Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Май, 2022 12:00 2 768 64

Назначената от Москва администрация в Херсонска област ще поиска руска военна база в окупирания украински регион

  • крим-
  • херсон-
  • херсонска област-
  • русия-
  • украйна

На 11 май говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че жителите на Херсонска област сами трябва да решат дали регионът да стане част от Руската федерация

Назначената от Москва администрация в Херсонска област ще поиска руска военна база в окупирания украински регион - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Назначената от Русия администрация в Херсонска област ще поиска създаването на руска военна база в окупирания украински регион, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Това е поредният признак, че Русия не възнамерява да се изтегли от граничещата с анексирания от нея Кримски полуостров южна украинска Херсонска област, въпреки че тя не е част от Донбас, чието пълно "освобождаване" и преминаване под контрола на двете сепаратистки "републики" в Източна Украйна е една от целите на руската т. нар. "специална военна операция" в съседната страна.

"Трябва да има руска военна база в Херсонска област", каза Кирил Стремоусов, заместник-ръководителят на назначената от Русия военно-гражданска администрация на окупирания украински регион. Той посочи, че ще бъде отправено съответно искане до Москва.

"Това е нещо, което цялото население (на Херсонска област) иска", увери Стремоусов. Той подчерта, че създаването на руска военна база в региона "е от съществено значение и (тя) ще е гарант за сигурността на региона и неговите жители".

Херсон си остава единственият голям украински град, превзет от началото на инвазията. Русия обяви тази своя победа на 3 март, припомня Франс прес.

След превземането на града местни жители проведоха протести срещу руската окупация. Чуха се и предупреждения, че Русия подготвя референдум за анексиране на Херсонска област по "кримски сценарий". Крим бе превзет от Русия и анексиран след референдум, произведен през пролетта на 2014 г., след като проруският украински президент Виктор Янукович бе свален от власт с прозападен бунт, предизвикан от отказа му да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

На 11 май говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че жителите на Херсонска област сами трябва да решат дали регионът да стане част от Русия. Същия ден заместник-ръководителят на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов обаче многозначително заяви, че към президента Владимир Путин ще бъде отправена молба за присъединяване. Необходимата "законодателна база" за влизане на Херсонска област в състава на Руската федерация ще бъда готова до края на годината, каза Стремоусов.

Русия ще остане завинаги в Херсонска област, заяви на 6 май високопоставен руски депутат. Андрей Турчак, първи заместник-председател на Съвета на Федерацията - горната камара на руския парламент, и секретар на Генералния съвет на управляващата партия "Единна Русия", говори след среща в Херсон с назначения от Русия ръководител на регионалната администрация Владимир Салдо. Това бе първият път, когато високопоставен представител на Русия обяви, че страната не възнамерява да се изтегля от украинските територии, които превзе от началото на войната на 24 февруари, отбелязва Франс прес. Русия твърд, че основните цели на нейната "специална военна операция" са демилитаризацията и "денафикацията" на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Урюрвкос

    76 38 Отговор
    хората ги е страх да не се върнат азовци, айдарци, десен сектор и останалите недобити отрепки

    Коментиран от #5

  • 3 Бесен _Язовец

    65 25 Отговор
    Е ква друга да поръчат освен руска няма краварска да искат.
  • 4 АнтиГост

    39 57 Отговор
    Искат военна база "освободителите". Явно друго няма да построят
    в освободените земи.

    Коментиран от #16

  • 5 Мечката

    73 34 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    В близките 2000 години фашаги в Украйна няма да виреят повече!

    Коментиран от #11

  • 6 ахааа

    70 26 Отговор
    А вие какво очаквате да поискат!Биолаборатории и баталион фашисти,ли?Тоя филм приключи,след осем години непрестанно излъчване.
  • 7 Примати

    30 55 Отговор
    В следващите дни Украйна ще нанесе съкрушителен удар по руските части около северодонецк. Русия в момента използва 50 тактически батальона за да превземе града след като го срути. Окончателно Русия се отказа от опити за по - модерни бойни действия. Както си знаят от преди : обсада и срутване. Сега разликата ще направи американската артилерия m777 , която ще разнищи струпалите се части на близко разстояние по едно направление. Също това ще бъде вододел в конфликта.

    Коментиран от #14, #15, #24, #25, #39

  • 8 Таласъма

    46 26 Отговор
    След специалната операция в Украйна ще има четири големи руски бази.
    Тези бази обезсмислят разширяването на НатО и предотвратяват нуждата от следваща демилитаризация и денацификация на Украйна.
  • 9 И тоя Херсон

    24 8 Отговор
    е основоположен от протобългари! Или кан Кубрат го беше строил,или дедо му Кубадин,не помня точно..Но не беше Пенчо Кубадински!
  • 10 Рентиера

    15 29 Отговор
    Само лабораториии ще разчистят руснаците къде се настаняват, на чужда територия.
  • 11 Хохохо

    26 35 Отговор

    До коментар #5 от "Мечката":

    А ще вирее глад като в Северна Корея Венецуела Куба факт факт факт.

    Коментиран от #17, #19

  • 12 Ето

    34 17 Отговор
    стъпка по стъпка нещата се подреждат въпреки яростнана пропаганда от Кййв. Укрите също пишат на кирилица но не празнуват денят на славянската писменност.
  • 13 681

    38 26 Отговор
    Територията е освободена, поправете си грешката. Да, ще има руска база на руска територия. Джендър бази само на Запад

    Коментиран от #45, #59

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Таласъма

    35 23 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    След Азовстал войската на Украйна може само да събува кафявите си долни гащи и да ги ползва като бял байрак😃😃😃
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Таласъма

    23 16 Отговор

    До коментар #11 от "Хохохо":

    Явно не ти изнася, че глад няма в никоя от тези държави., но свиквай. 😃😄😁

    Коментиран от #33

  • 18 оня с коня

    17 28 Отговор
    В момента Новоназначената Херсонска Администрация има поставена Задача от русия да поиска обособяването на руска база.НЕ СЛЕД ДЪЛГО на Нейно място ще бъде назначена Украинска Администрация,която пък ще има поставена задача от Украинското правителство ДА НЯМА РУСКА БАЗА в Херсонско.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Амчи

    22 21 Отговор
    Те да внимават с Харков, Лвов,Одеса, Ивано-франковска,Киев, че намесят ли се хиените на Европа, става лошо. Тогава ще видим истински бежанци от Западна Крайна. Където е Полша, там е глобалната война. Зеленский и Дуда-Радата и законопроекта за поляците. Полякът щеше да се пръсне от щастие, като гушкаше Зеленский, тази ще да е наградата за Чакалите от Англосаксите.
  • 21 Анавв

    29 22 Отговор
    Няма окупиран има отвоюван град, в който хората искат да живеят без стрелби и изтезания от украинците!

    Коментиран от #52

  • 22 Просто човек

    22 42 Отговор
    Крим, Херсон, Донбас са Украйна! 🇺🇦
  • 23 Теле

    11 12 Отговор
    Е тези гледат в бъбещето а бг гледаме към срива
  • 24 Болен човек

    15 13 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    40 броя гаубици ще обърнат войната
  • 25 Теле

    8 13 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    То вече няма 777
  • 26 Украински партизанин

    15 14 Отговор
    Кметовете в областа трябва да са много смели.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Циник

    28 12 Отговор
    "администрацията в Херсонска област ще поиска създаването на руска военна база в окупирания украински регион"

    Ъх, досадна печатна грешка - да се чете "в освободения руски регион". Извиняваме се на читателите!!
  • 29 Българка

    24 27 Отговор
    Херсон е украински град. И украинците искат всички кремълски слуги, които съучастват в изтреблението и разрухата на Украйна и територията й, да бъдат съдени като военнопрестъпници. И никаква руска военна база няма да спасят украинските предатели и руските престъпници от възмездие. А то наближава

    Коментиран от #56

  • 30 Таласъма

    24 12 Отговор
    Междувременно украинският гарнизон на гр.Светлоград се предаде и градът е завзет от милициите на ДНР и ЛНР и от руските части.
    След два дни боеве, Донбаската отбранителна линия на ВСУ се разпадна.
    Очакван ефект от края на битката за Азовстал.

    Коментиран от #31

  • 31 Таласъма

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "Таласъма":

    ...град Светлодар...
  • 32 майтаки

    31 16 Отговор
    Няма окупиран украински район. Херсон е руска територия вече! Украинските нацита сами го подариха на руснаците, след като им спряха всичко и започнаха обстрел с тактически ракети.
    Те хората не са залупени коне с капаци, за разлика от масата български журналисти, и много добре виждат кой ги обстрелва.
  • 33 Цъ цъ

    9 23 Отговор

    До коментар #17 от "Таласъма":

    Разбира се нямало глад но са на дажби и били развити,за тва короната мори северно корейците хахахаха,За тва милиони емигранти ежегодно мигрират в Флорида итн итн.
  • 34 тая база

    12 23 Отговор
    Няма да я има за дълго.

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ами ...

    15 26 Отговор
    Пак същите хуморески. Референдуми под окупация. Интересно тези, дали си мислят че някой им вярва.

    Коментиран от #42

  • 37 майтаки

    27 6 Отговор

    До коментар #34 от "тая база":

    Що, ти ли ще я атакуваш? или "героите" с бялото знаме? или бургеристанците с прашки?

    Коментиран от #38, #41

  • 38 ебачати

    10 25 Отговор

    До коментар #37 от "майтаки":

    Не, Украйна ще си върне Херсон в скоро време. :)

    Коментиран от #43, #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Крис

    13 23 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува. И с какво ще я напълнят таоя военна база, с въшки? Или ще изкарат надуваемия батальон да надъхват дома зомбитата, колко са велики и безаналогови.
  • 41 Ами ...

    11 25 Отговор

    До коментар #37 от "майтаки":

    Украинците са 10 км. от Херсон. В областта действат партизани. Никаква база няма да има и никакви референдуми.

    Коментиран от #46

  • 42 майтаки

    29 9 Отговор

    До коментар #36 от "Ами ...":

    Те казаха, че ги боли фара, какво иска или на какво вярва "международната" общност. Важното е желанието на жителите. Така че приятно ви крякане на сороспиите!

    Коментиран от #44, #50

  • 43 майтаки

    13 7 Отговор

    До коментар #38 от "ебачати":

    Успех! Надеждата умира последна!
  • 44 уточнете моля

    9 20 Отговор

    До коментар #42 от "майтаки":

    кои жители бе? докарани от Крим или пограничните села на русия?
  • 45 ъхъ

    11 22 Отговор

    До коментар #13 от "681":

    Ушанките с Т-62 само музей могат да направят, друго не остана.

    Коментиран от #48

  • 46 Хихихи..

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "Ами ...":

    Ти ако чакаш на "укропартизаните"техният 9 септември ще дойде на 30 февруари..

    Коментиран от #51

  • 47 Дали

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "ебачати":

    Нима?
  • 48 майтаки

    15 12 Отговор

    До коментар #45 от "ъхъ":

    Защо да вадят по-нова техника, като и тая им стига срещу ултраси с промити мозъци, под командването на деградиралите евроатлантици и един клоун, ако изобщо нещо командва.
  • 49 Ники

    8 5 Отговор
    Ще въведе,каквото си поиска.Зеленски се е съгласил.
  • 50 Ами ...

    9 14 Отговор

    До коментар #42 от "майтаки":

    "Желанието на жителите", изявено под дулата на автоматите на окупаторите. 😀 Щом "ги боли фара", защо организират циркове? "Боли ги", при това яко.
  • 51 Ами ...

    6 8 Отговор

    До коментар #46 от "Хихихи..":

    До тук двама "кметове" дочаква. Последния го взривиха онзи ден.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Луд

    15 5 Отговор
    Правилно! Няма само НАТО да цвъка Европа, па и света със свойте добри и мироопазващи бази!
  • 54 Антируснак

    11 17 Отговор
    Мръсни руски крадци - ще ви приседне Херсонска област, помнете гнусни блятове!!!
  • 55 Гост

    8 11 Отговор
    ПРИ ТАКИВА ИЗЯВЛЕНИЯ И КЪСАНЕ ОТ УКРАЙНА,КАК ДА СТАНАТ МИРНИТЕ ПРЕГОВОРИ С аГРЕСОРА....НЯМА НАЧИН....
  • 56 И. Иванов

    12 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Не си българка, драга. Самоковска снаха си от Украйна. Не можа да го оправиш тоя български език.
  • 57 Почакайте

    8 12 Отговор
    Не се гласете много. Херсон, ще бъде освободен. И Украйна, ще си върне всеки сантиметър открадната земя. Кремълски имперски интернацисти
  • 58 Васил

    6 9 Отговор
    Руска военна база с телевизори интересно.
  • 59 грешка

    5 11 Отговор

    До коментар #13 от "681":

    Територията е заграбена и обрана а не освободена!
  • 60 Никой

    4 8 Отговор
    И като се върнат украинците обратно един ден, тези обратно в Русията ли ще бягат. Няма да стане ! Спомнете си разпада на СССР. Може да е късно, но ще стане. Няма нищо вечно,дори и империи.

    Коментиран от #63

  • 61 М777.....

    3 4 Отговор
    Нова базичка а...направетея, ще ви посетя, да се запознаем.
  • 62 УСА боклук

    5 5 Отговор
    Путин ВВ им скри шайбата.
    Втора Национална Катастрофа за Украйна благодариние на УСА. Само за 8 години.
  • 63 Матей

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Никой":

    Разбира се, че няма. Американската си отива,най-краткораещата.
  • 64 Пъци

    0 0 Отговор
    А след руската военна база след това ще има ли смисъл "обсъждания от руската окупационна администрация референдум за в бъдеще" ?Въпроса е риторичен,де.
Новини по държави: