Last news in Fakti

14 Юни, 2022 22:10 9 478 46

Жената, която може да спаси Русия: коя е Елвира Набиулина

  • елвира набиулина-
  • русия-
  • кремъл-
  • рубла-
  • владимир путин

За Елвира Набиулина, която ръководи Руската централна банка от 2013 година, кризите не са нищо ново

Жената, която може да спаси Русия: коя е Елвира Набиулина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-добрата банкерка? Човек на Путин? Какво се знае за шефката на Руската централна банка Елвира Набиулина? Твърди се, че тя е спасила руската икономика след анексирането на Крим. Ще се справи ли и сега?

Само няколко дни след началото на войната срещу Украйна, началничката на Руската централна банка Елвира Набиулина излезе на пресконференция облечена в черно. Това даде повод за различни слухове. По принцип дрехите на руските държавниците нямат особено значение, но това не се отнася за облеклото на Набиулина. Председателката на Руската централна банка отдавна е известна с невербалната си комуникация.

Изборът на дрехи, а и най-вече - огромният набор от брошки, които Набиулина слага на ревера си за пресконференции, са се превърнали в своеобразни сигнали, по които финансовите пазари се опитват да отгатнат бъдещата политика на Руската централна банка. Брошка във формата на снежна птица - очаква се финансово "замразяване". Брошка във формата на буквата V (преди войната в Украйна, когато това се превръща във военен знак) предвещава рязък, V-образен завой за руската икономика. С този метод на комуникация Елвира Набиулина продължава традицията на бившата държавна секретарка на САЩ Мадлин Олбрайт.

Набиулина е искала да подаде оставка?

Но как се тълкува избора на черни дрехи? Скърби ли Набиулина за бъдещето на руската икономика? Или за загиналите украинци? Някои видяха в това решение дори израз на несъгласие с политиката на Владимир Путин. Няколко дни след това медиите съобщиха, че Набиулина е пожелала да подаде оставка. В крайна сметка Централната банка официално опроверга слуховете, а руският президент потвърди кандидатурата на Набиулина за нов петгодишен мандат като ръководител на банката.

"Не ми се иска да съм на нейно място в момента", казва Татяна Орлова, главен икономически специалист по развиващи се пазари в аналитичния център Oxford Economics. Сега Набиулина е тази, която ще трябва да "събере парчетата". Руската икономика навлиза в потенциално много дълбока рецесия, а ръководителят на Централната банка ще бъде сред отговорните за политическите решения през следващите пет години, казва още Орлова.

Но за Елвира Набиулина, която ръководи Руската централна банка от 2013 година, кризите не са нищо ново. Когато след анексирането на Крим руската икономика се сблъсква с първите западни санкции и спад на рублата, Набиулина повишава лихвените проценти до 17,5 на сто и защитава свободното обменяне на руската валута. Консервативната ѝ монетарна политика намали инфлацията и възстанови икономическия растеж, а това ѝ спечели уважението на колегите ѝ на Запад. Euromoney и The Banker дори я определиха като един от най-добрите ръководители на централна банка в света.

"Въпреки че Елвира Набиулина е на практика технократ, тя все още е част от системата на Путин", казва Максимилиан Хес, експерт по Русия в базирания в Лондон Институт за външнополитически изследвания. "А в тази система работата на технократа е не толкова да работи в полза на руския народ, колкото да работи за самата система."

"На Набиулина ѝ беше лесно, тя откъсна ниско висящите плодове, така да се каже", казва Тимъти Аш, анализатор в BlueBay Asset Management. "Тя никога не се е противопоставяла на утвърдени групи за натиск, не се е борила срещу корупцията, не се е борила срещу прането на пари. Не го е правила, защото просто не можеше - в противен случай щеше да застраши системата на Путин. Тя е своеобразно украшение за режима."

Как Набиулина помага на Путин

Родена в семейство на татари, Набиулина е рядък представител на жените лидери по най-високите етажи на властта в Русия. Баща ѝ е бил работи като шофьор, а майка ѝ - апаратчик в завод за инструменти. През 2013 Набиулина поема ръководството на Руската централна банка и се превръща в първата жена в страните от Г-8, която застава начело на централна банка. Малко след това обаче Русия е изключена от Г-8 заради анексирането на Крим.

"Мисля, че за Путин доскоро беше важно Набиулина да е уважавана на Запад", смята Максимилиан Хес. Той вижда в нея човек, който не е воден от непреодолима корупция или кланови интереси, какъвто е случаят с по-голямата част от руския елит. Путин е видял в нея специалист с високи квалификации, който може да защитава интересите му.

Понякога Набиулина е определяна и като представител на либералното крило в руското правителство - факт, за който тя многократно е критикувана от Кремъл. Но решението ѝ да остане в екипа на Путин дори сега променя много неща. Канада и Австралия вече наложиха санкции на ръководителката на Руската централна банка. "Решението ѝ да не подаде оставка подсказва, че тя съвсем не е толкова либерална, колкото някои хора си мислеха", отбелязва Тимъти Аш. "В края на краищата тя помага на Путин да води война срещу Украйна. Нейната репутация ще бъде опетнена."

Новият мандат на Набиулина като управител на Руската централна банка ще започне през юли и ще продължи пет години. Това вероятно ще бъде най-трудният период от работата ѝ на този пост, смята Татяна Орлова. Въпреки това Елвира Набиулина е "най-добрият човек, който би могъл да се справи с настоящата криза в Русия. Иска ми се Русия да има за президент толкова компетентен човек, колкото е Набиулина", добавя експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахмат Сила

    19 90 Отговор
    Какво ще спасява то не остана какво да се спасява.Само Кадиров вече може да задържи Русия цяла.

    Коментиран от #9, #11

  • 2 Бля бля..

    86 8 Отговор
    Дамата си върши майсторски работата,пък вие и гледайте брошките до съмнало,беки разберете нещо тайно..
  • 3 Източна ромелия

    88 12 Отговор
    Тя руската икономика ще се справи, ами западнала западна е тръгнала към небитието

    Коментиран от #7

  • 4 А ве

    71 17 Отговор
    Джендари Русия ще ви го набие с двеста а вие само ще скляпате
  • 5 Патето Яки

    50 10 Отговор
    Ето човека за нашата БНБ, кирчо и кокорчо да се поучат.
  • 6 смех

    51 7 Отговор
    Мечта им е да дойдв някоя марионетка и да я накарат да върне донбас Крим и тн.А те да грабят ресурси и кякто приказват за панеои инперкинизведнъж да прилабацат руските газови находища ама нема.
  • 7 смех

    36 8 Отговор

    До коментар #3 от "Източна ромелия":

    Не бе с перки в морето ша прасперират гейовете и с панел на кокошкарника у село.
  • 8 !!!?

    14 33 Отговор
    Набиулина росскиня ли е или татарка !? Това росско джендърство няма аналог !!!?

    Коментиран от #16, #40

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Набиулина :)

    21 7 Отговор
    Я стига глупости! Тоя виден соросоид бил спасител! Това е мечтата на Давос ;)
  • 11 Скъкфккф

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмат Сила":

    Скъпа как си? Лакирали си коктите ? Полата сложи ли е?джендър сила ли си ?
  • 12 ТОЧКАТА

    12 8 Отговор
    Набиулина е МОЗЪК!!!!!!!Ефективен МОЗЪК!!!!!!!!!Ако еи ПАТРИОТ!!!!КОМБИНАЦИЯТА Е СЪВЪРШЕННА....УБИЙСТВЕНО СЪВЪРШЕНА.......Защото те е НЕОЛИБЕРАЛ!!!!!!и работи в тон със системата,ОНАЗИ/ГЛОБАЛНАТА!!!!!
  • 13 Гай Турий

    17 6 Отговор
    Когато от запад хвалят някого в Русия, това е оценка за предателство. Акад. Глазев и проф. Катасонов я определят като агент на ФЕД,, подчинявайки РЦБ като филиал на ФЕД.
  • 14 Навалний

    10 30 Отговор
    Каква Русия да спасява тази балалайка,тук трябва да се спаси Европа от руските агресори и империалисти!

    Коментиран от #30

  • 15 Грешка

    11 1 Отговор
    Банкера да си гледа банката. Не му е работа да спасява нещо.
  • 16 Ефросина

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Татарка😊е, демек българка "ТТ банкерка"😄. Съмнявам се да е политически обвързана, камо ли неолиберална като пише в статията.
  • 17 Рошко

    25 5 Отговор
    Помията продължава да ни залива, как може да поставяш под съмнение някой който си има всичко и то в огромни количества за да го спасяваш, а кой и как ше спаси обора с неговия на стилен долар и който вече всеки го мрази па и си няма нищо освен ротшилд
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 3 Отговор
    Руснаците знаят ли кой е техния "спасител"?

    Коментиран от #20, #44

  • 19 Госあ

    7 5 Отговор
    Тая ше да е акъл като наша сталинка 😂
  • 20 Не съм

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    рускиня, но... Грузинската света Богородица, която всъщност е взета от Волжките българи-татарите🙂
  • 21 Софиянец

    4 28 Отговор
    РаССия е труп, единствено руския народ може да спаси страната си. Преврат, с кървав преврат са дошли болшевиките и така само ще си тръгнат.
  • 22 В.В.П.

    19 2 Отговор
    Русия върви към бъдещето,а В сащ се трепят по 20 парцала на ден ,от хубавия живот ..КОЙ ВЪРВИ КЪМ БЕЗДНАТА.?.Киро простия да каже.
  • 23 Смешни сте

    4 8 Отговор
    Куха лейка, подари на САЩ и ЕС половината от валутните резерви на Русия, около 420 милиарда $.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    завършила е иелския университет (Yale University) в Щатите както и Навални и още много действащи руски политици. Мъжът и беше ректор на Висшата школа по икономика.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Манипулативна статийка .400 млд резерви са гаранции по трансфери и дългове ,кредити.Щом ги спират от ЕС + Сащ + Световната банка ,значи доверието е счупено ..Инфлацията е гарантирана..Рф има много изструменти за избиване на 400 млд..За първо време Окраина.Концесии за петрол ,газ ,редки метали ,.Абе ,не е добре това хвалене на либерала Елвира .Рф се обръща изцяло към азиатски и американски ,африкански партньори ..Който си има тръбичка може да си предплати газ ,и ще дойде газ..Всеки си търси пазара..И така..
  • 28 Андрешко

    5 2 Отговор
    Е таз като я махнат да знаете че доларите стават само за тапети в тоалетната
  • 29 Матей

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Набиулина е враг на Русия":

    Един не може да владее (САЩ се опитаха и губят). Трима също не става,при всички случаи ще доведе до орел ,рак и щука. Остава варианта двама....от тук нататък да сме живи и здрави да видим...

    Коментиран от #38

  • 30 Матей

    16 5 Отговор

    До коментар #14 от "Навалний":

    Русия в момента спасява Европа,а Европа още не е включила. Т.е.,Европа е включила,но власт имащите не са. Още не е късно да бъдат разкарани разните му урсули,кирчовци и пр.,ако Европа иска да се спаси

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анджело

    6 3 Отговор
    А Левон Хампарцунян ще опрай Украинската банка. Подпомогнат от Доган/Шиши
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами ...

    1 5 Отговор
    Русия не съществува повече от век. РФ некой не може да я спаси вече.
  • 36 Ами ...

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Матей":

    И от каква спасява Европа, РФ? 😀
  • 37 Спорни са нещата

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Набиулина е враг на Русия":

    Казват, че този "подарък" е стръвта и Европа налапа въдицата. Така Путин обърна играта, Европа задържа милиарди, да, но Русия вече определя правилата на играта.
    Кой знае, кой знае, противоречива личност, но струва ми се че има разбирателство между Путин и нея.
    Може и да греша,
    но след като Путин с години правеше обръщение към всички хора с пари да приберат парите си от западни банки и офшорки, без да се търси произхода на парите, а да остави тия милиарди в ръцете на западняците, все ми се струва, че наистина е стръв.
  • 38 Ами ...

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Матей":

    РФ просто не е от категорията на световните свръхдържави, така че каквото и да видиш, все няма да ти хареса. 😀
  • 39 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Набиулина е враг на Русия":

    Прав си. РФ вече не е бензиностанция с ракети. Останаха само ракетите. 😀
  • 40 Петър

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Глупост.
  • 41 Иванушка  🇷🇺

    0 0 Отговор
    Товарищка Нибулина е в Черно заради 300млрд доларчета които позволи да бъдат запорирани в западните банки. Не знам защо още не е арестувана и разпитана, комай играе двойна игра и най-вече за собствените си чекмедженца.....не, ГАРДЕРОБИ )))
  • 42 Сандо

    1 2 Отговор
    Видна либералка,човека на МВФ в Русия и верен изпълнител на дадените и разпореждания от световните финансови господари.Вината и за състоянието на руската икономика,сега и за в бъдеще е огромна.Оставянето и за шеф на РЦБ от Путин е знак освен за това,че Путин си остава либерал,но и за това,че не може,или не иска да премахне либералите от икономическото управление на страната.Русия я чакат трудни времена под ръководството на този икономически блок в правителството.А тази приятна статия е само знак за симпатиите на Запада към Набиулина,докато критиките и обвиненията към нея в Русия непрекъснато се множат,и с право.
  • 43 Васил

    0 4 Отговор
    Рашистан вече никой не може да я спаси даже и Китай затъват с всеки изминал ден.
  • 44 Гай Турий

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Елвира Набиулина е волжска българка. България е крайно време да започне да различава и признава съществуването на над 20 милиона волжски българи, наричани в СССР и РФ татари, башкорти, чуваши, кавказци, кабардино-балкарци, чеченци, дагестанци, сибирски татари и т.н. Набиулина е от т.н. Татарстан, но няма нищо монголоидно в нея, освен историческо-идеологическите инсинуации и фалшификации на петата колона в Русия.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ФЕД

    0 1 Отговор
    Нищо не може да направи Нибулина, ни мулина. Това не е майтап някакъв, а ходове за унищожението на русия. В момента се изчаква само за да се справят европейците с енергийните доставки и гледайте след това какво става. Ножове на рашките ще им забият и от Китай, за Опек да не говорим!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания