Last news in Fakti

20 Юни, 2022 22:10 20 993 58

Когато Турция се страхуваше от Русия

  • турция-
  • русия-
  • съветски съюз-
  • йосиф сталин-
  • владимир путин-
  • мустафа кемал ататюрк-
  • реджеп ердоган

Договорът от 1936 година признава на Анкара правото на пълен суверенитет над Босфора и Дарданелите, както и над намиращото се между тях Мраморно море

Когато Турция се страхуваше от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преди 70 години Турция търси закрила от Русия. САЩ ѝ се притичват на помощ, а след това тя става член на НАТО. Затова би трябвало добре да разбира Швеция и Финландия. Вместо това блокира присъединяването им към Алианса.

След края на Втората световна война съветският диктатор Йосиф Сталин прекъсва действието на договора за приятелство и неутралитет с Турция, а отношенията между бившите съюзници* достигат най-ниската си точка, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Сталин решава, че по време на войната турците редовно са нарушавали споразумението от Монтрьо.

Договорът от 1936 година признава на Анкара правото на пълен суверенитет над Босфора и Дарданелите, както и над намиращото се между тях Мраморно море. В случай на война обаче Турция е длъжна да забрани преминаването през проливите на бойни кораби на страни, които не граничат с Черно море. Сталин е бил много ядосан на това, че Турция е допуснала германски бойни кораби, дегизирани като търговски, да преминават оттам и да достигнат до териториалните води на Съветския съюз.

Какво е искал Сталин

През по-голямата част от войната Турция остава неутрална. В Москва обаче подозират, че тя е готова да влезе на страната на германците, ако нещата тръгнат зле за Червената армия, като целта е после турски войски да напреднат към Кавказ. Фактът, че през февруари 1945 Анкара се присъединява към антихитлеристката коалиция не успява да успокои Сталин. На Потсдамската конференция той дава ясно да се разбере, че ще настоява за преразглеждане на статута на Босфора и Дарданелите. Освен това съветският диктатор се обявява за това Турция да отстъпи на съветските републики Грузия и Армения няколко области в Североизточна Турция, които преди са били част от Царска Русия, припомня швейцарското издание.

Под ревизия на Договора от Монтрьо Сталин си е представял, че ще може да се сдобие със свои военни бази на протоците, които вероятно е смятал да използва за установяване на политически контрол над Турция. А с това се потвърждават най-лошите опасения на американския президент Хари Труман.

През януари 1946 година Труман пише на външния си министър Джеймс Бърнс, че няма никакво съмнение, че "Русия възнамерява да налхуе в Турция и да установи контрол над морския път от Босфора до Средиземно море". В писмото си американският президент казва още, че ако на руснаците не им бъде отвърнато с "железен юмрук и категоричен език", е възможно да има и нова война.

И наистина: през лятото и есента на 1946 година Съветският съюз е трябвало да засили значително присъствието си в района, като изпрати допълнително кораби и редовно да провежда маневри в близост до турските брегове. Правителството на президента Исмет Иньоню изпраща зов за помощ до Вашингтон, на който президентът Труман отговоря с изпращането на ударна група бойни кораби. Чак след като САЩ и Великобритания обещават подкрепа на Турция и категорично отхвърлят териториалните претенции на Сталин, диктаторът в Кремъл оттегля и искането си за преразглеждане на статута на морските протоци.

След това Иньоню се отказва от турския неутралитет, а Турция става съюзник на САЩ. През юли 1947 Вашингтон отпуска за първи път военна помощ на Анкара на стойност 100 милиона долара, която, според доктрината Труман, е замислена с цел спиране разпространението на съветското влияние.

И Гърция, измъчвана от гражданска война, в която Москва подкрепя активно комунистите, е била включена в плановете на Вашингтон за финансова подкрепа със същата цел. През 1952 година Турция и Гърция са приети в Северноатлантическия договор.

Присъединяването към НАТО не е било само от съображение за сигурност. То е отговаряло и на желанието на турския кемалистки елит страната да стане част от Запада. Американците пък са ценели ролята на Турция като преден пост срещу Съветския съюз и мост към Близкия Изток. Чак когато през 1974 година турски войски окупират северната част от Кипър, се стига до разрив - САЩ налагат оръжейно ембарго на Турция, а тя заплашва да затвори американските военни бази на своя територия. В знак на протест Гърция напуска НАТО, но през 1981 година възстановява членството си в Алианса.

Турция би трябвало да ги разбира най-добре

При управлението на Ердоган Турция се отдалечава от Запада и страната постепенно се превръща в проблемното дете на НАТО. Сега, 70 години след приемането си в отбранителния съюз, Турция блокира молбите на Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса. Официално Анкара изтъква причини, свързани с тероризма - твърди, че двете страни били "гостилници за терористични организации", с което се има предвид забранената в Турция Кюрдска работническа партия ПКК. В действителност обаче Ердоган иска по този начин да си издейства военни и финансови отстъпки от съюзниците, коментира НЦЦ. "Тъкмо Турция би трябвало да разбира най-добре какво означава да се страхуваш от една непредсказуема сила като Русия", четем в края на публикацията.

*В турската освободителна борба болшевиките подкрепят Ататюрк


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    45 41 Отговор
    Точно така, молеха се на НАТО да ги приеме.

    Коментиран от #27

  • 2 В цялата си история фурнаджийски лопати

    66 62 Отговор
    Това са турците!

    Коментиран от #20, #22, #34, #51

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Готино става

    32 68 Отговор
    И Русия ги разбра що за хора са турците.
    Следващите след Украйна само гледайте ,сеир

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дините дините тежки

    30 26 Отговор
    Моста се клати ке паднеш на лоста фес
  • 8 Бай Яни

    32 37 Отговор
    Смях в залата ,болшивиките .....Смях в залата от русоробски статии. Престанете да пишите пропаганди.

    Коментиран от #13

  • 9 Синап

    46 37 Отговор
    Винаги са били лукави... а англичаните са ги поддържали постоянно ... това са пуйките... вяра и доверие никога да им няма човек ! Веднъж предател - винаги Предател!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 калмари

    36 35 Отговор
    В Диарбекир още ходят със шалвари! Малко им просветна напоследък и си показват мурафет...и циг.номера
  • 12 Селския

    30 36 Отговор
    И все още се страхуват от Русия, зелките да не си мислят, че ако стане нещо Путин ще ги (оперира), както в крайна.........дано не се случва, че ще видят дъжд от ракети.............

    Коментиран от #25, #36

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фалш

    44 48 Отговор
    Баш бузук. крадци и измикяри. Ограбиха Сирия. Всичко ценно изнесоха . Цели заводи разграбиха и измъкнаха, изнесоха за турските паланки. За нефт да не говорим.
  • 15 Професор

    129 7 Отговор
    Турция е що годе развита държава. Със собствено производство на оръжия и стоки. Разбира се зависима енергийно. Но това е голяма държава с многобройно население. При турската освободителна война Турция е 12 милиона и благодарение на помощта на болшевиките (оръжия, боеприпаси, храна) успяват да спечелят войната. След 50-те години на миналия век вече Турция е с население над 40 милиона и поне в западните региони има някакво развитие макар че общо казано това е изостанала страна. Днес както знаем Турция произвежда почти всичко с някои изключения и е вече над 85 милиона. Прогнозата е че до 10 години Турция ще достигне 100 милиона. Първото преброяване на населението е през 1923 година и тогава са 12 милиона а ние сме 6 милиона. Проблемът е че ние днес пак сме 6 милиона а би трябвало днес да сме 45 милиона. Турция вече няма за какво да се страхува от Русия защото Турция вече по население и технологии наближава Русия. Русия пък не иска да губи приятелството на голяма държава до своите граници. И да добавя.. Ако Турция беше 20-30 милиона днес щеше да бъде членка на ЕС. Но е прекалено голяма. Тя ще изпревари Германия по брой депутати в Евро парламента затова и никога няма да я приемат.

    Коментиран от #16, #21

  • 16 Гост

    76 5 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    Респект за точният коментар! ++++

    Коментиран от #39

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ксаниба

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "В цялата си история фурнаджийски лопати":

    Но, колейба, рече, че в лопатите, окраинцките нацисти били най добри!!!
  • 21 Любопитен

    20 47 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    От тези турци, 35 милиона са,кюрди! Раждащи се а омраза към турците! Турците правят по 2-3 деца, а кюрдите по 7-8 ! Давай сега пак професоре! Ти си! Евала за коментара ти, дай сега точно кво става, за да ти кажа МАШАЛЛА!

    Коментиран от #24, #29, #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Байка аа

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "Пророк Илия":

    Смахнат човек, злобен и некъпан. Вместо храна, яде от контейнерите за разделно събиране отпадъци
  • 24 До любопитен

    58 10 Отговор

    До коментар #21 от "Любопитен":

    Кюрдите ако са 35млн в Турция, то тогава циганите в България трябва да са 4млн. Кръчмарски сметки. Кюрдите общо са 20млн в целият свят в това число и тези които са в Сирия, Ирак и Иран и Турция. В Турция официално са около 10млн но най-вероятно са около 12-14млн, като голяма част са турцизирани и са се смесили с турците. От 90млн Турция, турците са си поне 70млн. ся добави и още 10-15 млн. по света и ги сравни с колко сме българите. Отделно хората имат положителен прираст и 2050год. ще са поне 120млн( от които поне 90млн етнически турци. А сега драги ми кръчмарьо я кажи колко ще е България тогава и колко ще са етническите българи. И какво ще стане когато циганите станат 50/50 с нас, ще имаме ли армия с която да се защитим, защото турците имат и си се справят доста добре.

    Коментиран от #28

  • 25 Смях

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Селския":

    Като в Украйна викаш
  • 26 Смях

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Пророк Илия":

    Другарю пророк, след коя чаша проледа?
  • 27 Смях

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    А ти им светеше преди 70 години може би
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Професор

    37 8 Отговор

    До коментар #21 от "Любопитен":

    8 милиона са кюрдите. Няма как да нарастнат от 1,2 милиона през 1923 когато населението на република Турция е 12 милиона и само за 100 години да станат 35 милиона. Невъзможно е. Това не са хлебарки. Това го показват и изборните резултати. 4 милиона са гласуващите за прокюрдски партии. Информацията ви е невярна и подвеждаща която не се основава на факти а на желания. Ваши желания които искате да бъде така но всъщност не е. Което не е фатално за Вас но не е добре да се дезинформират и много други наши телевизионни зрители които са милиони и с трепет очакват да научат нещо жадни за знания.
  • 30 СССР и Турция и бяха

    31 7 Отговор
    В добросъседскш отношения, но след 2 рата световна война тъпанарът Сталин подтикна Турция да предприеме тези стъпки и в крайна сметка помогна на САЩ да си изградят военна база на южната им граница.
  • 31 Лицемерие

    15 16 Отговор
    Договорът от Монтрьо замени Договора от Лозана не само по отношение на милитаризацията на Босфора, Мраморно море и Дарданелите, но също и за гръцките и турските острови в Северно Егейско море. Тогавашният министър на външните работи на Турция призна това в турския парламент и турците изпратиха писмо до Гърция със своето потвърждение и благодарност за съгласието на Гърция. Днес се преструват, че нищо не знаят...

    Коментиран от #45, #49

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Соломон

    29 12 Отговор
    Европейските ПРЕСЕЛНИЦИ в Северна Америка, след като ИЗБИВАТ местното индианското население на континента, създават най-агресивното държавно обединение САЩ !
    За 246 години САЩ водят над 100 АГРЕСОРСКИ войни!

    За цялата си история САЩ не са помогнали на никоя държава !
    С "помощта" на САЩ, срещу Президентът на Турция 2016 г. бе направен НЕУСПЕШЕН опит за ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ !
    Турският Президент, не е ЗАБРАВИЛ, кой се опита да го свали от ВЛАСТ и кой му помогна !

    Коментиран от #41, #52

  • 34 Петкан

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "В цялата си история фурнаджийски лопати":

    На това се казва национален интерес ..ако интереса на Турция е със САЩ , тя е с САЩ ако е с Русия то с Русия ..нормално си е ..независима държава
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тихпапуньек

    14 25 Отговор

    До коментар #35 от "ихтамнет":

    А кой пълзя по червения килим в Кремъл да моли за прошка ?Еърсдухан ,разбира се .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Патока

    11 26 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Да турция наистина е държава предимно на ишлемето и ментето.да ви запозная с тоя прочут дорон БАЙРАКТАР.Той е копие на стар модел американски дрон като двигателят отначало се доставяше от израелска фирма, а после от украинска.Електрониката от канадска и американска фирми.Такова е производството на по вечето стоки в турция.Внасят материали и там сглобяват

    Коментиран от #58

  • 40 Да така е

    9 17 Отговор

    До коментар #21 от "Любопитен":

    Турция по етнически състав е малката америка.Проблемът в турция е че почти никой не си знае произхода.Там не се ли разпитват от къде дойдоха руси и синеоки турци след като ни в туркменистан никъде от където е произхода не можеш да видиш такива хора.Османската империя е извършила най голямата асимилация на народите.Там думата етнос е забранена.Скоро някои бяха учудени че големият им артист каванч наглите е от хърватски произход.Но всеки може да прецени и визуално как изглеждат селджуците натуралните турци и други с европейска външност
  • 41 До соломон

    11 3 Отговор

    До коментар #33 от "Соломон":

    Ами кой спаси ссср през ВСВ от разгром бе неграмотник
  • 42 До ихтамнет

    6 8 Отговор

    До коментар #35 от "ихтамнет":

    Доста преувеличаваш.След свалянето на руския самолет американците се отдръпнаха и казаха на ердоган оправяй се сам .Той веднага пристигна в централата на нато и поиска да бъде задействан чл.5.Тогава доста беше притеснен след думите не сме те карали да го сваляш и се оправяй сам
  • 43 Турция е с ново име

    8 12 Отговор
    Ердоган си е стар изнудвач и хитрец, на който не може да се разчита и засега е в "комбина" с Путин за да си осигурява инвазията си в Сирия и да получава от Русия с отстъпки газ и суровини, а и Русия има интерес да му строи в Турция мощна атомна елцентрала и достатъчно бе Путин да сподели с Ердоган , че е несъгласен и е против разширението на НАТО с Швеция и Финландия и изведнъж Анкара стана противник Швеция и Финландия да са в НАТО, като си намери повод да поиска да ѝ бъдат предадени турски граждани, избягали от жестокостите на режима на Ердоган в Швеция и Финландия, но не поиска и не каза нищо против САЩ, Дания, Холандия,Германия и Норвегия където също има много турски граждани и противници на режима на Ердоган...!!!
  • 44 Русомразец

    21 10 Отговор
    Никога Турция не се е страхувал от Русия така си мислят някои идиоти
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Що така бе

    17 5 Отговор
    леко изкривявате Историята, както ви е угодно? Турция била влязла в НАТО заради руска заплаха на Босфора и Дарданелите!?! Дрън, дрън ярина! Ама, учете я тази История, че да не се повтаря !
  • 47 Натовец

    4 4 Отговор
    "отбранителният съюз" хахахахахахаха!!!
  • 48 Това е история

    18 7 Отговор
    Сега русия се страхува от Турция и Путин трепери и пожълтява когато насред Москва пълзи пред султана докато подписва унизителен мир. Спомняте си, нали?
  • 49 Сиганска работа

    6 8 Отговор

    До коментар #31 от "Лицемерие":

    Турска работа...
  • 50 Под феса има Ум

    5 1 Отговор
    за това, винаги ще са си добре! И мъдрост! Да му мислят тези дето от въртигъз се самозатриват. Дето се вика от дърво без корен, разсад не искам!
  • 51 Фурнаджийски лопати, а ?!

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "В цялата си история фурнаджийски лопати":

    А Ганьовските келепирджии кви са ?! Докато маршируваха рап рап в "Третия райх", изведнъж станаха 16-ти бардак на Татараша, а днес са първи дружки и братушки на турците в НАТО. То бива гьонсуратлък, ама нейсе !
  • 52 ПАСИ

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Соломон":

    Спасиба на непобедимата и легендарна НАТО - вска армада. Преди 20-тина години продънената ни държавна гемия се мандахерцаше в бурното международно "море", та авианосецът "Вашингтон" ни взе на буксир, преди крайсера "Масква" да ни е завлякъл на дъното.
  • 53 ФанТазИя

    5 3 Отговор
    Заглавието " Когато Турция се страхуваше от Русия" всъщност такова нещо не е имало а СССР и в него голямата част от народа всъщнист са тюрки. Фантазия х Фантазия = голяма Фантазия.

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Историчар

    3 2 Отговор
    Свършва Втората световна патаклама, спуска се "Желязната завеса ", за да възтържествува "Империята на злото ". Стремежът и да си извоюва излаз на открито топло море, разбуни отколешните мераци за Проливите, отприщи войната в Корея, Виетнам, Афганистан, комунизира Китай. Западът и най вече ингилизите и САЩ , барабар с турците, от стотици години не дават възможност на подивялото азиатско медвежище да излезе от ледената си евросибирска бърлога..
  • 56 Човек за реализации и др

    2 3 Отговор
    Русия е терористическа държава !
    Например ако някоя държава си прави майтап с Русия, възможно е да бъде опустошена чрез атомна бомба!
    Това е само пример !
    Украйна е жертва, защото има причина !

    Коментиран от #57

  • 57 Поправка

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Човек за реализации и др":

    Не майтап, а някакъв вид подигравка!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: