Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2022 23:00 18 444 219

Мариупол: Отмъщението на Путин за 2014 година?

  • мариупол-
  • азовстал-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин

Още в началото на май Кремъл постигна военната си цел - да отвори сухопътен коридор от Донбас до Крим

Мариупол: Отмъщението на Путин за 2014 година? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мариупол от самото начало е бил обречен на пълно унищожение. Съдбата му явно е била предначертана заради омразата на Путин, който се чувствал лично обиден от събития, разиграли се през 2014 година.

Дълго време украинските бойци, които бяха блокирани в подземията на завода “Азовстал”, се намираха в безизходна ситуация – без всякаква помощ отвън. Въпреки това се отбраняваха самоотвержено. “Не получаваме подкрепа, нито помощ, нищо. Но всеки един от нас се бори с превъзхождащите ни руснаци”, каза преди дни лейтенант Иля Самойленко.

Още новини от Украйна

Днес 264-ма от тях попаднаха в руски плен - след цели 11 седмици на обсада. Мариупол е в руски ръце. Триумф, за който Кремъл плаща висока цена и който в очите на целия свят е по-скоро поражение, отколкото победа.

Мариупол - град герой

Мариупол се превърна в символ на украинския дух на решителност и съпротива пред лицето на руската агресия. Още в началото на март украинският президент Зеленски нарече Мариупол “град герой” - титла, давана само на градовете в Съветския съюз след Втората световна война. По това време в Мариупол вече нямаше вода и електричество, храната беше на изчерпване и хиляди цивилни бяха загинали.

Русия бомбардира дори едно родилно отделение и разпространи лъжата, че атаката е била инсценирана от самите украинци. Стотици цивилни, които се криеха в театъра на Мариупол, а сред тях и немалко деца, също загинаха при ракетен обстрел.

Малкото останали живи се скриха в подземията на завода “Азовстал”, а руският президент Владимир Путин обяви по националната телевизия, че ще обсади завода и няма да позволи “дори муха да излети оттам”.

Заканата на Путин предизвика вълна от солидарност и подкрепа за батальона “Азов”, който отбраняваше завода и цивилните в него. Въпреки превръщането на града им в символ, бойците от “Азов” бяха категорични, че не се борят за почести и слава. Нещо повече. Чуха се и думи на критика към Киев. Командирът им Самойленко каза в интервю, че правителството ги подкрепя само на думи и носи вина за десетките хиляди загинали цивилни в Мариупол.

Години на сдържан гняв

Фактът, че и последният бастион на съпротива в Мариупол, какъвто беше „Азовстал“, падна в руски ръце, с охота се използва от руската пропаганда. Някои крайни националистически настроения на “Азов”, които бяха много по-силно изразени при основаването му през 2014 г., сега се използват като “доказателство”, че цяла Украйна се управлява от фашисти.

Гневът на Кремъл беше насочен срещу батальона “Азов” още през 2014 година. Тогава проруските сепаратисти, контролирани от Москва, окупираха местната администрация в Мариупол, а новосъздаденият Азовски батальон беше този, който с помощта на Националната гвардия, успя да ги спре. Така Мариупол остана под украински контрол.

Военни експерти твърдят, че това унижение е предизвиквало силна емоционална реакция на Путин. Из Москва се говорело, че Путин е “лично обиден, защото Мариупол не преминал доброволно на руска страна”, казва Густав Гресел от Европейския съвет по международни отношения. Именно тази лична обида предначертава и съдбата на града, който явно е трябвало да бъде сразен на всяка цена.

Цинична радост

Още в началото на май Путин постигна военната си цел - да отвори сухопътен коридор от Донбас до Крим. А това, че Мариупол е почти изцяло унищожен и само няколко от забележителностите на града още стоят по местата си, дори става повод за цинична радост.

Водещ в руския пропаганден канал “Russia Today” казал, гледайки кадри от опустошения град, където се откроявали силуетите на само две оцелели черкви: “Дали това не значи, че и Бог е с нас?”.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 200 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    342 15 Отговор
    Що за махленски обяснения!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МмАаНн

    334 19 Отговор
    Няма опция нула звездички, така че не мога да гласувам за този пасквил.
  • 4 честен ционист

    108 5 Отговор
    За 41-ва
  • 5 А сега

    260 20 Отговор
    В период на Одессу. Зеления стана още по зелен
  • 6 Смешници

    324 29 Отговор
    От факти,пишете за най успешния американски адмирал който е сред предалите се днес и каква ще е съдбата му?А и не разбирам уж Украйна печелела войната и била вече някъде към Москва,пък първата тлъста плячка падна днес и не дай боже руснаците да го накарат да пропее ,я той със сигурност знае много и едва ли САЩ би го прежалила ей така ,а и не вярвам руснаците да го разменят за 1/1 с руски военопленик.

    Коментиран от #66

  • 7 Руснака

    292 25 Отговор
    Путин ги чака два месеца да се предадат най накрая излезнаха даже медицинска помощ им указват на ранените
  • 8 Анавв

    347 34 Отговор
    Азовци са убийци от десет години с фашистка пропаганда, но света мълчеше !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Киро Отмъщението

    243 24 Отговор
    Как викаха украинците - бълбук бълбук?
    Ем, сега азовци ще правят бълбук бълбук докато ги поизкъпят в подземията на фсб и после ще си спретна една азовска евровизия. Чудни песни ще пеят.

    Коментиран от #214

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 отвратен

    279 20 Отговор
    Е тези “цивилизованите“ задминаха в наглоста и лъжите даже и Гьобелс . Не мога да повярвам какви долни личности управляват Европа .
  • 14 Сатана Z

    164 23 Отговор
    В югоизточния украински град Маруипол избухнаха сблъсъци. Има жертви, предаде БГНЕС. Украинският новинарски сайт Insider съобщава за 8 убити проруски сепаратисти. Според руската агенция Интерфакс, украинските войски използвали оръжия с голям калибър в опит да завземат окупирана правителствена сграда в града. Част от екипа на британската медия ITV News в града съобщи в профила си в Twitter за употребата на тежко оръжие и дим от горящи гуми. "Току-що заснехме сериозна битка в Маруипол. Има снайперисти навсякъде. Тежки оръжия. Един човек бе застрелян точно до мен. Над града се издига черен дим", написа операторът на медията в града. В центъра на Маруипол има украински военни

    Пише го черно на бяло кой кого убива в Мариопул
    Пишете в Гугъл
    Как посрещаха жителите на Мариопул нацбатальона "Азов" през май 2014?
    и ще видите
    Z
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Източна ромелия

    238 24 Отговор
    Авторчето ,абе дай малко информация от мариопулчани. Тези дето посрещнаха руската армия като освободители, а не от някакви си наркофашисти.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дядо Гъдю

    284 21 Отговор
    Има стотици видеа на очевидци как азовци стрелят по жилищни сгради,как убиват мирни жители,които се опитват да се евакуират.Стрелят от седмия,осмия и деветия етаж снайперисти,прогонвайки собствениците на жилищата.Минираха пристанището и държаха включително два български кораба като заложници.Днес това поведение вече не е военно престъпление,а се нарича ,,героизъм",Предаването в плен се нарича,,евакуация".До такава степен сте облъчени с заповеди да формирате общественото мнение,че действителността стана дефицитна,а пропагандата търговска стока. Търгувайте,нали сме ,,пазарна икономика"?!

    Коментиран от #208

  • 19 Мариупол

    29 223 Отговор
    ще се върне в границите на Украйна много скоро.

    Коментиран от #39, #84, #105

  • 20 Иванушка  🇷🇺

    141 23 Отговор
    "...бойците от “Азов” бяха категорични, че не се борят за почести и слава..." - целите на Азов са Бялата техника, фритюрниците и ....тоалетните чинии . Всяка една къща с ток, топла вода и споменатите "активи" автоматично се превръща в цел и жертва на "героите" by Азов 😄😄😄

    Коментиран от #131, #201

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 експерт

    185 14 Отговор
    Какви глупости и измишльотини се публикуват!Не си ли дават сметка,че с тая пропаганда лъжи ниво 3-ти клас ,сами разрушават пропагандорските си възможности?!
  • 24 Интересно

    162 21 Отговор
    Путин е в правото си.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 време

    25 186 Отговор
    Московската хунта, ще отговаря за престъленията си срещу народите и човечеството.
  • 28 нннн

    164 12 Отговор
    Авторът говори за Мариупол, както дяволът чете Евангелието.

    Коментиран от #46

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    149 10 Отговор
    Леко тъпа статия

    Коментиран от #38, #52

  • 32 Ха-ха

    151 29 Отговор
    Да живее Путин и Русия

    Коментиран от #65

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 El gaZo

    176 21 Отговор
    Интересно е кога руснаците ще започнат да излъчват разпитите на натовските генералчета от подземията на Азовстал. До преди няколко дена всичките журналя тръбяха как Мариупол няма да падне, даже Зеленски се закани там да се проведе следващата Евровизия (хахаха) ... днес вече е отмъщението на Путин според медиите. Аз лично виждам крайния резултат от тая воина така : руснаците ще вземат територията максимум до река Днепър за себе си, в Киев ще се сложи приятелско настроено управление и ще има мир, Пак ще се пусне газа за ЕС през Украйна. руски и европеиски фирми ще се впуснат да възтановяват инфраструктурата ( и те да захлебят малко) , ще минат 5-7 години и санкциите ще отпаднат напълно и всичко ще е по старо му ..... ако до тогава нашата мила България не е умряла от глад де.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Абе ако е леко

    128 12 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Ако е леко добре е... ама бая тъпа статия... то какво ли друго можеш да прочетеш в Бг медии.. всичко вече от доста години е пълна хибридия, срамна дори!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нормален

    23 6 Отговор
    Гадничко ли ти е, а? Харесва ли ти да се чувстваш добре 🤣😊👎😛💯
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иванушка  🇷🇺

    107 16 Отговор

    До коментар #22 от "Радон Керанов":

    "...Полкът не се е предал! Излязоха от подземията ранените - 260 души...." - всички са се предали, излизат на порции за да бъдат обработени. Разбирай претърсени и напръскани с мощни дезифектанти за плъхове.
    Складираната в подземията Бяла техника, фритюрници и тоалетни чинии ще бъдат обявени за припознаване от собствениците си, ако все още са живи. ))
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Абе

    16 97 Отговор

    До коментар #28 от "нннн":

    Викаш друго си е "Говорит Москва"! Там само истина се лее, без грам пропаганда.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Чук и Гек

    53 3 Отговор
    Изключително прецизна информация по нощите! Браво! Може да се заспи спокойно!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 а ПЪК

    62 7 Отговор
    Отмъщението на зеленчо ще бъде еВРОвизия на руска територия в Азовстал догодина ;;)))) Отвратително!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Путин

    19 147 Отговор
    Руските войници винаги са били кокошкари и мародери. Не оставиха кьорава тоалетна чиния и паста за зъби в Мариупол. Гладно племе което даде хиляди жертви за превземането на един завод които бе защитаван от 200 работника. Браво на украинците яко чистят руските без аналогови нацисти. Скоро всеки нормален руснак ще го е срам да казва от коя държава е. Всички ще се пишат украинци. Това се казва денацификация на Русия

    Коментиран от #195, #202, #212

  • 56 Чук и Гек

    117 10 Отговор

    До коментар #48 от "НИЩО НЕ КАЗВАТЕ ЗА АДМИРАЛА НА САЩ!":

    За генерал не знам, но има британски наемници сред предалите се, с по няколко мисии в Близкия изток.На въпроса защо са дошли тук, щом знаят какво е война, отговарят, че не са очаквали конфликта да е с такава интензивност и че ще попаднат в подземията на Азовсталь! Мислели, че ще се поразходят, ще застрелят някой друг цивилен враг и ще си взеват парите.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Чики-Рики

    117 12 Отговор
    Стига глупости! Лейтенант- командир!А дали си спомняме, колко пъти руснаците спряха бойните действия и ,, помолиха,, цивилните да излязат и да се евакуират??!!И колко пъти ,, фашистите,, с украински униформи не ги пускаха,а!? Сега,аз ли не разбирам,не съм наясно ли,.... незнам?!Ама някакви ,, мишоци,, да се ,, бъзикат,, и да се е..ват с най-голямата държава в света!И за огромно съжаление, колко хитро бай Дън се ,,изплъзна,, и остави тази война да е на Европейския съюз, който впрочем не е военна организация,ама ,, нейсе,,.Но страданията, още не са дошли! Следейки процесите в Европа,ми става ясно,че в крайна сметка най- големите компании съвсем резонно си отвориха сметки в рубли,за да си ,, хортуват,, с РФ в енергийно отношение!И не защото ,, бюрократична, Европа, може да им забрани,а просто защото пазарната икономика си е ,, пазарна икономика,, и това е! Няма нужда Кирчо да ни ,, послъгва,, че видите ли ние сме договорили с америка по-евтин газ от руския..., Но с кого точно и за колко точно,... конфиденциална информация! Трябваше ли чак след няколко дни да каже:-Еми, реципрочна е цената на тази от Газпром!!!!????Ама не каза че втечнен газ влиза по съвсем различен начин от другия и каква е готовността на терминалите?!,,Кеф,, цена няма!, особено Ако я плаща някой друг!

    Коментиран от #218

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Власт

    9 69 Отговор
    Дано дойде на власт президент който да цени живота на руските войници!
  • 62 В.В.П.

    66 16 Отговор
    Винаги руското ,първо предложение е най добро .Мариупол ,е история,никакъв герой Не е! ,Пристанището ще се измести в Таганрог.Слава Осраина!..
  • 63 САТЪРА НА ХАНА

    112 7 Отговор
    ХЕРСОН, .. ГРАД С РАЗМЕРА НА МАРИОПУЛ
    .... СИ Е ЧИСТО ЦЯЛ ....
    САМО ЧЕ ТАМ НЯМАШЕ ФАНАТИЧНИ ФАШИСТИ
    ОТ ЗАПАДНА УКРАЙНА :((((

    Коментиран от #103

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 от фронта

    90 13 Отговор
    В Донбас в момента тече много сериозно смилане на украински бойци, заедно с цялото им оборудване. Авиационна и артилерийска работа
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 че кажи

    38 11 Отговор

    До коментар #60 от "Иванушка  🇷🇺":

    Русия, англия, франция, германия извършиха най-бруталната деНАЦИфикация срещу българския народ на балканите, без да използват и един патрон, всъщност използвали са, няма да се лъжем. Кой създаде югославия, кой създаде московския македонизъм?

    Коментиран от #92

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Защо триете това? Имате полза?

    56 7 Отговор
    Жалко е да ви чете човек отстрани и да гледа, как успешно бивате насъсквани в омраза едни към други, защитавайки короните на чужди империи. Кога, ще издигнете на пиедестал българската държава и народ? Кога, ще защитите своя съсед? Кога, ще застанете на страната на правдата срещу ограбващите собствената ви държава, държейки ви най-бедните в европа, и не само? Кога, ще се обедините заедно в каузи, от които, ще имате полза всички?
  • 76 Има открита сметка за дарения

    28 7 Отговор
    Целта е да се купят максимум презерватива за Азовци.
  • 77 нормален

    91 10 Отговор
    Какъв Патос какво хвалебства за нацисти кажете какво става с убийците от 2014 година на дечицата от алеята на ангелите Ще има ли съд за геноцид или ще продължават да ги наричат героите на Украйна
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 За Македония няма как да се спори

    51 3 Отговор

    До коментар #70 от "че кажи":

    Хората които имат достъп до информация, нямат интерес да се задълбочават до годините още когато сме били под турско и западняци също са се опитвали да разделят Балканите и да ги присвоят.
    А за Коминтерна, там пък какво е било, трябва да минат поне още сто години и да се влезе в архиви, ако има човечество до тогава и да се види кой кой е.
    Но за мен, Македония е същото отроче, каквото е и Украйна, същата идея, същите похвати, същите цели.
  • 93 ужас

    66 9 Отговор
    През 2014 Мариупол остана под украинска власт, защото Путин спря настъплението на опълченците и сключи минските споразумения. Това беше голяма грешка, която след 8 г беше изправена.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Що се пениш

    51 5 Отговор

    До коментар #91 от "кверти":

    Американският адмирал е от последната азовска сага, тия дето сега се предадоха. Не ще човека да го пъхат в хладилник, като им спряха водата, сигурна смърт е там долу.
    Всеки ще предпочете навън, макар и в затвор.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Същия, който цитираш

    24 5 Отговор

    До коментар #95 от "Рашка с чашка":

    Прави всичко възможно да спъне космическата програма на СССР.
    Толкоз за него.
    По делата ще ги познаете!!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 1234

    39 5 Отговор

    До коментар #72 от "Рашка с чашка":

    Цялата армия на Ирак се предаде. САЩ подкупиха генералите, Франция изключи ПВО софтуерно. Така го превзеха.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Хе,хе...!

    63 5 Отговор
    ,,Днес 264-ма от тях попаднаха в руски плен..."
    Как така ,,попаднаха в плен",бе безпристрастни ми авторе...?!Защо не напишеш самата истина,а тя звучи така-,,ПРЕДАДОХА СЕ В РУСКИ ПЛЕН..."...!!!
  • 103 Така е,така е...

    6 15 Отговор

    До коментар #63 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Защото половин Херсон са евреи.
  • 104 Hoho Boho

    11 48 Отговор
    Градът е напълно разрушен и обезлюден.
    Какво е завладял Путин? То град няма...

    Коментиран от #147, #196

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Фашистите от азов

    48 4 Отговор
    Да се оплачат на главния фашист зелянски

    Коментиран от #123

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Шах и мат

    5 35 Отговор

    До коментар #114 от "кочо":

    Икономически Русия ще е зависима от няколко бедни държави дето ще вършат работата на цивилизования свят. Няма значение какво става в Украйна.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 AlienMind

    57 5 Отговор

    До коментар #22 от "Радон Керанов":

    Радончо не си наясно с нещата, американосите и канадците ги обучаваха и въоръжаваха цели осем години!Но това е в рамките на нормалното за САЩ - Изис, Алкайда, Азов! Чичо сам просто ги е впрегнал като мулета да му вършат мръсната работа! Това че са фанатици и убиват всичко което мърда е безспорно! Избиха сума си народ в Донбас през всичките осем години. и цялата европейска и прозападна общественост си затваряше очите! Не случайно са ги обучавали, много добре са знаели какво следва!

    Коментиран от #122

  • 122 Сега идва

    12 2 Отговор

    До коментар #121 от "AlienMind":

    войната на клонингите ...
  • 123 Тоя Зеленски...

    64 4 Отговор

    До коментар #117 от "Фашистите от азов":

    ...наистина бил Комик...!Азовците се предадоха,развявайки белия байряк,спасявайки кожата си...!А наш Зеленски ги изкара едва ли не...герои...?!СмЕх...,смЕх...,ама голЕм смЕх...🤣😛😂😆😝!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Диванен Геостратег

    74 4 Отговор
    Ясно е, че руснаците подцениха първоначално ситуацията. Те не очакваха силна съпротива. Ама сега като я има подпукаха методично всички важни цели. Киев и Харков не са сред тях - това са големи градове, ще има много жертви, ако тръгнат да ги превземат. Източна Украйна по Днепър я пишете руска. Тя е такава още от Оранжевата революция натам. Не бих се учудил руснаците да си вземат и Одеса и да оставят Украйна без морски излаз.
    За украинските жертви не пишете, ама въпреки мобилизацията и външната помощ армията им я няма никаква.
    Азовските плъхове беше важно да бъдат заловени живи, затова ги бавиха толкова.
    Украйна беше съсипана първо от САЩ с майданите, а сега Путин ще я накаже, задето избиваха руснаци. Каквото остане след това дълго време няма да се възстанови. Урокът ще е за цяла Европа. Твърде много преговори бяха умишлено провалени, за да се стигне дотук.
    А след като вече Русия търпи негативите на санкциите тя няма грам причина да се откаже и да остави войната недовършена. Горко им на украинците, задето се подведоха по акъла на Запада...

    Коментиран от #128, #133, #148

  • 126 И сега?

    59 4 Отговор
    Да аплодираме фашистите? Браво бе ,авторът.Личи си ,че си пристрастен.Що не бе за хилядите избити рускоезични от тия фашисти?Или за преврата.Или за погромите из територията.Ири за изцитите в Одеса.Или за нъпкането на другите малцинства.Или не знаеш това.Друго нещо-самите азовци разбиха половината град.Хич не рева за урките.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 AlienMind

    32 3 Отговор

    До коментар #125 от "Диванен Геостратег":

    Браво бе имало все още нормални хора на този свят!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Anonymouse

    0 25 Отговор

    До коментар #20 от "Иванушка  🇷🇺":

    Да и още Украйна инвестирах от 2014 година в Мариупол 13 милиарда гривни за после го развалят с бомби и ракети. Браво! Мозък и логика точно не работи при някои хора...
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Хahaha

    23 7 Отговор
    Ако Путин имаше манталитета на истински император, всичко щеше да е приключило още през 2014 г. и нямаше да има толкова жертви. Вероятно и на Сирия и Либия щеше да им се размине арабската пролет.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Хahaha

    53 3 Отговор

    До коментар #137 от "Доктор-Антилъж":

    Що никой не реве за сменените имена на българите в Украйна през последните 8 г. и за забраната на българските училища? това ли демокрация по европейски за фашистите може всичко, за другите не може? двойни стандарти както обикновено в европа.
  • 142 Бла,бла,блаа на Зеления...!

    32 3 Отговор

    До коментар #140 от "говедофил":

    Не са се предали...?!А бяха...,,евакуирани" от нашите спец-части със съдействието на ООН...!Освен това ,,нашите герои" са ни нужни живи-за бъдещи битки,а не мъртви ...
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Станислав

    39 0 Отговор
    Колко такива блудкави недомислици, ще четем тепърва предстои. На малоумни ни направиха ейййй!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Психиатъра на Зеленски ли?

    20 3 Отговор

    До коментар #139 от "Доктор Антилъж":

    Или на Арестович?
  • 150 ха ха хааа

    6 26 Отговор

    До коментар #143 от "Хahaha":

    Сега и финландците станаха "фашисти"" ...
  • 151 Няма такова нещо

    37 3 Отговор

    До коментар #148 от "Борко Джонсъна":

    За какво им е на Русия пак да храни неблагодарници и да създава нови олигарси.
    Нека видим първо, дали Полша ще има куража да влезе в Украйна, после ще говорим.
  • 152 За доброто на кой свят?

    32 3 Отговор

    До коментар #86 от "Антируснак":

    За англосаксонския ли?
  • 153 Да добавя

    43 5 Отговор

    До коментар #145 от "Debилчееее!":

    Да не забравяме цивилна София, даже театърът Иван Вазов е полуразрушен от американците.
  • 154 Слава на Русия !

    35 6 Отговор
    ВОВА е Бог !
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 За човеците

    40 4 Отговор
    """"""Животът ми преседна.
    Сърцето ми спря.
    Краката ми омаляха.
    Останалата здрава ръка стиска граната и чакам врага"""""-
    . . . това е стих на украинец загубил семейството си и едната си ръка, по чиято къща е стреляно от Азовите
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Перо

    18 7 Отговор

    До коментар #155 от "Зеленски е фашист със сигурност":

    И има ли разлика между фашизъм и ционизъм,според теб?

    Коментиран от #168

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Матей

    26 3 Отговор

    До коментар #80 от "Иванушка  🇷🇺":

    Може би си искал да кажеш Стамболов? Раковски умира 1867-ма. Няма значение, важното е че русофобията на Стамболов ,не на Захари, става причина за много загуби на България. Просто Русия изоставя защитата на България поради политиката на Стамболов и австроунгария използва момента да насъска сърбите. Война, която печелим,но загубата е ,че таз енергия не е използвана за помощ на македонското движение, което най-много разчита на България и Русия.Говорим за време в което 75%от населението се определя като българи. Стамболов вместо да вземе присърце македонския въпрос отива да пие кафе със султана и преследва и двете македонски организации..., много нови историци пишат за пари какви ли не глупости и изкарват нашите революционери русофоби. Такъв е единствено Стамболов,а и Левски не го е харесвал като заместник.

    Коментиран от #174

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 .........

    18 1 Отговор

    До коментар #160 от "Перо":

    Няма, разбира се, само дето ционизмът е по-изискан, демек там са главите, мислителите, а фашистите са работягите, за благото на ционистите.
  • 169 Георгиев

    22 4 Отговор

    До коментар #80 от "Иванушка  🇷🇺":

    Захари и раковски не могат да примирят с мисълта , че не те, а Русия ни е освободила. Те не можеха и не можаха, защото това дело беше твърде голямо за техния ръст.

    Коментиран от #173

  • 170 ...............

    6 21 Отговор

    До коментар #157 от "Долу Путлер":

    Рашизъм става понятие, все по-популярно в знак на признателност към руснаците.

    Коментиран от #189

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Урюрвкос

    29 3 Отговор
    на 17дек 21г. ООНето прие резолюция "За борба против героизирането на фашизма" като две страни Щатите и Украйна гласуваха "против", 130 държави "За" а 49 се въздържаха. Символика и идеите на Азов симпатизират на най лютите фашистки отрепки от Втората световна. Ръцете им са заляти с кръв до раменете и за престъпленията които са извършили на територията на Донбас ще ги съди донбаския съд.
  • 173 Почетете малко за Раковски

    16 0 Отговор

    До коментар #169 от "Георгиев":

    Тук постоянно някой пише небивалици.
    Раковски си отива много млад, на 46 години, не е доживял свободата.
  • 174 Уви

    8 6 Отговор

    До коментар #166 от "Матей":

    Стамболов си е заслужавал смъртта.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Уса

    23 2 Отговор
    Глупости,няма нищо геройско да си фашист и да губиш битка в която не е трябвало да участваш
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Зрител

    45 4 Отговор
    С изричната уговорка, че не съм русофил и в никакъв случай не одобрявам решението на проблемите с военни действия ще споделя следното: В цяла Европа всички профашистки организации са забранени. След като се уверихме, че батальоните Азов, Бандера, Десен сектор са точно такива и са финансирани и подкрепяни от правителствата на Украйна, какъв извод бихме могли да си направим за самите правителства.
  • 180 Щам

    15 6 Отговор
    Тора-бора! Град Герой! Да си спомним и за тях!
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Да, ама НЕ

    6 22 Отговор
    От години внушенията на русофилите и русоробите са подчинени на Руската пропаганда в България и са все едни и същи и обясняват, как САЩ "унищожава" Европа, а Русия е тази, която е "единствения" спасител и ще спаси континента защото Русия се "възражда" и може да стане новия спасител на Европа..!? САЩ, НАТО и Западните държави са пропаднали , бедни и без ресурси страни и затова искат да завладеят Русия и търсят световно господство, А и наложените западни санкции срещу Русия вредят само на Запада...!!! Руската Фашистка пропаганда на която кълват българските стари комунисти и сегашни русофили не се спира с твърденията, че Украйна е нацистка държава и се управлява от неонацисти и затова трябва да бъде "ДеНацифицирана" като НАТО е основна заплаха за Русия, защото „продажните“ либерални западни елити са от слаби и демократични политици и президенти („джендъри“) , които помагат на Украйна...!!!
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Far

    3 14 Отговор
    Тук има много разбирачи на това що е то фашизъм. Браво на всички вас за проявената мъдрост...! Предлагам да се обедините всички и да предложите на украинците да се преборят с коминистите окупатори по демократичен път. Русофилити или са забравили не толкова далечното ни минало, или пък са били част от него. Друго обясненѝе за вашият произход не намирам
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 No Comment!

    20 1 Отговор

    До коментар #170 от "...............":

    Памперсизъм става понятие, все по-популярно в знак на признателност към американците.И в частност към БайСпън...!
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Ало,проукраинското журналистче,

    35 2 Отговор
    Защо нищо не казвате за Преврата и свалянето на законния президент през 2014 г.?За превръщането на Рускоговорящите втора категория хора? За обстрелите и убийствата на невинни хора и деца от "Алеята на ангелите" цели 8 години? За изгорените живи хора в Одеса? И още много престъпления!
  • 194 Дядо Георги

    32 2 Отговор
    Войната не е между Украйна и Русия а между САЩ и Русия.Украинците просто се използват за пушечно месо.Жалкото за украинците е,че са допуснали един евреин да ги вкара в една месомелачка.

    Коментиран от #205

  • 195 проста

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "Путин":

    Нещо бъркаш ,колко НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ бяха заловени
  • 196 проста

    11 0 Отговор

    До коментар #104 от "Hoho Boho":

    Ами тя цала УКРАЙНА е рапиляна.
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 косач

    3 0 Отговор
    Номално ли е да има толкова изт....ти?
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Asdfg

    14 0 Отговор
    “Днес 264-ма от тях попаднаха в руски плен - след цели 11 седмици на обсада.” А защо пишете,че са евакуирани от украинците??? И зеленото човече-клоун излъга! Предали са се! И сега са в плен.
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Asdfg

    14 0 Отговор

    До коментар #194 от "Дядо Георги":

    Естествено! USA 🇺🇸 искат икономически слаба Европа! Това е! 🤷‍♂️ Всичко останало е бла-бла!
  • 206 План Маршал?

    15 0 Отговор
    От цялата работа печели само Америка. И икономически и политически. Насъскаха ги, настроиха ги , раздразниха ги и превърнаха Украйна в плацдарм. Америка постоянно е вечния спасител и морализатор на света,за чужда сметка, от далече, както обикновено...
  • 207 ира

    15 0 Отговор
    Дивидентите са естествено за Америка, тяхното приятелство е много специфично. Преди години, шаха на Иран Пахлави, беше пръв приятел на американските президенти и короновани глави. Посещения, вълшебни приеми, тържества, корици на списания, карети и илюминации. Но когато шаха падна, всички го загърбиха. Обикалял е болен със семейството си няколко държави и не е получил убежище. Умира в Кайро. Същото беше и със Садам Хюсеин и Кадафи. Докато имаше изгода, добре, после ги ритнаха.
  • 208 Бай Митко

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дядо Гъдю":

    Адмирации!
  • 209 Къде ми е нощното шкафче?

    12 0 Отговор
    В Германия и останалите европейски държави неонацизмът е забранен,а в Украйна е политика на правителството им!Как може Факти да величаят нацистите от батальона"Азов"?Победа на Русия!
  • 210 Точен

    8 0 Отговор
    Крайно ниско равнище на статията. Днес са се предали още 694 украински военни от подземията в Азовстал, общо стават 959, а не 264. Факти не следят събитията, а първата длъжност на журналистите е да информират. Но Дойче Веле не казва дори половината от фактите, а Факти копират само западната позиция.
  • 211 Доко

    4 0 Отговор
    Забравихте да допълните, че цивилните жертви са принудени на сила да прикриват армейската част, като жив щит. А след превземането чеченски войскови части ще управляват града. В ЗНАК НА ПОСТИГАНЕ на ЕТНИЧЕСКА толерантност и украинците да си научат урока за съвместно съжителство с малцинствата.
  • 212 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Путин":

    Аз пък мисля да лъжа, че съм от Русия. Или че майка-баща, ми е руснак-рускиня.
  • 213 Путин ще плаща

    0 5 Отговор
    Въпреки трагедията в личен план на тези бойци, Русия така и така вече загуби войната.
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Уефф

    4 0 Отговор
    Хахааса попаднали в плен. Измекяри


    Предадоха се и са в наказателна колония и ги чака растрел
  • 216 Крокодил

    3 0 Отговор
    Не е за вярване, но днешните либерали, защитават отявлени фашисти! Ще спомена тук един стар лозунг "Смърт на фашизма, свобода на народа" който е много актуален в този момент!!!
  • 217 Артилерист

    5 0 Отговор
    Изключително необективна проамериканска пропаганда. Единственият намек за зверствата на Азов, които избиха 14 000 мирни граждани на Донбас, се съдържа в безличното: "НЯКОИ крайни националистически НАСТРОЕНИЯ на "Азов"...". Кои са тези "някои" афторе? Назови поне едно! В противовес на сръдливия Путин, примерно, който толкова много се обидил, ама чак след осем години злата му памет го надвила да изпрати личната си армия. Точно така е станало, афторе, а не, че осем години сън не го лови от стоновете, молитвите и молбите на близките на невинно изгорените и избитите от азовските нацисти, нали? Опомнете се, афторе! Как може да сте на страната на украинските нацисто-фашисти и срещу Русия, единствената страна, която се противопоставя на американските варвари и тяхното НАТО? Колко още войни трябва да направят американците, за да го разберете?
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Иван

    2 0 Отговор
    Не разбирам каква "Пирова" победа, това си е просто победа. И по рано щяха да оплетат краката ама не им дадоха. Нека гледаме реално кой губи, инфлацията в Щатите и Европа, милярдите загуби, окрепването на рублата. Русия преследва целите си без да се съобразява с никой вече, ако това е победа......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания