Last news in Fakti

5 Юни, 2022 08:00 4 244 8

Държава гласува радикални промени в конституцията си

  • казахстан-
  • референдум-
  • конституция-
  • гласуване

В Казахстан бяха открити 8000 избирателни секции

Държава гласува радикални промени в конституцията си - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 8000 избирателни секции бяха отворени до 07:00 местно време в Казахстан. Днес местното население участва в референдум за изменения и допълнения в конституцията на страната. „Към 07:00 часа м 8089 избирателни секции в 12 региона започна гласуването“, каза заместник-председателят на Централната комисия за референдума Константин Петров. Според него е започнало гласуването и в 12 избирателни секции в представителствата на Казахстан в 10 чужди държави.

В съответствие с границите на часовите зони в Казахстан, избирателните секции в пет региона на страната - Актюбинска, Атирауска, Западно-Казахстанска, Кизилординска и Мангистауска област - започнаха да работят един час по-късно, тоест в 08:00 часа.

Казахстан провежда референдум за изменения и допълнения в конституцията. В съответствие с измененията се намаляват правомощията на държавния глава, значително се засилва ролята на парламента и местните представителни органи, увеличава се защитата на правата на човека, променя се Конституционният съд, окончателно се премахва смъртното наказание, а разпоредбите за статута на първия лидер на страната Нурсултан Назарбаев са изключени.

За да бъде признат референдумът за валиден, е необходимо в него да участват 50% от избирателите плюс един гласоподавател. Промените в основния закон се считат за приети, ако над половината от гражданите са гласували за тях в най-малко две трети от районите, градовете с републиканско значение и столицата, тоест в 12 от 17 области.

Избирателните секции ще затворят в 20:00 часа местно време. Общо в деня на гласуване работят над 10 000 избирателни секции, включително 65 избирателни секции 52 в чужбина. Над 11,7 милиона казахстанци са включени в избирателните списъци, докато населението на републиката е над 19,1 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    15 8 Отговор
    Ето това е адекватен референдум.

    Коментиран от #2

  • 2 Госあ

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    ЛОШО АМЕРИКОСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗАРАЗЯВА НАВСЯКЪДЕ....

    Коментиран от #3

  • 3 Даааааа

    21 6 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    и първо се премахва смъртното наказание, за да не се притесняват националните предатели. После умъкват разните му там "ценности".
  • 4 Бай ганьо

    7 8 Отговор
    Само дано не е машинно,зависи какво пише отзад на етикета къде е произведена. Демек ако е китайска ще са под китайско влияние ако е краварска ще са под краварско влияние и така
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    М
    И
    Л
    Е
    Н
    О
    о
    о
    Държавата не е гласувала ‼️
  • 6 Форсмажоретка

    9 10 Отговор
    Всички се уплашиха от путин.Едни се въоръжават други се стремят конституционно да скъсат с русия.
  • 7 В България убиват

    10 0 Отговор
    МВР и ДАНС финансират ТЕРОРИСТА Юлиян Борисов Георгиев от Перник - масов убиец защото е приятел на на Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев!В Бобов дол Екзекутират зверски Българи пред очите на радостни роми!Хора помагайте!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.