Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Май, 2022 15:56 6 571 73

Какво спечели Русия с превземането на "Азовстал"

  • азовстал-
  • украйна-
  • русия-
  • азов-
  • завод-
  • владимир путин-
  • война-
  • украински войници-
  • руска пропаганда-
  • мариупол

Това е пирова победа за руснаците, тя няма особена военна стойност

Какво спечели Русия с превземането на "Азовстал" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Завладяването на големия металургичен завод „Азовстал“ в Мариупол ще е по-скоро символична победа за Русия, отколкото значителен военен напредък, твърдят някои анализатори, пише "Свободна Европа".

Руските сили контролират Мариупол от средата на април с изключение на „Азовстал“, където допреди дни се укриваха стотици бойци. Военни анализатори твърдяха, че Украйна няма реалистични шансове да ги спаси след близо три месеца открита война. Те се укриваха в подземни тунели и бункери, докато в началото на седмицата 264 от тях не напуснаха индустриалния комплекс и бяха отведени в контролирани от Русия територии. В сряда руското министерство съобщи, че още близо 700 са се „предали“ за последното денонощие.

„На практика краят на обсадата на „Азовстал“ не променя курса на войната особено“, казва пред РСЕ/РС Робърт Пърсън, доцент по международни отношения във американската Военна академия в Уест Пойнт. „Контролирайки останалата част от Мариупол, което Русия прави от няколко седмици, Кремъл вече имаше сухопътен мост до Крим. „Азовстал“ не променя баланса там“, добавя Пърсън, като уточнява, че не говори от името на Министерството на отбраната на САЩ.

"Максимална вътрешна пропаганда"

Защитниците на „Азовстал“ бяха принудили хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков, вторият по големина украински град. „Въпреки че руският президент Владимир Путин ще се възползва максимално от вътрешната пропаганда, която може да извлече от завладяването на Мариупол, това е пирова победа, която идва на много голяма цена. Продължителната битка за града изцеди руската армия, оръжия и оборудване“, казва още Пърсън.

Украинските сили твърдят, че защитниците на Мариупол са принудили Москва да поддържа близо 20 000 военни в града, като има и доклади, които сочат, че числото е било значително по-малко. Русия вече беше започнала да премества военни от района, когато „Азовстал“ остана последно убежище на съпротивата. Също така запасите от храна, вода и лекарства на украинските военни се изчерпваше. Така тяхното освобождаване се превърна в основна тема в Украйна и в чужбина. „Присъствието на онези сили беше знак, че Украйна не е загубила напълно кампанията и остава проблем, с който руснаците трябва да се справят“, казва Стивън Фланаган, експерт от американския мозъчен тръст RAND.

"Серия от загуби”

Представители на украинската власт, анализатори и западни разузнавателни служби твърдят, че Путин е очаквал Русия да завладее бързо Киев и други ключови украински градове, когато е заповядал да започне инвазията. Друго често срещано твърдение е, че руският президент и неговите съветници са очаквали руските сили да бъдат посрещнати с отворени обятия от украинците. Русия обаче среща силна съпротива и търпи тежки загуби в конфликта. Нейните сили се изтеглиха от северните региони, след като не успяха да завладеят Киев и Харков, а днес се сблъскват с трудности и в Донбас.

„След серия загуби това със сигурност ще бъде голям плюс за Путин“, казва Глен Хауърд, президент на фондация Джеймстаун във Вашингтон. „Голяма част от тази война е свързана с пропаганда“. Мариупол е най-големият град, който Русия е превзела. Той е втори по големина в Донецкия регион. На 21 април Путин обяви града за „освободен“, въпреки че все още имаше украински военни на територията му. Русия продължи да обстрелва „Азовстал“ в опит да ги принуди да се предадат. Твърди се, че Украйна вероятно е опитвала да задържи съпротивата в града, докато мине Денят на победата 9 май, за да не може Путин да използва окончателното превземане на града като пропаганден инструмент в деня, в който Русия отбелязва поражението на нацистка Германия във Втората световна война.

Факторът "Азов"

Въпреки това Русия все още може да представя превземането на „Азовстал“ като значителна победа. От началото на войната Путин използва крайнодесните корени на батальона "Азов", който участва в защитата на територията, като повод да оправдае неверните си твърдения, че Украйна се управлява от нацисти. "Азов" е сформиран през май 2014 г., седмици след окупирането на Крим и възникналия конфлик между проруски сепаратисти и украинци в Донбас. Той е съставен от доброволци, обединени в онзи момент от крайнодясна екстремистка идеология.

Съединените щати, най-големият поддръжник на въоръжените сили на Украйна, забраниха техни оръжия да бъдат използвани от този батальон, както и негови членове да участват във военни учения, организирани от Вашингтон. В началото на войната в Донбас бойците от "Азов" и други подобни групировки водят едни от най-тежките битки срещу руските сепаратисти, като по този начин предотвратяват превземането на Мариупол. Батальонът официално е част от Националната гвардия от 2014 г. Днес тези бойци сформират много малка част от украинските военни сили и нямат политическа власт. Въпреки това руският президент разчита на тяхната идеология, за да затвърди пропагандното послание, че руските военни спасяват Украйна от неонацисти. Някои анализатори очакват Русия да покаже бойци от "Азов" по държавните телевизии.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр изрази надежда те да бъдат разменени срещу освобождаване на руски военнопленници. Малко по-рано обаче Вячеслав Володин, съюзник на Путин и член на управляващата партия "Единна Русия", каза без да посочва доказателства, че сред защитниците на "Азовстал" има "военнопрестъпници" и те не трябва да бъдат разменени, а съдени.

Военни последствия

Отвъд символизма анализатори твърдят, че действителните военни последствия от превземането на „Азовстал“ ще бъдат ограничени. „Не очаквам това да разкрие големи възможности за руснаците, но ще им помогне. Ще могат да се вливат повече доставки и екипировка, ще се освободят военни, които могат да бъдат изпратени на север“, казва пред РСЕ/РС Марк Кенсиън, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ. „Повечето руски сили в Мариупол вече са изпратени в тази посока, но сега Русия ще може да изпрати и останалите“, добавя Кенсиън, който днес е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Русия също така ще може да използва мариуполското пристанище, за да изпраща оборудване към града и към Донбас, където са концентрирани руските сили днес. „Мариупол има чудесно пристанище, което може да подпомогне логистиката на Русия, която е ужасна в тази кампания“, казва още Кенсиън. Според украинските власти обаче потънал украински кораб и мини възпрепятстват отварянето на пристанището веднага. Русия използва вместо това пристанището на Бердянск, малък град на брега на Азовско море, който превзе през март. Колкото до символичната или пропагандната стойност на превземането на „Азовстал“, „времето тече“, казва Пърсън. „Путин ще може да капитализира този успех, докато Русия не преживее следващия си неуспех. След това „Азовстал“ ще бъде далечен спомен за повечето руснаци. Но за украинците обсаденият завод ще остане като обединителен символ за следващите поколения.“

Автор: Тод Принс/ Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 земя

    27 150 Отговор
    Всеки един сантиметър открадната земя, ще се върне отново на Украйна.

    Коментиран от #5, #22, #24, #25

  • 2 Гроздето

    110 5 Отговор
    е кисело.
  • 3 Теле

    111 4 Отговор
    Щом го искат значи им требе
  • 4 Бесен _Язовец

    143 13 Отговор
    Ква първа победа бе руснаците превзеха 8 области я осведуми поне малко преди да публикуваш съчинения.
  • 5 Теле

    73 4 Отговор

    До коментар #1 от "земя":

    Вярващ ли си, помоли се на всевишния
  • 6 Хитрия

    124 10 Отговор
    Руснаците за 80 дни смачкаха повече територия от колкото краварите за 18 г в Афганистан.

    Коментиран от #30

  • 7 Тракиец🇺🇦🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷🇧🇬

    19 109 Отговор
    Нищо не постигна еврейска ционистка терористична бандитска комунистическа расия . Позор срам и целия свят срещу тях. Из-мет

    Коментиран от #10

  • 8 Димов

    100 3 Отговор
    Никога не губите, нали така? Дори когато загубите, то не било загуба, то било диверсия. Дори загубата ви върви по план.
  • 9 Дуай Липа

    108 8 Отговор
    гроздето е кисело, много кисело. Натовците само на такова са свикнали
  • 10 Теле

    61 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тракиец🇺🇦🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷🇧🇬":

    Много ти е малък света, твоя
  • 11 РУСНЯК

    132 5 Отговор
    Мариупол е най-голямото пристанище и корабостроителница на Украйна, егаси незначителната победа!????

    Коментиран от #52

  • 12 Факторът азоп

    98 5 Отговор
    Просто...... Вече не е фактор. Това постигна Русия. Аз овци се предадоха като мишки напускащи потъващият кораб Украйна.
  • 13 денчо

    87 2 Отговор
    Ама нали било евакуация?

    Коментиран от #65

  • 14 Хъммм

    12 93 Отговор
    Полк Азов още не се е предал.Да не бързат да се радват рашките.Да няма изненада.

    Коментиран от #21

  • 15 Софиянец

    42 2 Отговор
    Малко е , но е от сърце.
  • 16 Kcaniba

    91 5 Отговор
    ами най малко нацистите загубиха!! Най малко и пи-арът им омекна!! Най малко обещаното спиране на тероризиране на Донбасс от старана на холите и укрите руснаците го осъществиха!!
    А колко още незнайни от нас предимства има , като заловени натовски генерали и офицери!! Но откъде да знае хранилника
  • 17 Журналистика за пример

    91 4 Отговор
    И нито дума за чуждестранните военни там, и за биолабораториите? Което не е удобно, премълчаваме и все едно, че го няма?
  • 18 среднощен

    76 1 Отговор
    "...Автор: Тод Принс/ Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон..."; Сега е редно да качите и статия на руски анализатор и след това да коментираме...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пропаганда

    67 2 Отговор
    Пирова победа? При над 1000 предали се в плен (евакуирани?!) войници от елитните украински части?
  • 21 сила

    4 52 Отговор

    До коментар #14 от "Хъммм":

    имат храна и вода за МИНИМУМ 2 ГОДИНИ......и не се предадоха а евакуираха ранените

    Коментиран от #56, #68

  • 22 Земя ама руска

    63 8 Отговор

    До коментар #1 от "земя":

    Руска е била и ще си остане навеки руска
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 На коя Украйна?

    49 6 Отговор

    До коментар #1 от "земя":

    Такава държава вече няма!!!
  • 26 С.П.

    59 4 Отговор
    Ето източникът на тази статия - Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) е сдружение с нестопанска цел, регистрирана в щата Делауеър, САЩ и се ФИНАНСИРА от ГРАНТ (т.е. не връщат парите - дарение) от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии (USAGM) като частен стипендиант. Кой издържа Радио Свободна Европа/Радио Свобода - Конгресът на САЩ. Е какво очаквате - тези журналисти да пишат пеотив политиката на САЩ ли? Който плаща, той поръчва музиката.Радио Свободна Европа/Радио Свобода е пропаганден инструмент на външнополитическата доктрина на САЩ, следователно журналистите работещи там, няма как да изразяват някакво друго мнение, различно от опорките на този, който плаща заплатите и хонорарите им. Нищо в САЩ не е безплатно, включително и журналиситческата етика.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ген Столти

    19 13 Отговор
    Русия нищо не спечели, спечели зеления танциор славата и на велик тактик-евакуаторщик.Дори Александър Македонски не е използувал подобни военни трикове.
  • 29 Пиров Азовец

    40 5 Отговор
    Азовците ще потрябват, когато Полша влезе и окупира Лвов и околностите. Защото надали ще има повече бунаци да се бият за Украйна. Пък и срещу руснаците запада хич да не е помагаше с каквото може. Ама Полша е съюзник в НАТО и ако останалите украинци в тази територия се вдигнат срещу поляците, никой няма да помага. Всъщност защо пък не? Историята обича иронията. Нищо чудно в Лвов да се създадат азовци на нова сметка, тоя път въоръжени от Русия срещу Полша. Ще видим, цирка продължава, важното е ние да не се месим и да стоим далече
  • 30 Статия тип

    27 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хитрия":

    Дрън дрън . измислици и самоуспокояване на враговете на Русия
  • 31 Павел пенев

    48 5 Отговор
    Спечели военната операция,арестува най отявлените неонацисти, прекрати достъпа на Украйна до Азовско море а в крайна сметка и до Черно море след овладяване на Одеса, възстанови връзката с Приднестровието, осигурява своето селско стопанство с нови 22 хил. хектара земя на поливно земеделие.

    Коментиран от #38

  • 32 Жириновски

    30 4 Отговор
    Да пукна ако Русия не спечели тази война.
  • 33 аре

    19 1 Отговор
    Факти объркали сте заглавието.Трябва да е Какво загуби Русия с превземането на "Азовстал".
    Нещо пак политкомисаря ви сми
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кой спечели...😕

    7 30 Отговор
    На късия определено му трябваше нещо такова след оси..ра.не.то му по другите фронтове, започна да се размирисва и из русия, започнаха и въпросите...какво става?, защо на третият ден не победихме както ни казвахте, колко са убитите???...нали сме непобедими???..и сега вече путинските пропагандатори ще врякат колко е велика руската армия, как има няма за три месеца превзе завода, разгроми нацистите, и колко е велик путин, и ей на..след тая велика победа целият свят е наш, а това че украинците ни бият като тъпани е втеменно явление, сега като превземем и близкият колхоз пак ще сме велики, и още един парад ще си направим за повдигане на самочувствието.
  • 36 Иванушка  🇷🇺

    44 7 Отговор
    "...Това е пирова победа за руснаците, тя няма особена военна стойност..." - да де, то и падането на Берлин и Гитлер нямаше "особена стойност" ама Германия Капитулира. Очакваме до часове Украйна да стори същото ✌Za Победу✌ V Правде Сила✌

    Коментиран от #43, #60

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Демек

    1 11 Отговор

    До коментар #31 от "Павел пенев":

    Пак откраднаха.
  • 39 ники

    42 3 Отговор
    Ей, не спряха тези анализатори. Всичко знаят, всичко могат. Цял свят се бори срещу Русия. Нали това искаха. Е, употребиха Украйна, за да могат да воюват с Русия. И, какво....разбити съдби, отнети животи....на това му се вика демокрация, мисъл за украинския народ. Насъскаха ги едни срещу други да се избиват, гледат и доволно потриват ръце. САЩ били най-демократичната държава...хайде стига. Къде не се проля кръв заради техните имперски инетереси. Онези другите войнни, онези другите- иракчани, сирийци, либийци...те не бяха хора. Лицемерие от което се задушаваш. Войната е еднакво страшна без значение какъв е цвета на кожата ти или Бог в който вярваш. САЩ и ЕС са не по малки агресори от Русия. Монетата има две страни....
  • 40 нашите братя руснаците спечелиха това ЧЕ

    23 4 Отговор
    ПРАСНАХА ЕДНО ,,Z" НА ТАЗИ БЪРЛОГА НА НАЦИСТИТЕ ТАМ И ТОВА Е САМО НАЧАЛО НА НАЧАЛОТО ! И НАШИЯ РЕД ЩЕ ДОЙДЕ - ЩЕ ИМА ВОЕННО ПОЛЕВИ СЪД ЗА КРАДЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ! НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ
  • 41 Просто човек

    5 21 Отговор
    Слава на героите! 🇺🇦
  • 42 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    29 3 Отговор
    На Окрайна моренцето май нещо се стеснява с тая пирова победа......
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 az #Контрапропаганда

    20 0 Отговор
    Отговорът е прост:
    Получи сухопътен коридор до Крим!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Съдия

    19 3 Отговор
    Капитулираха фашистите, азовци! Няма смяна! Има Гулаг!
    И 20000 руски армейци отиват към Донбас!
  • 47 mi6osp

    23 3 Отговор
    Междувременно числото на предалите се бандерофашисти от Азовстал вече е над 1700 и е по голямо от предалите се през 2014 в Иловайск и Дебалцево.
    А колкото до това, какво спечели Русия с превземането на Азовстал, накратко казано: завърши денацификацията на най елитния нацистки батальон "Азов", демилитаризира обградените в Мариупол над 20 000 от най елитните нацистки бойци и морски пехотинци и показа на украинската армия, че се спасяват само тези, които се предадат..
  • 48 Урюрвкос

    20 1 Отговор
    след Азовстал бежанците започнаха да се връщат по родните си места
  • 49 На Украйна и е дадено Руска земя, за да

    21 3 Отговор
    бъде Създадена, няма да остане много, съседи също имат претенции??? Кой ще плати Кръвнината за14 000 жертви от ЛНР, ДНР!! Яйценюк, Турчинов, Аваков, Зеленски, братята Килчко, Азовци и подобно Националисти!? Идва и това време!!
  • 50 345678987654

    24 1 Отговор
    завладяването на Азовстал спечели на русия Азовско море ....
    не е нужно да пишете много редове за да отразите фактите
  • 51 Сандо

    21 3 Отговор
    Вие си пишете,лъжете и фантазирайте.Но факта е един и неопровержим-къртовете от Азовстал масово излизат на светло.И почват да говорят.И това,което ще разкажат няма да ви хареса,ама никак няма да ви хареса.
  • 52 Сандо

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "РУСНЯК":

    И още нещо съвсем незначително - Азовско море става вътрешно руско езеро.
  • 53 Виц, автотът да го прочете

    15 2 Отговор
    Украйна победи! Как? Като зетя. "Тъщата иска да ме удари по главата, аз се наведа, тя ме удари по гърба. тя иска да ме удари по гърба, аз се изправя, тя ме удари по главата. Съсипах я". Е нищо, че героите на Украйна от Мариупол са се предали. Победиха Русия. Но да питам, какъв е "прочита на автора" за победите?
  • 54 Не нюанси, а черно или бяло

    11 1 Отговор
    Милен Цветков (Бог да го прости) казваше, като не ти харесва направи ... Отминавам написаното от определени "автори". А, че няколко бройки в „журналистиката са слуги в промиването на мозъци“. Много често ползват откровена лъжа или полуистина в полза на „онези“, опитват се да ги прокарат със системата „монетата има едно лице“ изгодната за тях "версия". Всуе, нашенеца след 45 години „светло бъдеще“ има здрав имунитет и с „ни приема, ни предава“ действа като „албански реотан“ до пълно сриване и фиаско на „слугите за промиването на мозъци в полза на онези“.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Христо

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "сила":

    Колко са ранените - 80 души от над 1000 предали се!

    И са имали болнични условия, хирургия и лекарства там долу - например един от ранените беше с външен апарат - метален фиксатор на ръката, друг със зарастваща ампутация и т.н.

    Докато лъжете така и себе си - нищо не може да се оправи.
  • 57 Бай Ставри

    3 1 Отговор
    ХА ХА ХА ХА
  • 58 не може да бъде

    21 1 Отговор
    Според мен превземането ва Мариупол и пленяването на 1730 азовци до днес не е голяма победа .но сихологическият ефект е унищожителен .Обърнете внимание каква пропаганда се води в момента-руската армия търпи тежки поражения,убитите руски войници са една пета или една четвърт от цялата групировка ,унищожена е по-голямата част от руската бойна техника,която е боклук,руските войници отказват да се бият,повечето руски генерали са убити и сега няма кой да командава,Путин е тежко болен от неизлечима болест,Шойгу е преуморен,объркан,безидеен и изолиран,руските високоточни ракети са на изчерпване и няма кой да ги произведе!?Ако това е така какъв е смисълът азовците да се предават в плен заедно с американския адмирал Ерик Олсен не можаха ли да изтърпят малко до близката окончателна победа!?Подозирам, че работите на украинската армия на бойното поле не вървят добре въпреки огромната помощ която получава!?И затова се води таква яростна негативна пропаганда-с добавка за руските зверства и руската жестокост- която трябва по някакъв начин да въздейства преди всичко на руското общество ,след това на ЕС и на световното общество,така че Путин и руското р-ство бъдат принудени да отстъпят!?Да,ама не -според мен!Тази пропаганда прие такива уродливи форми,че първият ефект е че твърде малко хора и вярват -ако се съди по форумите ,не само у нас!

    Коментиран от #59

  • 59 Наблюдател 1

    2 9 Отговор

    До коментар #58 от "не може да бъде":

    Някой фелдмаршал от Троянската война, не се ли предаде? 😀
  • 60 Наблюдател 1

    2 8 Отговор

    До коментар #36 от "Иванушка  🇷🇺":

    На български се пише Хитлер дурачок, Гитлер е на руски. 😀 Що се мъчиш с българския? Пиши си направо на руски, вече всички те разбраха какъв си. 😀
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 9689

    9 2 Отговор
    А уж това бяха героите на Украйна,сега съд и Сибир за злодеянията.
  • 63 Свинарник

    10 1 Отговор
    Какво спечели? Правилен въпроса! Отговора е че спечели много: Азовско море и най важния промишлен град на Украйна. И унищожи главния отряд на мародерите от Азов!
  • 64 Фрея

    6 4 Отговор
    Денис Джамбазов е русо-фил. Благодарение на смешните му статии много безпристрастни по темата станаха русо-фили, като този процес продължава...
  • 65 Моряка

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "денчо":

    Навсякъде по света му казват предаване в плен,само Зеленски,Свободна Европа и нашите лизачи,като Факти,му казват ЕВАКУАЦИЯ.Да,ама евакуацията до Магадан никак не е "освобождоване", прпомнете си чудесната песен Ванинински порт.И то ако минат през ситната мрежа на филтрирането.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Моряка

    5 1 Отговор
    Надявам се преди да ги "евакуират",бандюгите от Азов да поразчистят от развалинити поне главната улица Мир(бивша Ленин),за да си пия биричката "Черниговское" в пицарията "Челентано", на външните масички.И да минават все ония минижупи.
  • 68 Посетител

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "сила":

    Евакуация? Жив плен си е това! Които са ранени са в болница, останалите - в затвора! Първо следствие, после съд. И затвор за престъпниците!

    Коментиран от #69

  • 69 Наблюдател 1

    1 4 Отговор

    До коментар #68 от "Посетител":

    Ами като е плен, да се отнасят с тях като с пленници. Има конвенции и РФ ги е ратифицирала. Все едно, време за организиране на "процеси" няма. Текат последните месеци на РФ.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: