Last news in Fakti

26 Май, 2022 09:52 3 608 16

Германия: България иска да стане нов хъб за природен газ

  • природен газ-
  • германия-
  • българия-
  • газ-
  • хъб-
  • енергетика-
  • агенция за икономическо развитие

Ще стане ли България нов център за регионален енергиен транспорт?

Германия: България иска да стане нов хъб за природен газ - 1
Снимка: Shutterstock

В статията си "България иска да стане нов хъб за природен газ" Агенцията за икономическо развитие на Германия - Germany Trade & Invest (GTAI), информира за рисковете за енергийната сигурност на България от спирането на доставките на руски природен газ. Това съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, получен в БТА.

България стартира инициатива за изкупуване на природен газ в Югоизточна Европа. На енергиен форум, проведен в София на 5 май, представителите на правителствата на Азербайджан, България, Гърция, Италия, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Украйна решиха да работят по-тясно за доставките на природен газ в бъдеще. Целта е засилване на енергийната сигурност в отделните страни, както и в региона като цяло, се посочва в статията.

Малко преди срещата на върха на енергийните министри в София стана ясно колко е важно доставките на природен газ в България да се прехвърлят от руски към други източници. На 27 април 2022 г. Русия спря доставките на природен газ за България. Това означава, че сега България трябва да купува повече природен газ в краткосрочен план, се изтъква в публикацията.

Ще стане ли България нов център за регионален енергиен транспорт?

В средносрочен план България иска да се позиционира като регионален център за доставки на газ. По този начин страната иска да допринесе за намаляване на енергийната си зависимост и тази на региона от руския природен газ. Правителството иска да използва Трансбалканския газопровод за това. Той свързва Украйна с България през Молдова и Румъния.

България очаква връзка с южния коридор

От началото на 2020 г. мощностите по Трансбалканския газопровод станаха свободни, тъй като Русия захранваше България по тръбопроводите "Турски поток-1" и "Турски поток-2". Трансбалканският газопровод сега трябва да транспортира газ от Азербайджан вместо от Русия.

IGB свързва газопроводите на Гърция и България с южния коридор към Азербайджан. Гърция е свързана с TAP от края на 2020 г.

Спирането на доставките на природен газ повишава цените

Когато газът в България свърши, топлофикационните дружества ще трябва да преминат към алтернативни горива, тъй като те консумират около две трети от природния газ в страната. Делът на природния газ в производството на топлинна енергия в момента е 17 на сто. Ако България разполага с твърде малко природен газ следващата зима, операторите на топлоелектрически централи (ТЕЦ) ще трябва да преминат към използване на повече петрол, се посочва в статията на Агенцията за икономическо развитие на Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    25 6 Отговор
    Ще бъдем един чудесен хъб за газ, но без газ.

    Коментиран от #6

  • 2 ПУТИН В ШОК

    12 12 Отговор
    И БГ ни би газов шут.....
  • 3 Хахаха

    25 3 Отговор
    Естествено. Нали затова дадоха Южен поток на Турция
  • 4 От страни

    23 5 Отговор
    Това да не са приказките на Джани Родари? Ква Украйна ви гони - няма да я има до наесен? Къв хаб кат сме умрели без газ, къв газ от Азърбайджан - той е рапределен и няма грам излишен. От Гърция? Дааааа. От Гърция може - цената е въпрос.
    Кви са тия влажни сънища и играчки-залъгвалки дето ги пускате. Ей, есента е близо и тогава няма да има време за оправане на нещата.
  • 5 Ал Тъпоне

    17 2 Отговор
    Нов! Какво стана с хъба на Боко? Да не би да се бъгна, та сега да имаме нужда от нов?
  • 6 А бе,

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    По - добре ПЪБ !
  • 7 А турция йок ???

    5 3 Отговор
    "Азербайджан, България, Гърция, Италия, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Украйна"

    Коментиран от #14

  • 8 Пак не казвате

    15 5 Отговор
    откъде ще дойде неруски газ. Триста пъти ви се обясни че азербайджанският газ е в недостатъчно количество а щатския - от умрял писмо. Както казваше един герой на Джералд Даръл: “Аз вече не мога да имам деца, но много се забавлявам като се опитвам”. Хехе.
  • 9 9762

    10 4 Отговор
    Ми да, първо станахме сметище. После мигрантски лагер. Що да не станем и хъб да ви е спокойно на вас.
  • 10 Бай село

    9 5 Отговор
    Само не разбрах как през Украина че тя вече няма да съществува или важното е да полъжем бг народа до есента докато се накрадете и после беж в Канада а тук в бг мор и глад.
  • 11 Притча

    15 2 Отговор
    Николай Хайтов : Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш! Корчо, Кокорчо и цялата ни политическа кохорта са като Zеленски на ПЪРВО НИВО - ИСКАМ !!!
  • 12 Вярно е

    11 0 Отговор
    Колкото станахме хъб за жито от Украйна.
  • 13 Стрелата

    5 2 Отговор
    Да като почнат да пращат от Германия ще умра от смях🤣🤣🤣
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор
    След,като изпусна питомното,сега ще гони дивото.
  • 16 Хан Аспарух

    2 0 Отговор
    Ако искаме като нация и държава да станем Швейцария на балканите, то европейска България трябва да спре плащането на данък Русия да спре руските зависимости и силно да ограничи комунистическата олигархия в нейното силно ограбване на финанси. Все пак българската комунистическа олигархия е тясно свързана с руските служби и техния бизнес, както и с руското посолство.
Новини по държави: