Last news in Fakti

15 Май, 2022 14:35 1 517 18

Анкара търси сближаване със Стокхолм и Хелзинки за НАТО

  • турция-
  • швеция-
  • финландия-
  • нато-
  • русия-
  • мевлют чавушоглу

Турският външен министър обсъди членството на Швеция и Финландия в НАТО с колегите си от двете страни

Анкара търси сближаване със Стокхолм и Хелзинки за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на външните работи проведе снощи тристранна среща с колегите си от Швеция и Финландия и обсъди с тях намерението им да се присъединят към НАТО, съобщи Анадолската агенция.

„Срещнах се в Берлин с колегите си Ан Линде от Швеция и (Пека) Хаависто от Финландия в рамките на неформалната среща на външните министри на НАТО“, написа Чавушоглу в Туитър.

Преди срещата на НАТО Чавушоглу каза, че Швеция и Финландия „открито подкрепят и си взаимодействат с терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)/Сили за защита на народа (СЗН)“, които „извършват нападения срещу Турция и убиват турски войници и граждани“.

„Поради това е неприемливо и скандално, че нашите приятели и съюзници подкрепят тази терористична организация. И заради нашата борба срещу тази терористична организация има експортни ограничения за продукция на отбранителната индустрия, която ние внасяме от съюзници и от някои от страните, които планират да станат членки на НАТО“, заяви турският външен министър.

Турция разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа като клон на действащата в Турция Кюрдска работническа партия, която е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

В отговор на изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за членството на Швеция и Финландия в НАТО, който изрази резерви също с аргумента за подкрепа от тяхна страна на терористични организации в Турция, шведската министърка на външните работи Ан Линде заяви в Берлин, че „както (и целият) ЕС, ние смятаме, че ПКК е терористична организация“.

Шведският вестник „Афтонбладет“ пише, че Линде е съобщила, че ще разговаря с Чавушоглу и в неделя. „Не е вярно, че ние няма да определим ПКК като терористична организация. Ако е възникнало подобно усещане, това трябва да се изясни“, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    28 13 Отговор
    Ето , да видят нашите Прости , как се постигат национални интереси и цели ! Брилянтна турска дипломация !
  • 2 Aлфа Bълкът

    16 16 Отговор
    Каквото кажат САЩ, Турция ще изпълнява, иначе лирата ще се изравни с рублата! 😂

    Коментиран от #4, #6, #8, #9

  • 3 Пак обърнати заглавия

    18 10 Отговор
    Шведите и финландците зависят от гласът на Турция за НАТО. Та кой търси сближаване....
  • 4 Грух

    12 13 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Иначе кво,ще затворят пазара в Одрин ,където Българите си купуват гащи и сутиени?
  • 5 7.62

    14 8 Отговор
    Никога фережетътъ в ЕС !

    Коментиран от #10

  • 6 Ами, да,

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    рублата се "срина" - от 150 за $ ,до 62 за зелената хартия !
  • 7 Посетител

    7 10 Отговор
    Доколкото съм следил новините, Турция налага вето на тяхното членство. Къде видяхте сближаване?!
  • 8 Българските турци

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Никога турците не са играли по свирката на други ... и сега няма да играят ... на санкции са свикнали... двоен стандарт винаги е имало...вмешателство във вътрешните работи също (най малко 3 преврата с явно доказано участие на ЦРУ и НАТО) въпреки лицемерието и измяната Турция са член на алианса и устояват твърдо своите интереси...
  • 9 Bulguri

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Така ли да разбираме значи в Турция няма икономическа криза а натиск от вън за унищожение на икономиката който не е послушен и после Ердоган е много лош а и не разбира от икономика а..сикт..р ве ганьо
  • 10 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "7.62":

    Закъснял си,от последното ми посещение в Европа видях много забулени,а те обичат да раждат по много. Значи думата не е никога,а е Да може честито. Само да са живи и здрави и да раждат повече

    Коментиран от #12

  • 11 така, значи

    1 3 Отговор
    турците са разглезените деца на запада. винаги имат необосновани изисквания, винаги искат изключения, не уважават никого, завиждат на всички и т.н. дебели, грозни и с лоши обноски. имат нужда от шамари, за да станат добри деца
  • 12 Турчин

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Включваш ли и кюрдите в Турция? Защото те раждат 10 деца, турците само 1 и след само едно поколение държавата ще се преименува на Кюрдистан без нито един куршум да падне!

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 13 Ромобългарин

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    А ти включваш ли коло ражда българина? Та си тръгнал един коментар.....
  • 14 Абе турчино,

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Я помисли за българската демография че скоро ще стане точно това което си написъл. Създай си семейство. А по темата, Турция си е в НАТО, аналогично за България и Северна Република Македония. Малкото IQ винаги е смешно.

    Коментиран от #15

  • 15 Турчин

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Абе турчино,":

    Надявам се, че когато кюрдите ни гонят и изгонят и ние търсим убежище и помощ, българските ви сънародници ще се окажат по-гостоприемни от вас. Знам, че за разлика от нас, мнозинството са добри хора, малцина са лоши и злобари.
  • 16 Българските турци

    6 0 Отговор
    Следете внимателно предстоящия процес за приемането на Швеция и Финландия в НАТО и се убедете че Турция е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия с които е в състояние да отстоява своите позиции. Всички в Турция са наясно че имат срещу себе си не наплашените Швеция, Финландия или Европа а че са в пряк двубой със САЩ. Наблюдавайте и вземайте пример как се отстояват позиции и как се отвръща на измяната и лицемерието и как се дава урок образец за междусъюзническо право...ВЕТО то на Турция не толкова важно колкото принципното и категоричното поведение на един настоящ член на най сериозния военен пакт на планетата който ще докаже пред целия свят че войната не е игра и че НАТО не е играчка в ръцете на САЩ ! ! !
  • 17 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Аз съм Българин , нормално е да мисля за България нямам време да мисля за циганите в Турция по колко циганчета раждат,явно ти си от тези цигани,поне кажи кое поредно си и дали майка ти ще се спре на номер десет или ще се стреми поне за един отбор да има с резервни играчи
  • 18 ivanov

    0 0 Отговор
    Анатоли или ти лъжеш или те лъжат
Новини по държави: