Last news in Fakti

20 Юни, 2022 15:20 3 787 14

Скандал в Рим! Външният министър обвини собствената си партия в подривна дейност по украинската криза

  • италия-
  • джузепе конте-
  • луиджи ди майо-
  • украйна-
  • марио драги

На събрание на националното ръководство на Движение "Пет звезди" не беше взето конкретно решение за бъдещето на Луиджи Ди Майо, но различията между него и лидера на партията Джузепе Конте се запазват

Скандал в Рим! Външният министър обвини собствената си партия в подривна дейност по украинската криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо обвини вчера собствената си партия Движение "Пет звезди", че подкопава усилията на правителството да оказва помощ на Украйна и че отслабва позицията на Рим в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Изявлението на Ди Майо може да бъде тълкувано като назряващ разкол във формацията, чийто лидер той някога беше.

На събрание на националното ръководство на Движение "Пет звезди" не беше взето конкретно решение за бъдещето на Ди Майо, но различията между него и лидера на партията Джузепе Конте се запазват.

Вътрешните борби в Движение "Пет звезди" създават проблеми и за премиера Марио Драги, тъй като утре в италианския парламент ще има важно гласуване, свързано с Украйна. Някои членове на "Пет звезди" искат да прокарат в парламента решение за ограничаване на оръжейните доставки на Италия за Украйна. Италия, подобно на много други страни от ЕС, изпраща оръжия на Украйна, за да ѝ помогне да се отбранява в битката с руските сили, които нахлуха на украинска територия.

Във вчерашното си изявление Ди Майо заяви, че правителството му трябва да защитава ценностите на демокрацията и свободата. Италианският външен министър каза още, че макар всички да искат мир, руският президент Владимир Путин продължава войната си в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    2 41 Отговор
    Спящите и зависими политици от путин се активират.

    Коментиран от #11

  • 2 Ххххх

    43 0 Отговор
    Крайно време е да се спрат всякакви оръжия, достатъчно е достатъчно престанете с тази измислена демокрация, в нито една държава няма демокрация. Правителствата ни лашкат в желаната от тях посока(която е да си напълнят гушите и да ни лъжат колкото могат).
  • 3 2345678908765432345

    34 1 Отговор
    само лозунги и пропаганда не става
    европата и натото се пропукват с вече звук....скоро тътен
    като финландия и свеция ...който уж щяха да са членове
  • 4 Хайде стига

    43 0 Отговор
    С тая украйна че на голяма част хората вече им се драйфа! На италианците също! Преди повече от месец пристанищни работници отказаха да товарят оръжие с лозунга:Тази война н е е наша! Така че политиците си играят игричките, но народите казват:Баста!
  • 5 Бъдещето е в Русия

    33 0 Отговор
    В Европа не е имало такава суша от сто години. скоро започват енергийните локдауни.
  • 6 Панда

    31 0 Отговор
    Западът умира.
  • 7 Мммда

    28 1 Отговор
    Много добре са се ориентирали. По-добре навреме да приключат с това безумие и зеления наркоман милиардер.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор
    МИНАВАМ ДА ПИТАМ ДНЕС ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН ИСКАЛ ЛИ Е НЕЩО ДА МУ СЕ ПОДАРЯВА?

    АКО НЕ Е , ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕ РЕВАНЕТО

    Коментиран от #9

  • 9 Магарето

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Изрод!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 С нищо не си запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Особено в Италия. "5 звезди" е лява партия, създадена и тя уж с цел промяна и борене на мафията. Куцо и сакато вътре, по-голямата част от бедна Южна Италия, но в последно време и южняците вече не им вярват и не ги подкрепят. Ще стане ясно на изборите, ако не стане нещо и не ги отменят заради пак някакво измислено "извънредно положение". Партията на Мелони води засега. Сегашното правителство спряха парите на доста безработни и бедни в Италия, за да ги дават на украинци и за оръжия пак за украинци. Конте трябваше сам да си направи партия, защото доста италианци го харесват повече от Драги. Нямаше такава диктатура по негово време и повече неща се правеха за обикновените хора. Но Ренци посредством две министърки (едната от които бивша синдикалистка с основно образование) успя да го бутне и чрез президента, назначен по негово предложение се възкачи Драги и вече няма отърване от неговата диктатура. После викайте на Путин диктатор, но италианците го предпочитат пред техния, защото им писна. А Ди Майо е някакво подобие на нашите новоизлюпени политици от ПП - без никакъв опит и от нищо не разбира, но е все министър и то на различни министерства откакто партията му е в управляващата коалиция. Кокала е сладък.. Доверието към тази партия непрекъснато спада. Да добавя, че създателя Грилло, който е бивш комик като Зеленски и той се заплете в скандали покрай сина си изнасилвач и напоследък никакъв не се вижда.Толкоз относно италианската "демокрация" и "свобода".

    Коментиран от #12

  • 12 Интересно

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "С нищо не си запознат":

    Фактът, че тези неща ги пишеш, следователно си ги чел е достатъчен пример за свободната и демокрацията в Италия. Дай сега да видим, колко неща знаем за тайните далавери на Путин или олигарсите му. ....... Ето затова всички ходят у ЕС, даже и руските далавераджии....
  • 13 сороснерес

    0 0 Отговор
    Срещат се германец и японец...стискат си ръце...Никога повече с италианци..
  • 14 Едуард Петров-Едо

    2 0 Отговор
    Цялата тази профашистка публикация е грубо тенденциозна, извадена от реалния контекст! Този автор, без съмнение, е на къса каишка на своите господари, които заработват МРЪСНИ ПАРИ от кръвопролития! Защо мълчиш за 8те години обстрели с тежки оръдия на Рускоговорящите региони на Украина, Донецк и Луганск, където бяха убити 14000 мирни граждани, деца и бебета? Ами Минските Съглашения? Да споменеш за 30те биолаборатории в близост до Русия, където генетичните експерименти бяха с цел унищожаване на руската националност по биологичен път!? Само едно не мога да разбера, защо Русия реагира толкова бавно! Несъмнено, вина за това има Думата и лично Путин! А Жириновски (лека му пръст) отдавна предупреждаваше в многобройните си изявления, че Украйна върши престъпления и ще се наложи един ден да плаща! Ако РФ не беше изпреварила с военната операция, американските и европейски оръжия, с които набичкаха Украина, щяха да убият незнайно колко мирни руски хора! Америко, ако знаеш какво ти се готви!? И ти, Европейски Съюзе, командван от женички, до Небесата ли си се възгордял?! НЕЗАБАВНО СНЕМАЙТЕ ВСИЧКИ САНКЦИИ ОТ РУСИЯ, ПОЛИТИЧЕСКИ КЛОУНИ, ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО ТВЪРДЕ КЪСНО! АКО НЕ Е БОГ, ДА НИ ПАЗИ, ДО СЕГА ЩЯХМЕ ДА ЗАПРИЛИЧАМЕ НА СОДОМ И ГОМОР! ДА НЕ БЪДЕ!
Новини по държави: