Last news in Fakti

20 Май, 2022 09:25 961 0

Замесеният в скандали бивш испански крал се върна в страната си след двегодишно отсъствие

  • испания-
  • крал-
  • хуан карлос

Кралският дворец посочва, че визитата е отражение на желанието на Хуан Карлос да пътува често до Испания, за да посещава семейството и приятелите си

Замесеният в скандали бивш испански крал се върна в страната си след двегодишно отсъствие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият крал на Испания се върна вчера в страната за пръв път откакто я напусна преди близо две години в разгара на финансови скандали, предадоха световните агенции.

Плановете за визитата бяха потвърдени по-рано тази седмица от кралския двор. Оттам посочиха, че Хуан Карлос първо ще бъде в Северозападна Испания във връзка със спортно събитие с яхти. Той ще отиде в Мадрид в понеделник, за да се види със сина си крал Фелипе Шести и с други членове на кралското семейство, съобщиха от двореца.

Съобщава се също, че след това 84-годишният бивш монарх ще се върне в постоянното си местожителство в Абу Даби, столица на Обединените арабски емирства. Кралският дворец посочва, че визитата е отражение на желанието на Хуан Карлос да пътува често до Испания, за да посещава семейството и приятелите си.

Хуан Карлос напусна Испания през август 2020 г., в момент когато испански и швейцарски следователи разследваха участието му в предполагаеми финансови нарушения. Скандалите подновиха дебата дали Испания трябва да има монархия.

Снощи частен самолет с Хуан Карлос на борда кацна в Северозападна Испания. Бившият монах не направи изявления пред събралите се представители на медиите преди тридневната регата, в която участва неговата яхта „Брибон“ ( в свободен превод „мошеник“).

Новината за визитата на Хуан Карлос раздели испанските политици.

Министърът на икономиката Надя Калвино каза вчера пред медията „Кадена сер“, че според нея испанските граждани заслужават обяснение.

Йоланда Диас – втори вицепремиер и висш член на партията „Унидас подемос“, също изрази такава позиция. За мен няма значение къде е кралят, каза тя пред журналисти. Диас изтъкна, че Хуан Карлос трябва да понесе отговорност и да обясни на испанците какво е правил докато е бил държавен глава.

Други заявиха, че е време да бъде обърната нова страница. „Прокурорите вече казаха, че е имало нередности, но че тези нередности не са обект на наказателно преследване“, подчерта Едмундо Бал говорител на партията „Сиудаданос“. „Това е. Точка“, заключи Бал.

Испанските прокурори не откриха доказателства, които да позволят бившият монарх да бъде изправен пред съда, защото голяма част от предполагаемите нарушения, включително милиони евро в недекларирани сметки, са извършени, когато Хуан Карлос е имал законен имунитет като крал на Испания. Други деяния, които са потенциална измама, са с изтекла давност. Разследването доведе до възстановяване на 5,1 милиона евро глоби и данъци върху доходи, които Хуан Карлос не е декларирал пред испанските данъчни власти.

Швейцарските прокурори също прекратиха разследването си. Макар Хуан Карлос да не беше сред основните разследвани лица в Швейцария, прокурорите обявиха, че са установили, че през 2008 г. той е получил 100 милиона долара от саудитското финансово министерство, преди да абдикира. Разследването установи също, че Хуан Карлос е получил милиони и от бившата си партньорка - датско-германския предприемач Корина Ларсен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: