Last news in Fakti

30 Май, 2022 20:40 9 670 59

"Шпигел": Съмнителни био краставици от България

  • краставици-
  • зеленчуци-
  • германия

Пробите са взимани на два пъти - през юли и през октомври 2021 година, а в началото на декември е отнет сертификатът на българския производител

"Шпигел": Съмнителни био краставици от България - 1
Снимка: БГНЕС

Съмнителни биопродукти от България от години се продават на германския пазар. За един подобен случай пише сп. "Шпигел" и не крие учудването си от реакцията на българското министерство.

Случаят разкрива пропуски в механизмите за контрол над биологично чистата продукция, отбелязва „Шпигел“ и информира, че сигналът е бил подаден от екоминистерството на германската провинция Хесен. С мейл от 18 март от ведомството информират за разкрит случай на недопустимо използване на пестициди в продукти от биологично производство – краставици на българската фирма „Оранжерии Гимел“.

Проби през юли и през октомври 2021

Пробите са взимани на два пъти - през юли и през октомври 2021 година, а в началото на декември е отнет сертификатът на българския производител. Изумително е продължението на историята: в мейла от Хесен се казва, че около три седмици след това българското земеделско министерство е разпоредило мерките срещу „Гимел“ да бъдат отменени. Според документи, с които разполага сп. „Шпигел“, земеделският министър се е намесил лично и се е погрижил фирмата да получи обратно сертификата си за биоземеделие. Служители от провинция Хесен твърдят, че "Гимел“ просто е сменил контролния орган и затова „продължава да доставя на германския пазар био краставици, например за големите търговски вериги „Едека“, „Реве“ и „Нето“.

Този случай разкрива два основни проблема на контрола над био продуктите, четем по-нататък в публикацията. Първо: измамници могат по всяко време да сменят един с друг контролен орган – дори и когато срещу тях има съмнения за нередности. И второ: грешно е да се декларира като биологично чиста продукция всичко, което не съдържа пестициди, щом в същата фирма вече са откривани следи от забранени субстанции.

Експерт в бранша, който е отлично запознат с въпросния случай, обръща внимание на това, че модерните пестициди се разграждат много бързо, без да оставят следи.

Изглежда, че съмнителното поведение на „Гимел“ не е интересувало българския земеделски министър толкова, колкото действията на германските контролни органи, коментира по-нататък „Шпигел“. Критиката от България гласяла, че германските контрольори са взимали проби само от листата на краставиците.

Стандартна процедура

От контролната лаборатория на фирма Ceres GmbH в град Хаппург са отказали коментар, но според германски експерти критиките на министерството в България са абсурдни. Те посочват, че взимането на проби от листата на растенията е стандартна процедура за установяване на забранени субстанции.

От публикацията в „Шпигел“ научаваме още, че в случая става въпрос за фунгицида Флутриафол, който се смята за много вреден и е забранен в ЕС. Повторна проба е била взета на 12 октомври 2021 г., за да се установи дали въпросната субстанция не е случайно внесена в оранжерията заедно със слама, която се подлага под растенията. И за втори път е открит забранен препарат – инсектицидът Флоникамид, който е забранен в биологичното земеделие.

Още по-гневно от българското министерство са реагирали от фирма „Гимел“, която отговорила, че изпратените от редакцията въпроси до нея са "обидни както за самата нея, така и за институциите на Република България“. От фирмата твърдят, че от издаването на сертификат за биологично чиста продукция на „Гимел“, което станало преди 17 години, нито техни клиенти, нито редовните лабораторни тестове са установявали пестициди.

Вече е имало подобен случай

Германското списание обаче опровергава това твърдение: „Шпигел“ разполага с протокол от 2017 г. за български био краставици със следи от Флоникамид. Пробите са взети в супермаркет на веригата „Нето“ в град Олденбург от Службата за защита на потребителите и сигурността на храните на провинция Долна Саксония. Въпросният случай обаче така и останал без последствия.

От българското министерство междувременно са отказали да участват в сегашния дебат, тъй като са изпратили цялата необходима информация на Европейската комисия. От Брюксел са потвърдили, че са информирани за случая, който се обсъждал със страните членки.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    59 8 Отговор
    Ганьо прегладнял, дали му пука, че трови някой? Хвърга тор с кофата и душманите да мрат!

    Коментиран от #10, #32

  • 2 Майкооо,

    90 3 Отговор
    представям си с какви химикали ни тъпчат в територията!

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Радио Ереван

    38 5 Отговор
    Може ли Ганьовеца да не о...ере пътеката ?- попитали радио Ереван
    -Не, нема начин. Винаги идва момента на нистината...отговорили от радиото.
  • 5 Бесен _Язовец

    31 32 Отговор
    В Германия обичат само краставички пълни с л.а.йн.а няма л.аино вътре не я бива.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Био

    48 2 Отговор
    краставици от България ? Абсурд !
  • 8 123

    77 4 Отговор
    Aко не знаете на кой е фирма "Гимел" - да ви кажа --Златко Баретата....та така...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Зззз

    48 15 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    То пък на швабите боклуците да не са много читави ,та по Ганьо плюе?

    Коментиран от #27

  • 11 Дойче зеле

    44 20 Отговор
    Да живее Русия

    Коментиран от #38

  • 12 Ел Греко

    35 8 Отговор

    До коментар #2 от "Майкооо,":

    Напротив..даже на идея си нямаш. Знаеш ли гърците с какво торят марулите да станат големи ...не? С противозачатъчни. Гръцки агроном , мой приятел ми го е казал. Да не ти казвам за другите неща...

    Коментиран от #59

  • 13 DW-прпаганден машинен

    31 7 Отговор
    Dойче Zелки, ама вие тия краставици ядете ли ги ?? Ха ха

    Коментиран от #17

  • 14 Тома

    42 3 Отговор
    Германците сега разбраха за БДС.Тези изтровиха народа за пари много отдавна с разрешение на коромпираната власт.
  • 15 Нато и ЕС

    18 4 Отговор
    В клиниката умре
  • 16 1111

    14 8 Отговор
    Така действат герб и бсп
  • 17 Ха ха ха

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "DW-прпаганден машинен":

    Ядът ги не белени
  • 18 Пич

    22 5 Отговор
    Пълно безобразие !!! Германките , кривите краставици се чудят , откъде да ги хванат......и как сами да се оправят с тях........в кухнята !!!! Ми.......то не влиза направо и в машината.......за зеленчуци !!! И обелки имат за белене...... Не са като вноса от Турция !!! Мъхъм......

    .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    46 4 Отговор
    Охоооо "присмял се хърбел на щърбел" точно пък германците по тая тема трябва да мълчат защото са страната на химикалите и всякакви други вредни пестициди и препарати които използват в селското си стопанство и животновъдство бил съм в Германия дълго време и всичко ми е ясно то и затова храна си купувах само от турските и руските магазини Mix Max.Немската храна е отвратителна сигурен съм че краставици от Германия няма да ги ядът и прасетата в България.
  • 21 Минувач

    26 3 Отговор
    Както е известно "рибата се вмирисва от главата". Това с пълна сила важи за българската управленска върхушка. Земеделския министър тогава просто е част от тази измет!
  • 22 LФакти

    16 1 Отговор
    Тия сега ли го разбраха,че е менте? 🤣
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гошко

    10 0 Отговор
    Дано се оправи женичката!
  • 25 ГМО

    18 4 Отговор
    Бг био краставиците не се нравят особено на германските домакини, кривите африкански банани - също
  • 26 12340

    13 1 Отговор
    Правилно!
    За швабите--биокраставици без фугинциди!
    Да им поникнат печурки и лишеи на д.рниците:)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ОБЕКТИВНИЯ

    30 2 Отговор
    Няма как в България да се отглеждат толкова много "БИО" ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ. Интересно би било да разберем какво изобщо се отглежда в нашата държава?
  • 29 ха ха ха

    8 0 Отговор
    Веднага в черния списък.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 5 Отговор
    От публикацията в Шпигел се разбира,че самите краставици са "чисти". Никой не яде листата на краставиците... Доста "миризлива" история....Не знам КОЙ стои в нейната основата, но е абсурд от Гимел да са правили мушингии... ДАНС трябва да разплете случая, крайно време е "топ разузнавачите" ни да свършат нещо реално!
  • 32 Рошко

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    Те пак щото там хич не хвърлят, хеле пък в Холандия. Най големия потребител и ползвател на пестициди. Чети малко образовай се

    Коментиран от #57

  • 33 Абе..

    17 7 Отговор
    От България.... Само лъжи и измами. Не знам още кой прави бизнес с тази Държава
  • 34 майтаки

    22 1 Отговор
    Отнели са му сертификата, добре. Обаче щом е платено на велето на оплюва, работата съвсем не опира до конкретния търговец, а най-вероятно искат да забранят целия внос на краставици от България. Честито!
  • 35 Гръч

    19 2 Отговор
    Те ни изтровиха за толкова години няма да им останем длъжни,ще ги тровим яко
  • 36 Дойче

    19 2 Отговор
    Никога не яжте краставица в домът на самотна германка.
  • 37 зомби

    13 1 Отговор
    Хаха РЕВЕ. Това са Билла и Пени. Интересно дали тези краставици са и в нашите им магазини.
  • 38 12783

    2 17 Отговор

    До коментар #11 от "Дойче зеле":

    ДА УМРЕЕ русия
  • 39 Жулиен Шварцер SCH JVLIVS

    15 1 Отговор
    Баааааа 🙃😅Ганя днес е в топ листата на Свят .Първо беше Ганчо ала Señor de los Gallos 🤣😉 , сега краставиците виновни нищо чудно да са започнали и у наше село да са се научили на мурафети .Не знам какви са краставиците в България но тук са пластик и доматите също няма го онзи вкус от едно време
  • 40 майтаки

    20 1 Отговор
    Био означава 1-2лв отгоре, нищо друго! Етикета продава! Гарантирано всички бутат химия, но на някои химията е по-модерна и не се хваща лесно. Понастоящем кой е собственик на Монсанто? Май плюещия...
  • 41 Земеделски Производител

    11 0 Отговор
    Яжте, няма страшно.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 баба ти от Пловдив

    6 0 Отговор
    модераторът да върне това, което съм писала! ЧАКАМ
  • 44 Ммм...да

    8 6 Отговор
    Ганьо си е Ганьо,келепир да пада,после се чудим ,че в Европа ни мислята за цигани !
  • 45 Чичо Дончо каза

    15 0 Отговор
    Внимание ,съмнителни храни в Кауфланд!
  • 46 Пешо z

    6 1 Отговор
    ДВ фашизоидна медия.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 баба ти от Пловдив

    8 1 Отговор
    Дойчевеле изтрива истината!
  • 50 АБЕ ЩО НЕ СИ НАВРЕТЕ бИОКРАСТАВИЦИТЕ

    9 2 Отговор
    Дойче Зеле -поробени и окупирани пропаганди някъде Това показва колко смазана е Геррмания от англосаксонсците след ВСВ . " Ние ще създадем Венеция с размерите на Европа " Ален Далес. Така че никога да няма немска нация и духът Шилер. По същия начин с Русия- независимо дали е съветска, президентска , демократична - винаги враг. Смешно е че тия се осмеляват д акритикуват Българу япри положение че точно Българи явинаги е заставала на страната на Централна Европа заедно с Гермния от която няма и помен -английски подлоги. СЪщото е и с Франция,която запореден път застава на страната на кръвния си враг -англосакците .Така са смазали и Прусия преди тях като са вребували и приските крале и са ги хвърлили във война с Русия . Така са им обяснявали -на немсия войник как руснацие били европейци ама не съвсем и третия райх трябвало да ги избива . Сега правите същото .

    Коментиран от #52

  • 51 Дааа

    3 1 Отговор
    Гарантирана „Промяна” от ПП.....
  • 52 ХАХАХА😂

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "АБЕ ЩО НЕ СИ НАВРЕТЕ бИОКРАСТАВИЦИТЕ":

    Смешно, благодарим!
  • 53 Яжте насекоми и черави

    10 0 Отговор
    вчера баба Гинка вика - забрабиха Каратето ,Ни мойм да оеъскаме . Всичко с въшки. Пръскаме с тия "западните" пак въшки. ограничават консумацията. Хората не могат да се прехранват- прасета ,кокошки, краставици. Чист модерен фашизъм по пълна програма. Всичките тия биосмешки имат за цел да съкращават популация-българи. Яжте смартфони и пластмаса. Пържете хората в градовете с 5 джи. Фашисти.
  • 54 бай Село

    7 0 Отговор
    един килограм месо е 10 лв а един килограм салам 4 лв да ми отговорят германците как става това това предлагат в техните хипер маркети в бг..така че тровенето е взаймно демократично по европейски..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тодор Живков

    0 2 Отговор
    Краставици от България пълно с нитрати на ден по пет пъти торят с кофите
  • 57 Aлфа Bълкът

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Рошко":

    Холандия имат оранжерии и вадят от зеленчуци колкото БВП на цяла България!
  • 58 Баба ми.

    5 1 Отговор
    Щом на Германци пробутват познайте какво ни пробутват в България! Нашите зеленчуци по скъпи и не по малко отровни.
  • 59 Целта е да не се раждат византийци...

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ел Греко":

    Много са вредни за някои съседи!
Новини по държави: