Last news in Fakti

17 Юни, 2022 10:31 1 747 3

Над 40 градуса по Целзий: горещини в Испания, Франция, Германия

  • жега-
  • време-
  • 40 градуса-
  • температура-
  • испания-
  • франция-
  • германия-
  • европа-
  • глобално затопляне-
  • бури-
  • климатични промени-
  • гореща вълна

Гореща вълна обхвана Западна Европа

Над 40 градуса по Целзий: горещини в Испания, Франция, Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Зона с високо атмосферно налягане ще определя времето в Западна Европа през следващите няколко дни. От юг и югозапад нахлуват горещи въздушни маси, които в Германия ще се усетят най-силно в края на седмицата. Тогава температурите се очаква да са в диапазона между 30 и 40 градуса, предупреждават от Германската метеорологична служба. Възможни са също и гръмотевични бури.

Над 36 градуса по Целзий

Пикът на горещата вълна се очаква през почивните дни, когато на места в Южна и Югозападна Германия термометърът ще се покачи до над 36 градуса по Целзий. В останалите части от страната максималните стойности ще бъдат между 27 и 34 градуса.

В неделя има предупреждение за силни гръмотевични бури, които ще се движат в посока Централна и Югоизточна Германия. Там се очакват температури между 32 и 35 градуса по Целзий.

Горещини в Испания

В Испания горещините се задържат вече пет дни, като на някои места в страната се измерват температури над 40 градуса по Целзий. В 17 региона е обявена втората най-висока степен на опасност – оранжев код, съобщиха от метеорологическата служба Aemet. Според нейния говорител Рубен дел Кампо сега температурите са средно със 7 до 12 градуса по-високи от обичайните за това време на годината. Това е втората за по-малко от месец гореща вълна в Испания. В края на май температурите в страната бяха с до 15 градуса по-високи от нормалните. Експерти предупреждават, че тези горещи вълни ще зачестяват вследствие на климатичните промени. Освен това те ще стават по-интензивни и по-продължителни.

На хората се препоръчва да пият много вода, до ограничат физическите натоварвания и да стоят на по-хладни места по възможност. През почивните дни се очаква известно захлаждане в Испания. Топлите въздушни маси ще се преместват към Франция, където също се очакват температури от над 40 градуса по целзий, според френската метеорологична служба Météo France.

Мерки в защита на слабите, призиви за пестене на вода

Френското правителство призова хората да бъдат внимателни и да проявяват съчувствие към по-слабите и беззащитни свои сънародници. Взети са мерки за защита на бездомните и възрастните хора. Обявена беше програма на стойност 500 милиона евро за озеленяване на градските центрове.

Според експерти тази гореща вълна може да се окаже най-ранната от началото на годината откакто се води такава статистика. От водоснабдителните дружества в страната призоваха хората да пестят вода. Актуално в общо 101 френски департамента има въведени ограничения, например забрана за поливане на градини, за миене на коли и за пълнене на частни басейни.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    1 0 Отговор
    "Над 40 градуса по Целзий: горещини в Испания, Франция, Германия"

    Това е факт, но според мен е лъжа, че въглищата са причината за това. Според мен причината е човешката алчност, войните, тиранията, грабежите на богаташите.