Last news in Fakti

5 Май, 2022 16:54 4 431 29

Не е лесно да си историк в Македония, трябва да имаш афинитет към научната фантастика

  • северна македония-
  • люпчо куртелов-
  • българия-
  • история-
  • гоце делчев-
  • ес-
  • членство в ес

В противен случай тезите будят разочарование

Не е лесно да си историк в Македония, трябва да имаш афинитет към научната фантастика - 1
Снимка: Shutterstock

Люпчо Куртелов, председател на сдружение „Балкански хоризонти”/ БГНЕС:

Не е лесно да си историк в Македония. Необходимо е да имаш афинитет към литературата с тясна специалност научна фантастика. А нашият Тодор (Чепреганов - бел.ред.), за съжаление, и тук не го бива. От човек, който е прекарал целия си живот на държавна хранилка, се очаква все пак малко по-високо ниво на въображението. В противен случай тезите му будят разочарование.

„Гоце Делчев се е борел за македонска държава и затова е македонец”!!!

Тодоре, чувал ли си за Байрон? Борил се е за свободна Гърция (там и умира), но дали е грък? Не, англичанин е. Лафайет се е борил за независима Америка, а е французин. Тадеуш Косцюшко също – но е поляк.

Ето и някои примери от нашето по близко обкръжение:

Тома Давидов – български офицер от Ловеч, който напуска армията и се бори за свободата на Македония. Загива през 1903 г. в село Оздолени, Охридско.

Парашкев Цветков - преподавател по музика в Плевен, идеалист. Идва в Македония, Загива през 1903 г. в село Могила, Битолско. Марко Лерински и ... много други.

Гоце Делчев и неговите съратници от ВМРО си поставят за цел борба за автономна Македония поради единствената причина, че Великите сили не позволиха формиране на българска държава в нейните етнически граници, тъй като смятаха, че тя би била пречка за осъществяването на техните интереси на Балканите.

Ако днес попитате Додик и сърбите от Република Сърбска, те за 5 минути биха се присъединили към Сърбия. Но разрешава ли им се? Не!

Гърците от Кипър опитаха през 1973 г. се да се обединят с „майка” Гърция. Успяха ли? Виждаме и днес какви са проблемите в Кипър. Приблизително такава е и аналогията на борбата за автономна Македония в началото на ХХ век.

И не е честно ние да казваме какъв е бил Гоце Делчев. Той сам си го е казал: „...Какво да правим когато сме българи и всички страдаме от една обща болест...” Писмо, написано от Гоце до войводата Никола Малешевски на 5 Януари 1899 г.

P.S. Дядото на Тодор Чепреганов е бил член на „Удруженье против бугарских бандита” (Сдружение срещу българските бандити – бел. ред.) в Източна Македония. А българските „бандити” са били дейци на ВМРО начело с Тодор Александров.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ян Бибиян

    44 3 Отговор
    Луно,Луно,земьо македонска!
  • 2 въй въй въй

    23 2 Отговор
    Апък Моцарт свири на гайда и е българин а Павароти е албанец мигрант и продава краставици на Женския пазар въй въй
    Маке да си на този свят
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    44 3 Отговор
    В МакедЪния няма Историци защото нямат никаква ИСТОРИЯ. Няма как да имаш История за 50г съществуване. В МакедЪнско имат даскали по История и историчари.

    Коментиран от #4, #6, #21, #24, #27

  • 4 еванушка sru

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    вие си ги измислихте.хак да ви е сега с Украiна !

    Коментиран от #9

  • 5 маке

    34 1 Отговор
    Как да е лесно, като държавата им е основана преди 50 г.

    Коментиран от #10

  • 6 Komapak

    44 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Понеже на територията на македония не са открити никакви монети това доказва тезата, че още в древността македонците са имали кредитни и дебитни карти. 😀😀😀
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Много точно

    22 1 Отговор
    ...И право в десетката!Поздравления на автора!
  • 9 Иванушка  🇷🇺

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "еванушка sru":

    "...хак да ви е сега с Украiна !..." - точно и
    копче не казвам. Руснак и пари да има, пак ще си умре прозд и беден.
  • 10 Перо

    40 1 Отговор

    До коментар #5 от "маке":

    Като суверенна и самостоятелна държава РСМ е призната от ООН и съществува официално от 1993 г.и това е първата македонска държава. Преди това е била 45 г.формация,в рамките на държавата СФРЮ! За разлика от другите подобни републики, преди създаването на СФРЮ никога не е имало северномакедонска държава и нация и правно погледнато, историята им започва от 1993 г.
  • 11 Македон Сътворителя

    29 1 Отговор
    Колкото повече се разширява Вселената,толкова по-голяма става земята македонска!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Комон Сенс

    31 0 Отговор
    Съгласен съм с написаното, но не съм съгласен с неизказаното, което прозира - че някакви българи са се борели за Македония, демек Македония е нещо различно от България.

    Историческата истина е следната - автономията на област Македония по образец на Източна Румелия си е била опция на дневен ред от самото начало, но само и единствено като стратегически етап за обединението й с България по принципа на Съединението.

    Съжалявам, ако някой за сефте го чува това и особено ако то го стрерисра по някакъв начин, но това са фактите.

    Коментиран от #19

  • 14 македонец

    12 3 Отговор
    Няма да се гаврите с най-пресната държава!
  • 15 Човек от България

    1 4 Отговор
    Човек който има диагноза ПАРАНОИДНА ШИЗФРЕНИЯ, това не означава, че наистина е болен, просто са го обхъркали или са му са подиграли понеже лекарите в България са истински и огрони манипулатори на човешки съдби, те са професионални мошенници, които се възползват от всеки отишал при тях !
    Всеки човек, който е отишал в някоя БГ психиатрия, те не го пускат да си ходи, а го обработват, но не къ добро, а към зло !
    Оправия от това има ама зависи, който както се оправи и толкоз !
    Осъзнавате ли за какви мошенници става въпрос ?
  • 16 Ветеран от Протеста

    11 2 Отговор
    В държавата СМакедония има МАН ( Македонска академия на науките) създадена 1946 година под Руска Окупация и с Руски Научни ръко водители...Щом Братския Окупатор така им го е записал,значи е така!!!
  • 17 Гоце Делчев

    19 1 Отговор
    Респект и уважение към господина! Неизбежен и необратим е катарзисът на македонското общество, което ще доведе до уважаване на родовата памет и ревизия на историята!
  • 18 ????

    24 0 Отговор
    Най добре изобщо да не се занимаваме с Югоостанките от повардарието! Изкуствено създадената от от Коминтерна държавица се видя в много голямо огледало но Гърците показаха как,трябва да се държиме с наглеци и крадци на история- 30 год вето и наглеците клекнаха,а те искаха да им откраднат само Ал Македонски! На нас крадат от Самуил през Климент та пак до Гоце Делчев! Така че вето!. вето! вето!Що Сърбия не признава Косово? А ние да клекнем пред СМ синците та после да седим на таралежи! Аййй СиктиииР!!!
  • 19 Люпчо Куртелов

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "Комон Сенс":

    Приемам Вашата забележка и съм съгласен с нея. Тук требаше да дообяснам че Македония е била част от българският ентитет. Поздрави ит Охрид.

    Коментиран от #26, #29

  • 20 Митьо

    11 0 Отговор
    И географите също! Трябва да са широко скроени. Охридски океан, Луно - Луно земьо македонска и доста подобни...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Посетител

    5 0 Отговор
    По-скоро към фентъзито. Змейове/змеици, Марко Кралевити, магьосници и така нататък...
  • 23 СМ се управлява от югокомунисти

    10 0 Отговор
    -сърбомани, титовисти, осъществили репресия на българите, и днес продължават със същото, македонски език и идентичност има от 1945г въведен със заповед, македонска държава има от 1991г, ковто сме призналу ПЪРВИ, но те имали принос за амвриканската култура, емигрантите в САЩ в началотоо на 20 век, след 1918г са българи прокудени от същста репресивна мсшуна на югосърбоманите
  • 24 Имат историята на УДБ

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Да отварят досиетата
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Спас безделника

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Люпчо Куртелов":

    ЛЮПЧО, ОТ ДЯДО МИ Е ОСТАНАЛ ЕДИН НОТАРИАЛЕН АКТ ЗА 15 ДЕКАРА НА БРЕГА НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО. КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ДА ТИ ГО ПОДАРЯ ЗА ДА ИЗГРАДИТЕ ЧИТАЛИЩЕ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Яне

    0 0 Отговор
    Българи виждам че често споменаване луно луна като земя македонска но македонците от Р.С.МАКЕДОНИЯ няма да ви разберат луна на македонски е МЕСЕЧИНА а ЗЕМЯ означава страна родина.
  • 29 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Люпчо Куртелов":

    Ако си ти оригиналниот тиквар, честито на избликот ти на домашноти ти воспитание, тоа мајка повеќе не раѓа.
Новини по държави: