Last news in Fakti

16 Юни, 2022 17:33 2 252 2

Още един удар в гърба за Борис Джонсън

  • кристофър гайт-
  • великобритания-
  • консервативна партия-
  • партигейт-
  • борис джонсън

Съветник на британския министър-председател се оттегли на фона на скандала с празненствата в премиерската резиденция по време на пандемията

Още един удар в гърба за Борис Джонсън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кристофър Гайт – съветник по етичните въпроси на британския министър-председател Борис Джонсън, обяви, че подава оставка, след като преди няколко седмици беше публикуван доклад, критикуващ премиера във връзка с провеждани в резиденцията му празненства по време на ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, предадоха световните агенции.

Гайт каза в изявление, публикувано на сайта на правителството, че „със съжаление“ съобщава за своето оттегляне и определи решението като „правилно“.

Правителството заяви, че е изненадано от решението на Гайт. „Макар да сме разочаровани, благодарим на лорд Гайт за службата му в полза на обществото. Своевременно ще назначим нов съветник“, каза правителствен говорител.

Това е пореден удар за управлението на Джонсън, който миналата седмица оцеля при вот на недоверие, в който 41 процента от депутатите от неговата Консервативна партия гласуваха против него, отбелязва Асошиейтед прес.

Гайт беше обвиняван, че не е предприел сериозни мерки срещу висши длъжностни лица при свои разследвания за спазването на кодекса на поведение на правителствените служители. Той е вторият съветник на Джонсън по етичните въпроси, подал оставка за по-малко от две години.

В писмо за оттеглянето си от поста, публикувано от правителството, Гайт каза, че е решил да напусне, след като му бил поискан съвет за мерки, при които по думите му имало опасност от умишлено нарушаване на кодекса за поведение на членовете на правителството, посочва Ройтерс.

"Това искане ме постави в невъзможна и противна позиция", заяви той, като добави, че "не може да участва в това".

Гайт не уточни за какво се е отнасял съветът, но каза, че намерение за нарушаване на кодекса с цел обслужване на политическа цел би представлявало "подигравка" с правилата.

В отговор Джонсън заяви в писмо, че въпросът, по който е бил попитан Гайт, се е отнасял за "възможни бъдещи решения" в областта на търговията, които биха могли да бъдат в противоречие със задълженията на Великобритания във връзка със Световната търговска организация.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    2 14 Отговор
    Бо ще оцелее. Европа също. Раша едва ли.
  • 2 гост

    4 0 Отговор
    Продават картички по подлезите!Ах,колко мило!
Новини по държави: