Last news in Fakti

22 Юни, 2022 17:46 2 475 17

Стратегическа среща в Анкара - Юни 2022

  • турция-
  • анкара-
  • саудитска арабия-
  • реджеп ердоган-
  • мохамед бин салман-
  • джамал хашоги

Близкоизточната обиколка на Мохамед бин Салман предшества планираните за следващия месец посещения на американския президент Джо Байдън в региона

Стратегическа среща в Анкара - Юни 2022 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман пристигна днес в турската столица Анкара на първото си посещение в Турция след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 г., съобщи „Хюриет дейли нюз“.

В момент, в който Саудитска Арабия и Турция полагат усилия да подобрят отношенията си, обтегнати след убийството на Хашоги от саудитски агенти, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с престолонаследника по време на последната му спирка от близкоизточната му обиколка, по време на която той посети още Египет и Йордания.

Ердоган каза, че разговорът му с Мохамед бин Салман е бил фокусиран върху издигането на турско-саудитските отношения на „много по-високо равнище“. Ердоган посети Саудитска Арабия през април, което беше първото му посещение там от 2017 г.

Близкоизточната обиколка на Мохамед бин Салман предшества планираните за следващия месец посещения на американския президент Джо Байдън в региона. В периода 13 – 16 юли Байдън ще посети Израел, Западния бряг и Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Време му беше и на него

    18 4 Отговор
    Да подгъне коляно пред султана като всички останали. Байпън за сега само наобикаля, но и неговият ред идва.

    Коментиран от #3

  • 3 зор

    2 17 Отговор

    До коментар #2 от "Време му беше и на него":

    до 2 тоя на снимката има пари да купи цяла Турция барабар с кадънти
  • 4 Кълъчдароглу

    4 10 Отговор
    Убиецът на Джамал Хашоги донесе ли своя трион като подарък на брат си Ердоган?
  • 5 Инфо

    2 14 Отговор
    Вебер: Европейският съвет ще разгледа оръжейното ембарго за Турция. Президентът на Европейската народна партия, информирайки европейските кореспонденти, заяви, че е неприемливо и провокативно Анкара да заплашва Гърция с война и да повдига въпроса за суверенитета си над островите си. Тази позиция, каза той, трябва да накара държавите-членки да обсъдят варианта за ембарго. В същото време стриктно позоваване на Турция е включено в проектозаключенията от срещата на върха на ЕС, която ще се проведе утре и петък в Брюксел. 27-те, според проекта, отново призовават Анкара да спазва международното право и да предприеме действия за деескалация в Източното Средиземноморие, да се откаже от многократните неотдавнашни действия и декларации, да зачита суверенитета и териториалната цялост на всички членове на ЕС и за насърчава добросъседските отношения по устойчив начин.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 ХаХаХа

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Северна Корея е от години е ембарго,с хората спокойно си произвеждат ядреното си оръжие.......а с ембарго може да плашите само гаргите...видяхме и ембаргото срещу Русия.... Европа от глад ще умре 😀

    Коментиран от #7

  • 7 Днешна Турция...глад, мизерия, агония

    0 8 Отговор

    До коментар #6 от "ХаХаХа":

    Европа "ще умре" от глад, когато Северна Корея гладува от десетилетия, а Турция от 6 години...

    Коментиран от #9

  • 8 Имедже

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Всяко ембарго срещу Турция я прави по развита. България си има НЕВОЛЯ да се учи а те си правят всичко по IMECE начин.
  • 9 ганчо пълнипотурков

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Днешна Турция...глад, мизерия, агония":

    някой който произвежда и изнася за цял свят няма как да умре от глад....,от глад може да умре този който не умее два конеца от два различни цвята да съедини,а купува мартеници от китай

    Коментиран от #11

  • 10 Инфо

    0 7 Отговор
    Президентът на републиката Катерина Сакеларопулу изпрати множество послания по време на речта си пред пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург. Тя сравни руската война в Украйна с незаконното нахлуване на Кипър в Турция преди 48 години, обвини Турция, че не спазва международното право, но насърчава варварството, което причинява неописуема болка, разрушение и смърт. Тя отбеляза също, че Турция насърчава прякото и пълноценно поставяне под въпрос либералната демокрация и човешките ценности и че политически експлоатира имиграцията. В същото време г-жа Сакеларопулу отговори на турски депутат, който каза в речта си, че е противоречиво за Гърция да иска да отиде в Хага за морските зони, докато тя не признава международния трибунал, като му каза, че Турция е тази, която не признава международния трибунал в Хага, докато Гърция го прави от десетилетия.
  • 11 Днешна Турция...глад, мизерия, агония

    0 7 Отговор

    До коментар #9 от "ганчо пълнипотурков":

    Харесвам модела на обедняване на Турция, наложен от "великия" лидер. Внос на скъпи суровини от чужбина поради обезценената лира, износ на евтини продукти поради гладни заплати на роби работници. Бенефициенти са чужденците и богатите индустриалци, приятели на режима. На здраве.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Митко Чомаков

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Днешна Турция...глад, мизерия, агония":

    Ердоган построи една нова Турция,а Ганьо разруши една построена България

    Коментиран от #17

  • 13 ХЕБЪР ПЗ

    1 5 Отговор
    абееее да питам така до кога ще занимавате нас нормалните Бели Европейци с ц.рни Арабски Камиларски м....ангусти а?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 0101

    3 0 Отговор
    Саудитска Арабия,ОАЕ и останалите държави са най-големите приятели и подчинени на САЩ,Великобритания и запада.Те са едни прекрасни кукли-накъдето дръпне САЩ натам се накланяме.Накратко, скъпи сънародници-манупилират ни!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Днешна Турция...глад, мизерия, агония

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Митко Чомаков":

    Нова Турция с 200% инфлация, 50% население под прага на бедността и 25% недохранени деца. Самият той, разбира се, стана мултимилиардер. Всички диктатори там се целят. Стига да има глупави граждани
Новини по държави: