Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юни, 2022 10:11 17 339 83

Русия: Това е печално, трагично

  • украйна-
  • русия-
  • сергей рябков-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • оръжия

Реакцията на Русия след изявленията и стъпките на Запада за подпомагане на Украйна с оръжия остава твърда

Русия: Това е печално, трагично - 1
Снимка: Shutterstock

Нови доставки на далекобойни и тежки оръжия за Украйна – това бе основна тема на консултациите между министри на отбраната от близо 50 държави вчера в Брюксел, отбелязва "Росийская газета". Споменава и за анонсирания междувременно нов пакет военна помощ за Украйна от САЩ на стойност един милиард долара, предаде БТА.

Изданието акцентира върху очакваните от Киев оръдейни комплекси и ракетни системи за залпов огън, противокорабни ракети "Харпун" и прецизни боеприпаси. Според експерти бойните действия в Украйна днес са главно артилерийска битка. Затова Киев настоява за съществено увеличени доставки на оръдия и ракети, също и на тежки ударни дронове, които да използва за поразяване на огневи точки, пояснява московският официоз.

Още новини от Украйна

В печата се мяркат например слухове, че на Украйна може да бъдат продадени американски безпилотници MQ-1C Gray Eagle с по-висока ударна мощ от турските TB2 Bayraktar, с каквито си служи Киев. "Сивите орли" с обсег 400 км могат да прекарват във въздуха до 30 часа на височина до 7,6 км, да събират разузнавателни данни и да нанасят удари с прецизни ракети и управляеми бомби. Но според в. "Политико" Пентагонът засега смята доставките им за "проблемни от гледище на логистиката и обучението", също и заради нуждата от подходяща наземна инфраструктура в Украйна. Производителят General Atomics впрочем смята, че украинските военни ще може да бъдат обучени само за 4-5 седмици. В този контекст британската телевизия "Скай нюз" посочва, че фирмите от американския военнопромишлен комплекс са "основните изгодополучатели" от оръжейните доставки за Украйна. По данни на Пентагона от февруари (когато Русия нахлу в Украйна, б. р.) досега САЩ са изпратили на украинските въоръжени сили оръжия и военна техника за 4,6 милиарда долара, напомня "Росийская газета".

За да победи руската армия и да си върне Донбас, Херсон и Крим, Украйна има нужда от 1000 гаубици, 300 ракетни системи за залпов огън (РСЗО) , 500 танка, 2000 други бронирани коли и 1000 ударни дрона. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, пише "Свободная преса". Според вестника обаче Зеленски "е казал на своя съветник да иска безмерно много, в смисъл че все едно ще им дадат по-малко. Главното е да пуснат в медиите една красива цифра". Юрий Сак, съветник на украинския военен министър, разказа, че НАТО е предоставила на Украйна 150 гаубици калибър 155 мм. По думите му обаче за контраатака Украйна има нужда от 100 РСЗО, докато САЩ са обещали за момента само 4, а Великобритания – 3. Явно днес се обсъжда военна помощ, не двойно, а тройно по­-малка, отколкото настоя Подоляк, заключава "Свободная преса".

Реакцията на Русия след изявленията и стъпките на Запада за подпомагане на Украйна с оръжия остава крайно твърда, посочва "Комерсант". Всекидневникът цитира руския зам. външен министър Сергей Рябков, според когото с действията си западните страни ликвидират всяка възможност за диалог между Москва и Киев. "Ако Зеленски и екипът му не са готови да преговарят и всички, които стоят зад него, имат нагласа и занапред безразсъдно, а по-точно безумно да тъпчат Украйна с оръжия – това е техен избор. Това е печално, трагично, но ние не можем да отстъпим", заявил дипломатът по държавната телевизия. Действията на Запада "са контрапродуктивни. Те само изкуствено протакат конфликта и предизвикват допълнителни човешки жертви и разрушения", уверил секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев на среща с колеги от обединението БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Според беларуския военен аналитик Александър Алесин дори и най-мащабни доставки на западни оръжия не ще могат да пречупят ситуацията на фронта. По думите му преди началото на войната "танковете и артилерийските цеви в армията на Украйна се брояха не със стотици, а с хиляди. Щом сега съществена част от тази техника е излязла от строя, едва ли ще е възможно загубите да се възстановят чрез доставки от чужбина".

Страните от НАТО нямат нито оръжейни резерви, нито военнопромишлен комплекс, който да работи във военновременен режим. Те биха могли да доставят исканите от Украйна количества най-малко за година, но не е сигурно, че това ще е все така актуално тогава. Сериозни проблеми поставя и унификацията на оръжейните системи. Дори старите танкове Т-72, сглобени в Чехословакия и Полша, сериозно се различават помежду си, а това може да стане критично в бойни условия, обяснява експертът. Накрая, според Алесин, Украйна е уязвима главно не заради недостига на танкове и артилерия, а заради липсата на надеждна система за противовъздушна и противоракетна отбрана. "Руската армия контролира въздушното пространство, затова значителна част от западната техника ще бъде унищожена, докато пътува от жп гарата на разтоварване към фронтовата линия", прогнозира наблюдателят, цитиран в "Комерсант".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    43 72 Отговор
    Те да доставят тежките оръжия, пък коментарите лесно се правят след това.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 !!!?

    63 126 Отговор
    Вън кремълските варвари от Украйна !!!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    44 114 Отговор
    Нато не цепи басма на кремълския сатрап....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 оня с коня

    40 111 Отговор
    Нормално е Русия да оценява смъртта на 30-ТЕ ХИЛЯДИ свои Войници/само досега!/ като "Печална и трагична",но ЛИЦЕМЕРНО ОТКАЗВА да напусне Украинските земи!ПЕЧАЛНО И ТРАГИЧНО е и състоянието на руската Икономика,а от там - и на ЦЕЛИЯ РУСКИ НАРОД,но това не се коментира от "Комерсант".

    Коментиран от #58, #71

  • 10 КРАДЦИ

    59 24 Отговор
    са нато .
  • 11 русия ще унищожава оръжията на нато

    99 21 Отговор
    а украшинците ще платят сметката и на двете страни !

    Коментиран от #34

  • 12 Диванен Геостратег

    105 18 Отговор
    Оръжията не стрелят сами, те имат нужда от обучен персонал, логистика, поддръжка, боеприпаси, а понякога и наземно базиране. Отделно връзката с останалите видове войски. Това в Украйна куца, затова въпреки оръжейните доставки те продължават да ядат пердах от по-малобройната, но очевидно по-добре организирана руска армия. Основното, с което бавят руското настъпление е с терористичната тактика да се окопават в жилищни райони, което забавя прочистването им и носи повече жертви на нападащата страна, стига опазването на цивилното население да и е приоритет. Това води и до множеството разрушения на жилищни сгради, които иначе не биха имали смисъл като военни мишени.
    Украйна воюва срещу собственото си население от доста години. И тогава не печелеше, а сега воюва срещу Русия. Нека бъдем реалисти - Украйна не може да спечели тази война.
    НАТО и ЕС помагат колкото конфликта да продължи, но много внимават да не бъдат пряко въвлечени във войната. Защото това ще предизвика пълна мобилизация на Русия, влизането на страната във военновременен режим и непредвидими щети за западните страни, включително и най-лошият сценарий с използване на ядрено оръжие. Руснаците бяха недвусмислени. И ги чуха.
    Така че Украйна е жертвеният агнец, чрез който САЩ дестабилизираха трайно цяла Европа и принудиха Русия да скъса за дълги години отношенията със Запада.
    Светът вече не е същият. Живеем в интересни времена. Носете си новите дрехи и бъдете здрави!

    Коментиран от #46

  • 13 Да отбележа само

    14 37 Отговор
    Отдавна и постоянно се говори за тези тежки оръжия, които ще ги доставят, а все още ги чакаме и не са доставени. До кога така, а? Само приказки слушаме. Айде по-сериозно, това на нищо не прилича вече.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 !!!?

    27 54 Отговор
    Кремъл няма полезен ход в Украйна !!!?

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А защо

    27 45 Отговор
    Путин удря където си поиска в Украйна с "Калибър" на 2500км, Х-101, "Кинжал" на 1000км., авиобомби, "Искандер" на 500км. В същото време мери далекобойността на украинците и плаши с нови оръжия. По време на коя война едната страна държи сметка на другата какво оръжие да ползва, след като не приема ограничения за себе си.

    Коментиран от #64

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДДД

    38 71 Отговор
    Русия - империята на злото. Освободини за да ни зароби, тя беше против нашето съединение, тя създаде македонске нация и език, тя ни държа подчинена като 16 република 45 години за да станем най-бедната европейска нация. Отворете си очите за ФАКТИТЕ, Русия не е наш прятел и брат тя е една изотанала държава без свобода на словото управлявана от диктатор който ни нарича непрятелска дъжава. Долу Русия да живее БЪЛГАРИЯ...

    Коментиран от #24, #66, #70

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иво

    38 16 Отговор
    Ванга каза, че след войната Беларус, Украйна и Русия ще се обединят.

    Коментиран от #50

  • 26 справедливост

    24 65 Отговор
    Прогресивният свят помага на Украйна да защити Родината си от руските орди!

    Коментиран от #32

  • 27 Гет гет гет лоу

    43 4 Отговор
    Няма ли край ,то голяма реклама голямо чудо на оръжие което освен че се тества и си плащат укранците няма промоция .Всички тези държави не гледат ли телевизия ,или нямат човешки чувства трябва да се обезлюди и разруши до псследната къща че да се спре .Тровят и планетата всичко това къде отива под форма на дъжд и ветрове в други държави
  • 28 ЕМИ РУСКИ ГРАНИЧАРИ В ОКРАИНА

    19 6 Отговор
    И оръжия НАНАЙ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ха сега де!

    10 31 Отговор

    До коментар #11 от "русия ще унищожава оръжията на нато":

    А НАТО ще унищожава оръжията заедно с войските на Русия
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 касата

    19 40 Отговор
    Какво правят руските убийци в Украѝна?Вън руската сган!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Вова

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "В НЕ ЖИВО СЪСТОЯНИЕ👎":

    Новият термин е "нелице".
    Все едно такова лице не е съществувало въобще.
    Пропагандната машина решава такива казуси за минути.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българин

    10 13 Отговор

    До коментар #25 от "Иво":

    Знае ѝ неграмотната кратуна на вецицата.Айде да видиш, че няма да се обединят, славата на Владимир нема да бребиде и Владимир нема да управлява целиот свет.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Това е

    10 10 Отговор
    Печално, трагично, че другите не искат само Русия да разполага с оръжия !
  • 54 Кремъл

    21 9 Отговор
    Путин - пратете ми повече , трошим ги като орехи

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Само питам

    7 9 Отговор
    Вярно ли е, че Костя Копейкин се занимавал с цензурата във Факти?
  • 57 Баба Ванга

    12 19 Отговор

    До коментар #54 от "Кремъл":

    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
  • 58 БЪРКАШ СЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Вече са към 33 хиляди +
  • 59 Наблюдател

    14 16 Отговор
    Фашистка Русия е заплаха за цялото човечество и трябва да бъде унищожена!

    Коментиран от #63

  • 60 ихтамнет

    11 13 Отговор
    Ако Украйна си беше запазила ядрените оъжие ,дали руските терористи щяха да я нападнад и грабят в момента ? Виждате ли защо думата на кремълските орки не струва и пукната пара !

    Коментиран от #62

  • 61 Рябко Сергеич

    14 8 Отговор
    "Ако Зеленски и екипът му не са готови да преговарят и всички, които стоят зад него, имат нагласа и занапред безразсъдно, а по-точно безумно да тъпчат Украйна с оръжия – това е техен избор. Това е печално, трагично, но ние не можем да отстъпим".......А Вие как смятате Украйна дали може да отстъпи,при положение,че сте АНЕКСИРАЛИ нейни територии?!
  • 62 Ха ха

    22 7 Отговор

    До коментар #60 от "ихтамнет":

    Кога е имала Украйна ядрено оръжие? Наследник на СССР е Русия ,с всичките му плюсове и минуси.Украйна 91-а година се роди без нито долар задължение( всички дългове бяха поети и платени от Русия),а искаш нещо за което не е дала и стотинка да е нейно.Само Столипиново и Факултета са на тоя принцип .

    Коментиран от #80

  • 63 Само питам

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Наблюдател":

    Откога кьорчовците станаха наблюдатели?
  • 64 Чети библията!

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "А защо":

    Давид и Голиат.С по - далекобойното си оръжие Давид смачква натовеца Голиат .Имаш крава пиеш мляко.

    Коментиран от #65

  • 65 Смяташ, че НАТО

    7 10 Отговор

    До коментар #64 от "Чети библията!":

    нямат далекобойни оръжия? Не може да се сърдиш, че и другите искат да имат равностойни (поне) оръжия като теб. С какво е привилегирована Русия да бие по цяла Украйна, а видите ли защо украинците искат 70км. далекобойни оръжия? Не използват забранените термобарични, фосфорни и касетъчни бомби, нямат авиация и ПВО, за ЯО да не говорим кой заплашва с него.
  • 66 стоян

    5 8 Отговор

    До коментар #22 от "ДДД":

    До 22 ком -браво за точния коментар-путинофилите това не моат го разбра
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Трифон зарезан

    4 9 Отговор
    Руски ядрени терористи. ДНР и ЛНР вече не са независими ,а са завладяни от Русия. Ресурси за Москва, огризки за ДНР и ЛНР. Диктаторчето Путин, убива деца и жени.

    Коментиран от #72

  • 70 Читател

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "ДДД":

    Не забрявайте и княз Черкаски, министър във временното руско управление, който въведе акциза за варене на ракия в България . По време на турската империя българите не са дължали акциз.
  • 71 иваило

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    абе не знаех че джендърите са с коне !по скоро тях ги яздят .

    Коментиран от #73

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Пешо

    5 1 Отговор
    На НАТО тази година общия бюджет възлиза на 2 трилиона долара и не могат да помогнат повече на украйна ,значи смятайте и там как се краде .И то срещу държава която отделя 70 милиарда на година не могат да и противодействат по абсолютно никакъв начин .Да не говорим за икономическите санкции ,няма друг такъв БУМЕРАНГ.

    Коментиран от #76

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хаос

    1 0 Отговор
    Путлераст малоумен. Дали ме могат да се противопоставят а дали не могат. Ако го направят на путлеристан ще му остава само едно и ти продажнико ще дадеш фира от тези дето защитаваш
  • 80 Хахо,

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ха ха":

    не само, че си невеж, но си и дървен философ.
  • 81 ?????

    1 0 Отговор
    а бе вироглави ЗАПАДНЯЦИ ,ГЛЕДАЙТЕ СИ ВАШИТЕ РАБОТИ ,НЕСИ ПЪХАЙТЕ ГЕГАТА ТАМ ДЕТОВИ НЕ ВИЕ РАБОТАТА!!!!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 КАЗАХ!!!!!!

    1 0 Отговор
    СЛЕД УКРАЙНА ИДВА РЕД НА БЪЛГАРСКИТЕ БОГАТИ РАЗБОЙНИЦИ .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания