Last news in Fakti

1 Юни, 2022 12:28 1 878 15

Маймунска шарка и коронавирус: по какво се различават

  • пандемия-
  • маймунска шарка-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • здраве-
  • инфекция-
  • смъртност-
  • симптоми-
  • шарка-
  • ваксини

Маймунската шарка се разпространява много по-трудно

Маймунска шарка и коронавирус: по какво се различават - 1
Снимка: Shutterstock

От седмици броят на новите инфекции с коронавирус в Германия намалява. Но в последно време иначе малко известната маймунска шарка създава тревоги. Първите мерки за ограничаване на разпространението ѝ вече се прилагат, първите заразени биват изолирани, но ситуацията в момента не може да се сравнява с началото на пандемията от коронавирус преди повече от две години.

Рискът за обществото е ограничен

Експертите смятат, че разпространението на маймунска шарка може да бъде овладяно. Според института “Роберт Кох” рискът за общественото здраве в Германия към момента е ограничен. Здравният министър Карл Лаутербах заяви: “Не мисля, че маймунската шарка представлява наистина опасност в смисъл на пандемия”. Той също смята, че чрез проследяването на контакти и достатъчна предпазливост може да бъде овладяна ситуацията. “Има огромна разлика между маймунската шарка и коронавируса”, казва вирусологът Норберт Новотни от Института по вирусология към Ветеринарномедицинския университет във Виена. “Това няма да е пандемия. Предполагам, че страхът ще отмине за няколко седмици или месеци.”

Маймунската шарка се разпространява много по-трудно от COVID-19

Маймунската шарка се предава основно при близък контакт от човек на човек, включително чрез спукани мехури и ранички. Фактът, че за момента са известни основно случаи на хомосексуални мъже, които са се заразили, вероятно е свързан с няколко международни събития, на които се е стигнало до заразяване. “Роберт Кох” подчертава, че рискът от заразяване не се ограничава само до сексуално активни мъже и до такива, които правят секс с други мъже. “Всеки, който има близък контакт със заразен, може да бъде инфектиран.”

От друга страна, заразените с коронавирус предават SARS-CoV-2 главно чрез частици, които се отделят чрез дишане, кашляне и говорене. Една основна разлика: тъй като за заразяването не е необходим близък контакт, вирусът може да се разпространи бързо. По официални данни от коронавирус в света са се заразили над половин милиард души, голямо е числото и на тези, които не попадат в статистиката. По информация на Световната здравна организация през 2020-а и 2021-а COVID-19 е отнел живота на около 14,9 милиона души. Коронавирусът се разпространи в целия свят, патогенът на маймунската шарка се смята за много по-инертен.

Какви са симптомите?

Сред първите симптоми на маймунската шарка са температурата, болките в главата, мускулите и гърба, както и подуването на лимфните възли. Няколко дни след вдигането на температура се появяват и кожни изменения, които в крайна сметка се покриват с коричка и падат. Обикновено обривът е концентриран по лицето, дланите и стъпалата, но също и по устата и гениталиите. Възможни е да се стигне до тежко боледуване и смъртни случаи. При коронавируса симптомите са много различни, като най-честите са кашлица, температура, хрема и загуба на вкус и мирис.

Каква е смъртността?

Смъртността при западноафриканския щам на маймунската шарка е един процент, казва вирусологът Новотни. Инфекционистът Клеменс Вендтнер обаче уточнява: “Трябва да се има предвид, че тези данни от Африка не могат непременно да бъдат пренесени към здравната система в Европа или САЩ. В нашата страна смъртността би била по-ниска", казва той и успокоява: “Това е заболяване, което, според мен, няма потенциал да изложи населението на огромен риск.” Смъртността при втория, централноафрикански вариант, обаче е около 10 на сто. Заради високото имунизационно покритие и доминацията на варианта Омикрон смъртността от COVID-19 в момента е под 0,1 процента, казва специалистът по интензивна медицина Щефан Клуге.

Има ваксина срещу маймунската шарка

Още преди маймунската шарка да се появи в Европа, имаше налична ваксина. Вярно е, че в Германия Imvanex е одобрен само за човешка едра шарка, но експертите предполагат, че препаратът ще е ефективен и срещу маймунска шарка. Германия е поръчала общо 240 000 дози. Лаутербах очаква първите 40 000 дози да бъдат доставени през първите две седмици на юни. Ваксинирането в райони с повече инфекции вероятно би могло значително да ограничи епидемията. Освен това в ЕС има одобрено лекарство. СЗО не смята, че за момента е необходима масова имунизация. При появата на COVID-19 срещу вируса нямаше нито разработено лечение, нито ваксини. Това направи ограничаването му много трудно. Към днешна дата над 75% от населението в Германия е ваксинирано срещу коронавируса.

ДНК вирус, по-редки мутации

Маймунската едра шарка всъщност е заболяване на гризачите в Западна и Централна Африка. По данни на "Роберт Кох” последният случай, в който заболяването се е предало на маймуна, а оттам и на човек, датира от 1970-те. Разпространяването на вируса от човек на човек в Европа е нещо ново. Причините за това са неясни. Коронавирусът SARS-CoV-2 бе открит за първи път преди около две години и половина. Предполага се, че за първи път хората са се заразили на пазар за животни в китайския град Ухан. Широко разпространена е теорията, че патогенът първоначално е дошъл от прилепите. Патогенът на маймунската едра шарка е вид ДНК вирус. Генетичният материал на тези вируси се счита за доста стабилен в сравнение с РНК вирусите, какъвто е коронавирусът. Това означава, че мутациите се срещат по-рядко. В Европа и САЩ се разпространява западноафриканският вариант. Съществува обаче и централноафрикански вариант.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муфтафчийски

    17 0 Отговор
    Ваксинирайте се ката ден с 2 бустерни и посрещнете с радост маймунският вирус.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Верно ли

    17 0 Отговор
    Да ви е... у експериментаторите! А кво стана с детския хепатит, или просто го замениха с маймунска шарка, че някак е по-човечно, а?
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    16 0 Отговор
    По пачките от чичко Бил Гейтс и Шорош.....
  • 5 др Гей Билтс

    16 0 Отговор
    И тая ваксина ще излеем у мивката.
  • 6 -----

    16 0 Отговор
    Маймунската шарка хващат ваксинираните с Астра от Шебека.
  • 7 Различават се

    13 0 Отговор
    В различни секции на лабораторията са изобретени. Пък и едната легенда е че китаецът е ял прилеп, а другата, че някой е ... не точно ял, маймуна. Но такива, от вторите, доста познавам. Някои дори внуци имат вече.
  • 8 един крал

    7 0 Отговор
    Не се различават по нищо, но си приличат по едно - и двете не съществуват като реална опастност!
  • 9 А бе

    11 0 Отговор
    В този ред на мисли се чудя как я карат екзалтираните ваксъри? Шибат ли още бустери? Нали се заканваха, че искаме или не всички ще ни ваксинират до нова година ... хахахаха ... другия път да не приказват много.
  • 10 БИЛ ГЕЙ Е СЪУЧАСТНИК В ИЗТРЕБЛЕНИЕТО

    11 0 Отговор
    ПО КАКВО СИ ПРИЛИЧАТ- ЧЕ СА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ САЩ В ТЕХНИТЕ СЕКРЕТНИ БИОЛАБОРАТОРИИ!
  • 11 Механик

    4 0 Отговор
    Ще се спукам от смях. Дойчевеле, не мислете, че българите са умствено ограничени като немците!
    Все едно да напишете "Лютеница и телешки тас-кебап, по какво се раличават?".
  • 12 прилики

    2 0 Отговор
    а по какво си приличат е по-важния въпрос! Отговор: и двете са изкуствено създадени с цел намаляване, контрол на населението и печалба за определен кръг от хора!
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Нас нормалните мъже който правим с..кс със жени не ни касае. Да му мислят хомо рософобите меките китки който се онодат един друг.
  • 14 По какво си приличат

    2 0 Отговор
    Създадени са в едни и същи биологически лаборатории на една държава
  • 15 Експерт

    1 0 Отговор
    По нищо не се различават - и двете са скалъпени медийни пЛандемии.