Last news in Fakti

15 Май, 2022 13:48 1 048 13

И Германия е готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

  • германия-
  • швеция-
  • финландия-
  • нато

Позицията на Анкара може да усложни разширяването на Алианса, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки, каквато е и Турция

И Германия е готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия - 1
Снимка: shutterstock

Германия подготвя всичко около процедурата за бърза ратификация, ако Финландия и Швеция решат да кандидатстват за членство в НАТО. Това заяви външният министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".

По време на втория ден от разговорите с колегите си от НАТО в Берлин тя подчерта необходимостта и на двете страни от гаранции за сигурност.

Бербок посочи, че вчера външните министри са се договорили, че не трябва да има неясен период между времето, когато двете страни кандидатстват, и това, в което се присъединяват към Алианса.

"Ако решат да се присъединят, могат да го направят бързо...Трябва да сме сигурни, че ще им дадем гаранции за сигурност, не трябва да има преходен период - сива зона, където статутът им е неясен", категорична бе тя, визирайки периода на ратификация, който може да отнеме до една година, през която скандинавските страни все още няма да бъдат защитени по чл. 5 от договора за НАТО, съгласно който нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички.

По-рано днес Турция обясни, че не иска Швеция и Финландия в НАТО заради "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която двете страни оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.

Позицията на Анкара може да усложни разширяването на Алианса, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки, каквато е и Турция.

Преди дни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на изненадващата турска съпротива срещу членството.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    16 10 Отговор
    Да бъде готова и да ги въоръжава!
    Светът ще удвои производството на оръжие до 6 месеца
    и всички оръжия ще са насочени срещу Русия. Руснаците ще
    им е мноого трудно да компенсират.
  • 2 BAKO

    11 13 Отговор
    ТЯ ГЕРМАНИЯ ЗА МНОГО НЕЩА БЕШЕ ГОТОВА И НАКРАЯ ПРОПАДНА ВЪВ ВСИЧКО !
  • 3 ямайка

    7 14 Отговор
    Германия е готова за бързото членство в НАТО на Швеция и Финландия. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ГЕНЕРАЛНА ГРЕШКА. КАКТО АДОЛФ СГРЕШИ С НАПУЩАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ И ТРЪГВАНЕТО МУ КЪМ РУСИЯ. БЪРЗОТО НАПАДЕНИЕ НА НЕМСКИТЕ ВОЙСКИ ДОВЕДЕ ДО ТЯХНОТО УНИЩОЖЕНИЕ. Дано в Германия да няма отново хайл!
  • 4 Мнемоник

    8 12 Отговор
    Все още ми чудно как така държави които са зависими от САЩ празнуват деня на Независимостта. Трябва да се празнува Деня на Зависимостта. Така би било редно, защото това е реалността.
  • 5 ТаУмВзе

    5 10 Отговор
    Когато ислямистите в германистан огладнеят на тъмен студ, ще им сеира с бонус окраински нацисти.
  • 6 Хихи

    10 6 Отговор
    От много газ, фашагата Путлер е почнал да уринира такъв...
  • 7 Браво!

    11 8 Отговор
    ...на ботоксовото джудже. Докара НАТО на 30 километра от Петербург. Няколко поколения свободни хора мечтаеха за това.
  • 8 Даа

    11 8 Отговор
    Финландците забиха последния пирон в ковчега на Путлер.
  • 9 Не знам как го прави

    0 12 Отговор
    Но накрая всички са в ръцете на султана. Всички му клякат. Путин му клекна, Тръмп му клекна сега и Байдън е полуприклекнал.
  • 10 Напред целеустремени към 3-та световна

    5 9 Отговор
    Война!
    Всички, които подкрепят този фарс не са си направили труда поне в Уикипедиа да прочетат за ПСВ и ВСВ... Жалки същества са това, ламтящи за смърт. Като започнат да летят атомните бомби, тогава ще приключи смелостта на дарителите на оръжие за Украйна и привържениците им... Всичко е сценарий драги ми смехурковци, а вие сте овцете, които ще бъдат изклани.
  • 11 Н О

    2 8 Отговор
    НИЕ СМЕ НЕ ЧЕ ЩЕ НИ ВКАРАТ ВЪВ ВОЙНА КАЗА РЕЗИДЕНТ РАДЕВ И НЕГОВИТЕ ДС СЪВЕТНИЦИ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 анатоли стайков

    0 8 Отговор
    Пак ли трябва да чета твои фейк-новини,бе!Ама писна ми вече!германия се подготвяла,аналена казала,глупости на търкалетаОт слугите/германците/не зависи нищо,всичко решава американският шеф/също като при вас дпйче веле/
Новини по държави: