Last news in Fakti

20 Юни, 2022 20:30 14 300 55

Чужди медии: Хаос и един проблем, който никой извън България не разбира

  • кирил петков-
  • продължаваме промяната-
  • северна македония-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Нестабилността в България не вещае нищо добро и за плановете на ЕС да излъчи към Русия сигнал на решителност, като даде нов тласък на буксуващата политика за разширяване на Балканите

Чужди медии: Хаос и един проблем, който никой извън България не разбира - 1
Снимка: БГНЕС

Излизането на ИТН от кабинета, вотът на недоверие от ГЕРБ и един "проблем, който никой извън България не разбира" - как авторитетни международни медии коментират ситуацията в страната и риска от хаос и неуправляемост.

Правителството на Петков може да падне още тази седмица, пише в обширния си анализ Михаел Мартенс. И обяснява защо:

"Наскоро от коалицията излезе ИТН – партия, ръководена от един съмнителен шоумен и поп певец. Причината: спор за пари. ИТН искаше да получи почти два милиарда евро за инфраструктурни проекти, но в същото време да заобиколи контролните механизми – а това в България е доказана рецепта за посегателства срещу европейските фондове. Петков и неговите съмишленици бяха избрани именно, за да сложат край на подобни практики. И сега трябва да се противопоставят срещу алчността на своите партньори - най-малкото защото иначе ще изгубят доверието на своите гласоподаватели."

Никой извън България не проявява разбиране по този проблем

И Фолкер Пабст пише в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“, че причина за излизането на ИТН от правителството е бил спорът за пътностроителния бюджет. Авторът припомня: „В миналото с обществените поръчки често пъти се злоупотребяваше за корупционни машинации.“ Пабст отбелязва още и спора за европейските преговори със Северна Македония като друга причина за напускането на ИТН и коментира: „Никой извън България не проявява никакво разбиране по този проблем, който премиерът Петков иска да реши. Трифонов обаче го обвини, че прави прекалено много отстъпки.“ Статията в НЦЦ е озаглавена с многозначителното изречение "България е заплашена отново да потъне в политически хаос."

Според Михаел Мартенс сега България е заплашена от състояние на трайна неуправляемост. Авторът на ФАЦ цитира Торстен Гайслер, ръководител на фондацията „Конрад Аденауер“ в София, който коментира тревогата си, „че недоволството от политиците и от партиите може да прерасне в недоволство от цялата система, задълбочено допълнително от тежкото икономическо положение.“

Ако Европа увеличи натиска над София

Според Мартенс нестабилността в България не вещае нищо добро и за плановете на ЕС да излъчи към Русия сигнал на решителност, като даде нов тласък на буксуващата политика за разширяване на Балканите. „Но по този път от някое време насам тъкмо България е най-голямото препятствие – а навярно и ще си остане такова. София блокира старта на преговорите със Северна Македония, която извърши храбри реформи, включващи дори наложеното от Гърция ново държавно име, и повече от всички други балкански държави заслужава шанс да започне преговори за членство. Аргументите на София за ветото на няколко пъти се променят. Последното изискване гласи, че Скопие трябва да включи в Конституцията на Северна Македония наличието на българско малцинство в страната, преди да получи право да преговаря с ЕС. Към това се добавя обширна листа с български претенции, свързани с историята“, пише Михаел Мартенс и изброява някои от горещите теми в българо-македонските спорове.

„Не е чудно, че в Брюксел и в други европейски столици подобни претенции се натъкват на неразбиране, несъгласие и подигравки,“ припомня авторът и разказва за натиска, на който София е поставена по този въпрос. Той е разговарял и с бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който е и лидер на „Да, България“ – „партия, полагаща повече от всички останали усилия за укрепване на демокрацията и правовата държава.“ В разговора Христо Иванов предупреждава, че ако Европа увеличи натиска върху София, може да се стигне до обратния ефект и позициите да се втвърдят. Според Иванов европейският натиск е истински подарък за националистическите сили в България, а също така за Путин и за русофилите в страната. Христо Иванов, за когото Мартенс пише, че е „всичко друго, но не и националист“, се опасява още, че по този начин „ЕС може да загуби България като конструктивен партньор“. В краткосрочен план е напълно нереалистично, че в парламента ще се намери мнозинство за вдигане на ветото – за тази цел сигурно ще са необходими месеци, ако не и години, казва българският политик в интервюто си за ФАЦ.

Силите, които формираха старата корумпирана система

В швейцарския НЦЦ авторът Фолкер Пабст пише, че при ново правителство в София един компромис по въпроса за Северна Македония ще бъде още по-немислим. Той анализира и възможностите за нова коалиция и между другото пише: „След като излезе от правителството, ИТН вече се присъедини към опозицията, където е партията ГЕРБ на дългогодишния премиер Бойко Борисов и нейният коалиционен партньор ДПС, партията на българските турци, която се доминира от олигарси. Това са именно онези сили, който формираха старата корумпирана политическа система през последните години. А към тях се добавя и националистическата партия "Възраждане", която е близка до Кремъл“.

Накрая ще цитираме и няколко изречения от интервюто на бившия македонски външен министър Никола Димитров пред Македонската редакция на ДВ за френското предложение за решаване на спорните въпроси: „Ключовият въпрос е дали чрез един такъв договор ние ще бъдем по-близо до целта – членство в ЕС. За мен няма никакви дилеми. С такава рамка ЕС ще бъде по-далеч, отколкото е днес, когато дори още не сме започнали преговорите. (…) Въвеждането на българските искания в процеса на преговорите поставя нашата съдба изцяло в ръцете на София. И ако тя не е доволна от каквото и да било (не само от включването на българите в Конституцията), тогава ние ще стоим на място или дори ще ни върнат назад“, казва Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаврош

    36 62 Отговор
    Рашков шеф на кпкомпи и разследваме на Бойко, Славун и Доган.
  • 2 Сиктиридис

    125 12 Отговор
    Скопската Сръбска република Северна Македония е окупирана от Сърбия територия където десетилетия се извършва геноцид и систематично се избива местното българско население.Да си върнем Западна България около Скопско и Битолско!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Един друг

    63 12 Отговор
    И кой подкрепяше вече 20-30 години корумпираните правителства от бивши комунисти и ДС с техните фирми.И кой изсипа в Бг маса европейски пари за да ги крадат без да контролира.И кой нищо не инвестира,не подкрепя нито една независима от Русия медия а даже обратното.И кой го интересуваше само евтина работна ръка и по-умните българи да прибере.И сега когато от горе до долу са наредени руски хора и са готови да съборят държавата плачат на чужди гробища след като народа се предаде вече.Лицемери.
  • 5 Инсинуации и пропаганда

    95 5 Отговор
    без коментар. Искат това което те искат....да стане на всяка цена. Македония да е вътре ....България да отстъпи. Кирчо да си развява байряка както те пожелаят. А пожеланието да си гушкаме котките както техните граждани на зима за да се топлим......е нещо нормално според тях. Да но ние вече не сме стадо и не получаваме техните помощи. Държавата е мащеха и затова няма инвестиции. Елате ни вижте Дойче зеле......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо Дончо каза

    63 8 Отговор
    Проблемът с Македония е дело на Запада,сега да го лапат...
  • 8 Рошко

    50 1 Отговор
    Вас най добре ви разбираме, с дезинформацията
  • 9 Доротея

    56 2 Отговор
    Май е обратното! Навън по добре разбират как стоят нещата с вашата Мафия, но нищо не правят! Дори обратното - подхранват БГ мафията с еврофондове!

    Коментиран от #13

  • 10 аааа

    28 2 Отговор
    Е как никой не разбирал,как се краде?! 2 млрд за българин е едното нищо ! 200 са окрадени!!.....Еее той българина знае 2 и 200 !
  • 11 Бомбето

    39 1 Отговор
    В България управляващите и администрацията не котират легитимните интереси и права на простосмъртните.Толкова е просто за разбиране.Фасадна демокрация с площаден акцент и декларативни намерения. Байганювска ценностна система , управлението се свежда до събиране и разпределяне на пари.
  • 12 Айде по-надалече

    60 5 Отговор
    Акъл от немски фашисти и техния лакей Глигана не щем.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Патриота 🇧🇬

    53 8 Отговор
    ЕС са душманите на българския народ и памет. Паметта няма цена обаче колабороционистите от ДБ - ПП се опитват да и сложат.
  • 15 !!!?

    18 6 Отговор
    МАСКИ ДОЛУ !!!?

  • 16 Хайде бе!?

    37 3 Отговор
    Драги другарки и господа! Защо не си го кажете в прав текст: Краваря ви притиска да приемете ан- блок шиптъра и макето.И не защото му пука за тях,да станат европейци.Всичко опира до 💸.Милиарди,който ги няма и макето и шиптъра.А на краваря не му се харчи,дори цент.Крайната цел е през европейски програми,да се налеят милиарди за ЖП инфраструктура ,от шиптъра през цяла Македония,до нас.Паралелно изграждане на магистрали по цялото трасе,което след това кравар - Отанчо,да ползва както реши.Без един похарчен цент.От базата в шиптърско( най голямата в Европа) през макето,през наша територия,следва мамалигата,чак до хохолско.Там е заровено кучето.Шефа е отдал директива - пуделите изпълняват.Под разни благовидни предлози. Всичко отдавна е договорено с ляйненка и другите Йес сър. Приемат ги, следва скоростно " помош за инфраструктурата" за десетки милиарди.
  • 17 Именно

    29 5 Отговор
    Политически ако ни притискат ще срещнат само инат, все едно дали основателен или не.
    Но ЕС може да помогне като раздвижи малко евро-прокуратурата и подкрепи контрола на границите ни (които са и външни за ЕС).
    От това ще лъснат доста задници и ще се поизчисти малко пейзажът.
  • 18 Коко

    44 0 Отговор
    Толкова ли е сложно да разберат че не искаме да сме марионетки.
  • 19 Доротея

    44 2 Отговор
    Асен Василев продава суверенитета на чиста, свята и некорумпирана България! Повикал е германски митничари да поработят на К. Андреево!? Резултат - корумпиране и на германците! С хубавото бързо се привиква! 5000 евра на смяна!
  • 20 202020

    69 8 Отговор
    В Белгия хората протестират заради рязкото покачване на цените на стоките и повишаващата се инфлация а Ганьо с простия си акъл тръгнал да прави протести да спасява калпавото правителство на Киро и Кокоро. Е тва не го разбирам. Явно това протестиращо стадо е доволно от живота си.

    Коментиран от #25

  • 21 Истински лъжи

    48 4 Отговор
    Да дойче веле са чужда медия насаждаща мнения и пропаганди в България! БТВ, Нова ТВ и даже БНТ са вече чужди медии! Инструменти за пропаганда и печалба, добре че все още БНТ си позволява да пуска нещо от свойте архиви! Да сте чули някъде безпристрастни новини или истински факти( само угодните на англосаксонките им собственици)! Не чух никъде за екстрадацията на Асанж в САЩ, не чух и за законите приети в Германия които ограничават човешките свободи( всеки журналист които подкрепя войната в Украйна и декларира това открито, е заплашен до 3 години затвор) ! Факти вие сте същите хубавци заедно със Ввсти и други подобни медийки които няма да споменавам( разбира се те са със един и същи собственик)
  • 22 !!!?

    11 16 Отговор
    Кой стои зад "Ветото" за Македония !!!?

    Коментиран от #31

  • 23 Бомбето

    9 13 Отговор
    Ало патреотито, като ядахте бой от колониалното комунистко управление , под ботуша на Раша , да са пишете македонци - нещо го прескачате и мълчите .Сливарски патриоти са изказват ,щото пълни с акъл.
  • 24 БГ - истина

    39 0 Отговор
    Какви са тия смешни, платени статии. Ама, моля ви се подбирайте достоверни източници. Тая статия само македонец, от тези които ни ненавиждат, може да я напише. Или и вие сте от платения протест.
  • 25 БГ - истина

    27 1 Отговор

    До коментар #20 от "202020":

    Той Кирчо е добре, да не го мислим. Народа да му мисли.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха ха

    42 0 Отговор
    "България е заплашена отново да потъне в политически хаос." / е тя кога е излязла от предишния ?
  • 28 салют

    35 0 Отговор
    Кога почнат да говорят и заплашват какъв хаос ще е значи вървим на добре
  • 29 Преди няколко дена

    20 1 Отговор
    Преди няколко дена Археолога Николай Овчаров бе гост на Е.П. занесе около 200 книги на английски, раздаде ги на присъстващите депутати и ги запозна с българската позиция. Сега, като знаем каква е посещаемостта едва ли са присъствали много депутати, но който желае да разбере, разбира.
  • 30 От всички пропагандни глупости

    19 1 Отговор
    Единствено вярно е, че Христо Иванов е всичко друго, но не и националист (тоест индивид, които не се определя към дадена нация, в случая не се определя като част от българската нация) . Всичко друго обслужва западните нужди и унижава България, като дори я нарича страна на която запада дори се подиграва! Тичайте и гласувайте за бивши министри в кабинета на ГЕРБ с премиер Борисов, определящи се като всичко друго, но не и националисти, борци за все неслучващата се съдебна реформа и бранещи западните интереси, от които ЕС се самоубива и върви към разпад, но тук се представят за изключително мъдри и нужни за развитието ни в европейското семейство, което твърди в официалните си медии, че ни се подиграва. Браво
  • 31 там е причината тук е следствието.

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    Сбъркал си посланика, сложи снимката на посланика на Русия в Скопие, човек, и на Сръбския също, защото там е причината тук е следствието.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    9 0 Отговор
    Ане вие да не сте подлистник на ДВ? Каквото постнат, това им печатате. Срамота! Ма не! То такива човечета като дени-педи само за това стават.
  • 35 Ма така е

    7 2 Отговор
    Вие и Русия не разбирате, а проблемът е същия.
  • 36 Нема нужда от още нравоучители

    23 0 Отговор
    Тоя Мартенс от ФАЦ да си гледа неговата копанка и да не се меси в историята ни!Защото, макар и комунист, още по времето на Лайпцигския процес, Г.Димитров им беше казал, че когато немците са говорили на езика си само с конете, в България вече има писменост 😂😂😂😂 Така, че е не ни цитирайте един дойче, който щом смята Христо Иванов за много точен, да си го вземе в Германия заедно с Атанасов и там да развиват своите теории. Щото те друго не умеят, работа за две стотинки не са свършили, обаче са царе на интригите и подлостите!
  • 37 Тодор Стоянов

    23 1 Отговор
    Дойче веле е стандарт за продажна журналистика и евтина пропаганда.
  • 38 Селския

    26 1 Отговор
    Тия от Дойчо зеле и ханцунг, що си трайкаха когато Гърция и македония имаха същия проблем, а сега вият на умряло ???????????
  • 39 СКЕПТИК

    9 6 Отговор
    И на кило да ги приемате от цяла Европа и от Азия ако щете, струва ми се, че накрая "дядя Вова " ще дойде да ви разхвърля и да ви постави по местата ви. Но ми се струва,че този път ще почне от западна Европа.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Коко

    7 4 Отговор
    А руските робства ги забравяте?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Фффффф

    4 0 Отговор
    Явно са много тъпи, щом не разбират,а то е просто има договор между България и Македония и Македония трябва да изпълнява задълженията си по договора,
  • 48 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Светът няма да бъде унищожен от тези,които вършат лоши неща,а от тези,които стоят и бездействат. -Айнщайн
    Или както се казва,спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
    С писане и клипове в нета промени до сега случиха ли се?
    Докато има б.лъци ще има и тарикати.
  • 49 Станислава Трифонова помиярката

    3 1 Отговор
    ,..............
  • 50 последно издихание на комунизма

    4 0 Отговор
    Какво има толкова да се разбира. Слави произхожда от КуКу. До последно музикантите му бяха КуКу бенд. КуКу беше създадено от Нидал Алгафари за да се подиграе със свободата на словото. Вкратце да създаде отрицателен имидж на настъпващата демокрация и свободата на личността да бъде представена като хаос пред лицето на социалистическия ред и преклонение пред чиновника. Даже създателите на партията искаха да я нарекат Няма Такава Държава. Но скоро с божията помащ може да се надяваме че няма да има такава партия.
  • 51 Патриот

    2 1 Отговор
    Предложението като рамка е добро и за двете държави. За Северна Македония, че няма да има постоянни промени в изискванията, а за България, че това което е написано като такива трябва задължително да се изпълнят. Другото е, че когато е започнал преговорния процес, не значи приемане на 100 ‰ и пример за това е Турция, която от 2005 ги е стартирала и още не е приета.
  • 52 нещо не е наред

    3 0 Отговор
    ФРГ си гледат техният интерес и не ни разбират.Историята показва че големите сили нищо не разбират и затова се водят войни.Войните на балканите са точно заради тях.
  • 53 ДОКО

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА ..
  • 54 Алоооо Алооо

    3 0 Отговор
    Знае ли Брюксел, че Христо Иванов купувам апартамент и гараж в Брюксел?
    Без да декларирам доходи.
    И няма права на адвокат от 10 години
    Де еева бруксела даеваа
  • 55 Артилерист

    1 1 Отговор
    От всичките обилни приказки излиза, че македонците трябва да се приемат в ЕС, за да се увеличи натиска върху Русия. Много е виновна таз Русия, ейй. Опълчи срещу американците и спря варварщината им по света...