Last news in Fakti

24 Юни, 2022 10:06 1 483 17

Един киловатчас от АЕЦ отделя по-малко от 4 грама въглероден диоксид

  • атомна енергетика-
  • въглероден диоксид-
  • аец-
  • атомни централи-
  • вредни емисии-
  • околна среда-
  • киловатчас-
  • атомни реактори

Във Франция работят 56 атомни реактора

Един киловатчас от АЕЦ отделя по-малко от 4 грама въглероден диоксид - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки киловатчас електроенергия, произвеждан от атомните реактори на EDF във Франция, отделя в атмосферата еквивалента на по-малко от 4 грама въглероден диоксид на киловатчас, показва анализ на компанията. Референтните стойности на международно ниво са определени от Междуправителствения панел за климатични промени и са еквивалент на 12 грама въглероден двуокис на киловатчас.

Френската Агенция за околна среда и енергиен мениджмънт (Ademe) оценява емисиите от атомна енергия на 6 грама CO2 на квтч. За сравнение, емисиите от централи, работещи на газ, според данните на Ademe, са 418 грама въглероден диоксид на киловатчас, а при централите на въглища – 1058 г CO2 за квтч. Що се отнася до възобновяемите енергийни източници, за Франция данните са за около 10 грама за вятърните инсталации и 30 г за фотоволтаичните централи.

Електроенергията, произвеждана във Франция, е над 97% безвъглеродна, благодарение на атомната енергия и възобновяемите източници, заявяват от EDF. В страната работят 56 атомни реактора, а един е в процес на изграждане.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааааа

    15 1 Отговор
    Тия па французи де се мерят с нас.....с тия цени на ток, газ, горива. Като гледам политиката у нас, ще развиваме водениците.
  • 2 Госあ

    17 2 Отговор
    Добре че имаше хора във Франция, които плеснаха макарона през ръчичките когато тръгна да им закрива атомната енергетика !

    Коментиран от #3, #14

  • 3 Госあ

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Защо обаче нямаше хора в България, които да плеснат през ръчичките наште евроатлантици ?!? Включително и баце, който загроби единственият стратегически проект за България през целата ни демокрация ??? Белене имам предвид, да !
  • 4 Соломон

    10 3 Отговор
    Ще гласувам за всяка една българска партия, която обещае да довърши проекта АЕЦ "Белене" или 7-ми ядрен блок в Козлодуй, като стратегически ДЪРЖАВЕН обект !

    Коментиран от #6, #16

  • 5 глопусти

    7 2 Отговор
    Не 4г а 0 грама.Това от комина са вофни пари цо2 Няма.
  • 6 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    Единствено БСП говори за това. Големия проблем обаче е, че не говори БСП, а корнела. А тя както знаем само говори.
  • 7 незнайко

    4 2 Отговор
    А на нас ни затвориха 4 реактора и сега не ни разрешават строежа на АЕЦ Белене !!!
  • 8 Любопитен

    4 3 Отговор
    А отпадъка къде го изхвърлят? И какво има посято до този отпадък и кой го яде?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 ГОЛЯМ СМЯХ

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Любопитен":

    отпадъка се изхвърля във някоя колония и се заравя плитко, няма да го оставят на френска земя я, не са толкова проссти

    навярно във африка се заравя някъде си не е оповестено къде точно че грета ще вземе да подскача пак

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Любопитен":

    Отпадъка на Франция за половин век заема мястото на половин баскетболно игрище. А хайде аз да те попитам къде би се съхранявал отпадъка от панелите за половин век при над 70% производство на енергия за индустриална страна като Франция ? М ? Я кажи ?
  • 11 Специалист

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Тъкмо доживяхме някой да се престраши да пообясни положителните страни на ядрената енергетика и тутъкси "разбирачите" се намесиха. Сега трябва да се обясни и как се съхраняват "отпадъците" от АЕЦ. Че не се изхвърлят, а се съхраняват организирано. И че обемът на остатъка от въглищните централи е хиляди пъти повече за единица мощност и също е радиоактивен. Но това са все неща, които не са удобни за представяне. Къде по-удобно е да плашим хората с Чернобил без да обясняваме разликата между Чернобилските реактори, каквито вече никъде не работят и не се строят, и тези които безпроблемно произвеждат чиста енергия по цял свят, включително и в България.

    Коментиран от #13

  • 12 Гретен Тулумбергов (палтен профил)

    2 1 Отговор
    Абе нали само перките и панелите бяха еко?! Защо отново искате да отровите цялата планета с ядрени отпадъци?!
  • 13 ГУМЕН КРАДЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Специалист":

    Аз ще застана до отпадъка от всички наши въглищни централи , а ти седни само на едно кило отпадък от активната зона ! Ако това си учил не знам как си взел изпита по математика , изобщо не ти е ясна ! А колкото до централите - тя и Кокошима е нова и надеждна !
  • 14 алибаба

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    От 15 години живея във Франция и мога да ти кажа че тази политика е приотитетна още преди да се знае за съществунането на Макрон, а и той е казвал неведнъж че е твърдо за атомната електроенергия

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "алибаба":

    Сигурен ли си ? Защото лично аз съм чел в Мец Шарли Абдо с карикатура на макрончето и със заглавие “ нашият президент има само вятър в главата” Тогава, когато макрончето водеше риторика срещу атомната енергия. Както съм писал, добре че имаше хора във Франция, които да го плеснат през ръчичките.

    Коментиран от #17

  • 16 Ами давай

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    Гласувай за Копейки, който е единственият за Белене
  • 17 Два въпроса

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    "Електроенергията, произвеждана във Франция, е над 97% безвъглеродна, благодарение на атомната енергия и възобновяемите източници, заявяват от EDF. В страната работят 56 атомни реактора, а един е в процес на изграждане."

    Колко от тези реактори са в процес на ремонт? Към тези 97% чиста енергия включен ли е вноса от Германия, без който французите в момента ще останат без ток и заради който се наложи на Германия да запали въглищните си централи?

    Тоест германците като по-прости си тровят държавата за да произвеждат ток на французите да им е чистичко!
Новини по държави: