Last news in Fakti

3 Юни, 2022 12:54 1 791 39

Децата на Украйна: милиони, за които детството приключи

  • украйна-
  • деца-
  • война-
  • донбас

По последни данни на украинската прокуратура в резултат на руските нападения са били убити над 240 деца и най-малко 440 са били ранени

Децата на Украйна: милиони, за които детството приключи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разрушения, бягство, смърт - милиони деца в Украйна се оказаха лице в лице с една ужасяваща война, за каквато бяха чували само от книгите. Насилията и мъките предизвикват у мнозина от тях травми за цял живот.

Каролина крие лице в рамото на майка си Даша. Двете чакат на опашка за хуманитарна помощ в Днипро – след като семейството е напуснало родния си град Харков заради руските ракетни нападения и водещите се в близост боеве. Бомби, ракети, артилерийски обстрел – тригодишната Каролина вече е преживяла всичко това.

„Пита ме какви са тeзи изстрели и експлозии. Не разбира какво става, но и как би могла?“, казва Даша. „Тя чу думата война за първи път в живота си. Не знам как точно да постъпя – дали да обясня нещата на детето или не? Не знам какво да правя.“

Реакциите на децата са различни

Децата не бива да бъдат лъгани, но трябва да бъдат щадени – препоръчва детската психоложка Марина Кацуленка. По данни на Обединените нации бежанците в самата Украйна са към осем милиона души, от които 2,5 милиона са деца. На тях им се налага да се сблъскат с войната, разрушенията, смъртта и нараняванията, с бягството и с бомбардировките.

Люба се е била приютила с 12-годишния си син в метрото на Харков. Това било изпитание за момчето, разказва тя през сълзи: „Самолетните бомбардировки просто нараниха душата му. Детето дълго време посещаваше логопед, а сега отново загуби говора си“.

В повечето случаи децата се възстановяват по-бързо от възрастните, но реагират по различен начин на помощта – в зависимост от това какво са преживели, казва детската психоложка. Някои изчакват, други бързо започват отново да рисуват и да си играят, трети се изпускат от страх.

„Има деца, които са много ужасени и объркани – особено, ако продължително време са били под бомбите. При тях се проявяват сериозни смущения в съня“, обяснява психоложката. Стряскат се лесно – например от шума на преминаваща кола. В бежанския лагер, в който работи психоложката, балоните не са разрешени – защото могат да се спукат. „Това напомня на децата експлозия и може да доведе до нови травми. А това би означавало работата с това дете да започне отначало“, разказва Марина Кацуленка.

По последни данни на украинската прокуратура в резултат на руските нападения са били убити над 240 деца и най-малко 440 са били ранени. Руската окупация, ракетните атаки или артилерийският обстрел са превърнали мнозина в травматизирани сираци или полусираци.

"Ще говорим за това тогава, когато всичко отново е наред"

Въпреки всичко децата искат да учат, разказва Валентина Ивлева, директорка на училище номер 10 в Днипро. От началото на март нейните 500 ученици са имали само дистанционно обучение. В часовете не се говори за войната, бедите, изнасилванията и убийствата на цивилни, както например в Буча – и директорката не говори за това, но и децата не питат.

Ивлева минава през класната стая, в която са подготвени матраци за бежанците. В един от ъглите Олга Виталиевна поправя класни работи. „Войната преобърна живота на децата с главата надолу“, разказва тя. Много от родителите работят денонощно – често в армията или в медицинската сфера. „С тези деца е много трудно. Например, когато говорехме за семейството и трябваше да четем стихотворение за майката и бащата. Отказах се от него, за да не нараня чувствата на децата. Ще говорим за това тогава, когато всичко отново е наред.“

Малката Каролина от Харков говори през това време с майка си за кучето Шуша. Майката обещава: „Слънце мое, един ден всичко отново ще бъде добре и това тук ще остане само лош сън“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 9 Отговор
    Вижте децата по светофарите дето просят.
  • 2 Ксаниба

    56 8 Отговор
    За децата на Източна Окраина 8 години подло мълчахте....

    Коментиран от #5

  • 3 Селския

    40 9 Отговор
    Да се сърдят на зельонски........
  • 4 Да,бе

    43 11 Отговор
    Детството им приключи по нашите курорти!Каква мъка е на плажа по цял ден и после в молове и дискотеки.Пази,Боже!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Децата на Донбас

    41 9 Отговор
    8 години КОШМАР и обстрел на болници и училища.
  • 7 МалкоЛогика

    39 5 Отговор
    Платените оплаквачки от DW да ровнат малко в паметта си за всички пропуснати моменти за оплакване: купища войни на САЩ, геноцида в Донбас от 2014 г насам, и да се погледнат в огледалото.
  • 8 Да бяхте Добавили Донбас

    43 4 Отговор
    Донбаските деца СТРАДАТ и биват УБИВАНИ, Алея на Ангелите, едно 4 г. дете и 13 г. момиче убити и учители завчера. Гледам Западенските Украинските Деца в България, Полша, Германия, Израел, усмихнати, добре облечени, по-добре от българските деца. А Донбаските ИМЕНАТА ИМ на паметните Плочи. А бре Херен Глобалистен, не чух новината за 3-те училища обстрелвани в Донекцк срещу ПЪЛВИ ЮНИ, денят на ДЕТЕТО. Защо ХеренНеоглобалистен сте го ударили през просото с Пропагандата.
  • 9 Дойчезеле

    39 5 Отговор
    Само за децата в Украйна ли? Защото в Ирак, Сирия, Авганистан, Пакистан , Африка и навсякъде, където англосаксонската ръка е грабила, децата нямат нормален живот.Но пък децата на богатите украинци са настанени в елитни училища по Европа.
  • 10 Джамбазът

    35 3 Отговор
    ДВ си има сайт.
    Защо трябва да се публикуват тук бръщолевенията им?
  • 11 Ахмак

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    земята е плоска, слънцето се върти около земята, а в Америките хората ходят надоле с главата!!

    Коментиран от #15

  • 12 Само за ЕДИН ДЕН

    30 5 Отговор
    3 училища обстрелвани, за един ден в Донецк. Срещу Първи Юни. И не ми казвайте, че е случайно. И не ми казвайте, че англосаксите не са създателите на това убийство. 2-ма учители 2 деца.
  • 13 Жокера

    22 4 Отговор
    Чесно казано не съм вярвал че такава пропагандна машина може да се завърти... БатГьобелс може да ви носи вода с менците само...
  • 14 Каниба

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    не ви се трае навред ходихте за бакър!
  • 15 сила

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ахмак":

    а гащи с перка имаш ли, MADE IN USSR....

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Ахмак

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "сила":

    още ли свириш на дайре и въртиш гьобек, кьопек?!
  • 17 Жокера

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "сила":

    Поне има гащи а не прашки, като джиндерите...

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Ахмак сила

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Жокера":

    нали с тях побеждават!! Свалят прашките и армиите припадат!!!
  • 19 сила

    3 11 Отговор

    До коментар #17 от "Жокера":

    говори ми,говори ми мърсотии......възбуждам се от рубли и копейки

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Ахмак

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "сила":

    то туй го знаеме! Върти гьобеци за копейки, лири турски и т.н.
  • 21 Бай Манчо

    19 4 Отговор
    DW трябва да се забрани със закон - хайде стига с тази първобитна пропаганда , а за децата на Донецк , за стрелбата по училища в които се провеждат занимания или това няма значение за иди....отите от DW .
  • 22 ФЕЙК

    16 1 Отговор
    "Дойче веле" /Германска вълна/ е новото име на "Фьолкишер беобахтер" /Народен наблюдател/ и пишат репортажите си в бирарията "Хофброй" в Мюнхен на същата маса на която е стоял лично чичко ... с мустачките."Вълната " все повече изпада в кафява истерия, заради разгрома преди 77 години!
  • 23 Жокера

    16 3 Отговор

    До коментар #19 от "сила":

    Кефи ме че въпреки отровата и бруталната пропаганда валяка бавно и сигурно мачка. А вие направете един г. Ей парад в протест

    Коментиран от #31

  • 24 Една

    26 3 Отговор
    Милиони деца след 2014 г. в Донбас бяха лишени от детство благодарение на укрофашисткия терор и обстрел от страна на киевския ноенацистки режим. Събираха гилзи и шрапнели в дворовете ... Лицемерите САЩ и Западна Европа, пряко виновни за русофобията, фашизирането на Укрия и нарушаването на споразуменията, сега заедно с милиардера Зелински носят още повече жертви и бедина украинците! Лицемерният Запад/САЩ навсякъде носят разруха, смърт и нещастие вече десетки години.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ахмак

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Чок голем за теб брааат!
  • 27 Само питам

    20 2 Отговор
    А колко деца убиха в донбас за осем години . Защо тогава не се замислихте . За колко деца приключи детството там ?
  • 28 Перо

    14 2 Отговор
    Детството приключи с цветната революция на ционисткия режим! /военния преврат и последващия геноцид над руското население,дискриминация на българското и провокирането на войната/!
  • 29 Бомбето

    7 11 Отговор
    За децата в Донбас никой не е представял официални оплакване до ООН ,подкрепено с доказателства. Путифилите ги ползват за пропаганда и повод за агресия
  • 30 Ти пък беше

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    всичко и ти видя.
  • 31 сила

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Жокера":

    поканен си ......лично ще те уважа , няколко пъти.....после ще ми станеш абонат
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 сила

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ей лай.аркин":

    МММММММММММММММММММ......как ухае , какво си ял
  • 34 Дедо Стоян

    13 2 Отговор
    А децата на Сирия?
    Защото тяхното детство спря заради САЩ, че инициираха гражданската война там поради това, че Сирия отказа да им клекне!

    Коментиран от #36

  • 35 киро

    9 2 Отговор
    лицемерите от Нато,нали искат да пращат постоянно оръжия,нормално да има огромни жертви и накрая Русия пак 6те си вземе това което иска,само ,4е целия ЕС 6те е обеднял заради безумните санкции на лакеите на НСР

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ю ту

    1 12 Отговор
    Тук има доста гнусни и гадни типове, за които убийствата на деца са нищо в сравнение с любовта им към русия и путлер.
    Да ви се връща гниди съветски.
  • 39 това е ясно

    4 1 Отговор
    Като зеленото мазно аш-е е още тука...Така ще бъде до го изритат....
Новини по държави: