Last news in Fakti

26 Май, 2022 18:00 2 093 16

Как искат да ограничат миграцията по бедност от България и Румъния

  • германия-
  • мигранти-
  • шенген

Делът на българите и румънците сред всички заселили се в Германия граждани на страни от ЕС за първи път е надхвърлил 40 процента

Как искат да ограничат миграцията по бедност от България и Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Провинция Северен Рейн-Вестфалия е силно засегната от т.нар. миграция по бедност от България и Румъния. "Българи и румънци биват подмамвани с обещания за хубав живот в Германия, а после друг печели от мизерията им".

Свободата на придвижване в ЕС трябва да бъде защитена срещу злоупотреби. В противен случай може да бъде застрашена жизнеспособността на германските градове и общини, бие тревога министърката по общинските въпроси, строителството и равенството в правителството на Северен Рейн-Вестфалия Ина Шаренбах. В интервю за "Ди Велт" тя развива идеите си за това как може да бъде пресечена тъй наречената миграция по бедност - най-вече от страни като България и Румъния.

"Подмамват хората с фалшиви обещания"

Шаренбах подчертава, че няма нищо против свободното придвижване в ЕС, което тя нарича "голямо постижение" на Общността. "В случая става въпрос за друго - за злоупотребите с тази придобивка (...) В отделни райони на провинция Северен Рейн-Вестфалия ние имаме големи проблеми с това." Конкретно Шаренбах назовава миграцията от Румъния и България, чиито граждани получиха право на свободно придвижване в ЕС през 2014 година. Министърката припомня съществуващите сериозни икономически и социални различия в Общността, например между Германия и източноевропейските държави, и посочва, че това води до един вид миграция, която вече няма нищо общо със свободното придвижване, защото тя не изпълнява критериите за това. Шаренбах посочва, че хора биват подмамвани с красиви обещания, а на техен гръб други припечелват добре. Тези хора тръгват да търсят щастието си, но накрая трагедията им се оказва още по-голяма. Което засилва у тях усещането, че нещо не е наред в този ЕС, смята министърката.

На въпрос какво може да се направи срещу това Шаренбах дава за пример проекта "Missimo" на вътрешното министерство на Северен Рейн-Вестфалия срещу злоупотребите с детските надбавки. Тя посочва и подобреното сътрудничество с други държави, включващо и засилени проверки, което вече дава резултат. Така биват разкривани например случаи на трудова експлоатация, казва тя.

По-нататък в интервюто Шаренбах цитира и статистически данни за броя на преселниците от България и Румъния в Германия: след отпадането на ограниченията за българите и румънците миграцията към Германия се е увеличила многократно. Ако през 2011 година в Германия са пристигнали общо 99 000 граждани на двете балкански страни, то през 2018 броят на пристигналите вече е бил 263 000. А делът на българите и румънците сред всички заселили се в Германия граждани на страни от ЕС за първи път е надхвърлил 40 процента във въпросната година (2018). И още малко статистика: през 2018 всяко второ новопристигнало мигрантско дете под 16 години е било на преселници именно от България или Румъния.

Ресорната министърка посочва и друг проблем, свързан с лошото състояние на жилищата, в които мигрантите биват настанявани. В Рурска област има много сгради, които не са поддържани или санирани, и които се дават на преселници на завишени цени. Тя дава пример с Гелзенкирхен, където в момента по нов проект на общината се събарят много стари и порутени жилищни сгради, които стоят празни, за да се изградят на тяхно място нови по съвременни стандарти.

Как Северен Рейн-Вестфалия иска да спре злоупотребите

Как обаче могат да бъдат пресечени всички тези злоупотреби? Според Ина Шаренбах трябва да бъде въведена превантивна проверка на това дали са налице условията за свободно придвижване. А страните членки трябва да се ангажират да прилагат този контролен механизъм. Именно чрез проекта "Missimo" властите в Северен Рейн-Вестфалия проверяват дали дадено лице, получило достъп до системата на социалните плащания в Германия, има право да получава съответните помощи.

За намаляване на бюрокрацията и ускоряване на процеса комуналната министърка на Северен Рейн-Вестфалия предлага въвеждането на тъй наречената One-Stop-Agency. Идеята е работата на общините да бъде така организирана, че всички въпроси, свързани с миграцията на хора, да бъдат решавани на едно място - в една централна инстанция. Това предполага сливането на дейностите, които сега се извършват от три отделни администрации - на службата по адресната регистрация, на службата за чужденците и на здравните власти. От министерството вече са в контакт с редица общини, които искат да започнат да работят по този модел.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А123

    35 2 Отговор
    Я, когато не е в техен интерес му казват злоупотреба.
  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    45 3 Отговор
    Интегрирайте ги...нали ни казвахте на нас ,как да го правим.
  • 3 Ха ха ха

    46 1 Отговор
    Прибирайте си ги там завинаги ромовете, те вече са ваши ЗАВИНАГИ ,да живее ЕС и Германистан
  • 4 оня с коня

    28 0 Отговор
    За Инфо Румъния има 3ПЪТИ повече население от България и респективно Емигрантите й на Запад са съответно и з ПЪТИ повече.Незнайно защо обаче Западът ни слага в 1 КЮП с тях,все едно че сме равни!

    Коментиран от #14

  • 5 Ханс

    33 0 Отговор
    Бъдещето на всички роми е в Германистан, там социала е силен и плаща добре за децата и другите с професия социално слаб
  • 6 Дойдохме си думата, нали?

    37 1 Отговор
    Не искате източноевропейски отрепки в страните си. Искате само да ги крадете дистанционно. Е гювечът свърши. Всеки да си плаща вересиите.
  • 7 Зззз

    37 0 Отговор
    Я колко политкоретно искат да ритнат тези ,които упорито ни препоръчват да ги интегрираме! Значи при вас злоупотреба ,при нас лошо отношение към злоупотребилите.
  • 8 Асанчо

    25 0 Отговор
    Всички сме за германито там е нашето бъдеще, чае шукарие, не ни пука за местните фашисти, те вече са малцинство
  • 9 Всяко ново

    22 1 Отговор
    Ромче, трябва да се ражда в Германистан за да има гражданство и помощи по рождение
  • 10 От страни

    16 2 Отговор
    Това е само началото. Тепърва ще затягат мерките и май ше се стигне и до измерване на черепмте на "унтерменшите". Така к в Оруелския обор - всички са равни, но некои са по равни.
  • 11 АУУУУУ

    13 1 Отговор
    Само по снимката ще познаете кого визират ,нямат нищо общо с българите.
  • 12 Студопор

    25 1 Отговор
    Не, не... Не българи и румънци, а български и румънски цигани. Дайте да се изясним! Познавам много българи и румънци в чужбина и общо взето мога да ви кажа, че сме един и същи народ, само дето говорим различен език и населяваме различна територия. И ние, както и румънците имаме много цигани обаче. Като отидат навън - било Германия, било Англия - започват да правят золуми. Като ги хване полицията, казват "ние сме българи/румънци". Като си дойдат у нас лятото и искат помощи - казват "трябва да ни дадете, защото ние сме цигани и сме малцинство".
    Така че не ми разправяйте, че Германия ограничава българите и румънците. Ограничава циганите от съответните държави. Българите и румънците в Германия, Италия, Франция, Англия си съдират задните части от бачкане и съответните страни имат нужда от нас!!

    Коментиран от #13

  • 13 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Студопор":

    Не се интегрира туй що е веднъж интегрирано от Отомания !...Те научиха този "природен закон" още с турските гастарбайтери през шестдесете години на миналия век...Изненадата е в това че не очакваха такъв голям контингент от роми и турци с такава явна наследствена аномалия а именно в превод на български -" Не се гаси туй що не гасне" !!!
  • 14 Тоест

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Когато феодалите бъдат сритани и започнат да ги вкарват по затворите, както и всички корумпирани и крадящи мутрички, включително и Бойко Борисов. И когато започне масова конфискация на имоти, офшорки и капитали придобити по незаконен път.
  • 15 Ежко Бежко

    4 0 Отговор
    Тая е ега ти фашистката. Свобода и равенство за всички ЕС граждани. Смърт на фашизма, свобода на народа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: