Last news in Fakti

22 Юни, 2022 09:08 2 000 13

Асошиейтед прес: Правителството в България може да падне на фона на рязка инфлация

  • кирил петков-
  • вот на недоверие-
  • правителство-
  • асошиейтед прес-
  • протести-
  • инфлация-
  • герб-
  • има такъв народ

Настоящата криза ще облагодетелства "сили, които са близки до Русия"

Асошиейтед прес: Правителството в България може да падне на фона на рязка инфлация - 1
Снимка: БГНЕС

Българските депутати дебатираха вчера вота на недоверие срещу правителството на малцинството преди днешното гласуване, което може да доведе до сваляне на премиера центрист Кирил Петков, избран само преди месеци с обещания да се бори с корупцията, посочва Асошиейтед прес в свой материал от София, предаде БТА.

Парламентът ще гласува предложение, внесено миналата седмица от дясноцентристката опозиционна партия ГЕРБ и свързано с управлението на публичните финанси и икономическата политика на правителството в условия на рязко повишаваща се инфлация.

Агенцията отбелязва, че коалицията на Петков контролира 109 от общо 240-те места в парламента, след като един от коалиционните партньори - популистката партия "Има такъв народ" преди дни се оттегли от правителството заради недоволство от финансовата му политика и отношенията на страната със съседна Северна Македония. Макар петима депутати от "Има такъв народ" да преминаха в лагера на Петков, той ще се нуждае от поне още шест гласа, за да оцелее при вота, напомня АП. Агенцията посочва също, че около хиляда души са се събрали вчера край сградата на парламента на демонстрация в подкрепа на управлението на Петков, а няколкостотин са участвали в антиправителствен протест при парламента.

АП цитира програмния директор на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, който казва, че искането за вот на недоверие е резултат от "вътрешни пререкания за разпределението на бюджетните средства". Това не е подходящ момент за България да бъде без парламент", казва той пред Асошиейтед прес. "България е напът да получи около 4 милиарда (евро) от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, но трябва да приеме пакет от около 20 закона, преди това да стане. България се нуждае от тези пари", подчертава Стефанов.

Той прогнозира също, че настоящата криза, особено ако се проточи и доведе до нови избори, ще облагодетелства "сили, които ще са много по-близки до Русия и ще спечелят по-голямо парче от баницата", а това може да създаде проблеми със западните партньори на България.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха а

    6 38 Отговор
    Падне ли това правителство Боко иКопекин ще ви докарат такъв глад какъвто не сте виждали.Пукната стотинка няма да видят от Европа.Да видим как се овладява световна инфлация от двама неграмотници.

    Коментиран от #4

  • 2 замислен

    36 6 Отговор
    Настоящата криза не е предизвикана от руски интереси а от некадърността на сегашните управляващи. Най-високата инфлация в ЕС, липса на всякаква борба с корупцията, никой от бившите управляващи не е обвинен. Само се появява един вътрешен министър и само обяснява за пачки, кюлчета, сакове и чували с пари, закупени имоти без никакви годни за съд доказателства, без никакви резултати само внушения и оправдания. Хората от Северна България виждат как е спряно строителството на магистралата а се инвестира там където има магистрала т.е. южна България.

    Коментиран от #7

  • 3 квя

    40 1 Отговор
    Стига с тази пропаганда. На народа не му пука Русия или сащ, интересува ги ниски цени на комуналните услуги, сносни заплати И ДА ИМА работа! Пък от де ще идват ресурсите, суровините...дреме им на хората!!! Другото важно нещо за хората е да има РАБОТЕЩИ институции и да НЯМА корупция. Всичко друго е приказки за лека ощ!!!

    Коментиран от #6

  • 4 квя

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха а":

    То пък щото тези овладяха. Цената на петрола падна до 112$ за барел. На бензиностанциите скочи още. Защо така???
  • 5 жжжжжж

    8 1 Отговор
    едно уравнение с много Постоянни Променливи няма решение. това е грешка.
  • 6 Празни приказки

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "квя":

    Абсолютно вярно. Единственото добро, което направиха са парите за пенсионерите, и то поради натиска от Нинова.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 не може ами със сигурност

    7 0 Отговор
    Туй момче хич го няма
  • 9 Преход - Промяна

    13 7 Отговор
    Ако дойде на власт Възраждане ... България ще свърже вектора Анкара - София - Белград - Будапеща !
    Какво ще се случи ли , ето и прогнозата:
    1. Спират парите от ЕС
    2.Не излизаме веднага от НАТО
    3 . Излизаме веднага от ЕС
    4 . Всички българи се връщат от "слугуване в ЕС"
    5 . Веднага започваме Реставрация на България :
    - Армия
    - Национална промишленост
    - Изграждане на национални Аграрно промишлени кооперации във всяко кътче с обработваема земя
    6 . Досега възродиха всички в България пропуснаха само Българина...Възраждане ще възроди и Българина с неговия ентусиазъм и легендарно трудолюбие !

    Коментиран от #11

  • 10 Евроатлантик

    14 1 Отговор
    Падне ли правителството слънцето ще спре да изгрява, Луната ще удари Земята и ще настъпят чудовищни катаклизми. Същите ги разправяше и незаменитама Тиква. Е, заменихме го. Простият Кирчо е наред. И така, докато не изберем някой читав.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ние помним

    3 2 Отговор
    По времето на ББ цените бяха стабилни. Доходите нарастваха. Правеха се пътища, старите сгради станаха енергийно ефективни и по-красиви от новите. Улиците се асфалтираха, строяха се детски градини и площадки между блоковете. Българите усещаха всеки ден че живеят по-добре. Само покварени индивиди като Корнелия и сие замърсяваха хубавите чуства със слухове за корупция в които овеществяваха своите престъпни намерения. Сега тези престъпни намерения се превърнаха в тъжна реалност.
  • 13 1520

    1 0 Отговор
    кирчо просто ти си за изгонване от България