Last news in Fakti

31 Май, 2022 13:42 1 436 6

Бъдещи санкции за руски енергоизточници не се предвиждат

  • русия-
  • газ-
  • петрол-
  • европейски съюз-
  • карл нехамер

Работата на повече от 86% от компаниите в Руската федерация е засегната от наложените санкции

Бъдещи санкции за руски енергоизточници не се предвиждат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийският канцлер Карл Нехамер отхвърли възможността ЕС да въвежда санкции за руския газ, след като удари руския петрол, информира европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Газът е нещо много различно от петрола по отношение на сигурността на доставките - много по-лесно е да се компенсира петрола", каза той. "Следователно газово ембарго няма да бъде обсъждано в следващ пакет от санкции."

Лидерите на ЕС късно в понеделник се съгласиха да забранят покупките на руски петрол, след като преговаряха за изключване на петрола, течащ по тръбопроводите, който захранва страни без излаз на море.

Нехамер каза, че петролните санкции са "мярка, която със сигурност ще бъде болезнена за държавите-членки".

"Но трябва да сме реалисти", добави той. "Болката, която търпим, е нищо в сравнение със страданията на украинският народ.

След забрана на повечето руски петрол, ЕС трябва приключи с въвеждането на санкции по отношение на руската енергетика, заяви белгийският премиер Александър Де Кроо.

На фона на призивите на някои членове да се подготвят санкции за руския газ след това, Де Кроо каза, че блокът е достигнал своя лимит.

"Според мен това е краят на пътя, особено в областта на санкциите в областта на енергетиката", каза той преди втория ден от срещата на върха на лидерите на ЕС. "Освен това, днешните решения трябва да са за това как можем по-добре да контролираме цените на енергията, така че да нямаме същите проблеми тази зима."

"Това трябва да бъде приоритет", добави той.

Де Кроо настоя, че сделката в понеделник за руските петролни санкции е добро споразумение, като твърди, че тя е ударила Русия "право в сърцето", защото приходите от петрол са повече от приходите от газ за Москва.

Естонският премиер Кая Калас настоя във вторник сутринта ЕС да преследва руския газ в следващия си пакет от санкции, но призна, че това е малко вероятно след продължителните преговори за руските петролни санкции.

"Обсъдихме го накратко още вчера, но газът, разбира се, е много по-труден, отколкото петролът вече беше", каза тя.

"Всички следващи санкции ще бъдат по-трудни, защото досега те засягаха само руснаци", добави Калас. "Но сега те оказват влияние и върху европейците и затова е много по-трудно политически."

Естония и другите балтийски страни отдавна призовават за пълна забрана на закупуването на руски енергоизточници, но те смекчили очакванията с честни оценки на това, което е осъществимо.

Работата на повече от 86% от компаниите в Русия е засегната от наложените санкции.

Това показват резултатите от "Мониторинг на текущото състояние на бизнеса", представен от кабинета на Борис Титов, комисар на президента на Русия за защита на правата на предприемачите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре бе

    22 2 Отговор
    Няма ли един лидер в тази Европа! Един с малко повече мозък, та да каже дайте да анализираме от тези санкции какви ще са ползите и загубите за нас и за Русия! И ако се окаже, че загубите са по големи, защо да продължиш да обслужваш интригите на САЩ и Украйна!?
  • 2 И ЗАЩО КИРО

    18 2 Отговор
    НИ КАРА ГАЗ ОТ ЩАТИТЕ КАТО ПРЕЗ НАС МИНАВА РУСКИЯ.АМА ТРЯБВА ДА СИ ЗАВЪРШИЛ ХАРВАРД ЗА ДА ИЗВЪРШИШ ТАКАВА ,,ГЕНИАЛНОСТ"
  • 3 СССРБарета

    18 3 Отговор
    Вие може да сте приключили със санкциите срещу Русия в областта на енергетиката но Русия Едва сега започва с нейните контрасанкции в областта на енергетиката срещу Европейския съюз и не съм сигурен че Европа ще издържи но това което Русия готви като ответна мярка!

    Коментиран от #6

  • 4 Втора армия в Света

    3 11 Отговор
    Другари-рашести, Европа командва парада, тя казва как стоят нещата. Сега в Мордор ще стане страшно!
  • 5 ТОТАЛНО☝

    2 0 Отговор
    🔐🔐🔐🔐„ ЗЕМЛЯ В ИЛЮМИНАТОРЕ”😀
  • 6 РС-28Сармат

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    Засега само петрола е на 5-годишен максимум, но... Мъдри хора напоследък стоически повтарят и потретват какво ни очаква. Не ги разбирате? Е това е вече проблем. Само си представете, че утре се събудите и парите ви нямат стойност и книжните ви нотариални актове не значат нищо. Доставките на храна са прекъснати. О да! И нямате електричество и ужас, интернет. Та те така.Планът си върви. Овцете блеят. Пазете и защитавайте най-милото си! Това не е химера! То идва!
Новини по държави: