Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2022 11:16 2 692 26

Украйна: Руската армия системно нарушава обичаите на войната

  • военни престъпления-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • руски войници-
  • окупатори

Руските войници са били и остават агресори, нашественици и окупатори

Украйна: Руската армия системно нарушава обичаите на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно отношението към руските военнопленници:

Украйна е отговорен участник в международната общност и вярно изпълнява всички свои международно правни задължения, включително международното хуманитарно право. В условията на пълномащабната руска агресия, Украинската държава, като страна по Женевските конвенции от 1949 г. и Протоколите към тях, стриктно се придържа към принципите на водене на военните действия, включително според международното хуманитарно право, което включва подходящи правила за поведение с военнопленниците.

Украйна се придържа към хуманното отношение към военнопленниците и предоставя всичко, гарантирано им от международното право в пълен размер. В условията на военното положение държавата ни прие редица нормативно-правови акта, регулиращи реда на поведението с военнопленниците и удържането им. По-специално, Украйна стриктно се придържа към разпоредбите на І-я Допълнителен протокол към Женевските конвенции за защита на жертвите на международни военни конфликти и напълно осигурява достойното поведение с пленените руски военнослужещи.

В този контекст отбелязваме, че руската страна денонсира този важен международен правен инструмент през октомври 2019 г. Днес вече е ясно, че това е една от подготвителните стъпки на Русия към пълномащабната агресия срещу Украйна. Нашата държава приема, че военнопленниците не могат да бъдат подведени под отговорност за прякото си участие във военни действия, ако не са извършили военни и други престъпления, определени от международното право. Временното им задържане в специално подготвени места има за цел само да предотврати по-нататъшното им участие във военни действия и не е форма на наказание.

Украинската страна е готова, както се изисква от международните договори, да освободи и репатриира руски военнопленници след края на военните действия, ако те пожелаят това. В същото време Украйна си запазва правото да задържа и да подвежда под наказателна отговорност военнослужещи от руските въоръжени сили и други военни формирования, действащи на наша територия, за извършените от тях военни престъпления и престъпления срещу човечността.

В същото време подчертаваме, че руските войници са били и остават агресори, нашественици и окупатори на украинска земя, а руската армия като цяло е системен нарушител на законите и обичаите на войната. Украйна продължава да гарантира минималните условия на задържане под стража, установени от международното хуманитарно право, включително настаняване, храна, облекло, санитарни условия и здравни грижи, и да гарантира зачитане на достойнството на военнопленниците.

Украинската страна осигурява редовен достъп до руски военнопленници на представители на международни специализирани организации и институции, по-специално на Международния комитет на Червения кръст. Освен това в страната ни има Национално информационно бюро, което се грижи за военнопленниците, включително се занимава с обмена им. Украйна настоява за огледално хуманно отношение от руската страна към украинските военнопленници, включително включването на специализирани международни институции за наблюдение на условията на тяхното задържане в контролирани от Русия територии.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    10 36 Отговор
    Еми от алкохолизирани крепостни какво друго да очакваме? Колко договора нарушиха до сега?

    Коментиран от #7

  • 3 Нещо не се връзва

    34 6 Отговор
    Един нали в ефир призоваваше да се кастрират? Къде е това?
  • 4 Русия

    15 7 Отговор
    Спазва правилата и така
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой

    32 8 Отговор
    Обичаите на войната?
    Кои обичаи? Да се ръси с отровен агент и напалм, като във Виетнам? Да използва заплаителни фосфорни бомби като при превземането на Фалуджа в Ирак? Да използва ядрено оръжие срещу цивилни като в Япония?
    Е, ако говорите за тези обичаи, то тогава Русия наистина е виновна...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    19 7 Отговор
    Абе рашки, изучавайте обичаите на укрофашистите за водене на война , недейте така. Сърдят се хората не им зачитате обичаите!!!
  • 9 веселяк

    31 8 Отговор
    Ем чи да, те русите най-виновни от всички виновни! Друго си е да стреляш в колената на плененници! Ама хииич не му пука на еврогайдемократичноатлантическият свят! А вчера украинците взривиха мост за да не отстъпят техни. 80 укри хвърлиха снаряжение и преплуваха реката. Лошите рашисти не произведоха нито един изстрел по плувците, гледаха и коментира стила на всеки един от плуващите! Колко нечовешко а?
  • 10 Механик

    20 8 Отговор
    Кви са тия "обичаи" на войната, бе?
    При война има само един обичай- бий врага по всеки възможен начин.
    Вие кво искате? Да ви раздават кока-кола и пица , както правеше Викито Нюленд, когато вие горяхте живи хора ли?
  • 11 Патриот

    21 7 Отговор
    За спазване на международното право,а пък на своя територия разработват биооръжие, правят експерименти с хора, избиват мирно население, крият се зад мирно население и жилищни квартали.
    Май и те като менторите си Международната правото спазват само когато им е удобно.
  • 12 Не мога да повярвам

    22 7 Отговор
    колко НЕправи са нашите украински партньори! Изискват от Русия да се спазва женевската конвенция, като в същото време така я спазват, че човек може инфаркт да получи, гледайки отношението на украинските "херои" как се отнасят с руски военнопленници...Да се разкапваш от умиление колко хуманно стрелят в краката и коремите на пленниците и колко милосърдно ги пребиват така, че и името си не могат да кажат...Е точно за това и други подобни подвизи спрямо мирно население, драгите украински "херои" ще бъдат през военен трибунал, а там каквото сабя покаже...
  • 13 сирене

    12 7 Отговор
    ми така си е , само за ден са опукали над 500 "велики украинци" от най силната армия...
  • 14 Мефистофел

    21 7 Отговор
    Голямо циврене му удариха укрите. Ред сълзи, ред сополи, ... ред сълзи, ред сополи.
    Сетила се Мара да се побара за правилата на войната. А забравиха, че да се прикриваш с мирното население са правилата (практиките) на тероризма. Пфу!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Голям прос

    18 7 Отговор
    Украйна реже палци и гениталии, стреля в краката на руски военнопленници. Айде бе! Спазвали норми. От вас се научиха да карат пленените да казват ,,Слава еди кое си..."
  • 17 Човек

    7 6 Отговор
    Войната има ли обичаи?:)))

    Коментиран от #18

  • 18 Мустафата съм

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Човек":

    Има нехуманни войни - всички без нашите!

    Коментиран от #23

  • 19 Некой си

    7 4 Отговор
    Ама, нали, сега, така де, понеже... Украйна печели войната.
    Защо е тази жалейка?
  • 20 ттт

    7 3 Отговор
    Съвсем в духа на Женевската конвенция разстрелва в краката пленените. Апропо, виновните бяха ли наказани?
  • 21 атака...Русия

    5 1 Отговор
    А украйнската не...алоо, какво да кажем сега като украйнските страхливци пак са се окопали в завод азот, 700човека, пардон нациста със 300 човека жив щит...или пак ги защитават, вижте как избиват своите с разстрели,че отказват да се бият някой украинци, днес излезе кой ще е замесника на Путин....е тогава Русия ще са на Висла на една граница с Германия...за месец, няма да казвам за нашите граници
  • 22 бабофила Френски

    4 1 Отговор
    Дамбаза е готов с фамилията си....под Турски протекторат, ами ние....да му мислим
  • 23 Човек

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мустафата съм":

    То хуманна война има ли?:)
  • 24 Той

    2 0 Отговор
    Нормално е да ги съдят. Никой в БГ не казва и не пуска клипове и журналистически разследвания от , които да се ниди истината как украинците избиват хиляди невинни в Донецк и Луганск.
  • 25 Физиотерапевт

    1 0 Отговор
    Използвайки хората за жив щит ние настояваме да се спазват правилата на войната измислени от зеленчука след тежка,бяла нощ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: