Last news in Fakti

10 Май, 2022 06:12 1 656 13

Вселенската патриаршия прие отново църквата на Северна Македония

  • вселенска патриаршия-
  • охридска църква

Припознава я под името Охридска църква

Вселенската патриаршия прие отново църквата на Северна Македония - 1

Светият Синод на Константинополската патриаршия съобщи официално, че след заседание вчера приема отново църквата на Република Северна Македония и я припознава под името Охридска църква, предаде БНТ.

Отбелязва се специално, че няма да бъде използвана думата Македонска, нито други производни на тази дума в името ѝ.

Гръцките медии коментират, че макар темата да се обсъжда повече от година, решението е било взето спешно. И контекстът е войната в Украйна и амбициите на руския патриарх Кирил, затова има по-скоро изпреварващо действие.

Отбелязва се също, че в Северна Македония доскоро функционират 2 църкви - православната на Ахрида, която е подчинена на сръбската патриаршия и македонска православна църква-Архиепископия Ахрида, която е считана за схизматична и именно тя беше поискала автокефалия от Константинополската патриаршия.

Ето и официалното съобщение по темата:

В днешното заседание, проведено под председателството на Негово Всесветейшество вселенския патриарх Вартоломей е взето решение за вдигане на схизмата на Македонската православна църква, като тя ще бъде приета в Евхаристийно общение.

Официално изявление е пристигнало в деловодството на Светия синод на МПЦ от Вселенската патриаршия и гласи:

Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Негово Всесветейшество Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос за Скопие и след като оцени в заключителната фаза жалбата, подадена до Църквата майка от тази църква, както и жалбите на държавата Северна Македония, реши следното:
1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки „елей и вино“ за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.
2) Предоставя на Светата църква на Сърбия уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава за име на тази църква „Охридска“ (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина „македонска“ и всякакви други производни на думата „Македония“.

Според първите реакции в Северна Македония решението на Вселенската патриаршия не означава, че Македонската православна църква е получила томос за автокефалия, който официално урежда международното име и статут на тази църква, а заявява, че вярващите и клириците, принадлежащи към нея, не са в схизма и могат да съслужат заедно със свещеници от други поместни църкви. Водят се допълнителни преговори за определяне на окончателния статут на Църквата в Северна Македония, вече официално призната поне от Вселенска патриаршия като „Охридска архиепископия".

Пред БНТ главният секретар на Св. Синод епископ Герасим каза, че БПЦ не е уведомена за това решение. Припомняме, че през 2017 година именно БПЦ искаше да стане църква-майка за непризнатата Македонска църква.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раша

    34 5 Отговор
    Поредния разкол!
    Пак от този интриган патриарх вселенский,дето направи същото и с църквата в украйна.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    15 4 Отговор
    Че те в македония каква църква имат? Я идете там да видите как джамиите никнат една след друга.

    Коментиран от #13

  • 4 Помнете историята!

    13 3 Отговор
    Гърците са в основата на проблемите ни с Македония в момента. Гърчолята насъскват всички срещу нас.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 горски

    7 4 Отговор
    И Руската и Вселенската църкви отдавна са под булуто на Лукавия.
    Лицемери обвързани с политика.............
  • 6 Хихи

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Помнете историята!":

    Да бе, Гърците са виновни че ние преди 30 години признахме македония. Прочети малко по въпроса
  • 7 злобар

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Помнете историята!":

    Гръцкият патриарх гали македонците... Киро на инстуктаж в Белия дом... Да е честита новата "членка" на ЕС !!!...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грамотите на Василий Втори

    3 3 Отговор
    Българоубиец през 1020 г. изрично подчертават българския характер на теиториите владени от Самуил и българските царе преди него ! Грамотите на Василий II за правата на Охридската архиепископия са 3 сигилия, подпечатани с императорски моливдовул, които са издадени от византийската императорска канцелария в годините непосредствено след падането на Първото българско царство под византийска власт. С тях император Василий II Българоубиец потвърждава правата и границите на Охридската архиепископия, като наследник на низвергнатата Българска патриаршия.
  • 10 Вселенската Патриаршия

    2 1 Отговор
    Следващата стъпка ще е отлъчване на т.нар. "Бълг. Правосл. Църква" - като създадена неканонично от главата на мюсюлмаската религия - с Ферман на падишаха! Плюс че е издигната в ранг "патриаршия" по заповед на светската комунистическа власт (Сталин)! Пък и поповете й са все на "двойна/тройна езда": БКП+ДС+КГБ++++
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    2 0 Отговор
    Горките македонци! Постоянно се борят хората за всяка трохица. И все на камък удрят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.