Last news in Fakti

2 Юни, 2022 19:55 3 292 21

Как преди 70 години Елизабет стана кралица

  • великобритания-
  • елизабет втора-
  • бъкингамски дворец

И докато много британци празнуват, критичните гласове срещу монархията се множат

Как преди 70 години Елизабет стана кралица - 1
Снимка: DW

При раждането на Елизабет II никой не предполага, че един ден тя ще се възкачи на престола. Но когато крал Джордж VI внезапно умира, принцеса Елизабет изведнъж става кралица. Днес се навършват 70 години от коронацията ѝ.

Кралят е мъртъв, да живее... кралицата! На 6 февруари 1952 година Джордж VI умира внезапно. Принцеса Елизабет научава новината в планините на Кения, докато се любува на местната фауна. Джордж VI е само на 56 години. Неговата 25-годишна дъщеря незабавно прекъсва пътешествието си и се завръща в Лондон като кралица Елизабет Втора, след като дворцовият съвет я е обявил за регентка. По-късно кралицата казва за тази решаваща стъпка в своя живот следното: "Баща ми почина твърде млад и съвсем внезапно. И трябваше да направя най-доброто, което бе по силите ми, и да приема факта, че това е моята съдба".

Принц Филип поема грижата за детайлите около коронацията. Тържествената церемония обаче се провежда едва година след смъртта на крал Джордж VI - на 2 юни 1953 година. Събитието е от невиждан дотогава световен мащаб - и заради това, че нещо подобно за първи път се излъчва по телевизията. Всички искат да станат свидетели на коронацията на Елизабет.

Първият подобен спектакъл по телевизията

Предаването на живо за малко да не се състои: младата кралица смята, че телевизията е твърде вулгарна, а Кентърбърийският епископ твърди, че "тази масова форма на развлечение е една от най-големите заплахи за света". Натискът от страна на населението обаче е твърде голям и така в крайна сметка дворът и църквата склоняват.

Церемонията по коронацията в крайна сметка се превръща в смесица от религиозен акт и средновековен блясък. В Уестминстърското абатство Кентърбърийският епископ провъзгласява Елизабет не само за глава на Великобритания и на Общността на нациите, но и на англиканската църква.

За разлика от баща си Елизабет Втора се радва на дълъг живот. И сега цялата страна празнува 70-годишния юбилей на трона на 96-годишната кралица. Празненствата ще продължат цели четири дни.

"За монархията не може да се каже нищо добро"

И докато много британци празнуват, критичните гласове срещу монархията се множат. Организацията "Република" например настоява за отмяна на монархията във Великобритания и дори развява плакати с надписа "Нека Елизабет да е последната кралица". "Ако търсите институция, която да е прозрачна, която да се придържа към законите и ценностите и да не е корумпирана, то монархията не е точната институция за вас. Ако търсите институция, която да е демократична и да признава разделението на властите, монархията не е за вас. За монархията не може да се каже нищо добро", казва председателят на организацията Греъм Смит.

Смит критикува и големите разходи за издръжката на двора. "Това са 420 милиона евро годишно от джобовете на данъкоплатците. И за какво?" Не било ясно каква е ролята на кралицата и какво е постигнала тя. На Смит му липсват ярките речи и импулсите, излъчвани от държавните глави в други държави.

Според социологическите проучвания, 60 процента от британците продължават да държат на монархията, 27 на сто са за нейната отмяна, 13 процента нямат мнение. От допитванията става ясно и друго: че кралица Елизабет се радва на най-голямо одобрение, докато принц Чарлз и принц Уилям се класират доста по-слабо.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво ни

    26 2 Отговор
    Занимавате пет дни с този рептил!

    Коментиран от #11

  • 2 Бай Лисан

    18 0 Отговор
    Бабекът защо не е титулуван великобританска кралица, а и викат английска такава? Нещо има хънта мънта...
  • 3 Киро Принцесата

    13 0 Отговор
    Абе таз мома по дърта и от мене!
  • 4 Очарован

    22 1 Отговор
    Колко мило, че статии за английското кралско семейство станаха част от нашето ежедневие. Трябва да се възпитаваме в дух на възхищение и преклонение пред англосаксонската общност на народите и тяхната цивилизация, установила колониалното господство над света от векове. И така ще е за векове, докато другите народи безрасъдно впюват едни срещу други.
  • 5 Дрът рептил

    16 1 Отговор
    През х Е я ми е, че и отвъд!
  • 6 Еиии

    24 2 Отговор
    Английската империя,къде унищожи София с бомбардировки.

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 7 Факти

    5 14 Отговор

    До коментар #6 от "Еиии":

    А защо малка България предизвиква и обявява война,на империи, като Англия и САЩ.Все едно аз 70кг да се репча на двама по 150кг и после,да пискам,че са ме ступали.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грульо

    6 4 Отговор
    Бог да пази кралицата от талибаните на Меркела! :D

    Коментиран от #14

  • 10 Даммммм

    20 2 Отговор
    И още една част от живота на бабата-1938 година в Бъкимганският Дворец е снимана как отдава нацистки поздрав към роднините си...ама всички сега си трайкат...А на Олимпиадата в Мюнхен-всичките национални отбори приведстват Хитлер с "заг хайл" и му ръкопляскат..-но пак сега политкоректно си трайкаме.Да не говорим защо Великобритания е толкова богата-колониите са им донесли несметни богатства-и до днес най големият диамант в короната на същото това бабе е от Индия...И те днес ще ме учат кое е добро или зло..-още повече такива като кралицата...
  • 11 Оти така

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "Какво ни":

    Ще ни занимават с Вова ботокса,къде оправи руския народ,да не гласува,сега ще оправи и украинците да не гладуват хахахаха и венецуелците да не гладуват и Северно корейците.Как пък поданиците,на Вова все Англия търсят и парите там си харчат,а не в картофоландия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Помак

    7 3 Отговор
    Много гозни и грубовати тес англичанки , кралицата прилича -на кон а кейт на маикал жксон ...виж оная Меган ...е висша класа ..

    Коментиран от #15

  • 14 Ахмет

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Грульо":

    И много поздрави на братовчеда който и да е той
  • 15 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Помак":

    Май си падаш по пъснички
  • 16 Гошо

    7 0 Отговор
    Как преди 70 години Елизабет стана кралица?
    Как стана ми по наследство стана ,умира баща ѝ и тя го наследява Каво толкова
  • 17 Матракчи

    6 1 Отговор
    Издръжката на британския двор струва 420 милиона евро годишно.Колко ли струва издръжката на Президенството у нас?
  • 18 Дочоолу

    3 1 Отговор
    Дали пълномощията на кралицата са като на нашия президент или дтуго.

    Коментиран от #19

  • 19 Гочоолу

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дочоолу":

    Май повече пълномощия има от нашия президент.До колкото знам,може да отхвърли приемането на даден закон,въпреки,че е минал през двете камари.Също,може да не назначи предложения премиер.Тя трябва да го удобри.Това знам.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Каниба

    1 0 Отговор
    е па кака!! ? Като викаше зигхайл!! Забравихте ли?? Дори фамилията си смени на Уинздор след това, като порасна...
Новини по държави: