Last news in Fakti

20 Юни, 2022 19:00 5 926 144

Иска ли България да стане част от някаква нова версия на Руската империя?

  • българия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • балкани-
  • северна македония

На Балканите е важно да знаят накъде води пътят, по който вървят

Иска ли България да стане част от някаква нова версия на Руската империя? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На Балканите е важно да знаят накъде води пътят, по който вървят. Надали някой в региона иска да е част от някаква нова версия на Руската империя, казва Мануел Сарацин. Пред ДВ той говори и за българо-македонския спор.

Г-н Сарацин, България е на път да изпадне в политическа криза. Една от изтъкваните причини за тази ситуация бе готовността на премиера Кирил Петков да оттегли българското вето върху преговорния процес на Северна Македония. Международният натиск за това не създаде ли риск от засилване на позициите на популистите?

Мануел Сарацин: Моето разбиране е, че ако си част от Европейския съюз, винаги трябва да балансираш между теми, които се възприемат като част от националния интерес, вътрешните обстоятелства и европейския интерес. Мисля, че има явно разминаване между европейския интерес и възприемането на националния интерес сред повечето българи по въпроса за Северна Македония. Но не смятам, че това допринася за засилването на позициите на популистите. Целта е да се подкрепят добрите национални политически актьори в опитите им да намерят решение и компромис и да се покаже, че те могат успешно да балансират между европейското и националното.

Доколко успешна е руската стратегия за разделение на балканските общества и държави?

Мануел Сарацин: Отговорът на този въпрос е труден. От една страна не трябва да подценяваме руските ходове и успеха им за разделение на балканските общества. Този въпрос включва както контрола върху критичната инфраструктура, така и наративите за консерватизма и национализма. Но, от друга страна, смятам, че в крайна сметка за Западните Балкани и като цяло за постсоциалистическите общества е важно да знаят накъде води пътят, по който вървят. Надали някой в региона желае да стане част от Евразийския съюз или от някаква нова версия на Руската империя.

След случилото се в Украйна и сравнението, което Путин направи наскоро между себе си и Петър Велики, светогледът на Кремъл е ясен. Перспективата да сме обединени, с еднакви права и европейско гражданство все още е много по-привлекателна от което и да е руско дезинформационно внушение. Така че, ако не оставяме вакуум, имаме по-голям шанс от Москва да бъдем успешни.

Кой е водещият фактор за неразбирателствата в региона като тези между България и Северна Македония - предполагаема руска намеса по тези въпроси или интересите на местните политически актьори, извличащи ползи от атмосферата на нетърпимост и хаос?

Мануел Сарацин: Моят анализ показва, че руснаците се възползват от съществуващи конфликти в националните дебати или в двустранните отношения. Те се опитват да ги експлоатират и ескалират. Това представлява опит да се открият слабите места. Обикновено руската пропаганда не измисля радикално нови разделения в обществата, а се опитва да се хване здраво за нещо, което вече съществува.

Но обратно на въпроса - отговорът ми е, че и двата фактора имат значение. Нашият проблем е, че не сме достатъчно обединени и това ни прави слаби. Заради това допускаме и руско влияние, което се възползва от тази слабост. Стратегията да се експлоатира национализма като начин за създаване на проблеми съществува отдавна. Това е много стара игра и от нея не се възползва само Кремъл, други също.

Ние не можем да виним единствено руснаците. От друга страна трябва да сме внимателни с техните опити да прокарат свои интереси и влияние и да ни поставят в слаба позиция. Необходимо е да запазим обществата си колкото е възможно по-обединени.

Как могат медиите да съдействат за нормализиране на диалога между България и Северна Македония в специфичната среда на социалните мрежи, които възнаграждават крайните гледни точки?

Мануел Сарацин: Много често политици от Германия и Западна Европа, каквото и да се означава това понятие, се чувстват длъжни да дават съвети на Южна, Централна и Източна Европа как да провеждат по-добра вътрешна комуникация и дебати. Самите ние всъщност познаваме добре подобни ситуации, макар и не съвсем в онази степен, в която те се проявяват на Балканите. Но появата на реч на омразата вместо съвместно обсъждане на проблемите ни е добре познато.

Не само медиите, но и политиците играят важна роля по отношение на комуникацията относно различните позиции, те трябва да се опитват да обяснят ситуацията на отсрещния.

Колко сериозна е ситуацията в Босна и Херцеговина?

Мануел Сарацин: Мисля, че е изключително сериозна. Много е важно международната общност и Европейският съюз да имат ясен подход към Босна. Трябва ясно да се заяви, че изборите през октомври ще бъдат проведени и че ние ще подкрепяме дългосрочно стабилна Босна и Херцеговина, основана на правовия ред. Сепаратистките тенденции на Република Сръбска, някои от изказванията на г-н Драган Чович, и корупцията по високите етажи, включително относно Партията на демократичното действие, трябва да бъдат недвусмислено осъдени.

Европейският съюз следва да заяви ясно, че няма да позволи страната да бъде унищожена и да се противопостави категорично на сепаратистките тенденции на г-н Милорад Додик.

През последните три десетилетия германският данъкоплатец е вложил сериозен ресурс за развитието на обществената и политическата инфраструктура на Балканите - чрез директни инвестиции, както и през политическите фондации. Задоволителни ли са резултатите от това?

Мануел Сарацин: Вероятно ми задавате този въпрос, за да ви кажа, че резултатите не са удовлетворителни. Но моето усещане е, че и двата отговора биха били правилни. Германия наистина инвестира много, а вероятно Европейският съюз можеше да инвестира дори и повече в някои случаи. Западните Балкани не се намират там, където бихме искали да бъдат. Германският канцлер Олаф Шолц припомни при визитата си миналата седмица, че т.нар. Солунско обещание, според което бъдещето на Балканите е в ЕС, е почти на 20 години. И действително преди 20 години всички си представяха, че нещата биха се развили много по-оптимистично, отколкото са сега.

От друга страна обаче ситуацията в региона е много по-добра, отколкото преди 30 години. Ако обиколите Балканите ще видите, че потенциалният прогрес и възможностите са си тук, присъстват. Има страхотни способни хора. Един от критичните моменти, чиито последствия се подценяват и от който ние сме най-малко удовлетворени, е това, че много хора напускат региона, за да търсят щастието си на друго място. Мисля, че в това се крие и основната слабост. Оттук произтичат много негативни последици и развития за Балканите като национализма, етнонационалистическите политики, икономическата слабост и пр.

Така че картината е смесена. Със сигурност обаче е твърде рано Германия да се оттегля или да спира да инвестира. Няма значение дали в момента ние сме удовлетворени, или не. Резултатите са смесени, но със сигурност ще си струва да се инвестира в идните години и десетилетия. Мирът в Европа и стабилността на Западните Балкани са дългосрочна стратегия. Европа не е построена чрез един единствен план или единично велико дело, ами със солидарността на действието. Тази част от плана "Шуман" от 1950-те години продължава да бъде валидна и днес - особено що се отнася до Западните Балкани.

***
Мануел Сарацин е специален пратеник на Германия за страните от Западните Балкани, политик от Съюз90/Зелените и историк. Между 2008 и 2021 година е член на Бундестага от Хамбург.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 !!!?

    52 96 Отговор
    Българите не желаят постсъветски режим !!!?

    Коментиран от #36

  • 3 Радой Ралин призоваваше.

    84 14 Отговор
    Българиьо, не се мятай като някое влечуго от едно зло на друго. Не го послушахме.
  • 4 Няма да стане

    57 130 Отговор
    Рашизма няма да успее в България.Има си 15% мало..ни фенове и толкоз.

    Коментиран от #26

  • 5 DW-прпаганден машинен

    130 37 Отговор
    Добре, че са Гьобес Веле да ни посочат пътя......към Ада!
    Аве гледайте си скапаната държава, че се пързаляте към дъното с 200!
    Не минава и ден без Германистан и Францистан да искат да ни прецакат!
  • 6 стига

    97 44 Отговор
    Искаме в ЕС. и техните ценности .Искаме децата ни да се определят с различни полове .Искаме всичко което е ненормално !

    Коментиран от #15, #25, #93

  • 7 фтъй

    24 58 Отговор
    Като че ли вътре в Русия няма как да се създаде цетробежна сила. Пълно е с елементи, които знаят, че са нищожни по отделно и неспособни за самостоятелно съществуване. Без "бащица" накъде?!?!
  • 8 Баце

    97 19 Отговор
    Вкиснато кисело зеле. Нали е демокрация, а пък на всяка крачка комисари и все директиви ти поставят и санкции, че и мнение даже не ти дават да изкажеш, ама айде супер е живота.
  • 9 Грульо

    106 25 Отговор
    България никога не е била част от руска империя, за да става нова версия на руска империя, бе ДВ. Пак си прецакват пропагандата с тъпи статии. :D
  • 10 Матрософ

    46 91 Отговор
    Иска ли България от 48 място по стандарт на живота да
    падне под 90 място, където е Русия?

    Коментиран от #17, #38, #43

  • 11 ГУМЕН КРАДЕВ

    58 38 Отговор
    Не искаме Рошия ! Обаче еврейско-гейския съюз упорито ни бута натам !
  • 12 Що.за въпрос?

    105 13 Отговор
    Може да питат също, искаме ли България да стане американски щат, турски вилает, западна Македония и т.н. Искаме България да си.е България. Населена с българофили. Няма лошо да харесваш и други нации, но това - на по- заден план.

    Коментиран от #139

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 историк

    78 12 Отговор
    Мануел САРАЦИН ???!!! И , какво общо има г-н САРАЦИН с България и Македония , та пък да трябва да четем "размислите и страстите" му ?! Защо ни се натрапват мнения от хора , които я са били у нас и в РСМ , я - не ?!
    Сарацините са обитавали Африка и части от Испания и Португалия (Арабски халифат) в периода на ранното средновековие , но (доколкото е известно на историческата наука) в нашите земи не са пребивавали ,така че - мнението на САРАЦИНИТЕ - не е (особено) важно за нас (да знаете). Сарацин означава дете на САРА (между другото).
  • 15 ама искате

    28 63 Отговор

    До коментар #6 от "стига":

    европейски заплати нали, и европейско правосъдие и да няма корупция??? Сами си противоречите путинистите. Русия е хипер корумпирана и с нисък стандарт на живот това ли искате???

    Коментиран от #18

  • 16 Наблюдател

    68 9 Отговор
    България не иска да е част от никакви империи, били те американски, руски, френско-немски и . България иска отново да е държавата, а не пародия на такава и чужда колония, която суверенно да решава с кого какви договори да сключва и...
  • 17 БПФ

    57 25 Отговор

    До коментар #10 от "Матрософ":

    Хахахах, кой ти каза, че Русия е на 90-о място, дeбил? По паритет на покупателната способност, Русия е в топ 6 на света !!!

    Коментиран от #21, #31, #82

  • 18 Наблюдател

    55 10 Отговор

    До коментар #15 от "ама искате":

    От 15 години сме член, още 10 се присъединявахме и синхронизирахме. Целия ни бизнес от магазини, до банки е в евро-атлантически ръце и все не се случва. До кога да чакаме ефропейското благоденствие което ефро охранените обещаваха на хората. Още преди НАТО, пред ЕС, беше да, влезе, да влезе и...Е влязохме и 15 г по-късно....Сега същото би обещават с еврозоната.
  • 19 Култура миянко

    47 11 Отговор
    Не искам да живея в Руска империя,но още по малко искам в 4 тия германски р@ их,или пък още по зле, в нов Европейски Съветски Съюз.
  • 20 Страничен

    47 11 Отговор
    Така за тъпите либералчета който са в политиката изцяло във всички партии и политически лица, и медии. И да се пънете 85 процента от хората обичат Русия държат Русия. А за другото ръководството в рф никога няма си сложат такъв таралеж и да искарат едни 80 милярда лева за такива не благодарни цървули като нас и по точно заради политиците ни и медиите ни който само гнас изказват. А тези пари са толкова защото като излезеш от ес няма кой да ти опрости всичките наляти пари от тях до сега че сме много хубави. Ако имаме умни политици трябва да си вако и тако,но при нас липсват
  • 21 Матрософ

    15 41 Отговор

    До коментар #17 от "БПФ":

    Това топ 6 е за някоя друга държава, ама не ви образоват в
    тази руска ферма. Като резнат руските IP-та няма да има
    подобни коментари.
  • 22 Илиев

    24 51 Отговор
    Де що има безмозъчен в България, умира за Рашистан.
  • 23 Директно!

    42 7 Отговор
    Най-гадната, жалка и пропагандна “ медия” в света!!! Квото словоблудстват, мислете обратното :) Аз лично не ги чета!
  • 24 Голем смех

    17 46 Отговор
    На кой му се иска да е заедно с пропадналата държава на фашагата Путлер?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 15 процента?

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "Няма да стане":

    Ама манипулират лайковете все едно са милиони. За толкова им стига пипето...
  • 27 Всички знаят

    7 13 Отговор
    Не, с изключение на няколко лумпени!
  • 28 Крив банан

    33 8 Отговор
    На СССР не стана, но джендърския ЕС стана.
  • 29 Госあ

    38 8 Отговор
    Разбира се, че народа иска. Проблема е продажния и бездарен политически “елит”
  • 30 Ъхъъ

    17 41 Отговор
    Категорично НЕ !
    Путинистите и Русофилите да заминават за Москва като искат толкова да бъдат от неговия сеят !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 007

    16 33 Отговор
    Нашите рубладжии първи ще ги превърнат в Евро, ще си сложат ваксина и ще духат на запад.
  • 33 Петко Р. Славейков, март 1877г.

    44 12 Отговор
    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас -
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни -
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея -
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този неин подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят ся интриганти,
    да живее руский бог!

    Коментиран от #40, #42, #49, #103

  • 34 Макробиолог

    21 4 Отговор
    Доста ясна позиция г-на изразяваща ЕС виждането че БГ и СМ са на терена с някакви неуместни между съседки спорове.Тоест страна членка /БГ/ е поставена наравно с страна кандидат /СМ/при това,последната не отговаря на дузина критерии за членство ,което е същината на българските претенции.С други думи,кои сте вие да имате интереси.,ние тука решаваме глобални проблеми,в борбата с РФ и затова сме си затворили очите за собствените си критерии и принципи.Хубаво,вкарвайки ги на дузини да видим накрая няма ли точно Путин да е щастлив.
  • 35 Гагауз

    32 5 Отговор
    ФАЩ са родината на фашизма и расизма.От там те се разпространяват по-целия свят подкрепени от парите на родата на Салмончето,Лорерчето и други мургави и къдрави фашисти.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Оня пич с Мазератито

    5 16 Отговор
    искат обратно в жигулето
  • 38 Айде Бегай

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "Матрософ":

    Стига глупости Фасулофф
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Русоробе от векове за векове,

    7 30 Отговор

    До коментар #33 от "Петко Р. Славейков, март 1877г.":

    България не иска, Костя Копейкин с двуфлаговите патриоти искате.
  • 41 Матей преображенски

    31 6 Отговор
    Що бе,какво лошо има да сме в пълна интеграция с РФ,ЩЕ БЪДЕ СЪЩОТО КАКТО НАВРЕМЕТО В СИВ(съвета за икономическа взаимопомощ,ако някой е забравил)?И какво,лошо ли беше?Направо не е за вярване,че сме били пред райските двери,дори сме помирисвали райската амрозия и американците ни хързулнаха в чистилището.Точно така си беше.Сега ни агитират да се дърпаме,от руското влияние,което ни мътело главите и желаело да ни въвлече в руската империя.Тия грин-гов-ски трубадури ни третират като малки деца,а тука има и възрастни хора,които добре помнят ония времена на напредък и благоденствие,знаем и как хубаво си живеят хората в РФ и какви блестящи перспективи за развитие имат.Колко ще ни мъкнат западняците подире си,с техните упадъчни идеологии,крайно време е това да се прекрати!?
  • 42 Абе копейкин,

    11 30 Отговор

    До коментар #33 от "Петко Р. Славейков, март 1877г.":

    Като ти се живее под руско, бегом там.

    Коментиран от #45

  • 43 Народна република България

    33 9 Отговор

    До коментар #10 от "Матрософ":

    беше класирана от ООН на 27-о място в света по стандарт на живот!

    Не знаех, че благодарение на убавия капитализъм и на убавия ЕС сме се сринали до 48-о място в света по стандарт на живот!

    Благодаря, неандерталецо русофобски, за информацията, разобличаващата убавия ЕС и неговия убав капитализъм!

    Коментиран от #128

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха-ха!

    13 3 Отговор

    До коментар #42 от "Абе копейкин,":

    На дядо Славейков ли говориш!? :)))

    Коментиран от #47

  • 46 Баахти кръглия си!

    12 18 Отговор

    До коментар #44 от "Хахаха":

    И как така в ООН ни класираха на 27-о място по стандарт на живот само с чушки, домати и чушкопеци!? :)))

    Защо си живееше райски целокупният народ в НР България, след като сме били фалирали!? :)))

    Тази твоя тъпа пропаганда надминава и олигофрените от Дойче Зеле!
  • 47 Ха-ха,то

    1 24 Отговор

    До коментар #45 от "Ха-ха!":

    Вземай дядо си Славейков и с него знаедно.

    Коментиран от #48

  • 48 Ооопс!

    14 4 Отговор

    До коментар #47 от "Ха-ха,то":

    Аз съм си на държавата България и на къщата в България!

    Ти ако си пришълец от някъде - чиба от България!

    А ако си българин, какъвто не си по дух, стой тук и свиквай!

    Коментиран от #50

  • 49 Род с промити алкохолни мозъци.

    0 26 Отговор

    До коментар #33 от "Петко Р. Славейков, март 1877г.":

    Петко Рачев Славейков, вторият син на Рачо Казанджията, ... 

    Коментиран от #51

  • 50 Ха-ха,то

    2 19 Отговор

    До коментар #48 от "Ооопс!":

    Казавджиите в русия да варят водка.

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Копипасте

    19 2 Отговор
    ФАКТИ НЕ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

    Коментиран от #55

  • 54 КВО ИСКАМЕ СИ Е НАША РАБОТА

    32 3 Отговор
    ИСКАМЕ САМО ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ МАЗНИ ТЪПИ МАНИПУЛАЦИИ НА ЗЕЛЕТО ГЛЕЙТЕ СИ НЕМСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ДА НЕ СТАНЕТЕ ЕМИРАТ
  • 55 Прав си!

    26 1 Отговор

    До коментар #53 от "Копипасте":

    Трие пробългарските мнения и насърчава русофобските бълвочи!

    Дори насърчава някакви невменяеми да гонят покойници - славният поет Петко Р. Славейков - от България!

    Но не пропускат да изтрият, когато на русофоб му натопиш мутрата в собствените му русофобски храчки.
  • 56 Сандо

    22 4 Отговор
    Тия от ДВ сигурно са полудели!Само в някакви извратени мозъци може да им хрумне такава мисъл.Ами напправете ни германска провинция и се успокойте,пък и нас ще ни оставете на спокойствие без вашите фантасмагории.
  • 57 Сандо

    21 3 Отговор
    И никак не обичат Истината,и трият,трият,трият.Че и ни наказват понякога.Свобода по европейски!
  • 58 Иван

    26 4 Отговор
    Чичо, не можеш да разбереш българите, не се поти. Нямаш толкова ум в главата, расъл си на готово, на удобно, на меко. А ние - не. Искаме да бъдем член на ЕС, но да имаме добри отношения с Русия. Но САЩ газ пикаят, за да не допуснат съединение между европейските технологии и руските ресурси. Там е проблемът.
  • 59 Само Русия може отново да ни спаси!

    24 6 Отговор
    "Иван Вазов:
    Посвещава се на руския народ

    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас –
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея –
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този неин подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят ся интриганти,
    да живее руский бог!
    Стихотворението е написано през март 1877 г., по време на обявяването на Руско-турската война."

    Днешните краварски подлоги не са по умни от Иван Вазов! Трябва да се учим от умните и мъдрите, а не да слугуваме на продажните подлоги. Идват избори, мислете кого си избирате, мислете за децата си!

    Коментиран от #68, #85

  • 60 РУСИЯ е ВЕЛИКА

    22 4 Отговор
    А ес са джендари
  • 61 DW никой не иска да става България част

    30 2 Отговор
    От никоя Империя!! Има Уважение и Признателност на Българския народ към Руския!!! Няма, такова към ЕС, САЩ и НАТО, Българите искат повече Неутралитет, като външна политика, не да бъдеме нечии Марионетки пожизнено!!
  • 62 Павел

    12 3 Отговор
    Без съмнение искаме !
  • 63 9689

    5 1 Отговор
    Слаба подготовка.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 м ооом

    5 18 Отговор
    Всичко друго е някак преживяемо но роби на Путлер никога!!!
  • 67 В. „Свобода“, бр. 7, 19.XI.1886 г.

    3 12 Отговор
    Стамболов за отношението на Русия към българските интереси. Намерете го в интернет. Не ми правете политика със стихове.
  • 68 Автор е

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "Само Русия може отново да ни спаси!":

    Петко Рачов Славейков.

    Чети повече!

    Коментиран от #70, #109

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Автор е втория син

    0 7 Отговор

    До коментар #68 от "Автор е":

    На Рачо казанджията.
  • 71 Селския

    11 1 Отговор
    Да искаме, проблем???????
  • 72 бис, DW, бис

    22 1 Отговор
    Благодарение на десетилетия далновидност от "Зелените", Германия сега се връща към антрацитите.
    DW продължава да е най-нефелната пета колона на света. Малко ме е срам за тях.
  • 73 Токсик

    26 2 Отговор
    Във всеки случай не искаме да бъдем в един съюз с нацистка Германия и останалата част от фашистката им банда, а какво искаме си е наша работа, а не на вас - швабите !! И въобще не се опитвайте да изкорените нашата братска привързаност към руския народ, защото нашите корени са много дълбоки и няма никакъв шанс да успеете!

    Коментиран от #75

  • 74 Точен

    22 4 Отговор
    Бъдещето е на съюза Русия+Китай. Ние трябва да си гледаме интереса, а не да слушаме лъжите на Дойче зеле.

    Коментиран от #84

  • 75 Предательо копейка,

    1 13 Отговор

    До коментар #73 от "Токсик":

    Не пиши от мое име. Мнението си е твое. Покажи ми 6 милиона подписа !
  • 76 България трябва да е в приятелски

    20 0 Отговор
    Отношения с Русия, но не и колониално зависима, както е в момента стотната безгласна колония на САЩ, и рано или късно това ще стане с бой или без бой
  • 77 лудия

    19 2 Отговор
    Тази статия е неуместна , както и въпроса искате ли да стане България част от Руската империя.Нето руснаците ,нето ние имаме нужда да сме част от Русия. Но ние сме братски народи и винаги държим да имаме много добри отношения във всички сфери на живота.
  • 78 БГ народ

    11 1 Отговор
    Да, иска..
  • 79 Манипулативна статия от платените лъжци

    13 3 Отговор
    DW са първите които споменават такава идея. Иска ли им се ?
  • 80 Анализатор

    0 14 Отговор
    Като гледам колко роби има в коментарите, нищо чудно да продадем Източна България на Русия, начело с Костя Копейкин... Западна България вече сме я продали на САЩ с лидер Кирчо Доларов... Ще станем като Корея... На изток бедни и гладни комунисти, на запад богати и проспериращи капиталисти!!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Лесен въпрос

    7 11 Отговор
    Азия или Европа? Сатрапия или демокрация? Крепостничество или свобода?
  • 84 Щом е така..

    3 10 Отговор

    До коментар #74 от "Точен":

    Ти трябва да се погрижиш за бъдещето си, и да заминеш веднага в Русия+Китай.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 По скоро

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "пиночет":

    На садистите и мазохистите.
  • 87 Бесен _Язовец

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Роби":

    Мнго друсаш нали знаеш!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    САМОТО ИМЕ
    МАНУЕЛ САРАЦИН
    ....
    ИЗДАВА КРЪСТИСКА МЕЖДУ ЕШКЕНАЗИ И АРАБИ

    Коментиран от #95

  • 90 Хмм

    4 8 Отговор
    България не, но има едни подскачащи и кряскащи ужбългари от квартал Възраждане, дето това им е голямата мечта на живота !
  • 91 Носко

    12 0 Отговор
    Някой искат други не ??? Кой да ви каже по добре с братски народ отколкото с лицемери и крадци !!!
  • 92 възрожденец

    10 5 Отговор
    "Иска ли България да стане част от Руската империя?"
    РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ИСКА!
  • 93 Патриот

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "стига":

    Ти наистина ли смяташ, че в Русия няма обратни. Вие така наречените русофили идея си нямате от Русия. Абсолютни клоуни сте. И да допълня. Едни от най-влиятелните, богати и стойностни хора там са обратни и евреи. Въпроса е, че те нямат право да го афишират иначе за всички там е ясно какви са.
  • 94 Владо Пералнята

    5 13 Отговор
    Искат тези които им се ще безнаказано да крадат перални от чужди държави. Русия няма какво да ни даде. Тяхната версия на управление винаги е била чрез корупция, насилие и лъжи. В Русия човешкия живот не струва пукната пара.

    Коментиран от #99

  • 95 Хохо секса

    0 6 Отговор

    До коментар #89 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И ти ли си руснацист?
  • 96 Осакатишвини

    10 0 Отговор
    След 30 години виртуален щат на Америка,резултати?Визи са сащ йок или късмет,цени европейски а заплатите руски,въоръжението руско без армия,атомна централа руска половината закрита от новите "братя",горива и суровини руски,уредите китайски.Само политиците и храната са западни и затова народа е зле
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 5577

    11 2 Отговор
    Стига с тая конфронтация. Защо трябва да сме русофили или русофоби. Аз съм българин и не искам да вземам страна в чужд конфликт. Колкото и да търсите аналогия с нас сигурно ще намерите. На кому е нужно. Явно някой иска и успява. Стига с тая ненужна пропаганда. Когато ви засяга вас тогава се месете. Никой не ви пита нито може да повлияете. Психясвате ненужно. Една мечка хапнала месец от дивия рояк. Ми тя е хищник какво искате природа. Само в американските филми добрите побеждават лошите винаги.. Природата е направила така че всеки е прав за него си. Никой не може да разруши хранителната пирамида.
  • 99 А как е

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Владо Пералнята":

    В България
  • 100 DW. Никой не иска да става никаква част

    14 2 Отговор
    От никаква империя, искаме да се Отървеме от НПО Предателите и от Централи като вас!! Българофили сме, това, че Българите симпатизират на Русия си има Исторически корени!! Не искаме да ни "Яхат" такива като вас и подобни Началници!! Българофили сме, а уважение към който Народа прецени!! НЕУТРАЛИТЕТ ИСКА Българина!! Трябват ви Пуделчета, но Българина, не желае да играе тази Роля, Имате достатъчно Слугинаж на Хранилката!!!
  • 101 Българите

    1 12 Отговор
    Се оказват мързеливи и непригодни за един конкурентен свят. Оттам и предпочитанията за по първобитен такъв.
  • 102 Анджело

    3 6 Отговор
    Ас с Росиа не искам. Искам да станем 51ви американски щат. Искам гобернатора да й Мостафата Херо Геройнята
  • 103 Анджело

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Петко Р. Славейков, март 1877г.":

    Кой тоз глопендер дет е написал туй нещо бе?
  • 104 Хъмфри

    8 3 Отговор
    Не се бойте,запада ни е сложил здрав нашийник с тежък синджир,няма измъкване.

    Коментиран от #107

  • 105 за България

    12 3 Отговор
    А иска ли българският народ да бъде част от един чудовищен експеримент на либерално-джендърската соросоидна "демокрация" ? В която парите и корупцията са на върха на моралните ценности? А политиците им ги назначават в чужди посолства и служат на чужди интереси!

    Коментиран от #108

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 свобода

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Хъмфри":

    Скоро и американски ботуш ще марширува по улиците ни.
  • 108 ХА ХА ХА

    1 4 Отговор

    До коментар #105 от "за България":

    Като гледам путин и обкръжението му бедняци!
  • 109 Има ли значение от кого е написано,

    8 5 Отговор

    До коментар #68 от "Автор е":

    все от мъдър българин е. На едно място пише, че е от Вазов, на друго от Славейков, който и да е, по умен ще да е от днешните подлоги които са на власт. Това стихотворение не е ли пак за любовта към Русия? Пише, че е от Вазов, но няма значение от кого е, важно е какво мисли българина за Русия.
    "1876 г.
    РУСИЯ!
    Бях — малък аз, но още помня:
    във стаята ни бедна, скромна
    висеше образ завехтел
    до божата света икона.
    Над него имаше корона,
    под него пък — двуглав орел.
    И често майка ми тогази
    ме вдигаше да видя ази
    отблизо тоз лик свят и стар
    и нежно думаше ми: „Чадо,
    целуни тоя хубав дядо,
    целуни българския цар!“
    И оттогаз го аз обикнах.
    Кога на възраст попристигнах,
    от моя тейко аз узнах,
    че руский цар родей се с нази,
    че турците той гони, мрази,
    че той ще ни спаси от тях.
    Кога ни псуваше тиранът,
    „Московци!“ — викаше ни с гняв.
    Разбрах, че тейко беше прав.
    И вярвах, че да ни отбранят,
    ще хвъркнат бърже къмто нас,
    все колчем плачехме със глас.
    II
    И тъй отрано с таз идея,
    с таз вяра хванах да живея.
    И чакам аз, за мъст готов,
    и целият народ ми чака,
    кога в теглото и във мрака
    да чуем руский силен зов.И чакаме… тъй както роба
    на мъка си последний час,
    тъй както Лазар чака в гроба
    да чуй гласа на своя спас!Навред, де чуват се въздишки,
    де сълзи ронят се вдовишки,
    де тежки железа дрънчат
    и дето кървите течат,
    и дето има мъченици,
    и обезчестени девици,
    и бедни, голи сироти,
    и окървавени бащи,
    и черкви, села развалени,
    и
  • 110 нико

    14 1 Отговор
    Българите НЕ искат и Американска империя , защото тя НИ унищожи икономиката , армията , културата и ни натрапва джендърството . ВЕЧЕ 33 г . се разграбва построеното при Руската империя и ОЩЕ има . Нерде ЯМБОЛ Нерде СТАМБОЛ . Руската империя НЯМАШЕ войска у нас но Американската има и ние Я храним - ЗАЩО ?

    Коментиран от #143

  • 111 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    РУСКАТА АРМИЯ
    ДВА ПЪТИ Е ВЛИЗАЛА В БЕРЛИН
    ... ПРИ ФРИДРИХ ВТОРИ И ПРИ ХИТЛЕР
    ....
    БИХ КАЗАЛ ЧЕ ИМАТ СЪРБЕЖА ЗА ТРЕТИ ПЪТ
  • 112 Знам

    9 2 Отговор
    само че не искам да сме версия на безмозъчния ЕС и тези, които го водят към зануляване
  • 113 патриот

    1 9 Отговор
    Националният интерес на всяка страна е в постигането на сигурност и просперитет, които нашата страна си гарантира, благодарение на взетото след края на студената война решение, да се присъединим към НАТО и ЕС. Изминалите повече от 30 години от тогава, доказват че това е било едно переспективно за националният интерес решение, а по нататъшният развой на събитията около Русия, показва че не се задава някаква основателна причина, която да ни принуди да променим стратегичесвкият си избор и външно политическият курс на България!

    Коментиран от #118

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Доктор Рачо Петров

    2 9 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза, истерия и българофобия по стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати!
  • 116 Путлер каза

    2 2 Отговор
    Ако си мислите че някой ще ви пита...
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #113 от "патриот":

    "Патриот" си.....също като "патриотите", които вече са на политическото бунище.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Видно е

    1 3 Отговор
    Процентът на дебилите е повече от 80.
  • 124 Володя

    2 6 Отговор
    Това не е въпрос на желание! Част от империя се става, след като те завладеят! А дали част от руската, или от новата турска империя, е въпрос на късмет. По принцип народа по го влече турското, ние с турците сме практически един народ и по традиции, и по култура, и по гени!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 НАП

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Народна република България":

    Беше на 27 място, според ОФИЦИАЛНИТЕ данни, предоставяни от БКП. А иначе имаше опашки за всичко, а доматите извън сезона струваха 3.20. За това всички правеха консерви в промишлено количества, щото иначе зимата ще ядеш само картофи. Такова неше “27 - то място”. И ако искате, много лесно и бързо може да се върне!
  • 129 По-скоро не

    3 0 Отговор
    По-скоро не, но Запада не разбира Б-я и постоянно настъпва мотиката сиреч се самонаранява, от неразбиране. Макрон да покани наши историци, лингвисти, фолклористи и др. И след това да си изгради мнение и позиция. Ако така е карат ЕС ще се взриви, въпреки, че Б-я не желае и това.
  • 130 12345

    4 3 Отговор
    По-добре руска "свобода" отколкото американско робство до гроб!

    Коментиран от #132

  • 131 естествено че

    1 0 Отговор
    Да, разбира се.
  • 132 СССР,

    1 3 Отговор

    До коментар #130 от "12345":

    Путин е по скоро СССР, а това е неприемливо, за цяла Изт. Европа.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Сауеркрафт

    3 0 Отговор
    Видях заглавието, видях източника, цъкнах минус.
    Не Вкисналозелевци, не щем да сме част от Руската империя, нито от Турската, нито от САЩ-ската, Китайската или Брюкселската империи.
    Искаме да си решаваме сами съдбата, сами да избираме кого да обичаме и кого да мразим, не да ни спускате "правилни" опорки и да заглушавате и цензурирате "лошите".
    Смешката при вас е, че сте русофоби - мразите и е страхувате, ние не.
    Това не значи, че автоматично обичаме особено Русия и руснаците. Не, ние гледаме чисто прагматично - имаме ли общи интереси? Имаме - ми чудесно, дай да се възползваме от това. А какво правите вие - плюете на нашите, плюете и на своите интереси. Умни ли сте? Ми не сте и ще го разберете още преди зимата.
    Иронията е, че вие се пишете антикомунисти, а действате точно като тях. Навремето те бяха носителите на прогресивното и модерното, те рушаха старите традиции и стереотипи, те преследваха инакомислещите. Те имаха политкомисари, вие имате еврокомисари. Историята се повтаря като фарс.
    И сте двойно неумни, защото настъпвате същата мотика и очаквате различен резултат.
  • 135 ВЪН

    6 1 Отговор
    30 години сме колония на ФАЩ! с тънката разлика че когато бяхме сателит на СССР - те ни помагаха - и с евтин петрол и газ, и със заеми и със оръжие .. и със изкупуване на залежалите ни стоки.... А сега новите гоисподари само ни грабят! като почнеш от златните концесии ... минеш през приватизацията, ТЕЦовете и стигнеш до американските бази , които по цял свят плащат наем, само не и в БГ ... каква Руска империя ви гони вас бе? всичко е американско ... и партиите и платените медии - също
  • 136 Стрелата

    2 0 Отговор
    Кауфлана била метро тока чехите ви взеха вълищтата и златото хамериканците Хак ви е там ви отиват паричките Българи. Ква Русия ви гони незнам.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 пфууууу

    1 0 Отговор
    Спрете се, бе....Смешни и жалки сте, дойчезелевци.
  • 139 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Що.за въпрос?":

    България ,ако стане американски щат ,то ние ще бъдем най-развитото място в Европа.Това обаче е абсолютно невъзможно.
  • 140 Мария

    3 1 Отговор
    Естественно, че България иска-видя се , че в американската империя загиваме-бързо и сигурно.
  • 141 Тодор Димов

    0 0 Отговор
    Ако иска, значи е мъртва като държава.
  • 142 подлите германци и англосакси

    1 0 Отговор
    Винаги с Русия. Защото там е стара България ! Какво знаят англосаксите за българи и руси , НИЩО ? тези неща се знаят само от сърцата ,на тия два народа.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.