеше за да фалира