Last news in Fakti

17 Май, 2022 21:40 1 673 25

Отпуск по време на менструация: в Испания искат да го въведат

  • испания-
  • жени-
  • отпуск-
  • менструация

Научен труд от 2020 година изрежда негативните ефекти от въвеждането на подобен отпуск

Отпуск по време на менструация: в Испания искат да го въведат - 1
Снимка: shutterstock

Много жени изпитват силни болки по време на менструация, но въпреки това ходят на работа. Испания е на път да стане първата страна в Европа с т.нар. "менструационен отпуск" - за жени със силни оплаквания.

"Бях в класната стая, водех час. Получих толкова силни болки, че чак ми потекоха сълзи. Трябваше да си тръгна", разказва британската учителка Джуди Бърч. Тя е една от милионите жени, които страдат от сериозни болки по време на менструация, известни още като дисменорея. Оплакванията може да включват обилно кървене, силни спазми, умора и дори гадене, повръщане и диария.

Една трета от жените са засегнати

Според последните проучвания 90% от жените в детеродна възраст страдат от дисменорея, при 30% става въпрос за силно изразена болка. Една пета от американките например казват, че не могат да се справят със задълженията от ежедневието си по време на менструация.

А как се справя британката Бърч? "Просто се мъча", казва тя. "Не мога да се концентрирам... и изобщо не мога да функционирам правилно." Джуди Бърч вероятно би завидяла на жените в Испания - страната, която е на път да се превърне в първата европейска държава, която въвежда до три дни "менструален отпуск".

Проектозаконът, представен днес в парламента в Мадрид, предвижда отпускането на до три допълнителни почивни дни по време на менструация. Подробностите още не са ясни, но отсега се знае, че този отпуск ще се полага само на жените, които изпитват тежки симптоми по време на менструация. Най-вероятно те ще трябва да представят медицинско удостоверение.

"В нашата страна... имаме трудности да признаем менструацията като физиологичен процес, който трябва да поражда и съответните права", казва Тони Мориляс, директор на Испанския институт на жените.

Предложението е част от нов закон за репродуктивното здраве, който предвижда отпуск за жените, които прекъсват бременността си и отпадане на изискването за родителско съгласие при аборти на жени на възраст от 16 и 17 години. Предвижда се и премахването на данъка върху продажбите на продукти, предназначени за употреба по време на менструация - като превръзки и тампони.

Само в няколко държави по света - Япония, Южна Корея, Тайван, Индонезия и Замбия - в момента имат държавно регулиран менструален отпуск. Веве Хитипю от Индонезия казва, че се възползва от тази възможност понякога, когато изпитва наистина силен дискомфорт. "Беше ми много трудно да седя нормално. Не бях в състояние да работя по осем или девет часа на ден", казва тя. Тя самата никога не е имала проблеми с ползването на този вид отпуск, но смята, че много хора все още си мислят, че жените са "просто мързеливи и не искат да работят по време на менструация.

Ситуацията в Япония, където менструалният отпуск е въведен през 1947 година, илюстрира проблемите, свързани с него. Скорошно проучване показва, че едва 10% от жените се възползват от тази възможност, макар близо половината японки да казват, че биха искали да го направят. Основните причини да не използват това си право са, че се притесняват от шефовете си - ако са мъже, или пък че никоя друга тяхна колежка не се възползва от тази възможност.

В европейските страни с щедри социални политики също не е обичайно менструацията да се посочва като причина за ползване на отпуск. В Нидерландия проучване от 2019, проведено сред над 30 000 жени, показва, че едва 80% от тези, които са си взимали отпуск по време на менструация, са премълчавали истинската причина за това.

Научен труд от 2020 година изрежда негативните ефекти от въвеждането на подобен отпуск. Става дума за "затвърждаване на сексистки убеждения и нагласи, допринасяне за стигматизирането на менструацията и затвърждаване на половите стереотипи, отрицателно въздействие върху разликата в заплащането между половете и засилване на медикаментозното третиране на менструацията".

"Не бива да се чувствате неудобно"

Индийската компания "Зомато", която се занимава основно с доставки на храна, позволява на своите служителки да взимат до 10 допълнителни почивни дни в годината при проблеми, свързани с менструацията. Правилото е въведено през август 2020 година насам. Комуникационният директор на компанията Вайдика Парашар обяснява, че в общия чат служителките просто поставят емотикон на календар с червени капки. Политиката се прилага при всички, включително при транссексуалните, обяснява Парашар. "Не бива да се чувствате неудобно от това, то е просто биологична функция." Тя казва, че мярката дори е помогнала за повишаването на продуктивността на служителите на компанията.

Веве Хитипю от Индонезия смята, че работните места и компаниите трябва да дават възможност на жените да работят и същевременно да изпълняват ролята си в обществото - "като човешко същество, като жена и като майка".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 равенство!

    21 9 Отговор
    А на мен ако ми се надърви рано сутрин патлака?Може ли да не ходя на работа...

    Коментиран от #12, #18

  • 2 Дар от БОГ

    3 5 Отговор
    Драги момипета, вие защо се срамувате от мен?
    Защото имам диагнози и защото съм с наднормено тегло ли?
  • 3 1111

    1 6 Отговор
    Националните предатели ще се държат за ръчичка ,че да не ги напусне куража в последния момент...народът да му мисли евентално какво ще става...ще става по техните глави."Лидерите" до тогава ще са избягали нанякъде.
  • 4 Подкрепям

    16 3 Отговор
    Служителите страдат на работното място поради раздразнителността на колежки в менструация, особено в бизнеси с висок процент жени.
  • 5 Хитро

    5 1 Отговор
    Значи в Испания всичко по офисите ще става за...,а и не те гледат странно
  • 6 БОЛШЕВИК

    20 6 Отговор
    Жените искаха да може да работят на всякаква работа, да няма мъжка и женска работа, но няма жени които да работат като миньори, хамали или общи работници, гледат да се намърдат на държавна работа кото в полицията, в армията и други такива връзкарски работи!
  • 7 въй въй въй

    12 1 Отговор
    а за мъже в андро пауза много са злобни и нервни тях какво направо пенсия?
  • 8 Сандо

    13 4 Отговор
    А възстановителни центрове за махмурлии няма ли да въведат?Наистина Западът се идиотизира.
  • 9 Следва

    12 4 Отговор
    Следва да направят и мъжете да раждат и ....... глупости безкрай ! :))
    Истината е, че едно време когато се работеше беше шестдневна седмица ! Така е построена България !!!
    Сега сме на път да се мине на тридневна седмица и то през седмица. Не инфлация, тя накрая ще галопира и накрая ще се върнем там откъдето са тръгнали тия които изградиха страната !!! По трудния начин явно, ама ще го направим !
  • 10 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    8 3 Отговор
    СЕГА ЖЕНИТЕ РАЗБРАХА КАКВО Е ИМ Е НА МЪЖЕТЕ СЛЕД „ТРЕСКА В СЪБОТА ВЕЧЕР”😡
  • 11 Иванка

    17 10 Отговор
    Щастливи жени! А ние, българките работим по време на... повече от мъжете. В градския транспорт с нас се надбягват мъжете и винаги ни изпреварват, разбира се, и сядат на единствените свободни места. Ние, българките, работим докато умрем. Да живее Испания! Само това мога да ви кажа.
  • 12 Елина

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "равенство!":

    Може. Но от глад вече няма да ти става.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 шут на

    4 2 Отговор
    мисирките....
  • 15 панчито

    7 6 Отговор
    испанците са едни непоправими търтеи дето само се чудят как да изклинчат за да не ходят на работа
  • 16 ген Столти

    9 2 Отговор
    Е тогава Борел все ще си е в отпуск.
  • 17 Анонимен

    11 2 Отговор
    Ами крайно време беше, нали жените не са мъже, физиологията е различна..

    Коментиран от #21

  • 18 GnG

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "равенство!":

    Ти гледай сега, как ще въведат в ЕС, нова специалност лекари ПРОВЕРЯВАЩИ менструация и дървенизъм ! :)

    - Кое е по-здраво от желязото и дървото?
    - ......
    - По здраво е дървото!
    - ?
    - Ако, не беше по-здраво дървото, мъжете нямаше да казват "надървих го", а "нажелезничих го" ! :)
  • 19 Бай ZZZZZZ

    8 3 Отговор
    Ами ние мъжете трябва задължително да ни се отпуска адекватен отпуск. Какво ме боли фара че женските са така устроени. НАЛИ СМЕ РАВНИ ПО ЗАКОН И ВСИЧКО.
  • 20 Пиночет

    2 5 Отговор
    Съвецката джуджана в бункера е в перманентна отпуска
  • 21 БАЙ КУРТИ

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    До всички Триполови в БГ. От 12 април в Кравеферма вече можете да си смените паспорта . Всички които се чуст.ват ......и на мястото на пол се слага X . Да ви е честито и да си носите дам. превръзки . Защото ще ве карат да работите всеки ден .
  • 22 Хариуан

    10 3 Отговор
    Всъщност, не е новина. Има държави, а и фирми, в които имаш право на ден-два отпуск без конкретна мотивация, обикновено е неплатен. Новината е, ако е болничен, т.е. платен. По-добре отколкото да се гънеш на бюрото и да дъниш кафе след кафе или хапче след хапче (ако ужасно боли), за да можеш горе-долу да мислиш и да не заспиш. Или да седиш с 5 превръзки, че да изкараш до първата регламентирана почивка без да текне по служебния стол. Имах колежки, които сутрин като влезеха, все едно на челото им пишеше, че са в цикъл, толкова бледи и измъчени изглеждаха. Специално на жени рак и скорпион ужасно им личи като са в цикъл, поне такива са били около мен. Ужасно бледи, с вид на неспали 5 дни и все едно всеки момент ще припаднат.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: