Last news in Fakti

21 Май, 2022 15:12 2 918 42

САЩ предложиха на Ким Чен Ун да му помогнат срещу коронавируса, но той не отговори

  • северна корея-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ким чен ун-
  • сащ-
  • южна корея-
  • инфекция-
  • азия

Южна Корея и САЩ предложиха да помогнат на изолираната страна, но засега не са получили отговор

САЩ предложиха на Ким Чен Ун да му помогнат срещу коронавируса, но той не отговори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В началото на седмицата три самолета на севернокорейската държавна авиокомпания "Еър Корио" кацнаха в китайския град Шънян, за да доставят оттам на медицински материали, необходими за справяне с епидемичния взрив на коронавирус в страната, предаде БТА.

По-рано агенция Йонхап предаде, позовавайки се на свои източници, че след първото официално съобщение за появата на коронавируса в Северна Корея, Пхенян се е обърнал за помощ към Пекин. На заседание на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова подчинените си да проучат китайския опит за борба със заболяването.

Южна Корея и САЩ също предложиха да помогнат на изолираната страна, но засега не са получили отговор. Въпреки големия брой на заболелите, Ким нареди да продължи изпълнението на планираните строителни, земеделски и други държавни проекти, а в момента дори тече подготовката на държавно погребение на бивш генерал, отбелязва в. "Гардиън". Заради нарастващия брой случаи на коронавирус и липсата на медицински ресурси и ваксини службата на върховния комисар на ООН за правата на човека предупреди за "опустошителни последици" за населението на Северна Корея.

След като Ким упрекна здравните власти в незрялост, в сряда правителството заяви, че епидемията е поела в "благоприятна посока", а на следващия ден държавната информационна агенция КЦТА съобщи, че се увеличава производството на лекарства и медицински материали, както и на традиционни корейски медикаменти, които се използват за облекчаване на симптомите на треска и болка и бяха определени от медията като "ефективни в превенцията и лечението на зловредното заболяване". Севернокорейските медии започнаха да играят съществена роля в борбата за овладяване на инфекцията. А властите, вероятно следвайки примера на други държави, вече редовно разпространяват подробни данни за новите случаи, както и съвети как да се избегне заразяване, отбелязва Ройтерс.

Държавната телевизия започна да дава и препоръки за лечение на заболяването. Неотдавна тя излъчи интервю на двойка, която препоръчва гаргара със солена вода сутрин и вечер, съобщи Би Би Си. "Хиляда тона сол" са били изпратени в Пхенян, за да се направи "антисептичен разтвор", уточни впоследствие КЦТА. Според някои проучвания гаргарата и промивките на носа със солена вода може да помогнат в борбата с вируси, които причиняват настинка, но има малко доказателства, че те забавят разпространението на коронавируса, посочва обаче Би Би Си. Севернокорейската държавна телевизия посъветва заразените да използват и болкоуспокояващи, например ибупрофен, както и амоксицилин и други антибиотици.

"Трябва да полагаме по-големи усилия за контрол и изолиране на всяко заразено лице без изключение, за да елиминираме напълно местата, където инфекциозното заболяване може да се разпространи", заяви вчера пред държавната телевизия Рю Йон-чол, който се превърна в едно от най-разпознаваемите лица в битката срещу коронавируса в Северна Корея. Според някои анализатори режимът е бил принуден да признае епидемията, тъй като опитите за прикриването ѝ биха били безсмислени и вероятно са щели да подсилят общественото недоволство срещу Ким Чен Ун, отбелязва Ройтерс. "Новата информационна стратегия на държавните медии за овладяване на коронавируса е в съответствие със стремежа на Ким да изгради "нормална държава" чрез подобряване на прозрачността и признаване на недостатъците", заяви проф. Ян Му-джин от Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

"Тя също така може да насърчи хората да съобщават за симптоми и да се присъединят към усилията за справяне с епидемията, за което участието на обществеността е от ключово значение”, каза още Ян. Той добави, че "това до известна степен обаче има пропаганден характер, тъй като числата са сравнително по-ниски от тези, които се съобщават от други източници". Според Кий Парк - специалист от Медицинското училище на Харвард по проблемите на глобалното здравеопазване, който е работил по проекти в Северна Корея - нарастването на новите случаи би трябвало да започне да се забавя в резултат на засилените превантивни мерки, като например ограниченията за пътуване и разделянето на работниците на групи според тяхната работа. Северна Корея обаче ще се изправи пред сериозни трудности около осигуряването на лечение за вече големия брой заразени, а смъртните случаи може да достигнат десетки хиляди, заяви американският учен, цитиран от "Гардиън". "Населението на Северна Корея не е ваксинирано, страда от хронично недохранване и няма медикаменти за лечение на основните симптоми на COVID-19", каза пред телевизия Си Ен Ен Лина Юн, която е старши изследовател по корейските въпроси в международната неправителствената организация "Хюман райтс уоч". Тя допълни, че сега КНДР спешно се нуждае от чуждестранна помощ, особено от ваксини и лекарства. "Дори да приеме помощта, а предложения са постъпили както от Южна Корея, така и от Световната здравна организация, процесът на ваксиниране вероятно ще бъде бавен, тъй като страната не разполага с инфраструктура за съхранение и транспортиране на ваксини”, предупреди Юн.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    30 5 Отговор
    Класик е, няма спор! Бухахах В отговор Ракети за краварите е най добре.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петър

    52 3 Отговор
    САЩ са помогнали на много държави,Либия,Иран,Ирак,Афганистан,Виетнам Сърбия и още,та на една Северна Корея ли няма да помогнат?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Руснаци, китайци и северно-корейци

    6 58 Отговор
    ще си умрат на ината, но няма да вземат ваксина, която ще ги спаси от милионите загуби на човешки живот. Всички руснаци искаха западни ваксини, а не Спътника. В Китай заради Ковид са затворени Шанхай и други многомилионни градове, в С.Корея болните са над 1 млн. Същите са и нашите путинисти, на ината си ще умрат, обаче няма да се откажат от пагубната русофилия.

    Коментиран от #14, #18, #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ъъъ

    34 4 Отговор

    До коментар #10 от "Руснаци, китайци и северно-корейци":

    Байдън,ти ли си?
    айде да си легаш вече!
  • 15 Ще им дадат

    31 3 Отговор
    Някакво лекарство на северно корейците от сша да ги изтровят 😄😃😂
  • 16 Путя

    10 10 Отговор
    ще му прати Спутник
  • 17 Бесен _Язовец

    28 3 Отговор
    Корееца как ги унижава, а те краварите се предлагат най мазно!
  • 18 Петър

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Руснаци, китайци и северно-корейци":

    Виж,това не е инат,това е позиция. Аз щях да се ваксинирам,но българската държава не ми предостави китайска ваксина,защо? Това ме постави в графа- неваксинирани в България,а аз нямам никаква вина че не се ваксинирах,имах огромно желание,но не беше дадена възможност.

    Коментиран от #21

  • 19 Ел Менчо

    21 2 Отговор
    Кими няма за какво да се тревожи,
    що се отнася до него изглежда че вече е бил заразен при раждането 😂 САЩ да внимават да не го ядосат шиши не търпелив както Путин брадвата не му сече на едно място.🤔
  • 20 Бесен _Язовец

    18 3 Отговор
    Това което правят краварите в Северна Корея не се казва да предлагаш помощ ами да се лагаш когато не си желан. Мноо е грозно /срамно да се лагаш на места където не могат да те понасят!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Верно ли

    20 2 Отговор
    Хахах, тез кравари не им писнА да си предлагат "помощите" наляво-надясно, а никой да не им я ще. Що ли?

    Коментиран от #28

  • 23 евалата кимчо тия са гадове

    17 3 Отговор
    У целата схема на политическата световна менажерия само тоя е пич .Шашавите са пълни леваци , дето се пробват с тъпи номера да ловят балъци да им играят по свирката " световен лидер " .
  • 24 Киро Водородният

    18 1 Отговор
    Я така става калабалък. Тук ваксинка предложат, после маска, после някое докторче, после база да разпределя помощите и да пази докторчето...
  • 25 Петър

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Адибас":

    Е как българската държава предостави сащски ваксини за тези които искаха ваксините да са произведени в САЩ? Защо за мен да няма ваксина от Китай?
  • 26 ким е силен ! към ким само с уважение

    14 2 Отговор
    КИМЧО не е помиярчеее! ким ще се справи сам има цла държава във ръцете си и китай за опора ! мислите ли че няма да се оправи? !
  • 27 Продажници

    13 2 Отговор
    Хахаха,САЩ да помага,тои не е прост като Евро продажниците,спрете лабораториите
  • 28 Ел Менчо

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "Верно ли":

    Какво е САЩ печатане на пари и изнудване на средства от бедните страни нали си наложиха ваксината в цял свят за корона другите не бяха добри ,да не говорим за НАТО, което е глобално грабителско предприятие.
  • 29 Е да стреля с ракетите😂😂😂

    1 8 Отговор
    Нали с тва парадира😂😂😂ама саш пак го изиграха
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    9 2 Отговор
    Ще се оправят и без да им помага никой. Тия са твърди.
  • 34 Колибка

    14 2 Отговор
    Кими,разследва откъде за една нощ
    му заразиха нацията.Като разбере,
    ще отговори,дори и да не са го
    питали.Отговорът,може да засегне
    планетата Земя.
    Диалог сър.
  • 35 Тъй де

    2 11 Отговор
    И корона ако нямаше в Северна Корея то глад като има постоянно и нас тва ни чака с руснаците.Милионите кубинци на път, за Флорида най добре знаят.
  • 36 Правилно

    10 1 Отговор
    С терористи не бива да се общува. Кирчо и Плешо трябва са взимат пример от Кими.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ким

    8 0 Отговор
    има готино якенце
  • 39 МалкоЛогика

    6 0 Отговор
    С помощ от САЩ, жив севернокореец няма да остане. Тяхната здравна организация се видя, милион умрели.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ссср

    1 0 Отговор
    а ким че им помогне с една ръкета
  • 42 Наблюдател

    0 0 Отговор
    👀🍿😂😂
Новини по държави: