Last news in Fakti

2 Юни, 2022 10:50 1 380 10

Елизабет Втора с благодарности към поданиците си

  • елизабет втора-
  • великобритания-
  • бъкингамски дворец

Както повелява традицията бе оповестен и ежегодният списък с отличия, присъждани от кралицата за официалния ѝ рожден ден

Елизабет Втора с благодарности към поданиците си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската кралица Елизабет Втора благодари на жителите на страна за тяхната доброжелателност към нея по повод платинения ѝ юбилей на престола, пише британският в. "Таймс".

"Благодаря на всеки, който беше въвлечен това да събере хората в своите общини, семействата, съседите и приятелите, за да отбележи моя платитен юбилей в Обединеното кралство и в Общността на нациите", се казва в изявление на британския монарх.

"Продължавам да се вдъхновявам от доброжелателството, което ми е засвидетелствано и се надявам, че идните дни ще предоставят възможност за размисъл за всичко, което бе постигнато в последните 70 години, в момент, в който ние гледаме в бъдещето с увереност и ентусиазъм", се допълва в текста.

Както повелява традицията бе оповестен и ежегодният списък с отличия, присъждани от кралицата за официалния ѝ рожден ден. В списъка са актьорът Деймиън Луис и писателят Иън Ранкин, редом с Арлин Фостър, която беше първи министър на Северна Ирландия, предаде Ройтерс. Званията се присъждат за изключителен принос, като повечето са за служба на обществото. Списъкът беше обявен преди началото на четиридневните празненства за 70-годишнината от възкачването на трона на Елизабет Втора, които започват по-късно днес.

Луис, който спечели награда "Златен глобус" за ролята в телевизионната драма "Вътрешна сигурност", е произведен в командор на Ордена на Британската империя за заслуги към драматичното изкуство и благотворителността. Той беше инициатор на кампания заедно с покойната си съпруга Хелън Маккрори за набиране на един милион лири за осигуряване на храна за здравните работници по време на пандемията от Ковид-19.

Писателят Иън Ранкин, създател на прочутата поредица за инспектор Ребус, получава рицарско звание.

Притежателят на рицарско звание писател Салман Рушди и илюстраторът Куентин Блейк, известен най-вече с работата си по романите на Роалд Дал, получават Ордена на кавалерите на честта. Броят на носителите му не може да превишава 65, без да се брои самият британски монарх.

Сред 1134-те души, които получиха почести, е и Анджела Редгрейв, основателка и директорка на Бристолското училище за танцово изкуство, която бе удостоена с Медал на Британската империя и на 104 години е най-възрастният човек в списъка.

За командор на Ордена на Британската империя бе обявена и Елизабет Мърдок, която е дъщеря на медийния магнат Рупърт Мърдок и е основателка на две успешни независими телевизионни продуцентски компании. Тя бе отличена за работата ѝ в Съвета по изкуствата на Англия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бъди нащрек

    4 0 Отговор
    малко човече! Къде ли ще е изненадата?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 иииии

    4 0 Отговор
    Аз казах плебеи мои!Векове наред ви цоцаме, какво семе да очакваш от диваци.
  • 8 4234

    3 2 Отговор
    Да й пожелаем дълголетие. Ит 2 до 5 Се попива във Влика Британия, другарки и другари от социалистическа България. Велика нация, с Велик народ. Дай боже някога и в Бг да си имате Крал Кирил Сакскобургготски.
  • 9 SCH (рэпер)

    3 2 Отговор
    Защо им е тази кралица и цялата рода плюс братовчеди и купища още живеещи на гърба на хората кралски / като мигранти 😂/на големи социални помощи и разхищения .За щастие не живея в тази не красива ,мрачна и дъждовна държава да издържам кралски особи с още по големи данъци и от Франция
  • 10 Ейс Вентура

    0 1 Отговор
    Паразитът благодари на гостоприемника.
Новини по държави: